Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schuimkwaliteit  (gelezen 742 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Boogaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij. D'n Ingel.
Schuimkwaliteit
« Gepost op: 22-04-2019 13:12 u »
Wie kan mij vertellen of het toevoegen van rijstvlokken of gerstvlokken bijdragen aan een betere schuimkraag.
En heeft het geen invloed op de smaak van het bier.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.051
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Schuimkwaliteit
« Reactie #1 Gepost op: 22-04-2019 13:20 u »
Of die producten bijdragen tot een beter schuim weet ik niet. Wat wel helpt is inmaschen bij minstens 62C en niet maischen bij temperaturen lager dan 60C. Bij temperaturen tussen 45 en 60 gepaard gaan met tijd, zullen de eiwitten te ver verkleinen wat nefast is voor schuimstabiliteit.
Voldoende hop gebruiken. Wordt uw bier eventueel te bitter, gebruik dan aroma hoppen die hebben minder alfazuur en geven minder biterheid af tijdens het koken. Ook dry hopping tijdens het lageren draagt bij tot beter schuim en geeft minder bitterheid dan meer hop meekoken.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 246
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Schuimkwaliteit
« Reactie #2 Gepost op: 22-04-2019 13:21 u »
Wie kan mij vertellen of het toevoegen van rijstvlokken of gerstvlokken bijdragen aan een betere schuimkraag.
En heeft het geen invloed op de smaak van het bier.
Kan het bijdragen? Ja. Is het noodzakelijk? Nee. Garandeert het goed schuim? Ook niet. Schuimkwaliteit is afhankelijk van veel factoren, maar daar is al veel over gezegd of dit forum.

Gerstevlokken zorgen ook voor meer body in je bier.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.666
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schuimkwaliteit
« Reactie #3 Gepost op: 22-04-2019 14:22 u »
Wie kan mij vertellen of het toevoegen van rijstvlokken of gerstvlokken bijdragen aan een betere schuimkraag.
En heeft het geen invloed op de smaak van het bier.

Rijst heeft een lager eiwitgehalte, dat bevordert de schuimhoudbaarheid niet...
Gerstevlokken zou voor een iets betere schuimhoudbaarheid. Zelf heb ik ze om die reden nooit gebruikt.

Voor een betere schuimhoudbaarheid zijn er factoren die veel meer invloed hebben zoals de vergistingstemperatuur, de gebruikte gist, de hoeveelheid hop en het koolzuurgehalte.
Zie ook http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=schuimhoudbaarheid

Tags: