Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nieuw tripel recept  (gelezen 2496 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Paul d.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • amateur brouwer
Nieuw tripel recept
« Gepost op: 16-04-2019 15:38 u »
Beste brouwers
Ik zat te spelen met de gedachte om een nieuwe tripel samen te stellen (9-15 EBC).
Het liefst met een wat droog-hoppige smaak. Nu vroeg ik me af welke verhoudingen mout en welke soorten hop ik het best kan gebruiken.
In de voorraad heb ik Mosaic, Saaz, Hallertauer traditional en Styrian Golding hop. Ik zat te denken om meerdere van deze hop soorten dan niet allemaal te gebruiken kan dit? En wat doet dit met de smaak?
Voor de mout heb ik meer soorten op voorraad (pilsmout, aroma 50, tarwemout, tarwevlokken, zuurmout) omdat ik vooral niet te zoet wil gaan met de smaak dacht ik een beetje aroma 50 en merendeel pilsmout en zuurmout. wat vinden jullie hiervan?
Alvast bedankt voor de moeite!!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #1 Gepost op: 16-04-2019 16:24 u »
Hoi Paul,

Als je een droog bier wilt, is het handig om een hoge suikerstort te hebben (20-30% is niet uitzonderlijk voor een tripel), en een gist te kiezen met een hoge vergistingsgraad. Dit zorgt er allebei voor dat je weinig onvergistte suikers in je bier overhoudt, en dus wordt het een droog bier.

Wat betreft hoppig, hier hangt het erg af van de smaak die je zoekt. Zoek je frisse, citrusachtige smaken, ga dan voor Amerikaanse hop (bijvoorbeeld Mosaic). Zoek je wat meer een kruidig karakter, ga dan voor ťťn van die andere drie. Hop geeft vooral bitterheid als je het lang kookt, en vooral aroma als je het kort kookt. Zorg dus dat je redelijk wat hop toevoegt zo'n 5 tot 10 minuten voor einde kook, dit geeft lekker veel hopsmaak.

Verder is het een kwestie van proberen, mijn ervaring is dat een zelfgebrouwen bier eigenlijk altijd erg lekker is! Een recept maken is geen exacte wetenschap ;)

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #2 Gepost op: 16-04-2019 16:54 u »
In de voorraad heb ik mozaic, Saaz, hallertauer traditional en styrian golding hop. Ik zat te denken om meerdere van deze hop soorten dan niet allemaal te gebruiken kan dit? En wat doet dit met de smaak?

....

Voor de mout heb ik meer soorten op voorraad (pilsmout, aroma 50, tarwemout, tarwevlokken, zuurmout) omdat ik vooral niet te zoet wil gaan met de smaak dacht ik een beetje aroma 50 en merendeel pilsmout en zuurmout.

Ik heb momenteel ook een tripel staan gisten, beetje geÔnspireerd op wat ik van Westmalle weet, maar geen regelrechte kloon.
Daarin pilsmout, beetje palemout, 15% suiker. (In Westmalle zit volgens mij geen palemout, alleen pilsener en suiker.)
Hop: aroma Saaz en bitterhop Fuggle

(Fuggle is identiek aan Styrian Golding, de zelfde plant maar als ie in Engeland groeit heet ie Fuggle en als ie in Oostenrijk of Slovenie groeit Styrian Golding, door verschil in klimaat en grondsoort zouden er toch toch kleine smaakverschillen kunnen zijn, zegt men.)

Als gist heb ik T-58 genomen. Maar ik vermoed dat ie met M-31 of M-41 droger zou worden. (Als dit brouwsel goed blijkt te smaken ga ik hetzelfde recept ook nog een keer brouwen met de M41 gist.)

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 946
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #3 Gepost op: 16-04-2019 18:04 u »
Een goede tripel is niets anders dan pilsmout en suiker. De hoeveelheid suiker hangt af van de vergistingsgraad van de gebruikte gist.
Bij bv T-58 mag je wel 20 tot 25% suiker gebruiken maar bij M-31 levert dit een te droog bier op.
Dan gaat het meer richting Sterke Blonde.
Zelf gebruik ik bij de M-31 geen suiker in de stort omdat het een diastaticus is. Deze gist breekt het wort verder af tot meer vergistbare suikers met als gevolg een lager eind SG.

De bitterhopgift zou ik met de Hallertau en Styrian doen tot 35ibu en bij vlamuit/einde koken 1 tot 2 gram per liter Mosaic geven.


Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #4 Gepost op: 16-04-2019 18:18 u »
Een goede tripel is niets anders dan pilsmout en suiker.

Daar zijn de meningen over verdeeld...  :biersmile:

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 946
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #5 Gepost op: 16-04-2019 19:12 u »

Offline Paul d.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • amateur brouwer
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #6 Gepost op: 16-04-2019 19:16 u »

Als je een droog bier wilt, is het handig om een hoge suikerstort te hebben (20-30% is niet uitzonderlijk voor een tripel), en een gist te kiezen met een hoge vergistingsgraad. Dit zorgt er allebei voor dat je weinig onvergistte suikers in je bier overhoudt, en dus wordt het een droog bier.

Bedoel je hiermee dat als ik bijv 5kg mout heb dat ik dan ongeveer 1250 gram suiker aan het wort toevoeg? (25%)

Offline Paul d.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • amateur brouwer
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #7 Gepost op: 16-04-2019 19:29 u »
Een goede tripel is niets anders dan pilsmout en suiker. De hoeveelheid suiker hangt af van de vergistingsgraad van de gebruikte gist.
Bij bv T-58 mag je wel 20 tot 25% suiker gebruiken maar bij M-31 levert dit een te droog bier op.
Dan gaat het meer richting Sterke Blonde.
Zelf gebruik ik bij de M-31 geen suiker in de stort omdat het een diastaticus is. Deze gist breekt het wort verder af tot meer vergistbare suikers met als gevolg een lager eind SG.

De bitterhopgift zou ik met de Hallertau en Styrian doen tot 35ibu en bij vlamuit/einde koken 1 tot 2 gram per liter Mosaic geven.

Ik ben tot nu toe van mening dat ik 3.3 kg pilsmout gebruik, 0.4 kg zuurmout ("dit is praktisch pilsmout") en 0.2 kg aroma 50 voor de zoete touch maar niet te veel. En zoals al vaak is aangegeven gebruik ik de M 31.

ik ben van plan om alle drie de hopsoorten toe te voegen, maar twijfel over hoeveel en welke als eerste of laatste. ik zoek naar een beetje kruidig citrusachtig met een rijk aroma (maar ook niet zoals bij een IPA) de hopsoorten die ik heb zijn Mosaic, Hallertau (pellets) Saaz, Styrian Goldings en
 mosaic.

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediŽnten
    • BrouwMout.nl
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #8 Gepost op: 16-04-2019 19:51 u »
De Hallertau als bitterhop.
De Saaz op 10 minuten en de Mosaic bij vlamuit.

Dan krijg je kruidig / fruitig.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 946
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #9 Gepost op: 16-04-2019 20:34 u »
Ik ben tot nu toe van mening dat ik 3.3 kg pilsmout gebruik, 0.4 kg zuurmout ("dit is praktisch pilsmout") en 0.2 kg aroma 50 voor de zoete touch maar niet te veel. En zoals al vaak is aangegeven gebruik ik de M 31.

ik ben van plan om alle drie de hopsoorten toe te voegen, maar twijfel over hoeveel en welke als eerste of laatste. ik zoek naar een beetje kruidig citrus-achtig met een rijk aroma (maar ook niet zoals bij een IPA) de hopsoorten die ik heb zijn mosaic, halertau (pellets) Saaz en mosaic.

Deze stort kan prima natuurlijk maar met de m-31 zou ik zelf niet te veel suiker gebruiken. 10% maximaal liefst nog minder maar het is jouw bier.;)
Startsg rond de 1075 eind SG onder de 1010.
Bitterhop Hallertau, eventueel de Saaz als aromahop  (laatste 10 minuten) en Mosaic 2 gram per liter bij vlam uit. Mikken op iets van 35-40Ibu voor een hoppige/bittere Tripel.

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #10 Gepost op: 16-04-2019 20:51 u »
Mwah de keurmeesters waren het met me eens in ieder geval. 

Misschien toch bijvoorbeeld  'brew like a monk'  van Stan Hieronymus eens doorkijken dan... :weetniet:
Genoeg uitstekende tripels waar niet alleen pilsener mout en suiker in zit.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.960
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #11 Gepost op: 16-04-2019 21:07 u »
De kracht zit hem vaak in de eenvoud, wat Oxhead eigenlijk ook aangeeft. Je moet jezelf gewoon de vraag stellen wat mout X, Y, Z toevoegt aan jou uiteindelijke bier. In sommige bieren is een bepaalde gelaagdheid zeer gewenst, in sommige (waaronder naar mijn mening ook een tripel), niet.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 946
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #12 Gepost op: 16-04-2019 21:30 u »
Misschien toch bijvoorbeeld  'brew like a monk'  van Stan Hieronymus eens doorkijken dan..... :weetniet:
Genoeg uitstekende tripels waar niet alleen pilsener mout en suiker in zit.

Kijk eens op blz 72 Westmalle recept, pilsmout en suiker. Op blz 111 Bink tripel, pilsmout en suiker. Op blz 189 Golden Monkey tripel, pilsmout en suiker.
Er hoeft geen handje tarwe of cara in een tripelstort te zitten om het beter te maken.
Less is more.

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #13 Gepost op: 16-04-2019 22:09 u »
Hier een voorbeeld van een mooi kloonrecept, van Tripel Karmeliet:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15503.msg213494.html#msg213494

Het is een kwestie van smaak, ideeŽn en opvattingen, en niet van 'goed' of 'slecht'.
Dat is wat ik probeer duidelijk te maken.

 :degroeten:

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 946
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #14 Gepost op: 16-04-2019 22:33 u »
Hier een voorbeeld van een mooi kloonrecept, van tripel karmeliet:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,15503.msg213494.html#msg213494

Het is een kwestie van smaak, ideeŽn en opvattingen, en niet van 'goed' of 'slecht'.
Dat is wat ik probeer duidelijk te maken.

 :degroeten:
`

De topicstarter is op zoek naar een drooghoppige tripel, dat is Tripel Karmeliet zeker niet. Dus stuur je hem de andere (niet de goede in deze) kant op.




Offline Paul d.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • amateur brouwer
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #15 Gepost op: 16-04-2019 23:05 u »
Citaat
De topicstarter is op zoek naar een drooghoppige tripel, dat is Tripel Karmeliet zeker niet. Dus stuur je hem de andere (niet de goede in deze) kant op.

Ik denk dat hij bedoeld dat het een kwestie van smaak is welke mout je wil hebben en dat er geen regel voor bestaat.

Nu vraag ik me af of ik de Saaz ook als bitterhop kan gebruiken (ongeveer 45 min koken) en dan de styrian goldings (ongeveer 20 min koken) eventueel samen met de Hallertau (20 min koken) en als laatste de Mosaic (vlamuit en even laten dobberen??)
Of denken jullie hier anders over? Andere samenstelling of welke hoeveelheden?
Ook denk ik om 100 gram bruine kandijsuiker toe te voegen voor een andere smaak is dit wat?

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 946
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #16 Gepost op: 16-04-2019 23:17 u »
Tripel Karmeliet is een tripel die het verst van drooghoppig afstaat. Natuurlijk kan je allerlei soorten mout en graan aan je stort toevoegen. Maar of het dan een goede tripel zal worden  :weetniet: Mijn ervaring is anders.
Probeer en leer.
Succes  :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.804
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #17 Gepost op: 16-04-2019 23:26 u »
Tripel Karmeliet is een tripel die het verst van drooghoppig afstaat.

Tripel Karmeliet en ook Leffe Tripel zijn tripels die in feite niets anders zijn dan sterke witbieren...

Bij de oorspronkelijke tripel van Westmalle worden geen andere granen gebruikt dan gerst en ook geen kruiden. Dit neemt echter niet weg dat de twee door mij genoemde 'tripels' populair zijn.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 946
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Nieuw tripel recept
« Reactie #18 Gepost op: 16-04-2019 23:55 u »
Tripel Karmeliet en ook Leffe Tripel zijn tripels die in feite niets anders zijn dan sterke witbieren...


En daar is dus niks drooghoppigs aan. ;)

Offline Paul d.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • amateur brouwer
Re: Nieuw tripel recept
« Reactie #19 Gepost op: 17-04-2019 11:24 u »
Na wat geprobeerd te hebben op BrouwHulp en geluisterd te hebben naar het advies, ben ik gekomen tot het volgende recept.
Iemand zei dat de bitterhop richting de 30-40 IBU moet maar hij geeft nu al aan dat deze bitter is, en ik wil ook niet te bitter gaan.
ook leek me de regel van 2 gram mosaic bij vlamuit net iets te veel. of zou ik me er geen zorgen over moeten maken en het gewoon doen?
Graag hoor ik jullie mening.
 https://myalbum.com/album/3ksM0JlR7Sji
(gist is de M 31)

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Nieuw tripel recept
« Reactie #20 Gepost op: 17-04-2019 13:15 u »
Recept ziet er prima uit hoor!

Als je wat minder bitter wilt en toch veel hoparoma's, kun je een deel van de Saaz verplaatsen naar de 10 minuten, bijvoorbeeld 25g Saaz op 50min en 15g Saaz op 10 min. Dit zorgt ook voor een lagere bitterheid.

Verder zie ik dat je een erg hoge vergistingsgraad hebt op het moment, welk gist ga je gebruiken? Het wordt in ieder geval een droog biertje nu, dus dat zit wel snor!

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediŽnten
    • BrouwMout.nl
Re: nieuw tripel recept
« Reactie #21 Gepost op: 17-04-2019 14:23 u »
Nu vraag ik me af of ik de Saaz ook als bitterhop kan gebruiken.
Dat kan zeker maar waarschijnlijk heeft de Saaz een laag alfazuurgehalte en zul je dus erg veel hop moeten toevoegen om aan je IBU's te komen.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.464
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nieuw tripel recept
« Reactie #22 Gepost op: 17-04-2019 15:09 u »
Wat is het nut van die zuurmout?

Offline Paul d.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • amateur brouwer
Re: Nieuw tripel recept
« Reactie #23 Gepost op: 17-04-2019 18:27 u »
Wat is het nut van die zuurmout?

Om zonder zuur toevoegingen toch een iets lagere pH waarde te krijgen, ook heb ik het schroten (klam) vandaag gedaan en een dag later ga ik maischen deze tip heb ik gekregen van een microbrouwer.

Offline Paul d.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • amateur brouwer
Re: Nieuw tripel recept
« Reactie #24 Gepost op: 17-04-2019 19:08 u »
Voor het maischschema heb ik me laten inspireren door debierbrouwer.nl namelijk:

40min---> 62 graden
30min ---> 72 graden
3min --->  78 graden

En de kooktijd doe ik 60 min om niet te donker bier te krijgen.
Lijkt dit jullie iets?

Tags: