Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Sikkeneurige Bok  (gelezen 370 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Sikkeneurige Bok
« Gepost op: 13-04-2019 11:23 u »
Eerste poging tot een najaars Bok-bier, zal eind mei gebrouwen gaan worden. Inspiratie opgedaan van andere bewezen recepten die hier geplaatst zijn. Tips?

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19003
Naam receptSikkeneurige Bok
Brouwdatum13-04-2019
BierstijlBokbier
Volume22,5 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)56 EBC
Berekende bitterheid (Rager)28 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Den Haag
0,50 gCaSO4
3,31 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l8 mg/l58 mg/l74 mg/l55 mg/l57 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,00 kgMünchner IWeyermann15 EBC72,5 %
1,00 kgVienna moutWeyermann7 EBC14,5 %
0,50 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC7,2 %
0,30 kgAmber moutThomas Fawcett and Sons112 EBC4,3 %
0,10 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC1,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
162,0 °C1 min.20 min.4,3 l/kg
272,0 °C16 min.30 min.4,3 l/kg
378,0 °C1 min.5 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gTettnangerbellen4,5%60 min.5,8 IBU
10,0 gColumbusbellen15,6%60 min.20,1 IBU
10,0 gTettnangerbellen4,5%15 min.1,5 IBU
10,0 gTettnangerbellen4,5%0 min.1,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gNottingham ()bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sikkeneurige Bok
« Reactie #1 Gepost op: 13-04-2019 23:12 u »
De brown malt zou ik er uit laten.

Verder gewoon brouwen.

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 416
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Sikkeneurige Bok
« Reactie #2 Gepost op: 15-04-2019 16:57 u »
Welke gist ga je precies gebruiken?
Wij gaan ook eind mei/begin juni brouwen met vrienden en die wilden wel een bock brouwen. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar ben wel op zoek naar recepten (het liefst bovengisters, heb nog nooit een ondergister gebrouwen). Deze hou ik in de gaten! :)

-edit: ik denk dat ik het al zie, de Lallemand Nottingham?

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 35
  • Land: nl
Re: Sikkeneurige Bok
« Reactie #3 Gepost op: 15-04-2019 18:25 u »
Dank Jacques, ga ik over nadenken!

Klopt, Nottingham... start met vergisting op 15 graden, na een week laat ik ‘em oplopen tot 20 graden (heb ik overgenomen van een prijswinnende Bock in “bewezen recepten”).

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 416
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Sikkeneurige Bok
« Reactie #4 Gepost op: 16-04-2019 13:38 u »

Klopt, Nottingham... start met vergisting op 15 graden, na een week laat ik ‘em oplopen tot 20 graden (heb ik overgenomen van een prijswinnende Bock in “bewezen recepten”).

Top, thanks. Ik kreeg van Scorpionrose nog de suggestie om de Saflager W34/70 te gebruiken, wel een ondergist. Blijft leuk al die mogelijkheden. Succes in ieder geval!  :brouwen:

Tags: