Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Smaak sediment  (gelezen 1187 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jazzper

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Smaak sediment
« Gepost op: 17-04-2019 22:04 u »
Een paar weken geleden heb ik een Altbier gebrouwen. Ik ben erg te spreken over het resultaat!

 Wanneer ik circa 85% van het flesje in een glas giet is het bier mooi helder. Wanneer ik iets meer bijschenk wordt deze uiteraard wat meer troebel.

Nu heb ik het idee dat de smaak anders is (zachter van smaak) wanneer er meer van het sediment mee komt in het glas.

Mijn verstand zegt dat dit niet klopt. De smaak van het sediment, als dat er is, zou toch volledig in het bier moeten zitten?

Illusie of heeft het meeschenken van sediment invloed op de smaak?





Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline joerivang

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Smaak sediment
« Reactie #1 Gepost op: 18-04-2019 09:04 u »
Ik zou zeggen, schud een flesje volledig uit. Schud een flesje voor 85% uit en schud de overige 15% in een ander glas. Zo heb je 3 exemplaren welke je kan proeven. Veel smaak zit hem juist in het sediment, deze smaak is overigens niet altijd wenselijk (lekker).

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 912
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Smaak sediment
« Reactie #2 Gepost op: 18-04-2019 09:09 u »
Als er veel gistdepot in je sediment zit zal dat meer bitter proeven dan je bier wat erop heeft gestaan. Dikke gistslurry is heel bitter van smaak. Niet verwarren met hopbitterheid, dat smaakt dan weer heel anders.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 615
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Smaak sediment
« Reactie #3 Gepost op: 18-04-2019 09:53 u »
Het smaakt sowieso anders als je het sediment door je bier mengt. Bier bestaat voornamelijk uit water (vrijwel smakeloos) met daarin allemaal deeltjes die voor de smaak zorgen. Als je dat dunne laagje bijna vaste stof op de bodem er doorheen mengt, dan wordt de verhouding smaakgevende deeltjes t.o.v. het water groter, dus verandert de smaak. Zelfs al zouden het alleen maar neergeslagen vaste deeltjes zijn met dezelfde samenstelling als die die nog opgelost zitten in je bier (wat niet zo is, want het is voornamelijk gist), dan nog zou je smaakverschil waarnemen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.033
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Smaak sediment
« Reactie #4 Gepost op: 18-04-2019 23:14 u »
Het meeschenken van een gistdepot heeft zeker invloed op de smaak van je bier. Beter gezegd heeft het invloed op het mondgevoel. De gist dekt de smaakpapillen af.

Overigens is het bij sommige bierstijlen gebruikelijk om de gist mee te schenken. In Duitsland wordt vaak een fles weizen over de bar gerold om uitgezakte gist los te maken en mee te schenken. Ook bij een gose is dat gebruikelijk.

Offline Maran van Brakel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • krÍk
Re: Smaak sediment
« Reactie #5 Gepost op: 19-04-2019 08:47 u »
Overigens is het bij sommige bierstijlen gebruikelijk om de gist mee te schenken. In Duitsland wordt vaak een fles weizen over de bar gerold om uitgezakte gist los te maken en mee te schenken. Ook bij een gose is dat gebruikelijk.

Of erbij te schenken in een apart glaasje. KŠn ook lekker zijn.
Volgens mij doen ze dat bij Hopus.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 428
  • Land: nl
Re: Smaak sediment
« Reactie #6 Gepost op: 19-04-2019 10:56 u »
Het meeschenken van een gistdepot heeft zeker invloed op de smaak van je bier. Beter gezegd heeft het invloed op het mondgevoel. De gist dekt de smaakpapillen af.

Overigens is het bij sommige bierstijlen gebruikelijk om de gist mee te schenken. In Duitsland wordt vaak een fles weizen over de bar gerold om uitgezakte gist los te maken en mee te schenken. Ook bij een gose is dat gebruikelijk.

En het is ook nog eens gezond voor je.

Offline Jazzper

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Smaak sediment
« Reactie #7 Gepost op: 19-04-2019 11:10 u »
Leuk alle reacties zo te lezen!

Ik kan concluderen dat ik nog lang niet uit geproefd ben


Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 708
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Smaak sediment
« Reactie #8 Gepost op: 19-04-2019 11:27 u »
Of erbij te schenken in een apart glaasje. KŠn ook lekker zijn.
Volgens mij doen ze dat bij Hopus.
Klopt, al vind ik het meer een marketing gimmick.

Maar er zit wel iets in: drink eens een Hopus zonder sediment en eentje waar je heel het depot goed rondwalst en er dan bij giet: 2 verschillende bieren!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.785
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Smaak sediment
« Reactie #9 Gepost op: 19-04-2019 11:37 u »
Klopt, al vind ik het meer een marketing gimmick.

Maar er zit wel iets in: drink eens een Hopus zonder sediment en eentje waar je heel het depot goed rondwalst en er dan bij giet: 2 verschillende bieren!

Geef je dat niet, net als bij een Orval, als 'fooi' aan de kelner?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 708
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Smaak sediment
« Reactie #10 Gepost op: 19-04-2019 11:47 u »
Geef je dat niet, net als bij een Orval, als 'fooi' aan de kelner?
Een jonge of een oude Orval? Een jonge Orval mag de kelner van mij helemaal houden.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Smaak sediment
« Reactie #11 Gepost op: 29-04-2019 12:23 u »
De smaak van het gistdepot in combinatie met het bier verschilt ook van gist tot gist en bier tot bier. Bij eigengebrouwen bier kun je best vergelijken zoals eerder genoemd.

Ik heb een American Pale Ale op fles waarvan het meeschenken van het poederigste deel van het gistdepot (van MJ 41) de smaak zeker niet ten nadele beÔnvloedt. Dit geldt ook voor een tripel met S-33. Bij een Belgisch Blond met T-58 hou ik liever zo veel mogelijk gist in de fles.

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Smaak sediment
« Reactie #12 Gepost op: 29-04-2019 12:26 u »
Een jonge of een oude Orval? Een jonge Orval mag de kelner van mij helemaal houden.

Dit wijkt af van het hoofdonderwerp maar wat is 'oud' in dit geval? Een jaar, twee jaar, nog ouder? Hoe ontwikkelt de smaak zich dan?
(Ik vind jonge Orval ook niet lekker en ben dus wel benieuwd of ik eens wat flesjes achterin de kast zou moeten zetten voor 'later'...)

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 708
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Smaak sediment
« Reactie #13 Gepost op: 29-04-2019 14:44 u »
Dit wijkt af van het hoofdonderwerp maar wat is 'oud' in dit geval? Een jaar, twee jaar, nog ouder? Hoe ontwikkelt de smaak zich dan?
(Ik vind jonge Orval ook niet lekker en ben dus wel benieuwd of ik eens wat flesjes achterin de kast zou moeten zetten voor 'later'...)
Ik hou van 'zure' en 'bittere' bieren. Een Orval verenigt die 2 smaken die voor mij niet samen gaan. Op een of andere manier wringt dat bij mij. Ik zal wel een cultuurbarbaar zijn.
Ik vind een Orval pas aangenaam wanneer die minstens 2 jaar is, dan wordt de bitterheid minder en klopt voor mij de balans wat beter. Maar dat is heel persoonlijk en inderdaad een beetje off-topic.  :police:

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Smaak sediment
« Reactie #14 Gepost op: 29-04-2019 14:46 u »
Zeker interessant, hartelijk dank voor deze informatie!  :petje-af:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.785
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Smaak sediment
« Reactie #15 Gepost op: 29-04-2019 16:50 u »
Ik hou van 'zure' en 'bittere' bieren. Een Orval verenigt die 2 smaken die voor mij niet samen gaan. Op een of andere manier wringt dat bij mij. Ik zal wel een cultuurbarbaar zijn.
Ik vind een Orval pas aangenaam wanneer die minstens 2 jaar is, dan wordt de bitterheid minder en klopt voor mij de balans wat beter. Maar dat is heel persoonlijk en inderdaad een beetje off-topic.  :police:

Ga zelf toch voor een wat versere variant, maar het blijft een fantastisch bier!

Tags: