Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Het kan zijn dat je bieren nog wat verder gisten op fles. Dan wordt je bier droger en heb je minder body.Hoe snel bottel je en met hoeveel bottelsuiker? Heb je na een half jaar meer koolzuur en schuim?
Gebruik je veel late hoppen of dryhop? Op 6 maand kan hopsmaak en -aroma voor een groot stuk verdwijnen. Dan is je bier natuurlijk minder smakelijk. Bieren met dryhop moet je eigenlijk binnen het half jaar opdrinken, liefst nog sneller.
Ik weet niet hoe je reinigt en desinfecteert. Maar het kan ook een infectie zijn, heb al eens vaker gelezen dat sommige micro-organismen dextrienen afbreken, en die zijn nauwelijks waarneembaar.Heb je je bier wel eens laten keuren ? De mening van een lokale vereniging zegt niks als ze niet kritisch zijn, althans zo heb ik het wel eens ervaren.
Analyse zou geweldig zijn maar weet ik momenteel niet hoe daar hier aan te beginnen.
Je oude flessen opsturen als wedstrijdbier, dan komt je bier ook bij kundige proevers terecht.
Wat me opvalt nu ik al wat meer bieren heb kunnen laten rijpen is dat ze best zijn op 3 a 4 maand na brouwdag. Degene die ik ni langer dan 6 maanden heb staan hebben (kan het niet beter omschrijven) een waterachtige beleving, net of de smaakbeleving na een slok met vertraging komt en niet zo meteen meer... ik vind de bieren er dan minder lekker door.Is dit herkenbaar... hoe kan ik dit verbeteren... of moet ik gewoon sneller drinken?
Laat je bier even proeven door iemand met ervaring. Al dat 'gis'werk daar schiet je niets meer op, simpel omdat wij niet weten hoe het daadwerkelijk smaakt.
Het gaat kennelijk om een smaakontwikkeling. Dat neem je niet waar op basis van 1 waarneming...
Heb je toevallig veel gist in je flessen? Het zou kunnen zijn dat je last hebt van de gevolgen van autolyse van de gist die meegekomen is bij het bottelen. Gistcellen die sterven vallen uiteen waardoor de inhoud van de gistcellen vrijkomt. Daar zitten eiwitsplitsende enzymen bij. Deze enzymen kunnen eiwitten afbreken die verantwoordelijk zijn voor de body. Het gevolg is dat het bier minder vol van smaak is...Wordt ook de schuimhoudbaarheid minder?
Dus dat is de smaak van autolyse...