Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Quadrupel - gusher  (gelezen 729 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De Bierambassade

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: se
Quadrupel - gusher
« Gepost op: 16-04-2019 23:10 u »
Ik heb pas een quadrupel gebrouwen. Duurde lang voor het nagisten op gang kwam (6-8 weken). Nu zijn er een aantal flesjes 'gushers' geworden. Ben er vrijwel 100% zeker van dat er geen verontreiniging in het brouwproces zit. Heb nieuwe spullen gebruikt en de flesjes grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd. Heb in de literatuur 2 alternatieve oplossingen gevonden:
1. Extra gist toevoegen bij het vullen
2. Na het nagisten de flessen een paar weken koelen tot ca 0 graden

Iemand ervaring met 1 van de oplossingen? Of eventueel tips?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Quadrupel - gusher
« Reactie #1 Gepost op: 17-04-2019 00:40 u »
Is een beetje lastig om op basis van je informatie te zeggen wat er is gebeurd... Kun je wat info geven over gist, gisting en eventueel koudhoppen? Ben je er zeker van dat er boel was uitvergist bijvoorbeeld? Geen flesjes met biersteen?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.152
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Quadrupel - gusher
« Reactie #2 Gepost op: 17-04-2019 07:55 u »
Citaat
1. Extra gist toevoegen bij het vullen
2. Na het nagisten de flessen een paar weken koelen tot ca 0 graden
Geen van beide zal beletten dat je achteraf gushers krijgt.
Het is altijd "het bier was niet volledig uitgegist toen je het hebt gebotteld"

Dus volgende keer densiteit meten en nog eens meten zodat je zeker bent dat alle suiker is vergist tijdens de hoofd- en nagisting. Dan voldoende lang lageren bij ongeveer 10įC en pas dan bottelen.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 400
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Quadrupel - gusher
« Reactie #3 Gepost op: 17-04-2019 14:12 u »
Mogelijk gestokte vergisting gehad en terug op gang gekomen met bottelgist. Was eind SG een beetje in overeenstemming met wat recept / software aangaf?

Offline De Bierambassade

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: se
Re: Quadrupel - gusher
« Reactie #4 Gepost op: 17-04-2019 17:45 u »
Begin een thema te herkennen :)
Biersteen kan ik met zekerheid uitsluiten.
Heb een trappist gist gebruikt van Bulldog. Begin SG 1.115 en SG 1.040. De SG is iets hoger dan wat de software aangeeft (1.024). Ik ben er vanuit gegaan dat dat kwam door de hoge begin SG. Er was geen activiteit meer waarneembaar in het gistvat na twee weken, daarna gebotteld. Is twee weken te kort? Of is er een manier om de vergisting op gang te houden?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.284
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Quadrupel - gusher
« Reactie #5 Gepost op: 17-04-2019 20:23 u »
Iets hoger? Dat is nogal een verschil. Heb je bottelgist gebruikt?

Het zou kunnen dat je initiŽle gist tegen zijn alcoholplafond is gekomen en het op heeft gegeven, en je bottelgist nu de (flinke) resten opeet.

Meet van een flesje eens het SG? Als de boel in de fles verder gist van 1040+bottelsuiker naar 1024 wordt het wel een linke boel...

Offline De Bierambassade

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: se
Re: Quadrupel - gusher
« Reactie #6 Gepost op: 17-04-2019 22:39 u »
Nog steeds 1.040.
En geen bottelgist gebruikt. Moet er misschien bij vertellen dat de gist in de berekening en de gist die ik gebruikt heb niet dezelfde zijn.

Tags: