Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gerstevlokken vraagje  (gelezen 639 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline oengabunga

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Als het gebeurt ...... dan gebeurt het.
Gerstevlokken vraagje
« Gepost op: 09-04-2019 14:19 u »
Hallo brouwers..
Ik heb de ketel weer uit de verpakking gehaald en wil morgen de eerste Brew van dit jaar doen. ;)

Het wordt een Tripel naar voorbeeld van de Pater Tripeloris
Nu komen 2 vragen bij me op..

IK moet Gerstevlokken toevoegen..  Neem toch aan dat ik ze ongeschroot tijdens de maisch moet toevoegen?

Om het SG op te krikken moet 1 kg kristalsuiker worden toegevoegd..
Neem aan dat ik dit voor de kook moet toevoegen?
Is het beter om deze suiker in warm water op te lossen?
Het gaat om een grainfather.

Thenxxx


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RBakkert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerstevlokken vraagje
« Reactie #1 Gepost op: 09-04-2019 14:22 u »
Ik heb geen ervaring met vlokken durf daar dus niks over te zeggen (wel benieuwd dus kijk even wat de rest zegt)
Denk eerlijk gezegd dat het niet veel uitmaakt wanneer je de suiker toevoegt, wij doen het  richting het einde van de kook (suiker lost hartstikke snel op) maar kan vast ook wel aan het begin van het proces.

Offline Eric111

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gerstevlokken vraagje
« Reactie #2 Gepost op: 09-04-2019 14:44 u »
Hallo brouwers..
Ik heb de ketel weer uit de verpakking gehaald en wil morgen de eerste Brew van dit jaar doen. ;)

Het wordt een Tripel naar voorbeeld van de Pater Tripeloris
Nu komen 2 vragen bij me op..

IK moet Gerstevlokken toevoegen..  Neem toch aan dat ik ze ongeschroot tijdens de maisch moet toevoegen?

Om het SG op te krikken moet 1 kg kristalsuiker worden toegevoegd..
Neem aan dat ik dit voor de kook moet toevoegen?
Is het beter om deze suiker in warm water op te lossen?
Het gaat om een grainfather.

Thenxxx



Verstuurd vanaf mijn SM-G960U met Tapatalk

Hoi,

Gerstevlokken kun je ongeschroot gewoon mee maischen.
Suiker toevoegen 10 minuten voor einde koken :-)

Succes met brouwen!

Groeten, Eric

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.499
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Gerstevlokken vraagje
« Reactie #3 Gepost op: 09-04-2019 14:57 u »
1 kg suiker is wl vl, op hoeveel mout? Recept eens posten?
Boven de 20% suiker in je stort gaat je bier wel een stuk body missen en mss t alcoholisch worden.
Ik voeg suiker doorgaans toe op dag 2 van de vergisting (opgelost in wat kokend water). Krijgt de gist terug een 'boost' van, en ook wel beter voor je hoprendement.

Offline oengabunga

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • Als het gebeurt ...... dan gebeurt het.
Re: Gerstevlokken vraagje
« Reactie #4 Gepost op: 09-04-2019 16:21 u »
Recept... 20l

Verstuurd vanaf mijn SM-G960U met Tapatalk


Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 459
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Gerstevlokken vraagje
« Reactie #5 Gepost op: 09-04-2019 21:29 u »
14 procent suiker is toch niet zo gek voor een tripel?
Heb ik nu ook staan pruttelen  :biersmile:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Gerstevlokken vraagje
« Reactie #6 Gepost op: 10-04-2019 00:24 u »
Gerstevlokken kun je gewoon ongeschroot meemaischen inderdaad.

Als je twijfelt over de omzetting, doe de ouderwetse jodiumtest. Soms duurt het ietsje langer om de zetmelen uit de vlokken om te zetten, ze zijn immers niet zo hapklaar gehakt als je (pils)mout. Overigens is tot 40% van je stort aan dergelijke vlokken meestal geen probleem, je basismout heeft voldoende enzymen om het ongemoute deel om te zetten.

Ben je niet zeker, haksel dan de vlokken in een foodprocessor (of zoals de Vlamingen zo mooi zeggen: een keukenrobot) even voor, zeer grof, dat versnelt het maischen.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Gerstevlokken vraagje
« Reactie #7 Gepost op: 10-04-2019 08:08 u »
Ben je niet zeker, haksel dan de vlokken in een foodprocessor (of zoals de Vlamingen zo mooi zeggen: een keukenrobot) even voor, zeer grof, dat versnelt het maischen.
Wij noemen dat gewoon een blender. Een keukenrobot is voor rijke snobs.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Gerstevlokken vraagje
« Reactie #8 Gepost op: 10-04-2019 11:22 u »
Wij noemen dat gewoon een blender. Een keukenrobot is voor rijke snobs.

Herstel: zoals Vlaamse rijke snobs zo mooi zeggen, een keukenrobot.   8)

Tags: