Hoeveel suiker maakt hoeveel alcohol?

Gestart door ed, 06-12-2006 23:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans


CiteerAls voorbeeld: gewoon zoveel gram suiker per liter geeft 1% alcohol verhoging.

Citeer16 g suiker


Citeerdiepgang

CiteerC12H22O11+H2O >>2C6H12O6  met gist  4C2H5OH +4CO2  dus 1 mol suiker (342,4 gram) geeft 4 mol alcohol (184 gram)=184/0,789=233 ml.
C12H22O11 (suiker) molgew. 342,4
C2H5OH  alcohol (ethanol)      46
Dus 16 g suiker geeft 4*46*16/342,4 = 8,598 gram of 10,9 ml alcohol per liter dus 100*10,9/1010,9=1,08 vol%. Maar door contractie (50 ml water + 50 ml alcohol geeft minder dan 100 ml mengsel) zal de volumetoename ca. 1 % zijn.

Wat wil je nou nog meer.  :weetniet:

Mooie formule van topper Hans trouwens.  :hoera:

 :degroeten:


Batavier

Dat bedoel ik, prima
 :hoera:

PS ik vind dat vorige potret van MO aangenamer. :pan:

Drents Hopbier

Citaat van: MO op 08-12-2006  10:46 uNog meer vrijwilligers om de berekening nogmaals en nogmaals en nogmaals te herhalen?

Nochthans interessante getallen.
Strekking beetje met elkaar in tegenspraak.

Hopbier

johanbrouwer

Inderdaad heel interessant al die berekeningen, maar zeg nu zelf: wie gaat deze berekeningen tijdens het brouwen maken, als je suiker toevoegt of met suiker corrigeert.
Zelf gebruik ik de tabel van good old Jan van Schaik. Daar staat densiteit ,extractgehalte en alcoholpercentage keurig op een rijtje. Maar dit soort tabellen zijn in vele boeken en op vele sites te vinden.
Ik denk dat dit een antwoord is waar een beginnend brouwer meer aan heeft. Maar nogmaals blij dat er ook mensen zijn die dit uit kunnen rekenen. En dus ook tabellen kunnen maken (die ik dan weer gebruik).
En dat je zelf het alcoholpercentage uit moet kunnen rekenen aan de hand van het densiteitsverschil zal duidelijk zijn.
Allen veel brouw-, blub- en drinkplezier gewenst.

Oscar

Citaat van: johanbrouwer op 08-12-2006  15:17 uInderdaad heel interessant al die berekeningen, maar zeg nu zelf: wie gaat deze berekeningen tijdens het brouwen maken, als je suiker toevoegt of met suiker corrigeert.

Als ik moet corrigeren dan bereken ik het zeker wel, gaat gewoon wat sneller. Uiteraard heb ik deze berekening wel verwerkt in een
stukje software.  :bijdrage_forum:

Groeten en gezondheid
Oscar

ed

Mensen, mensen toch. Ik dacht dat ik een vrij simpele vraag had. Zoveel reactie's had ik niet verwacht. Er is duidelijk verschil in antwoorden door mensen die net aan het brouwen zijn en de ervaren brouwers. Volgens mij zitten er ook een paar gasten tussen met een opleiding in chemie of laboratorium of iets in die richting.

Iedereen bedankt voor zijn reactie('s). Ik denk dat ik er wel wat bruikbaars tussen heb gevonden en dat ik gewoon aan de gang moet gaan met brouwen. Ik heb bijna alle spullen binnen.

ed :degroeten:

Oscar

Citaat van: ed op 08-12-2006  23:23 uVolgens mij zitten er ook een paar gasten tussen met een opleiding in chemie of laboratorium of iets in die richting.

Dat heb jij heel goed tussen de regel door gelezen. Hier op het forum kom je alles tegen. Technische mensen, chemische mensen en allemaal brouwen ze bier. Leuk he?

Groeten en gezondheid
Oscar

dennisbier

CiteerAls voorbeeld: gewoon zoveel gram suiker per liter geeft 1% alcohol verhoging.

Ik vind de achtergrond informatie op meer technisch en chemisch nivo toch ook wel leuk.
Zeker handig als voorbereidend werk voor je recept. (of ter correctie ervan...)

Tijdens het brouwen ben ik hier niet mee bezig, anders word ik een tobberd. :bokser:

Noordzij_1

Ik was hier zelf ook naar op zoek en kwam deze site tegen;
http://wijnmaker.blogspot.nl/2007/03/hoeveel-suiker-zei-u.html

Conclusie; 18 gram per liter gemiddeld (tussen 15 en 20 gram /liter is de variatie)

Zal wel met vergisting te maken hebben; bijproducten die bezinken/vervliegen.
Of bijvoorbeeld meetverschillen in apparatuur en/of persoon/methode.

robje

Beste allen, :-)

Misschien heb ik het over het hoofd gezien, maar hoeveel gist moet ik gebruiken met bijvoorbeeld 100 gram suiker toevoeging?

mvg

Robje  :biersmile:

hansHalberstadt

Citaat van: robje op 18-04-2019  08:36 uBeste allen, :-)

Misschien heb ik het over het hoofd gezien, maar hoeveel gist moet ik gebruiken met bijvoorbeeld 100 gram suiker toevoeging?

mvg

Robje  :biersmile:

Ik denk dat je je vraag iets duidelijker moet stellen. Bedoel je bij het bottelen, of extra suiker bij de hoofdgisting?
In principe wordt de gist niet verbruikt, dus het is niet zo simpel als zoveel gram gist per zoveel gram suiker.

RoyB

Citaat van: robje op 18-04-2019  08:36 uBeste allen, :-)

Misschien heb ik het over het hoofd gezien, maar hoeveel gist moet ik gebruiken met bijvoorbeeld 100 gram suiker toevoeging?


Het is makkelijker om naar het SG van je wort te kijken. Daarna kun je met onderstaande link kijken of je genoeg gist aan het enten bent.

https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Hier vul je in hoeveel pakjes / zakjes/ gram whatever. aan gist je toevoegt en of dat genoeg is. Eventueel kun je je gist opkweken met een giststarter, ook daarvoor helpt dit tooltje.

robje

Oke... Ja het is hoofdzakelijk voor de hoofdgisting.

Hergisten na het bottelen kan ook nuttig zijn bedenk ik me net :-)  :groots:

groetjes,

Robje


robje

Als begin van de SG bijvoorbeeld 1050 is... Hoeveel gist zou er dan bij mogen? (Ik begrijp het tooltje nog niet zo goed) er staat bij Wort gravity (OG) is dat anders dan SG ?

Jacques

Citaat van: robje op 20-04-2019  22:11 uAls begin van de SG bijvoorbeeld 1050 is... Hoeveel gist zou er dan bij mogen? (Ik begrijp het tooltje nog niet zo goed) er staat bij Wort gravity (OG) is dat anders dan SG ?

OG is de Engelse term voor begin SG.
FG is overigens de Engelse term voor eind SG.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.