Gistflater begaan?

Gestart door Belg, 08-04-2019 09:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: brouwerwaldonk op 08-04-2019  13:48 uDe stroop (van een blikbrouwsel eerst verdund met water) moet altijd gekookt worden, dan moet het bekomen wort afkoelen en daarna gist toevoegen.

Nee hoor. Nergens voor nodig. Het water dat in Nederland en België uit de kraan komt bevat geen bierschadelijke micro-organismen.
Koken en af laten koelen is een veel groter risico.


Moutextract oplossen met een beperkte hoeveelheid heet water en daarna al roerend verdunnen met koud water maakt dat je heel snel korrelgist kunt strooien over de oplossing. Hydrateren is niet nodig en dit wordt door de gistfabrikanten ook niet meer voorgeschreven.
Door de snelle start van de vergisting loop je geen risico.

henkg

Een brandschone blikopener is wel van belang. Daar kan een hoop troep aan zitten. Maar misschien zit Brewferm vandaag de dag in blikken met een treklip-sluiting.

Belg

Mijn Brewferm blik heb ik in ieder geval nog met een blikopener moeten kraken.

Verder komt er nu niet zo vaak meer koolzuur door het waterslot.
Nog enige tijd en ik neem een controle-monster.

RBakkert

Citaat van: Belg op 09-04-2019  09:58 uMijn Brewferm blik heb ik in ieder geval nog met een blikopener moeten kraken.

Verder komt er nu niet zo vaak meer koolzuur door het waterslot.
Nog enige tijd en ik neem een controle-monster.
Is de schuimlaag bovenop het bier al helemaal weg? Als deze er nog op zit zou ik nog even wachten. Hoe vaak komt er nog een bel door het waterslot (per minuut)?

Belg

De hoofdvergisting zal inderdaad nog niet beëindigd zijn.
Daarom zal ik nog even wachten.

Misschien dat ik volgende keer eens notities moet bijhouden van het tempo waarop het waterslot werkt.

/EDIT:

Ik ga voor mijn eerste poging niet overhevel naar een ander vat voor nagisting.
Zowel hoofd- als nagisting wil ik in hetzelfde vat doen.

Dus het blijft er sowieso nog een tijdje in.

Later wil ik wel hetzelfde brouwsel nogmaals proberen maar met variaties zoals andere gist/wel overhevelen om zo de invloed daarvan te zien op het eindproduct.
Ik ben er nu al benieuwd naar.

Belg

Zo een 60-tal uur na het enten van de gist lijkt de hoofdvergisting volledig gedaan te zijn.
Door het waterslot komt merkbaar niets meer van koolzuur.

Ik had graag de SG-waarde gemeten nu om binnen enkele dagen nogmaals te controleren maar tijdens de levering van mijn materiaal is mijn dichtheidsmeter stuk gegaan en zit ik nog op zijn vervanger te wachten.

RBakkert

Citaat van: Belg op 10-04-2019  09:06 uZo een 60-tal uur na het enten van de gist lijkt de hoofdvergisting volledig gedaan te zijn.
Door het waterslot komt merkbaar niets meer van koolzuur.

Ik had graag de SG-waarde gemeten nu om binnen enkele dagen nogmaals te controleren maar tijdens de levering van mijn materiaal is mijn dichtheidsmeter stuk gegaan en zit ik nog op zijn vervanger te wachten.
Wanneer verwacht je dat je deze binnenkrijgt? Omdat je hoofdvergisting bijna/net klaar is zal hij nog enkele punten kunnen zakken tijdens de nagisting. Zal hem als ik jou was met een dag of 2 -3 pas een keer meten. En dan met weer 2-3 dagen nogmaals. Zit er geen verschil in de 2 metingen? Bottelen! :)

Belg

Hij zou gisteren verstuurd moeten zijn 'door de leverancier' maar ik heb nog een tracker gekregen of een levering ontvangen.

Ik ga er van uit dat ik hem deze week nog zal ontvangen dus lijkt het inderdaad niet slecht om te SG-waarde te meten met maximum 2 dagen ertussen.


Gisteren eens met een sterke lamp op het gistingsvat geschenen en ik zie er een aantrekkelijk licht amberkleurig brouwsel inzitten. :)

Barmosa

Wat betreft het koelen overnacht, er bestaat zelfs een heuse 'no-chill' methode, je koelt wel maar niet actief.
Ik ben ook van mening dat snel koelen minder risico's en meerdere voordelen met zich mee brengt, maar overnacht koelen is niet per definitie een flater.

Jacques

Citaat van: Barmosa op 10-04-2019  17:57 uWat betreft het koelen overnacht, er bestaat zelfs een heuse 'no-chill' methode, je koelt wel maar niet actief.
Ik ben ook van mening dat snel koelen minder risico's en meerdere voordelen met zich mee brengt, maar overnacht koelen is niet per definitie een flater.

Om de vorming van smaak- en kleurstoffen te voorkomen kun je het beste snel koelen. Dat zorgt er ook voor dat je minder snel last krijgt van DMS.
De zogenaamde 'no-chill' methode wordt vooral gebruikt in gebieden waar een watertekort is (in Australië wordt de methode veel gebruikt). Hier in Nederland en België hebben we niet echt een watertekort maar dat betekent niet dat je water kunt verspillen. Het water dat je gebruikt voor het koelen kun je gebruiken voor het schoonmaken of doorspoelen van de toilet.

Belg

Momenteel is het waterslot bijna volledig genivelleerd.

Nog niets te horen gekregen van mijn eerste leverancier.
Gelukkig heb ik bij een ander bedrijf een nieuwe bestelling geplaatst en een extra dichtheidsmeter besteld.

Deze zal normaal morgen toekomen.
Ik denk er aan dan morgen het eerste post-hoofdgisting monster te nemen en zondag al te controleren of er veel verschil zit op de SG-waarde. :weetniet:

Belg

Deze morgen is eindelijk mijn nieuwe dichtheidsmeter geleverd.
Mooi verpakt en dus zonder breuk toegekomen!

Eerste monster net voor de vergisting uit de diepvries gehaald en au-bain-marie laten ontdooien.
In de meetcilinder gedaan en met de hydrometer de begin SG-waarde bepaald.

Nu kom ik op een SG-waarde van 1.094 uit.
Het originele Brewferm Diabolo recept geeft een beginwaarde van 1.075 aan.

Ik veronderstel hier wel dat de SG-waarde sowieso hoger zal liggen omdat ik het aangepaste recept uit het boek van Jacques heb gevolgd.
Hierin voegen we 750 g suiker toe voor de hoofdvergisting i.p.v. 495 g in het originele Brewferm Diabolo recept.

Of ik heb bij het bewaren van mijn eerste monster niet genoeg genomen.
De dichtheidsmeter leek nipt boven de bodem van mijn cilinder te zweven.

Wijsheid die ik alvast geleerd heb: neem het monster ruim genoeg.

Indien mijn begin-SG niet zou kloppen vergaat de wereld niet.
Het gevolgde recept geeft dan ook een alcoholindicatie van +-9% aan door de extra suiker.

Als ik mijn volgende 2 metingen goed doe weet ik tenminste wanneer er gebotteld kan worden.
Ik houd jullie op de hoogte. :degroeten:

brouwerwaldonk

Nu eerst op 20°C brengen en dan meten anders meet je ook nog verkeerd.
De densiteit van het ingevroren en ontdooide staal kan beïnvloed geweest zijn door verdamping van water als je het kokend uit de ketel hebt genomen, laten afkoelen en daarna in een potje hebt gedaan om in te vriezen.
Het kan ook dat je suiker hebt toegevoegd maar niet voldoende geroerd zodat je geen homogeen mengsel als staal hebt bewaard, bovendien heb je veel meer suiker toegevoegd waardoor je een hogere waarde bekomt.
Zodra de densimeter zweeft kan je meten.

ciesvandekwis

Hoog tijd voor een refractometer, heb je aan 1 druppeltje genoeg en kan je zonder bierverlies meten, ook tijdens de vergisting (door waterslotgat met een breinaald):
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=0~32%25+Brix+Wort+SG+Refractometer&_sacat=0&LH_TitleDesc=0&_sop=15&_odkw=0~32%25+Brix+Wort+SG+Refractometer&_osacat=0

Belg

Citaat van: brouwerwaldonk op 12-04-2019  14:50 uNu eerst op 20°C brengen en dan meten anders meet je ook nog verkeerd.
De densiteit van het ingevroren en ontdooide staal kan beïnvloed geweest zijn door verdamping van water als je het kokend uit de ketel hebt genomen, laten afkoelen en daarna in een potje hebt gedaan om in te vriezen.
Het kan ook dat je suiker hebt toegevoegd maar niet voldoende geroerd zodat je geen homogeen mengsel als staal hebt bewaard, bovendien heb je veel meer suiker toegevoegd waardoor je een hogere waarde bekomt.
Zodra de densimeter zweeft kan je meten.

Volgende keer zal ik een thermometer gebruiken om zeker te zijn dat het staal zich op 20°C bevindt.
Het staal heb ik echter direct in het potje gedaan en met het deksel erop late afkoelen voor het invriezen.
Normaal zou hier geen vocht verloren mogen gaan?

Citaat van: ciesvandekwis op 12-04-2019  15:16 uHoog tijd voor een refractometer, heb je aan 1 druppeltje genoeg en kan je zonder bierverlies meten, ook tijdens de vergisting (door waterslotgat met een breinaald):
https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=0~32%25+Brix+Wort+SG+Refractometer&_sacat=0&LH_TitleDesc=0&_sop=15&_odkw=0~32%25+Brix+Wort+SG+Refractometer&_osacat=0

Ik zat al aan een refractometer te denken - heb er nog vaak ééntje gebruikt in automechanica.
Misschien nadat ik nog wat meer heb gebrouwen. Is wat duur om impulsief te kopen.

Daarnet was het zover: de eerste staalname na de hoofdvergisting.

Leuk kleurtje! Duidelijk nog troebel.



Detail:



Uiteindelijk op 1.016 SG uitgekomen.

En dan volgt het proeven!



Geur: gistig, zoet - oei! - hopelijk komt dit goed

Na de eerste slok: wauw, dit had ik niet verwacht...

Het brouwsel heeft wel degelijk al wat body. Totaal niet zoet. Smaakt als een iets wat 'romig/zoete' tripel - zonder prik.

Dit geeft mij in ieder geval al een goed gevoel voor wat nog komen kan. ^-^

Zondag een nieuwe staalname om te controleren of de dichtheid nog gedaald is.

brouwerwaldonk

Je mag op je 2 oren slapen, dat biertje komt goed wees maar zeker.

Belg

Zo net een monster genomen.
SG-waarde is nog gezakt van 1.016 naar 1.010

Nog niet uitgegist dus.
Ik ben aan het twijfelen om binnen 3 of binnen 5 dagen het volgende staal te nemen. :weetniet:

Zonder refractometer ga ik al om en bij de liter bier kwijt zijn voordat deze klaar is om te bottelen.

En dan maar het monster vernietigen - schol!



Smaak: al minder zacht dan het vorige staal - begint nu al iets meer pils-bitter te worden - iets helderder van kleur

Jacques

Neem de tijd voordat je weer een monster neemt.

Het proeven van een monster is inderdaad geen straf.  :proost:

brouwerwaldonk

Citaat van: Belg op 14-04-2019  17:40 uZo net een monster genomen.
Zonder refractometer ga ik al om en bij de liter bier kwijt zijn voordat deze klaar is om te bottelen.
Als ik een staal neem ontsmet ik mijn maatglas en hydrometer heel grondig en nadien giet ik het gewoon terug, min een slokje om te proeven.
In het maatglas zit ongeveer 80 ml.

Belg

Hmmm, ik veronderstel dat een dunnere maatcilinder ook een puik idee is.
Zolang de hydrometer maar kan dobberen.

Gisteren alvast alle flesjes voor het bottelen ontsmet en gespoeld.

Vrijdag een nieuwe meting doen.

Belg

Nieuwe stalen gaven twee maal 1.006 aan - tijd om te bottelen dus!



Monster bewaren om deze avond een verder smaaktest te doen.



Eerste indruk: dit ruikt naar bier, hint zoetigheid afwezig


Suiker in de flesjes gedaan naar het aangepast recept van Jacques - 8 g/flesje
Volgende keer wel een trechtertje kopen, wat een gekl... anders ;)



Op een paar lekjes verlies na alles mooi in de flesjes gegaan.
Kroonkurk opdrukken en klaar is kees!



Ik had precies wat minder verlies dan verwacht en moest nog snel 3 extra flesjes proper maken en spoelen.
Bij deze heb ik de kristalsuiker vervangen door kandijsuiker en gemerkt op de kroonkurk.

Gewoon - nieuwsgierig wat voor smaakverschil dit geeft.

En nu kunnen ze rustig op kamertemperatuur hergisten op fles voordat ze naar de koele kelder verdwijnen.



Materiaal mooi afgewassen en weggelegd.


Wat de uitkomst zal zijn weet ik niet.
Wel weet ik al dat dit enorm mentaal rustgevend was voor mijzelf en ik kijk al uit naar het volgende brouwsel. :biersmile:

Scorpionrose


BrouwMark

Ik hoop voor je dat je 8 gram per liter bedoelt.

JanEric

8 gram per flesje? Dat is vragen om bierbommen...

Scorpionrose

oeps 8 gram per flesje. Zet ze dan ergens veilig waar ze geen schade kunnen aanbrengen

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.