Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Snotje's Weizen (zonder snotjes)  (gelezen 1375 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Snotje's Weizen (zonder snotjes)
« Gepost op: 13-04-2019 11:43 u »
Ik ben voor het eerst met BrouwHulp bezig en ik wil morgen een Weizen gaan brouwen met de spulletjes die ik nog heb: Pils Mout 3EBC, Tarwemout licht, Chateau Munich 13-17 ebc, Hallertau Perlehopkorrels (9% Alfazuur) en een zakje WB-06 gist. En zo kom ik op het volgende voor 23 liter:

Snotjes Weizen


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSnotjes Weizen
Brouwdatum
BierstijlWeizen
Volume23,0 l
Begin SG1,049 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,75 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC55,2 %
2,13 kgPilsmoutDingemans3 EBC42,8 %
0,10 kgGreenSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust44,0 C1 min.10 min.1,0 l/kg
54,0 C1 min.10 min.1,4 l/kg
63,0 C1 min.30 min.1,9 l/kg
72,0 C1 min.20 min.2,8 l/kg
78,0 C1 min.5 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,9 gPerlepellets8,0%60 min.11,4 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist



Hoe ziet dit eruit? Zou dit drinkbaar zijn? Ik ben nog aan het freubelen in BrouwHulp om die stappen goed te krijgen... Verder kon ik niet alles vinden in de lijst voor ingredinten en heb ik genomen wat er op lijkt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.785
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #1 Gepost op: 13-04-2019 11:46 u »
Ik zou zelf wat meer Munich Light toevoegen en de 54 graden stap overslaan. Voor de rest prima denk ik!

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #2 Gepost op: 13-04-2019 11:48 u »
Ik zou zelf wat meer Munich Light toevoegen en de 54 graden stap overslaan. Voor de rest prima denk ik!

Ik zat net ook al te kijken om niet gewoon 150 gram Munich te doen.. waarom die 54 graden stap overslaan?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.785
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #3 Gepost op: 13-04-2019 11:51 u »
Ik zat net ook al te kijken om niet gewoon 150 gram Munich te doen.. waarom die 54 graden stap overslaan?

Je zou zelfs 50/50 Munich en pils kunnen doen, dus +/- 1kg pils en 1 kg Munich.

De 54 stap voegt m.i. niet heel veel tot niets toe, vandaar.
Weet trouwens niet of je nog een andere weizengist toevallig thuis hebt? Vind zelf de WB-06 niet een mooie weizen opleveren, zou die eerder voor een Belgisch Witbier gebruiken (liefst helemaal niet ;))

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #4 Gepost op: 13-04-2019 11:56 u »
Je zou zelfs 50/50 Munich en pils kunnen doen, dus +/- 1kg pils en 1 kg Munich.

De 54 stap voegt m.i. niet heel veel tot niets toe, vandaar.
Weet trouwens niet of je nog een andere weizengist toevallig thuis hebt? Vind zelf de WB-06 niet een mooie weizen opleveren, zou die eerder voor een Belgisch Witbier gebruiken (liefst helemaal niet ;))

Als ik meer Munich erin doe wordt vooral de EBC hoger, en ik vind het leuk een licht gele Weizen te maken! Met de sliders in BrouwHulp denk ik dat 9 EBC prima is dan zit er een halve kilo Munich in.
hmm ik heb nog wel deze liggen:


Nu ziet het er zo uit:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSnotjes Weizen
Brouwdatum
BierstijlWeizen
Volume23,0 l
Begin SG1,049 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,40 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC47,6 %
2,13 kgPilsmoutDingemans3 EBC42,3 %
0,51 kgGreenSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC10,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust44,0 C1 min.10 min.1,0 l/kg
54,0 C1 min.10 min.1,4 l/kg
63,0 C1 min.30 min.1,9 l/kg
72,0 C1 min.20 min.2,7 l/kg
78,0 C1 min.5 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,9 gPride of Ringwoodpellets9,0%60 min.11,5 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist



Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 710
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #5 Gepost op: 13-04-2019 12:15 u »
Je zou zelfs 50/50 Munich en pils kunnen doen, dus +/- 1kg pils en 1 kg Munich.
Een weizen zonder tarwe?  :denken:

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #6 Gepost op: 13-04-2019 12:20 u »
Een weizen zonder tarwe?  :denken:

ik denk dat hij de verhouding tussen Pilsmout en Munich bedoeld.... ik was niet van plan om er geen tarwemout in te doen!

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.785
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #7 Gepost op: 13-04-2019 13:00 u »
ik denk dat hij de verhouding tussen Pilsmout en Munich bedoeld.... ik was niet van plan om er geen tarwemout in te doen!

Dat inderdaad!

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 710
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #8 Gepost op: 13-04-2019 13:41 u »
ik denk dat hij de verhouding tussen Pilsmout en Munich bedoeld.... ik was niet van plan om er geen tarwemout in te doen!
Dat verklaart veel. :duimop:

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #9 Gepost op: 13-04-2019 13:53 u »
Dat inderdaad!

Is die andere gist die ik heb beter dan een WB-06? Weenie of die geschikt is

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 970
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #10 Gepost op: 13-04-2019 14:44 u »
Ik zou de hopgift vergroten dat je rond de 20 IBU zit.
Verder nog 15 gr Korianderzaad gekneust en 15 gr limoenschil 5 minuten voor het eind meekoken.
Als je een lekker fris witbiertje wilt.

0,0 g gist doet denk ik niet veel. ;)

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #11 Gepost op: 13-04-2019 14:54 u »
Ik zou de hopgift vergroten dat je rond de 20 IBU zit.
Verder nog 15 gr Korianderzaad gekneust en 15 gr limoenschil 5 minuten voor het eind meekoken.
Als je een lekker fris witbiertje wilt.

0,0 g gist doet denk ik niet veel. ;)

Ik wil juist de bitterheid laag hebben zodat het wat zoeter is. Verder valt de bitterheid nog in het groen volgens BrouwHulp voor een Weizen. Wel aan de linkerkant van het midden maar dat is mijn keus. Korianderzaad hebben we nog van mijn vorige witbier,  zou kunnen inderdaad. Maar die heb ik nog niet geproefd (is pas 5 dagen gebotteld) dus ik weet niet precies wat het effect daarvan is nog.

Ja die 0.0 g gist ik ben nog aan het klooien met BrouwHulp, maar het is gewoon een zakje.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 710
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #12 Gepost op: 13-04-2019 15:25 u »
Ik wil juist de bitterheid laag hebben zodat het wat zoeter is. Verder valt de bitterheid nog in het groen volgens BrouwHulp voor een Weizen. Wel aan de linkerkant van het midden maar dat is mijn keus. Korianderzaad hebben we nog van mijn vorige witbier,  zou kunnen inderdaad. Maar die heb ik nog niet geproefd (is pas 5 dagen gebotteld) dus ik weet niet precies wat het effect daarvan is nog.

Ja die 0.0 g gist ik ben nog aan het klooien met BrouwHulp, maar het is gewoon een zakje
Voor korrelgist moet je het gewicht in gram invullen

Offline JoepH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #13 Gepost op: 13-04-2019 17:05 u »
H Snotje,
In BrouwHulp vanaf de tweede maischstap kun je beter "direct verwarmen" kiezen. Op manier blijft je beslagdikte in je recept overal hetzelfde. Alleen bij de eerste stap infusie laten staan.
Je beslagdikte verandert niet of anders marginaal.

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #14 Gepost op: 13-04-2019 18:13 u »
H Snotje,
In BrouwHulp vanaf de tweede maischstap kun je beter "direct verwarmen" kiezen. Op manier blijft je beslagdikte in je recept overal hetzelfde. Alleen bij de eerste stap infusie laten staan.
Je beslagdikte verandert niet of anders marginaal.

Bedankt!

Offline Markie Mark

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #15 Gepost op: 13-04-2019 18:23 u »
Je geeft aan een Weizen te willen brouwen met wat er nog ligt dus dat beperkt de keuze. Persoonlijk zou ik meer bitterheid bijv 15 IBU introduceren in de Weizen. Daarnaast heb ik de WB-06 redelijk afgezworen als Weizengist. Momenteel heb ik de Danstar Munich Classic als favoriet. Ook de MJs M20, die ik alweer beter vond dan de WB-06 heb ik achter me gelaten. Gewoon eens proberen en kijken wat je ervan vindt. Je bent op tijd voor het mooie weer.

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #16 Gepost op: 13-04-2019 18:58 u »
Ik heb recentelijk nog een mooie Weizen gemaakt met WB-06. Deze gaf een prima resultaat.
In een Weizen zou ik geen koriander e.d. toevoegen. Dan maak je er een witbier van en dat vind ik persoonlijk minder dan een echt goede Weizen met hints van kruidnagel en banaan.

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #17 Gepost op: 13-04-2019 19:05 u »
Je geeft aan een Weizen te willen brouwen met wat er nog ligt dus dat beperkt de keuze. Persoonlijk zou ik meer bitterheid bijv 15 IBU introduceren in de Weizen. Daarnaast heb ik de WB-06 redelijk afgezworen als Weizengist. Momenteel heb ik de Danstar Munich Classic als favoriet. Ook de MJs M20, die ik alweer beter vond dan de WB-06 heb ik achter me gelaten. Gewoon eens proberen en kijken wat je ervan vindt. Je bent op tijd voor het mooie weer.

Ik ga die WB-06 gewoon eens proberen. Om alles te leren kennen moet ik niet teveel variabelen gaan veranderen, dus ik begin met die gist en de volgende wordt een vloeibare gist. Tja die IBU ga ik mee experimenteren. Ik ben van plan tot aan de zomer alleen maar weizen te brouwen, en ik ga het perfecte recept (voor mij) maken en dit is het eerste probeersel. Ik ga daarna aan de variabelen trekken en duwen :) Voor nu hou ik de klassegrenzen aan die BrouwHulp mij laat zien, en ik zit nu wbt de bitterheid net niet in het midden maar iets links 12 IBU.

Ik heb recentelijk nog een mooie Weizen gemaakt met WB-06. Deze gaf een prima resultaat.
In een Weizen zou ik geen koriander e.d. toevoegen. Dan maak je er een witbier van en dat vind ik persoonlijk minder dan een echt goede Weizen met hints van kruidnagel en banaan.

Nee dat ga ik ook nu niet doen, maar misschien in de toekomst wil daar best eens mee experimenteren. Ik heb zoals ik zei nog een witbiertje staan met koriander, ik wil eigenlijk eerst even afwachten wat daar uitkomt.

Offline JoepH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #18 Gepost op: 13-04-2019 22:04 u »
Nog een tip Snotje.
Ik zou de verhouding van je moutstort wat veranderen. 60% tarwe, 30% pils en 10% Munich.
Dan komt het Weizen karakter beter uit de verf.
Zelf hop ik mijn Weizen altijd met een edele Duitse hop. Maar dat is een keuze. De verhoudingen die ik adviseer zou ik wel aanhouden.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.945
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #19 Gepost op: 14-04-2019 00:52 u »
Ondanks alle adviezen zou ik gewoon doen wat je zelf van plan was. Daar leer je het meeste van. :brouwen:  10 brouwers geven 10 verschillende adviezen/meningen.... Daar kun je niet zo veel mee... ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.060
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #20 Gepost op: 14-04-2019 09:40 u »
Ondanks alle adviezen zou ik gewoon doen wat je zelf van plan was. Daar leer je het meeste van. :brouwen:  10 brouwers geven 10 verschillende adviezen/meningen.... Daar kun je niet zo veel mee... ;)

Er is natuurlijk niets mis om ook de mening van een ander te horen over een recept.
Niet elke brouwer is even eigenwijs...


Adviezen hoef je overigens niet op te volgen. Ze zetten je wel aan het denken, daar is niet veel mis mee.
Als het bier niet helemaal uitgevallen is zoals je bedoeld had kun je aan de hand van de gegeven adviezen bijsturen. Het mooie van zelfbierbrouwen is dat je altijd aan het stuur staat.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 180
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #21 Gepost op: 14-04-2019 09:54 u »
Hmm ik heb nog wel deze liggen:


met die gist heb ik mijn eerste weizen vorig jaar gebrouwen, was super! Ga ik dit jaar zeker weer brouwen👌Volop banaantjes en prachtig schuim.

Jelle

Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #22 Gepost op: 27-05-2019 20:50 u »
Ik had het recept nog veranderd en heb hem zo gebrouwen:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSnotjes Weizen
Brouwdatum
BierstijlWeizen
Volume23,0 l
Begin SG1,049 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingredinten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC57,1 %
1,75 kgPilsmoutDingemans3 EBC33,3 %
0,50 kgGreenSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC9,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust44,0 C1 min.10 min.1,0 l/kg
54,0 C1 min.10 min.1,0 l/kg
63,0 C1 min.30 min.1,0 l/kg
72,0 C1 min.20 min.1,0 l/kg
78,0 C1 min.5 min.1,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gAhtanumpellets6,0%60 min.12,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
5,0 gSafbrew Wheat (WB-06)bovengist


Ik heb hem gisteren voor het eerst geproefd en hij is echt super! Het beste bier wat ik tot nu toe heb gebrouwen. Het is ook het eerste bier wat ik gecontroleerd heb in een gistkast en dat helpt ook zeker vermoed ik. Eerste week gisting op 20 graden, en het lageren op 21 graden. Echt een gelukt design, precies zoals ik hoopte. De WB-06 is absoluut niet zuur, het is een heerlijk biertje! En hij schuimt ook heel goed, tis heel jong bier maar schuim is stevig en blijft er gewoon opstaan. Volgende keer ga ik het precies zoals deze goed maar ga ik de batch in 2en splitsen en ga ik een andere gist gebruiken. Gewoon om te proberen.

Ter info: in het maischschema heb ik de eiwitrust overgeslagen alleen niet in BrouwHulp nog aangepast. Ik denk niet dat het veel uitmaakt maar ik wil een troebel bier.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 950
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Snotjes Weizen
« Reactie #23 Gepost op: 28-05-2019 09:16 u »
Ik heb de titel van het topic al een aantal keren voorbij gekomen en elke keer denk ik weer: "Getver, weizen met snotjes!"

Je bedoelt hopelijk "Snotje's weizen"?

 :proost: >:D


Offline Snotje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Brouwerij Snotje
Re: Snotje's Weizen(zonder snotjes)
« Reactie #24 Gepost op: 28-05-2019 09:35 u »
Ik heb de titel van het topic al een aantal keren voorbij gekomen en elke keer denk ik weer: "Getver, weizen met snotjes!"

Je bedoelt hopelijk "Snotje's weizen"?

 :proost: >:D

 :groots: aangepast. Ik ben wat dyslectisch, dat zijn dingen die ik niet meer zie!

Tags: