Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vloeibare gist  (gelezen 722 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Paul d.

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
  • amateur brouwer
Vloeibare gist
« Gepost op: 02-04-2019 20:15 u »
Beste brouwers

Voor mijn Pilsner Urquell heb ik vloeibare gist gebruikt (Wyeast 2001) echter heb ik niet de achterkant goed gelezen en i.p.v. de geadviseerde 3 uur te wachten na het breken van de "smackpack" heb ik deze na ongeveer een kwartier erbij gevoegd.
Kan dit gevolgen hebben of hoef ik me nergens druk om te maken?
 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.975
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: vloeibare gist
« Reactie #1 Gepost op: 02-04-2019 20:23 u »
Het is natuurlijk afhankelijk o.a. van de hoeveelheid liters, hoe vers deze smackpack was, het begin SG, etc. Zonder recept is lastig je een goed antwoord te geven, al staat het smacken daar eigenlijk wel los van. Het voegt niet heel veel toe t.o.v. niet smacken, een starter zorgt voor een groter verschil

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.828
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vloeibare gist
« Reactie #2 Gepost op: 02-04-2019 22:57 u »
Voor mijn Pilsner Urquell heb ik vloeibare gist gebruikt (Wyeast 2001) echter heb ik niet de achterkant goed gelezen en i.p.v. de geadviseerde 3 uur te wachten na het breken van de "smackpack" heb ik deze na ongeveer een kwartier erbij gevoegd.
Kan dit gevolgen hebben of hoef ik me nergens druk om te maken?

Maakt niet uit. Het advies om 3 uur te wachten heeft te maken met het feit dat het even duurt voordat het pak begint op te zwellen. Het kapot slaan van de binnenverpakking waarin voedingstoffen zit is overigens niet absoluut noodzakelijk. Als de verpakking vers is gaat de gist toch aan de gang. Het kapotslaan van de binnenverpakking is handig om een een indicatie te krijgen van de levenskracht van de gist. Wanneer dat langzaam verloopt is het raadzaam sowieso een giststarter te maken. Je doet daarom goed aan om op tijd het binnenzakje kapot te slaan. Als de verpakking snel bol staat zet je hem in je koelkast. Op die manier voorkom je dat de gist inteert op zijn reservestoffen. Wanneer het opbollen langzaam verloopt doe je er goed aan zo snel mogelijk een starter te maken.

Tags: