Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koel zetten van het bier  (gelezen 626 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johan1966

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Koel zetten van het bier
« Gepost op: 17-04-2019 15:43 u »
Allen,

Mijn tripel staat nu 21 dagen te hergisten op fles bij een temp. van 20
Het bier is mooi helder als ik het flesje tegen een lichtbron houdt. Bezinksel ligt op de bodem van de fles.
Ik heb intussen een flesje koel gezet (koelkast) en merk dat het bier opnieuw troebel is geworden.
Is het nog te vroeg om het bier koel te zetten of is misschien de temeratuur te laag?  :weetniet:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.281
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koel zetten van het bier
« Reactie #1 Gepost op: 17-04-2019 15:48 u »
Zoek hier op het forum naar koudewaas

Het beste bier brouw jezelf


Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 691
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Koel zetten van het bier
« Reactie #2 Gepost op: 17-04-2019 15:51 u »
Helder bier dat troebel wordt bij koelen heeft meestal last van koudewaas. Dat wordt veroorzaakt doordat er teveel eiwitten in je bier zitten. Heeft je bier tijdens het koken misschien te zacht gekookt, of is er heel veel eiwit meegegaan je gistvat in?

Ik weet niet of je vaker brouwt, of dat dit voor het eerst was, maar als je er last van blijft houden helpt voor het eerste geval harder koken (logisch ;) ) en voor het tweede geval kun je iers mos gebruiken of whirlpoolen. Of als je geen kraan of hevel voor je kookpan hebt na het vergisten klaren met gelatine...

Nog een tijdje warm wegzetten helpt je er ook van af

Offline Walsingham

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: be
  • Elke dag is brouwdag.
Re: Koel zetten van het bier
« Reactie #3 Gepost op: 17-04-2019 16:12 u »
Zeker dat het geen watercondens is op het koude flesje?  ;)

En als je bier afkoelt kan er chill haze (zoek maar eens op) komen. Dit is eerder een gevolg van het brouwproces.

Ik zou alleszins bier zeker 24u koelen om alles mooi uit te laten zakken alvorens te openen en proeven. Dit helpt de smaak ook naar mijn mening.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.090
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Koel zetten van het bier
« Reactie #4 Gepost op: 17-04-2019 16:14 u »
Citaat
Het bier is mooi helder als ik het flesje tegen een lichtbron houdt. Bezinksel ligt op de bodem van de fles.
Ik heb intussen een flesje koel gezet (koelkast) en merk dat het bier opnieuw troebel is geworden.
Volgende keer uw schroot storten als het water minstens 60C is, voorkomt voor een groot deel die koude waas. Ook de raadgevingen hier boven tellen mee, Iers mos gebruiken a 1g/10L wort, stevig koken.
Neem volgende keer eens hopbellen en laat die los meekoken, dan kan je na het koelen die massa gebruiken als eiwitfilter om minder of geen eiwitten mee te nemen naar het gistvat.   

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.466
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koel zetten van het bier
« Reactie #5 Gepost op: 17-04-2019 17:51 u »
Inderdaad met die hopbellen doe ik ook altijd en werkt goed.
Wat ik ook nog doe is als alles aan de kook komt de schuimkraag afscheppen. Dat zijn alleen maar eiwitten en kan je maar kwijt zijn.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 947
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Koel zetten van het bier
« Reactie #6 Gepost op: 17-04-2019 17:57 u »
Is koude waas, niks aan de hand zelfs een Westmalle tripel heeft het.
Na langere tijd koelen zal het neerslaan op de bodem van je fles.
Bij opwarmen tot ongeveer 10 graden zal het bier weer helder zijn.
Proost  :biersmile:

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Koel zetten van het bier
« Reactie #7 Gepost op: 17-04-2019 18:17 u »
Na langere tijd koelen zal het neerslaan op de bodem van je fles.

Wat voor temperatuur en wat voor periode moet je dan ongeveer aan denken?

Tags: