Sikkeneurige Bok

Gestart door squaadgras, 13-04-2019 11:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

squaadgras

Eerste poging tot een najaars Bok-bier, zal eind mei gebrouwen gaan worden. Inspiratie opgedaan van andere bewezen recepten die hier geplaatst zijn. Tips?

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19003
Naam receptSikkeneurige Bok
Brouwdatum13-04-2019
BierstijlBokbier
Volume22,5 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)56 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Den Haag
0,50 gCaSO4
3,31 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l8 mg/l58 mg/l74 mg/l55 mg/l57 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgMünchner IWeyermann15 EBC72,5 %
1,00 kgVienna moutWeyermann7 EBC14,5 %
0,50 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC7,2 %
0,30 kgAmber moutThomas Fawcett and Sons112 EBC4,3 %
0,10 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC1,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
162,0 °C1 min.20 min.4,3 l/kg
272,0 °C16 min.30 min.4,3 l/kg
378,0 °C1 min.5 min.4,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gTettnangerbellen4,5%60 min.5,8 IBU
10,0 gColumbusbellen15,6%60 min.20,1 IBU
10,0 gTettnangerbellen4,5%15 min.1,5 IBU
10,0 gTettnangerbellen4,5%0 min.1,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gNottingham ()bovengist


Jacques

De brown malt zou ik er uit laten.

Verder gewoon brouwen.

joenedu

Welke gist ga je precies gebruiken?
Wij gaan ook eind mei/begin juni brouwen met vrienden en die wilden wel een bock brouwen. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar ben wel op zoek naar recepten (het liefst bovengisters, heb nog nooit een ondergister gebrouwen). Deze hou ik in de gaten! :)

-edit: ik denk dat ik het al zie, de Lallemand Nottingham?

squaadgras

Dank Jacques, ga ik over nadenken!

Klopt, Nottingham... start met vergisting op 15 graden, na een week laat ik 'em oplopen tot 20 graden (heb ik overgenomen van een prijswinnende Bock in "bewezen recepten").

joenedu

Citaat van: squaadgras op 15-04-2019  18:25 uKlopt, Nottingham... start met vergisting op 15 graden, na een week laat ik 'em oplopen tot 20 graden (heb ik overgenomen van een prijswinnende Bock in "bewezen recepten").

Top, thanks. Ik kreeg van Scorpionrose nog de suggestie om de Saflager W34/70 te gebruiken, wel een ondergist. Blijft leuk al die mogelijkheden. Succes in ieder geval!  :brouwen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.