Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.
Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com
0 leden en 1 gast bekijken dit topic.
Zou het niet leuk zijn om eens wat bieren te brouwen volgens het zelfde recept maar met verschillende (wellicht dan ook extremere) waterprofielen, om eens te kijken wat de impact hier van is? Als een forum samenwerking / proef.Ik zou voorstellen om een recept te pakken wat een beetje een midden is van alles, een licht hoppige licht bittere pale ale met een klein deel crystal mout of zo?
Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.
Ik heb voor het forumtreffen een dergelijke proef gedaan. 2 brouwsels gemaakt, zo goed als dit gaat gelijkend, met als enige verschil het brouwwater. De ene gebrouwen met kraanwater, de ander met demiwater aangevuld met brouwzouten. Zat een wezenlijk verschil in qua smaak, helderheid en schuimstabiliteit. Persoonlijk, en met mij het hele testpanel, vond ik het bier met kraanwater lekkerder, zat meer bite aan.
TDP, had je voor die proef je brouwzouten precies uitgerekend voor je moutstort/biertype of 'gewoon wat grammetjes toegevoegd'? En welk bier was stabieler en helderder?
En wat bedoelen jullie met 'stabieler'?
Via Brun'Water. Stabieler en helderder was het bier met leidingwater
Grappig. Misschien heeft het ermee te maken dat demiwater andere stoffen mist die ook belangrijk zijn voor die zaken.Ik ben zelf nooit van demiwater vertrokken, maar 'vul' mijn leidingwater 'aan'. Dat resulteert bij mij in helderder bier met beter schuim.
Misschien ben je wel beter gaan brouwen en ligt het niet aan het water?
Nu is mijn calciumgehalte zoals eerder gezegd ook wat aan de lage kant (47 ppm).
Ik brouw met 0,0 ppm Calcium... Prima bier...
Haha waterbehandeling
Probeer eerst maar eens goed bier te brouwen zonder dat gespeel met chemicaliën...
Zij die hier staan te roepen dat je watersamenstelling het geen rol speelt en dat je beter maar leert brouwen zij zij die vermoedelijk tot de eerder vernoemde eerste categorie behoren.
Laat je bier eens analyseren. Je zult zien dat er wel degelijk calcium in zit.
Tuurlijk heeft de watersamenstelling invloed op je bier... maar ik vermoed dat er hier mensen zijn die denken hun water aan te moeten passen, maar nog niet de juiste kennis hebben om dat goed te doen... Dan kun je het beter niet doen mijn inziens. Als je je water wilt aanpassen, moet je eerst goed weten welk ion welke invloed heeft op welk deel van de smaak. En mouten bevatten ook nog een deel zouten... dus je watersamenstelling wijzigt al meteen na het inmaischen... en je moet is niet altijd hetzelfde..Het vergt dus veel kennis om het goed te doen en te weten welk effect het heeft... en ik ben er nog niet van overtuigd dat die kennis hier op het forum aanwezig is....
Dat weet ik...
Maar dat geldt niet voor iedereen en ook niet voor elke bierstijl...
Vertel jij mij dan eens voor welke bierstijl niet... Tot op heden 8 bieren gebrouwen met onthard water... en de resultaten zijn prima... (ook na proeven door andere mensen). In de toekomst zal ik ongetwijfeld e.e. nog wat aanpassen, maar tot nu toe nog niet nodig...
Bij bijvoorbeeld een stout kun je een te lage pH-waarde krijgen als je veel zwarte mout gebruikt.
Dat zorgt dan wel weer voor een vlotte vergisting aangezien deze dan niet(minder) de pH hoeft aan te passen...
Water maak een deel van je bier uit dat is nu eenmaal zo, het vertegenwoordigd >85% van wat je drinkt!!Sommige hebben geluk dat er mooi gebalanceerd brouwwater uit de kraan komt andere hebben tegenslag dat er water uit de kraan komt hoe goed je ook mag kunnen brouwen dat je er nooit geen subliem biertje kan mee maken.Zij die hier staan te roepen dat je watersamenstelling het geen rol speelt en dat je beter maar leert brouwen zij zijn die vermoedelijk tot de eerder vernoemde eerste categorie behoren.Of gaan we alles wat er geschreven en onderzocht, getest en bewezen is door zowel hobbybrouwers, semi professionele brouwers , de grote brouwerijen de academici en gewoon alle wetenschap gewoon weer een straal negeren?Aan de hand van wie ik hier ondertussen zo kan lezen, in de reacties die gaan van beschimpend tot degenererende uitspraken, kan je verwachten dat het weer een uitdraait in een poep zuur topic waar diegene die geen werkelijke bijdrage leveren tot het topic (de roepers) weer eens dit topic tot vervelens toe gaan fnuiken.Zulke forumleden zijn niet meer als trollen, iets in het idiote trekken kan iedereen maar een bijdrage leveren dat is wel wat anders.Gepaste maatregelen tegen zulk gedrag, het wordt een tijd dat deze eens worden genomen
Algemene conclusie was toen dat het water van invloed was op de pH van het beslag, maar niet echt merkbaar was in het uiteindelijke bier. Zoek het maar eens terug. Ja, Jacques heeft ze ook geproefd.
Ik, en anderen van het forum, hebben een jaar of 10 geleden diverse bieren gebrouwen met osmose- en leidingwater. En deze bieren vergeleken. Algemene conclusie was toen dat het water van invloed was op de pH van het beslag, maar niet echt merkbaar was in het uiteindelijke bier. Zoek het maar eens terug. Ja, Jacques heeft ze ook geproefd.
Ondertussen heb ik veel ervaring met het toevoegen van brouwzouten aan leidingwater en weet dat het wel degelijk uitmaakt voor de smaak van je bier. Daarin sta ik niet alleen.