Milkshake IPA (dorado / mosaic)

Gestart door Martijn0172, 02-04-2019 21:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Jaar terug onderstaand recept gebrouwen, nu alleen iets meer drooghop.  Ik vond dit een hele fruitige IPA zonder dat direct het een Citrusbom werd, eigenlijk het lekkerste biertje welke ik ooit zelf gebrouwen heb. Nu wil ik 10 Liter keggen met Lactose om zo doende een milkshake ipa te creëren. Meeste USA fora adniseren ongeveer 250 gram per 20 L. Maar dit proefde ik in een milkstout amper terug. Ook wil ik vanille toevoegen, ik dacht aan 1 stokje, ik heb geen mogelijkheid om dit te drooghoppen, dus ik dacht om er een extract van te maken.  Iemand die me kan adviseren of feedback heeft op het recept?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDorado/Mosaic IPA (milkshake)
Brouwdatum03-04-2019
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume50,0 l
Begin SG1,060 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)52 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
55,00 lWater uit Hazerswoude-Dorp
12,00 gCaSO4
22,08 mlMelkzuur
13,06 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
84 mg/l11 mg/l48 mg/l133 mg/l61 mg/l154 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
13,43 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC96,5 %
0,28 kgGoldSwaen HellDe Swaen25 EBC2,0 %
0,21 kgCara 120Dingemans120 EBC1,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
52,7 gTopazpellets17,0%60 min.43,2 IBU
50,0 gEl doradopellets12,9%5 min.6,2 IBU
25,0 gMosaicpellets12,0%5 min.2,9 IBU
200,0 gEl doradopellets12,9%koudhop0,0 IBU
100,0 gMosaicpellets12,0%koudhop0,0 IBU
75,0 gMosaicpellets12,0%whirlpool0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gSafale American (US-05)bovengist


BenvdVeen

Hoi Martijn,
Lactose is in poedervorm, toch? Ik zou het benaderen als vanillesuiker, dus de hoeveelheid lactose die je nodig hebt in een afsluitbare pot doen en er een gespleten vanillestokje in steken.
Regelmatig schudden en na ongeveer een week is er voldoende aroma afgegeven.
Hopelijk heb je hier wat aan.

springerke

Ik denk 1 vanillestokje op 50 liter ga je nooit proeven
Vorige week heb ik mijn Vanille Creme Ale gebotteld en daar zitten 2x vanille extract 15 ml einde kook ,2x 15 ml nagisting en 3 vanille stokken geweekt op alcohol voor één week in de nagisting.
Deze op een brouwsel van 20 liter en het is nog niet overdreven.

Martijn0172

Ik ga 10L keggen als milkshake IPA, de overige laat ik als normale IPA.

 
Citaat van: BenvdVeen op 04-04-2019  11:08 uHoi Martijn,
Lactose is in poedervorm, toch? Ik zou het benaderen als vanillesuiker, dus de hoeveelheid lactose die je nodig hebt in een afsluitbare pot doen en er een gespleten vanillestokje in steken.
Regelmatig schudden en na ongeveer een week is er voldoende aroma afgegeven.
Hopelijk heb je hier wat aan.

Ga ik eens proberen, dank je!

BenvdVeen

Citaat van: Martijn0172 op 07-04-2019  19:40 uIk ga 10L keggen als milkshake IPA, de overige laat ik als normale IPA.

 
Ga ik eens proberen, dank je!
Martijn,
Ik ben benieuwd hoe het is geworden.
Gtrz,
Ben

US-05 is a brewers best friend


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.