Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Waterbehandeling en schadelijke niveaus  (gelezen 8360 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.292
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #100 Gepost op: 22-04-2019 00:21 u »
Niet toevallig heb ik echt niets met Alt.
Wanneer ik bier brouw, wil ik niet brouwen wat past bij mijn leidingwater., maar water gebruiken dat past bij mijn bier. En dat is elke keer anders, ik eet ook niet elke dag worst.

Ja, beste Koen, ja!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 658
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #101 Gepost op: 22-04-2019 08:53 u »
Veel Belgische bierstijlen hebben een uitgesproken gistprofiel. De smaak van esters en hogere alcoholen worden maar marginaal be´nvloed door brouwzouten, hoewel calciumchloride de zoetige beleving van esters kan versterken.
Bij bierstijlen die het meer moeten hebben van een mout- en hopkarakter is de invloed van de brouwzouten groter omdat bij die bieren het gistprofiel minder dominant is.

Dominante hop is erger naar mijn beleving, veel erger.

Met hop kan ik niet rekenen met betrekking tot het waterprofiel, u wel?
De invloed op het waterprofiel is er.
Hoe groot die invloed is? Wie het weet mag het zeggen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #102 Gepost op: 22-04-2019 12:58 u »
Dominante hop is erger naar mijn beleving, veel erger.

Met hop kan ik niet rekenen met betrekking tot het waterprofiel, u wel?
De invloed op het waterprofiel is er.
Hoe groot die invloed is? Wie het weet mag het zeggen.

Voor mij kan een bier niet hoppige genoeg zijn. Een NEIPA kan ik heel erg waarderen.

Het klopt dat het lastig is om te rekenen aan een waterprofiel in relatie tot een hoppige smaak.
Wat duidelijk is dat de beleving van de bitterheid mede bepaald wordt door het waterprofiel. Zo is een overmaat aan sulfaat niet prettig en een hoge pH-waarde tijdens het koken maakt dat de bitterheid uit de hop onaangenaam is.
Door een laag mineralengehalte komt een hopsmaak meer tot zijn recht. Het kan daarom verstandig zijn om een gedeelte van het brouwwater te vervangen door osmose water.


Een aardige presentatie van de American Homebrewers Association laat zien dat een waterprofiel invloed heeft op de smaakbeleving maar ook dat de voorkeur sterk persoonlijk gebonden is.
Brewing Water Effects on Beer Flavor


Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 658
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #103 Gepost op: 22-04-2019 15:33 u »
De grens voor schadelijk niveau is afgaande op de reacties nog al vaag, zeer smaak-afhankelijk, moeilijk aan te geven, hop-afhankelijk, biertype-afhankelijk en nog een hoop meer.

Als de brouwsoftware aangeeft dat de grens is overschreden zou ik persoonlijk daar niet overheen gaan.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #104 Gepost op: 22-04-2019 16:17 u »
Als de brouwsoftware aangeeft dat de grens is overschreden zou ik persoonlijk daar niet overheen gaan.

Dat is een keuze die je kunt maken. Maar realiseer je wel dat de grens een keuze is van de maker van de software...  ;D

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.171
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #105 Gepost op: 22-04-2019 20:19 u »
Fijn dat we nu zover zijn dat waterbehandeling in de sfeer van persoonlijke smaak valt, en niet meer in de sfeer van moeten anders krijg je slecht bier.

Nu nog de nuance aanbrengen dat de keuze van mout, hop, gist en brouwproces een factor tenminste 100x meer belangrijk is dan water. Waterbehandeling is bier veranderen achter de komma. Je zult eerst een goed recept moeten hebben voor je water, en ook een goed proces moeten volgen. Pas daarna gaat je water misschien een verschil kunnen maken.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 861
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #106 Gepost op: 22-04-2019 22:23 u »
Fijn dat we nu zover zijn dat waterbehandeling in de sfeer van persoonlijke smaak valt, en niet meer in de sfeer van moeten anders krijg je slecht bier.

Nu nog de nuance aanbrengen dat de keuze van mout, hop, gist en brouwproces een factor tenminste 100x meer belangrijk is dan water. Waterbehandeling is bier veranderen achter de komma. Je zult eerst een goed recept moeten hebben voor je water, en ook een goed proces moeten volgen. Pas daarna gaat je water misschien een verschil kunnen maken.
Fijn dat je eindelijk toegeeft dat water misschien een verschil kan maken. 👍
Ook je recept en de keuze van je ingrediŰnten vallen onder persoonlijke smaak, gelukkig, want anders dronk iedereen Leffe.
Veel van wat je zegt klopt natuurlijk, maar je visie over cijfers achter de komma is een grote veralgemening. Probeer maar eens een pils te brouwen met water van Burton. Zelfs met het beste recept en controle over het hele proces wordt het geen drinkbare pils.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.212
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #107 Gepost op: 22-04-2019 22:55 u »
Fijn dat we nu zover zijn dat waterbehandeling in de sfeer van persoonlijke smaak valt, en niet meer in de sfeer van moeten anders krijg je slecht bier.

Dat is wat te kort door de bocht.

In een aantal gevallen is het echt een kwestie van moeten. Dat hoeft niet altijd door het toevoegen van calciumchloride of calciumsulfaat. Melkzuur toevoegen of zuurmout gebruiken zijn ook mogelijkheden om de pH van je beslag te be´nvloeden.
Wanneer je een witbier met alleen tarwemout en pilsmout maischt kom je snel te hoog uit. Aanzuren heeft dan veel voordelen.
En wanneer je een stout brouwt dan kan de pH veel te laag worden. In dat geval moet je ontzuren met calciumcarbonaat of natriumbicarbonaat (zuiveringzout). Doe je dat niet dan krijgt je bier een zure smaak.
Op welke pH je precies uitkomt is sterk afhankelijk van de mineralen in je water. Het loon echt de moeite je hierin te verdiepen. Velen zijn je voorgegaan...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.171
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #108 Gepost op: 22-04-2019 23:18 u »
Ja ja, iedereen heeft gelijk.  ;)

Fijn dat we een discussie hebben kunnen voeren. Laat ieder er voor zichzelf het beste van maken.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #109 Gepost op: 23-04-2019 12:53 u »
Welkom in de wereld van 'mijn gelijk' ;)

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 658
  • Land: nl
  • Het komt er niet uit!
Re: Waterbehandeling en schadelijke niveaus
« Reactie #110 Gepost op: 23-04-2019 18:00 u »
Dat is een keuze die je kunt maken. Maar realiseer je wel dat de grens een keuze is van de maker van de software...  ;D

Hoe zien de heren van BrouwVisie of BrouwHulp dit?

Tags: