Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gistsmaak  (gelezen 7271 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

maarten

  • Gast
Gistsmaak
« Gepost op: 16-02-2006 15:54 u »
Ik ben net gestart met brouwen en ben begonnen met een bierpakket.
In de "handleiding" stond dat het gisten't best onder een waterslot kon. Nu smaakt mijn bier wel erg gistig en ik heb gehoord dat dit hieraan ligt. Dit weet ik nu voor mijn volgende brouwsel maar hebben jullie een idee of ik er die gistsmaak nog wat uit kan filteren voor ik mijn bier bottel...

Ik heb't forum afgeschuimd maar hierover niets gevonden, indien dit ergens anders is behandeld plaats dan aub de link alvast bedankt

Maarten

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: gistsmaak
« Reactie #1 Gepost op: 16-02-2006 16:04 u »
Een gistige smaak komt
1. omdat er nog teveel gist in je bier zit;
2. je bier te lang op dode gist heeft gestaan.

Als je de regelen der kunst volgt (lees bijvoorbeeld de bierbrouwcursus van Jacques), dan zul je er niet snel last van hebben. Open vergisting heeft er niets mee te maken.

Wat je moet doen is:
1 hoofdvergisting van een paar dagen tot een week;
2 overhevelen naar een mandfles en een tot drie weken lageren onder een waterslot. Het bier gist uit en wordt (een stuk) helder(der).
3. bottelen.

Ik kan uit jouw verhaal niet opmaken of je gelagerd hebt. Zo niet, dan is de remedie dus simpel. Hevel je bier over in een mandfles, waterslot erop en nog een paar weken laten staan.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.376
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: gistsmaak
« Reactie #2 Gepost op: 16-02-2006 16:06 u »
Maar is het bier nu al gebotteld of niet? En zo ja: hoe lang staat het al op de fles?

maarten

  • Gast
Re: gistsmaak
« Reactie #3 Gepost op: 16-02-2006 19:26 u »
Ok dan laat ik hem eerst uitgisten :D
Nee ik heb gewacht op jullie reactie, bier is nog niet gebotteld.
Ik vind toch vaak es tegenstrijdige info wat wel jammer is.
Bedankt in elk geval.
(Het is mijn eerste brouwsel, ik moet nog veel leren :p)

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: gistsmaak
« Reactie #4 Gepost op: 16-02-2006 20:05 u »
ok dan laat ik hem eerst uitgisten :D
Nee ik heb gewacht op jullie reactie, bier is nog niet gebotteld.
Ik vind toch vaak es tegenstrijdige info wat wel jammer is
bedankt in elk geval
(het is mijn eerste brouwsel ik moet nog veel leren :p)

Tegenstrijdige info? Of verschillende wegen die naar Rome leiden?

Welkom in de wondere wereld van het bierbrouwen  :merlin:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: gistsmaak
« Reactie #5 Gepost op: 16-02-2006 20:10 u »
Hoi Maarten,

Jongbier heeft altijd een gistsmaakje (vooral de Brewfermgist).
Pas na een maand of 2 -3 rijpingstijd gaat dit weg (daarom is het rijpen bedoeld).

Niets aan de hand Maarten  :) :duimop:

Citaat
Ik vind toch vaak es tegenstrijdige info wat wel jammer is
bedankt in elk geval

Soms lijkt het ook tegenstrijdig omdat soms de omstandigheden net even anders zijn.
Maak je maar niet druk.

Groetjes,

 :degroeten:
 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.548
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: gistsmaak
« Reactie #6 Gepost op: 16-02-2006 22:11 u »
Jongbier heeft altijd een gistsmaakje (vooral de Brewfermgist).
Pas na een maand of 2 -3 rijpingstijd gaat dit weg (daarom is het rijpen bedoeld).

De gistsmaak gaat heel wat sneller weg hoor. Zodra de gist helemaal uitgezakt is (normaal tussen 2 en 4 weken - afhankelijk van de zwaarte van het bier ) en het bier helder is vind je in het bier geen gistsmaak meer.

Rijptijd is sterk afhankelijk van je smaak. Sommigen houden van groene appels en andere van overrijpe appels waar al bruine plekken aan zijn komen.