Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)  (gelezen 2541 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline molen

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #25 Gepost op: 09-04-2019 16:25 u »
OK, ik zou 20 liter RIS gaan brouwen en weet dus niet of ik de fles helemaal vol krijg.

Ik zal eens kijken hoe hoog ik in de fles ga komen....

Misschien ben ik te bang voor het oxidatiespook.  >:D

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 823
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #26 Gepost op: 09-04-2019 16:39 u »
Ik ga binnenkort een RIS brouwen en heb een fles van 20 liter aangeschaft.
Als je een mandfles van 20L hebt kan het toch niet zo moeilijk zijn om naar 21L te mikken. Heb je een beetje meer bier dan in je grote mandfles kan, dan lager je dat toch in een of andere petfles, Cola, Limonade of Water, die kan je plat knijpen zodat ze altijd vol is.   

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #27 Gepost op: 09-04-2019 16:55 u »
Ach, het laatste restje gaat toch in het vat met stookwijn!

Offline Davester

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #28 Gepost op: 09-04-2019 19:21 u »
De meeste hevelen dus over voor nagisting.
Dat wil ik dan ook gaan doen, maar heb ongeveer 12 liter wort nu in het gistvat zitten en het nagistvat is 50 liter groot.

Dan kan ik denk beter de nagisting nu in dit vat laten gebeuren en over 14 dagen bottelen. Dan loop ik toch de minste kans op oxidatie toch?

Offline middelaersch

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #29 Gepost op: 09-04-2019 19:45 u »
De meeste hevelen dus over voor nagisting.
Dat wil ik dan ook gaan doen, maar heb ongeveer 12 liter wort nu in het gistvat zitten en het nagistvat is 50 liter groot.

Dan kan ik denk beter de nagisting nu in dit vat laten gebeuren en over 14 dagen bottelen. Dan loop ik toch de minste kans op oxidatie toch?

12 liter laten nagisten in een vat van 50 liter zou ik niet doen, dan lijkt  me het middel erger dan de kwaal.
Of een kleiner vat of fles zien te krijgen, of in het huidige vat laten nagisten. Hoe groot is het vat waar het nu in zit?

Offline Arjen1969

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #30 Gepost op: 09-04-2019 21:02 u »
De meeste hevelen dus over voor nagisting.
Dat wil ik dan ook gaan doen, maar heb ongeveer 12 liter wort nu in het gistvat zitten en het nagistvat is 50 liter groot.

Dan kan ik denk beter de nagisting nu in dit vat laten gebeuren en over 14 dagen bottelen. Dan loop ik toch de minste kans op oxidatie toch?

Ik zou niet overhevelen en de nagisting gewoon in hetzelfde vat doen. Zeker als je een 50 liter vat hebt krijg je oxidatie, want voordat je de 40 liter boven je bier hebt gevuld met koolzuur uit de nagisting is je bier denk ik teveel geoxideerd. Ik doe altijd mijn hoofd en nagisting in hetzelfde vat, nog nooit problemen mee gehad.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #31 Gepost op: 09-04-2019 22:04 u »
Ik doe de nagisting in hetzelfde vat.

Ik ook, maar ik heb een cilinderconisch gistvat en tap de gist af...

Overhevelen doe je namelijk vooral om een overmaat aan gist kwijt te raken. Zeker als je veel gist geŽnt hebt en de temperatuur verhoogt op het einde van de nagisting kun je last krijgen van autolyse (= uiteenvallen van dode gist).
Als je er voor kiest om niet over te hevelen doe je er goed aan het bier niet te lang op de gist te laten staan (niet langer dan 1 ŗ 2 weken nadat de nagisting is beŽindigd).

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #32 Gepost op: 10-04-2019 00:57 u »

Als je er voor kiest om niet over te hevelen doe je er goed aan het bier niet te lang op de gist te laten staan (niet langer dan 1 ŗ 2 weken nadat de nagisting is beŽindigd).

Oftewel (sorry Jacques), je kunt makkelijk je bier nadat het is uitgegist nog 1 ŗ 2 (zelfs wel 3 ŗ 4) weken op de gist laten staan zonder dat het nadelige gevolgen heeft. Voor een beginner is dat sowieso de makkelijkste en veilige manier, voor een semi-gevorderde zoals ik ook. Je kunt later altijd nog beslissen dat je liever overhevelt, dit heeft namelijk zoals Jacques al zegt inderdaad wat voordelen mbt autolyse (giststerftebijsmaakjes). Heb je nu alleen een 50-litervat om in over te hevelen, doe dit dan alsjeblieft niet. De hoeveelheid zuurstof die dan je bier kan gaan verpesten is veel groter dan de kans op die autolyse. Vind later een goed passende fles voor de nagisting en denk er dan nog eens over na.

Offline Davester

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #33 Gepost op: 10-04-2019 08:48 u »
Merci allen, dat is dan duidelijk. We gaan deze niet overhevelen.

Ik heb nu 2 RVS gistvaten van 50 liter, maar de batch is 12 liter dus teveel kans op teveel zuurstofcontact.

Een mandfles staat nog op het verlanglijstje dus voor de toekomst zit het er wel in maar ga nu geen risico nemen.

Iemand ervaring met infrarood thermometers?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.724
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #34 Gepost op: 10-04-2019 09:57 u »
Merci allen, dat is dan duidelijk. We gaan deze niet overhevelen.

Ik heb nu 2 RVS gistvaten van 50 liter, maar de batch is 12 liter dus teveel kans op teveel zuurstofcontact.

Een mandfles staat nog op het verlanglijstje dus voor de toekomst zit het er wel in maar ga nu geen risico nemen.

Iemand ervaring met infrarood thermometers?

12 liter in 50 litervat vergisten is enigszins groot bemeten, maar levert niet direct veel problemen op, tijdens de vergisting wordt er zeer veel koolzuur geproduceerd.

Met een infrarood thermometer heb ik geen ervaring mee, maar je zou ook prima de Ikea Fantast kunnen gebruiken, alleen oppassen dat je deze niet helemaal onderdompelt in de vloeistof.

Offline Davester

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #35 Gepost op: 10-04-2019 11:07 u »
12 liter in 50 litervat vergisten is enigszins groot bemeten, maar levert niet direct veel problemen op, tijdens de vergisting wordt er zeer veel koolzuur geproduceerd.

Met een infrarood thermometer heb ik geen ervaring mee, maar je zou ook prima de Ikea Fantast kunnen gebruiken, alleen oppassen dat je deze niet helemaal onderdompelt in de vloeistof.
Merci voor je input.
Beide punten kwamen we ook achter ja. We hebben fusten gekocht van 50 liter en als je daarin met een 10 liter batch gaat werken....... dat ziet er gewoon zielig uit.
Onze thermometer is inderdaad overleden omdat we zelf het idee hadden dat die nauwkeuriger zou zijn bij volledige onderdompeling :P

Afijn door te starten kom je hier achter, volgende stap is een kleinere pan erbij, nieuwe thermometer, een pH meter en een kleiner vergistingsvat erbij.

De gecontroleerde vergisting stappen we daarna wel weer in.



Offline middelaersch

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #36 Gepost op: 10-04-2019 11:26 u »
12 liter in 50 litervat vergisten is enigszins groot bemeten, maar levert niet direct veel problemen op, tijdens de vergisting wordt er zeer veel koolzuur geproduceerd.

Het gaat hier over de navergisting, niet over de hoofdvergisting. Zoveel COS2 wordt er dan niet meer geproduceerd, en op een gegeven moment houdt het helemaal op met de CO2 productie.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.724
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #37 Gepost op: 10-04-2019 12:10 u »
Het gaat hier over de navergisting, niet over de hoofdvergisting. Zoveel COS2 wordt er dan niet meer geproduceerd, en op een gegeven moment houdt het helemaal op met de CO2 productie.

Maar dat zit er al wel in, wanneer je niet overhevelt toch? Vat niet te vaak open, aftappen via het kraantje, niks aan de hand :)

Offline Davester

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #38 Gepost op: 10-04-2019 14:58 u »
ja beide vaten zijn zo groot, we gaan dus niet overhevelen maar laat het er gewoon 14 dagen in staan en dan proberen te bottelen.

Kun je dan nog voor bottelen een keer filteren bijv. met een gedesinfecteerd kaasdoek of gaasje of haal ik me teveel op de nek zo :) ?

Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #39 Gepost op: 10-04-2019 15:35 u »
ja beide vaten zijn zo groot, we gaan dus niet overhevelen maar laat het er gewoon 14 dagen in staan en dan proberen te bottelen.

Kun je dan nog voor bottelen een keer filteren bijv. met een gedesinfecteerd kaasdoek of gaasje of haal ik me teveel op de nek zo :) ?

Zou ik niet doen. Gewoon de boel laten bezinken en hevelen met dresemkap/dop.
Als je echt wilt dat het helderder wordt kun je het ook nog koud lageren (dus nog wat langer wachten terwijl je het kouder wegzet).

Offline Davester

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #40 Gepost op: 10-04-2019 17:39 u »
Zou ik niet doen. Gewoon de boel laten bezinken en hevelen met dresemkap/dop.
Als je echt wilt dat het helderder wordt kun je het ook nog koud lageren (dus nog wat langer wachten terwijl je het kouder wegzet).

Thanks, dan gaan we het ook niet doen (volgzaam typetje als ik ben).
Dresemkap kent google niet eens :denken:, is dat een soort van hevelfilter?

Offline middelaersch

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #41 Gepost op: 10-04-2019 17:55 u »
Dresemkap kent google niet eens :denken:, is dat een soort van hevelfilter?

Bedoeld wordt droesemkop, en dat kent Google wel.  >:D
Is een ding onder aan de hevel dat er voor zorgt dat er minder droesem meekomt.

Offline Davester

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #42 Gepost op: 10-04-2019 21:10 u »
Bedoeld wordt droesemkop, en dat kent Google wel.  >:D
Is een ding onder aan de hevel dat er voor zorgt dat er minder droesem meekomt.

Ja inderdaad, droesemkop. Dan had ik toch wel goed ingeschat wat er bedoeld wordt, maar de benaming....
Ik heb overigens een kraantje op het gistvat dus dan heb ik geen hevel nodig. T loopt er zo ook wel uit   :lol:

Offline Brouwerij Hulzebos

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • Veldrijder en dwarse BIAB brouwer.
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #43 Gepost op: 10-04-2019 22:18 u »
Zet dan wel aan die kraan een slang die door steekt tot aan de bodem van je lagerfles.
Nooit zo het jongbier in een fles plompen!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #44 Gepost op: 10-04-2019 22:37 u »
Oftewel (sorry Jacques), je kunt makkelijk je bier nadat het is uitgegist nog 1 ŗ 2 (zelfs wel 3 ŗ 4) weken op de gist laten staan zonder dat het nadelige gevolgen heeft.

Bij keuringen van zelfgebrouwen bieren valt het mij elke keer weer op dat er veel bieren zijn met met autolysesmaakjes. Dit komt doordat het bier onnodig lang op het bier heeft gestaan nadat de nagisting was beŽindigd.

Veel hobbybrouwers weten niet hoe autolyse smaakt. Sinds kort weet ik een goede referentie. Koop een potje vitamine B-complex pillen van het Kruidvat (eigen merk). Stop het in je mond en slik het niet meteen door. Het aroma dat je dan proeft is de aroma dat je krijgt door autolyse...



Wat ik wil zeggen is dat overhevelen niet per se noodzakelijk is maar ook dat je beter aan doet het bier niet langer dan een week tot maximaal twee weken te laten staan als de vergisting afgelopen is. Uitzonderingen daargelaten zoals bieren die je wilt laten verzuren of waarbij je een langere houtlagering wilt uitvoeren.

Offline Davester

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #45 Gepost op: 11-04-2019 09:13 u »
Bij keuringen van zelfgebrouwen bieren valt het mij elke keer weer op dat er veel bieren zijn met met autolysesmaakjes. Dit komt doordat het bier onnodig lang op het bier heeft gestaan nadat de nagisting was beŽindigd.

Veel hobbybrouwers weten niet hoe autolyse smaakt. Sinds kort weet ik een goede referentie. Koop een potje vitamine B-complex pillen van het Kruidvat (eigen merk). Stop het in je mond en slik het niet meteen door. Het aroma dat je dan proeft is de aroma dat je krijgt door autolyse...



Wat ik wil zeggen is dat overhevelen niet per se noodzakelijk is maar ook dat je beter aan doet het bier niet langer dan een week tot maximaal twee weken te laten staan als de vergisting afgelopen is. Uitzonderingen daargelaten zoals bieren die je wilt laten verzuren of waarbij je een langere houtlagering wilt uitvoeren.

Thanks, ik neem de gemene deler en ga gewoon 14 dagen na brouwdag bottelen, recht vanuit het eerste vat. Afvulpijpje op het kraantje en flessen vullen  :proost:

Dan rap opnieuw gaan brouwen want er is door dit forum al veel bijgeleerd nu deze week :P

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #46 Gepost op: 11-04-2019 15:06 u »
Thanks, ik neem de gemene deler en ga gewoon 14 dagen na brouwdag bottelen, recht vanuit het eerste vat.

Neej! Eerst zekerwetenmeten!

Offline Rob Q

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Leerling
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #47 Gepost op: 11-04-2019 17:32 u »
Thanks, ik neem de gemene deler en ga gewoon 14 dagen na brouwdag bottelen, recht vanuit het eerste vat. Afvulpijpje op t kraantje en flessen vullen  en natuurlijk wat hierboven staat: Meten.


Je moet ook {bottel}suiker toevoegen voor het bottelen. Dat moet goed worden verdeeld. Als je dit doet in je gistingsvat gaat alle gist(drab) ook weer mee verdeeld worden en krijg je geen helder bier en dode gist in je flesjes. Dus denk ik ; eerst hevelen naar een ander vat / andere pan, gistvat schoonmaken. Je weet nu hoeveel liters je hebt. Suiker toevoegen, roeren, Terughevelen in gistvat, vulpijpje op kraan en bottelen. Of je moet een aparte bottelemmer met kraantje hebben natuurlijk. 8)

MvGr.,

Rob Q

Offline Davester

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #48 Gepost op: 11-04-2019 17:46 u »
Dat gaat het worden dan.
Geduld, meten, even voorzichtig overhevelen ivm bottelsuiker en dan de fles in.

Pff have mercy voor deze wort  :huilen: :nut: :proost:

Offline middelaersch

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Het eerste brouwsel, supertof maar wat een vragen levert dat op :)
« Reactie #49 Gepost op: 11-04-2019 18:06 u »
..... en natuurlijk wat hierboven staat: Meten.

Misschien ten overvloede, maar waar het om gaat is dat je niet gaat bottelen voordat het bier echt goed is uitgegist.

Wat ik doe: zodra de activiteit in het waterslot stopt, ga ik het sg meten. Een dag of drie later doe ik dat weer, en dan drie dagen later weer.
Zodra het sg niet meer verandert (ook niet een klein beetje) dan pas ga ik bottelen. Niet eerder.

Als je bier bottelt dat nog niet helemaal is uitgegist kan er door te veel CO2 productie een veel te hoge druk in de flesjes ontstaan, wat in het ongunstigste geval kan leiden tot exploderende flesjes. Dat wil je niet hebben!

Tags: