Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat betekent afgieten?  (gelezen 2345 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 425
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Wat betekent afgieten?
« Gepost op: 02-04-2019 15:32 u »
Over giststarter, nogmaals... Niet de bedoeling om het zoveelste uitgekauwde topic te beginnen maar toch:
Ik heb een paar keer een giststarter gemaakt, en niet met heel veel succes. Qua mr malty berekeningen zou ik (zeker) goed moeten zitten, maar de vergisting loopt toch niet zo vlotjes als bij gebruik met korrelgist.

Nu las ik zojuist dit:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,38932.msg589287.html#msg589287

en daaruit meen ik te lezen dat het te gebruiken deel van de starter de vloeistof is. En dus niet de slurry.
Dat zou kunnen verklaren waarom mijn giststarters, keurig gemaakt met SG 1040, magneetroerder, erlenmeyer etc, het zo slecht doen:
Ik gooi tussen de verschillende stappen steeds de vloeistof weg (giet deze dus af) en ga met de slurry verder.

Dussss..  de vraag:

Waar zit de te gebruiken gezonde gist
wat kieper je tussen de verschillende trappen door de gootsteen in?
Wat kieper je uiteindelijk in je wort?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 823
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: wat betekent afgieten
« Reactie #2 Gepost op: 02-04-2019 18:15 u »
Dussss..  de vraag:

-1 Waar zit de te gebruiken gezonde gist?
-2 Wat kieper je tussen de verschillende trappen door de gootsteen in?
-3 Wat kieper je uiteindelijk in je wort?
-1 De meesten denken op de bodem.
-2 Tussenin niets weg kieperen.
-3 De meesten kieperen dan de slurry in het wort nadat ze die een tijd heel koud hebben gezet.

Sommige brouwers volharden in de onzin van een goed gemaakte vloeibare starter af te gieten.
Eigenlijk is dat afgieten nergens voor nodig want zelfs na heel koud zetten zodat de minst actieve gistcellen op de bodem liggen, dan "zwemmen" de meest levenslustige nog altijd rond in het bovenste deel.
Een goede starter wordt gemaakt met steriel wort en een beetje weliswaar gedoseerd gistvoeding. Het is bij die gistvoeding waar de grote fout wordt gemaakt dat er veel te veel wordt toegevoegd, overdaad schaadt. Door die overdaad aan gistvoeding gaat de gistcel in coma en valt de groei van dochtercellen volledig stil omdat de balans in de cel danig verstoord is.
Door die overdaad aan gistvoeding krijgt de starter een heel vieze smaak (de hoofd reden van afgieten)

Ik ben de gelukkige bezitter van een telkamer en microscoop, daarmee kan ik perfect meten hoe het zit met de aangroei.

Mijn starters gaan altijd integraal in het gistvat. Gistvoeding geven aan een starter in opbouw is een kwestie van hoeveelheden in orde van grootte van 0,1 gr nooit van een halve of hele koffielepel.
Na het samenbrengen van gist en wort gaat de gist door een lagfase en tijdens de groei van dochtercellen komt de gist in de logfase. Een goede starter zit continu in de logfase tot het ogenblik van toevoegen aan het wort. Dan vertrekt de hoofdgisting ook direct en gaat resoluut door tot einde gisting.   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: wat betekent afgieten
« Reactie #3 Gepost op: 02-04-2019 22:39 u »
Sommige brouwers volharden in de onzin van een goed gemaakte vloeibare starter af te gieten.
Eigenlijk is dat afgieten nergens voor nodig want zelfs na heel koud zetten zodat de minst actieve gistcellen op de bodem liggen, dan "zwemmen" de meest levenslustige nog altijd rond in het bovenste deel.

Ik ben iemand die volhard in het afgieten van een starter. Door mij wordt dat gedaan nadat de starter een paar dagen goed koel heeft gestaan (rond 4 C). De actieve gistcellen zakken dan uit omdat hun stofwisseling nagenoeg stil ligt. Een enkele super actieve gistcel mag misschien nog zweven in de vloeistof maar dat zijn er zo weinig dat deze geen invloed hebben op het verloop van het vergistingsproces.

Het afgieten doe ik om het wort niet onnodig te verdunnen en ook omdat een starter vaak een onaangename smaak heeft.
Het afgieten heeft geen invloed op de snelheid van de vergisting. Wel is het zaak de gist na het afgieten zo snel mogelijk te gebruiken en deze niet te laten opwarmen. Hierdoor voorkom je dat de gist gaat interen op zijn reservestoffen waardoor de kwaliteit van je gist achteruit gaat.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 823
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #4 Gepost op: 03-04-2019 07:30 u »
Ja ik weet uit uw reacties dat jij afgieten een must vindt, en daar heb ik geen problemen mee.
Verdunnen is te vermijden door te beginnen met wort van 1040 en stelselmatig te verhogen naar het te vergisten sg van het wort.
De slechte smaak is te wijten aan te veel gistvoeding. 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #5 Gepost op: 03-04-2019 07:59 u »
Beide geprobeerd, beide werken goed. Heb wel eens een giststarter verdund in water tot dezelfde verdunning als in het bier optreedt. als je dat doet merk je dat er niets overblijft van de smaak. Voordeel van de hele starter is dat je niet zover vooruit hoeft te denken en je hebt de optimale conditie bij toevoegen. Daarom heb ik toch een voorkeur om de hele starter te gebruiken. 

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.724
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #6 Gepost op: 03-04-2019 08:30 u »
Ik gebruik ook de gehele starter, niet afgegoten. Heb eerder wel afgegoten, maar heb gevoelsmatig betere resultaten met deze werkwijze.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.364
  • Land: be
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #7 Gepost op: 03-04-2019 09:29 u »
Ja ik weet uit uw reacties dat jij afgieten een must vindt, en daar heb ik geen problemen mee.
Verdunnen is te vermijden door te beginnen met wort van 1040 en stelselmatig te verhogen naar het te vergisten sg van het wort.
De slechte smaak is te wijten aan te veel gistvoeding.
Een starter is in vele gevallen continu blootgesteld aan de lucht, dus die wort die daar in opgebruikt is daar zijn vele zo niet alle stoffen onvermijdelijk in geoxideerd van daar ook de slechte smaak.
Die slechte komt echt niet van de gistvoeding of je moest gistvoeding gebruiken die voornamelijk DAP bevat, maar de huidige gistvoedingen zijn meestal gebaseerd op celwanden van gist en die geven amper een verkeerde smaak aan je wort. (voor de ongelovige proef eens van je opkeekwort voor en na het opkeken en vel dan pas een oordeel)
Veel hangt natuurlijk van de manier af hoe je je starters maakt, enkel beluchten, enkel op de roerplaat , op de roerplaat met gepulseerde beluchting , .....

Afgieten doe ik steeds (als je lang genoeg laat bezinken werp je geen gistcellen weg!!)
In de loop van de brouwdag haal ik mijn bezonken starter uit de koeling giet die af en voeg ik steevast verse opkeekwort toe in de erlenmeyer, de gist wordt even zachtjes opgeroerd en dan laat ik deze langzaam op temperatuur komen. Tegen dat ik mijn starter ga enten in het gistvat is die starter al stevig aan het krausen!!

Er zijn vele wegen die leiden naar Rome, kwestie is voor jou beste manier te kiezen ifv je gebruikte apparatuur en je gewenst eind resultaat, wat niet wil zeggen dat dat steeds de beste methode is, maar wel wat binnen jou verwachtingen en mogelijkheden ligt.

Note:
Er zijn zoveel brouwers die een lichte oxidatie niet meer als een afwijkende smaak willen of kunnen erkennen, ze zijn er al aan gewend geworden heb ik al ondervonden bij ons op de gilde, maar veel hangt natuurlijk ook van de gebrouwen bierstijl af, de enne stijl is daar al gevoeliger voor dan de andere  ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #8 Gepost op: 03-04-2019 15:26 u »
Volgens mij krijgt de groeiende starter niet de kans om te oxideren omdat alle zuurstof die oplost ook gelijk weer verbruikt wordt. Heb je al eens een zuurstofsensor in een starter op de roerder gehangen?
Wat je proeft zijn volgens mij zuren die de gist aanmaakt bij aerobe groei. Dezelfde zuren worden ook aangemaakt tijdens de normale gisting, maar dan in wat lagere concentratie en ook deels weer verbruikt daarna. 

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.364
  • Land: be
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #9 Gepost op: 03-04-2019 15:43 u »
Volgens mij krijgt de groeiende starter niet de kans om te oxideren omdat alle zuurstof die oplost ook gelijk weer verbruikt wordt. Heb je al eens een zuurstofsensor in een starter op de roerder gehangen?
Wat je proeft zijn volgens mij zuren die de gist aanmaakt bij aerobe groei. Dezelfde zuren worden ook aangemaakt tijdens de normale gisting, maar dan in wat lagere concentratie en ook deels weer verbruikt daarna.

De gist kan onmogelijk alle toegevoegde zuurstof binden als je continu lucht in je opkeekwort slaagt of borrelt. Zo snel verbruikt die kleien hoeveelheid gist in het begin stadium van een starter de toegevoegde zuurstof niet (ook niet op het einde hoor)
Als dat was konden we ook bij de start van de vergisting van bier ook in een keer beluchten, dat kan ook niet zonder je bier te oxideren, je doet dit ook met tussen pauzes.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.453
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #10 Gepost op: 03-04-2019 17:42 u »
Een starter is in vele gevallen continu blootgesteld aan de lucht, dus die wort die daar in opgebruikt is daar zijn vele zo niet alle stoffen onvermijdelijk in geoxideerd van daar ook de slechte smaak.

Waarmee je er aan voorbij gaat dat een goede actieve gist de oxidatieproducten weer metaboliseert. Standaard werkwijze bij een (licht) geoxideerde batch in een brouwerij, Krauesen toevoegen van jongbier in de hoofdgisting,

ingo

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #11 Gepost op: 03-04-2019 18:30 u »
De gist kan onmogelijk alle toegevoegde zuurstof binden als je continu lucht in je opkeekwort slaagt of borrelt. Zo snel verbruikt die kleien hoeveelheid gist in het begin stadium van een starter de toegevoegde zuurstof niet (ook niet op het einde hoor)
Denk je dat of weet je dat? En heb je al eens getest met een zuurstofsensor?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.364
  • Land: be
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #12 Gepost op: 03-04-2019 18:58 u »
Denk je dat of weet je dat? En heb je al eens getest met een zuurstofsensor?
Neen, maar als ik mijn wort bij de start van de vergisting in 3 stappen moet beluchten omdat die anders oxideert waarom zou het dan wel lukken in een erlenmeyer met de zelfde hoeveelheid gist?
Een antwoordt van een specialist ter zake
 "JAMIL ZAINASHEFF"
Citaat
Of course, if you have a large starter volume
in relation to your batch of beer or a starter
that was continuously aerated, then you
probably dont want to pitch the entire
starter into your wort. Adding a large starter
or a heavily oxidized starter to your wort
can alter the flavor of the finished beer.
bron: https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/1235/MAzym07_YeastStarter.pdf
Veel duidelijker kan het toch niet zijn.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #13 Gepost op: 03-04-2019 20:02 u »
Neen, maar als ik mijn wort bij de start van de vergisting in 3 stappen moet beluchten omdat die anders oxideert waarom zou het dan wel lukken in een erlenmeyer met de zelfde hoeveelheid gist?
Een antwoord van een specialist ter zake
 "JAMIL ZAINASHEFF"bron: https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/1235/MAzym07_YeastStarter.pdf
Veel duidelijker kan het toch niet zijn.
Ik weet niet hoe hij weer aan die wijsheid komt? Vaak zeggen mensen wat ze denken hoe het zit en anderen denken weer dat dat de waarheid is, vooral als het om bekende amerikanen gaat met een bepaald aanzien. Zo zijn al veel onwaarheden de wereld ingekomen. Pak een keer een zuurstofsensor en doe een wetenschappelijk onderbouwde proef en maak daar een verslagje vanwaar niemand onderuit kan.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.364
  • Land: be
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #14 Gepost op: 03-04-2019 22:00 u »
Ik weet niet hoe hij weer aan die wijsheid komt? Vaak zeggen mensen wat ze denken hoe het zit en anderen denken weer dat dat de waarheid is, vooral als het om bekende amerikanen gaat met een bepaald aanzien. Zo zijn al veel onwaarheden de wereld ingekomen. Pak een keer een zuurstofsensor en doe een wetenschappelijk onderbouwde proef en maak daar een verslagje vanwaar niemand onderuit kan.
Mogelijk komt hij aan die wijsheid omdat die al veel onderzoek heeft gedaan?
Als je de specialisten ter zake die hier al boeken over geschreven hebben waarvan niemand de correctheid in vraag stelt en zelfs hier op het forum als aanbevolen lectuur wordt geprezen en je stelt hun kennis in vraag omdat het niet in jou visie past dan stop de discussie. (Het boek Yeast is o.a. van zijn hand)

Ik zou dadelijk de test doen maar ik heb geen DO meter jij wel?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #15 Gepost op: 03-04-2019 22:04 u »
De slechte smaak is te wijten aan te veel gistvoeding.

Nee. Ook als je geen gistvoeding toevoegt krijgt een geroerde starter een onaangename smaak.
Dit komt door oxidatie en de aanmaak van veel organische zuren zoals Serge ook schrijft.

Sommigen vinden een lichte oxidatiesmaak geen probleem. En bij sommige bieren is het zelfs een onderdeel van de smaak van een bier. Als je houdt van fris bier zonder bijsmaakjes doe je er goed aan af te gieten. Wanneer je graag wat meer bier wilt hebben en ook het niet erg vindt dat het bier een lichte afwijkende smaak heeft laat je het afgieten achterwege. Ik weet dat sommige bierliefhebbers het heel interessant vinden dat een bier een afwijkende smaak heeft. Niet mijn ding, maar smaken verschillen.

Kortom: afgieten of niet is een keuze. Als je een starter op een goede manier behandelt is er geen verschil in de vergisting.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #16 Gepost op: 03-04-2019 22:30 u »

Ik zou dadelijk de test doen maar ik heb geen DO meter jij wel?


Nee anders had ik dat natuurlijk ook allang getest. Het kan best zo zijn dat er zuurstof in blijft, maar ik heb al zo vaak meegemaakt dat iets logisch lijkt en dat dus geconcludeerd wordt dat het zo is, dus te kort door de bocht. Dus waar is het bewijs.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #17 Gepost op: 03-04-2019 22:32 u »

Dit komt door oxidatie en de aanmaak van veel organische zuren zoals Serge ook schrijft.

Heb jij hier bewijs van oxidatie? Die zuren geloof ik wel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #18 Gepost op: 03-04-2019 22:50 u »
Heb jij hier bewijs van oxidatie? Die zuren geloof ik wel.

Is water nat?

Tijdens het roeren is er continu zuurstoftoevoer.
Daarnaast heb ik in de loop der jaren voldoende proefervaringen opgedaan om oxidatiesmaken te herkennen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #19 Gepost op: 04-04-2019 04:05 u »
logisch lijkt --- dus geconcludeerd wordt dat het zo is --- dus te kort door de bocht.

Is water nat? --- Tijdens het roeren is er continu zuurstoftoevoer --- Daarnaast heb ik in de loop der jaren voldoende proefervaringen opgedaan om oxidatiesmaken te herkennen
Dus 1 +1 is 2 klinkt logisch.
Maar,
Er is zuurstoftoevoer en tegelijkertijd zuurstofopname. Groeiende gist neemt alle zuurstof op. En zodra er koolzuur gevormd wordt neemt die de zuurstof ook weer snel mee omdat die mee diffundeert naar buiten.   
Dus de conclusie zuurstoftovoer dus oxidatie is voor mij helemaal niet zo logisch, vandaar waar is het bewijs. Donkerkleuring van de starter na bezinken en helder worden (in zuurstofloze omgeving) zou het bewijs kunnen zijn vergeleken met de kleur van het wort zou je dan donkerkleuring moeten zien. Dat proefje kunnen we doen.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.364
  • Land: be
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #20 Gepost op: 04-04-2019 10:49 u »
Dus 1 +1 is 2 klinkt logisch.
Maar,
Er is zuurstoftoevoer en tegelijkertijd zuurstofopname. Groeiende gist neemt alle zuurstof op. En zodra er koolzuur gevormd wordt neemt die de zuurstof ook weer snel mee omdat die mee diffundeert naar buiten.   
Dus de conclusie zuurstoftovoer dus oxidatie is voor mij helemaal niet zo logisch, vandaar waar is het bewijs. Donkerkleuring van de starter na bezinken en helder worden (in zuurstofloze omgeving) zou het bewijs kunnen zijn vergeleken met de kleur van het wort zou je dan donkerkleuring moeten zien. Dat proefje kunnen we doen.
Correctie!
Het moet zijn:
Er is zuurstoftoevoer en tegelijkertijd zuurstofopname. Groeiende gist neemt alle zuurstof op. Zodra er koolzuur gevormd wordt neemt die de zuurstof ook weer snel mee omdat die mee diffundeert naar buiten. wordt deze onmiddellijk afgevoerd door de continu toevoer van de verse lucht die  door de starter wordt geborreld of in de vortex van de roerplaat wordt geblazen.
Hierdoor ontstaat de situatie dat je steeds de maximaal oplosbare hoeveelheid zuurstof in je starter aanwezig is ongeacht hoeveel zuurstof die de gist opneemt.

Maar eigenlijk is dit allemaal maar gerommel in de marge, het oxideren van de opkeekwort is reeds beschreven in boeken en publicaties geschreven door mensen met kennis die onderzoek hebben gedaan naar het opkeken van gist op hobby schaal, labo schaal en industrile schaal.
Het in twijfel trekken van deze mensen hun kennis en kunde is net als de roep van de van antivaxers die bewezen kennis en feiten (om drogreden) proberen onderuit te halen, hier in volharden omdat ze denken het grote gelijk te hebben, gewoon zelf onvoldoende kennis hier omtrent hebben, zichzelf onvoldoende hebben genformeerd in rond deze materie, ... (om welke reden dan ook)

Citaat
However, a large proportion of the added oxygen may never become available to the yeast since it may be wasted in wort
oxidation reactions. Furthermore, it is more difficult to attain high oxygen concentrations
since the solubility of oxygen in wort decreases with increase in temperature.
Bron: Brewing Yeast & Fermentation, Chris Boulton & David Quain

Citaat
They decant the spent wort and pitch just the yeast into their batch of beer. This is particularly
advantageous when using large starters subjected to continuous aeration or the stir plate. The starter
liquid in this case often does not taste great, and you should avoid adding it to your beer. If the size of the
starter is greater than 5 percent of the beer volume, let the yeast settle out first, then pitch only the yeast. If
you use this method, make certain the yeast settle completely before decanting the spent wort. Storing the
yeast in the same vessel for an additional eight to 12 hours after they reach terminal gravity allows them
to build up their glycogen reserves. Separating the spent wort from the yeast too early selectively discards
the less flocculent, higher-attenuating individuals in the yeast population. You may end up with a pitch of
yeast that will not attenuate the beer fully. Allow the starter propagation to complete the fermentation
cycle before decanting.
Bron: The Practical Guide to Beer Fermentation Chris White with Jamil Zainasheff

Het is dus niet een persoon die die een eigen wijsheid verkondigd zoals je in een vorige post aanhaalt maar dit wordt door meerdere specialisten ter zaken bevestigen en dit in meerdere publicaties en boeken.

Meer hoeft hier niet meer over gezegd te worden, wil je een testje doen wees vrij de bevindingen van de specialisten te bevestigen, maar ik steek daar mijn tijd niet in.
:degroeten:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #21 Gepost op: 04-04-2019 14:32 u »
Over giststarter, nogmaals... Niet de bedoeling om het zoveelste uitgekauwde topic te beginnen maar toch:
Ik heb een paar keer een giststarter gemaakt, en niet met heel veel succes. Qua mr malty berekeningen zou ik (zeker) goed moeten zitten, maar de vergisting loopt toch niet zo vlotjes als bij gebruik met korrelgist.

Nu las ik zojuist dit:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,38932.msg589287.html#msg589287

en daaruit meen ik te lezen dat het te gebruiken deel van de starter de vloeistof is. En dus niet de slurry.
Dat zou kunnen verklaren waarom mijn giststarters, keurig gemaakt met SG 1040, magneetroerder, erlenmeyer etc, het zo slecht doen:
Ik gooi tussen de verschillende stappen steeds de vloeistof weg (giet deze dus af) en ga met de slurry verder.

Dussss..  de vraag:

Waar zit de te gebruiken gezonde gist
wat kieper je tussen de verschillende trappen door de gootsteen in?
Wat kieper je uiteindelijk in je wort?

Hier gaat het denk ik niet goed, Jukkie.

Als je een getrapte starter maakt, dien je niet steeds de 'vorige' vloeistof weg te gieten. Je vergroot de starter steeds met elke stap. Je begint (voor 3 liter starter bijvoorbeeld) met 30 ml. Als trap 1 klaar is (de bekende koffie-verkeerd-kleur) vul je de starter aan tot 300 ml; is die trap klaar, vul je weer aan tot 3 liter.

Soms is het nodig te werken met die trappen, bijvoorbeeld als je gist opkweekt uit een flesje, of van schuine buis. Een smackpack kun je in de meeste gevallen gewoon in n keer in 3 liter opkweken, en zijn er geen opeenvolgingen nodig.

Daarna maak je de keuze of je wilt afgieten of niet. Zo niet: gebruik de hele starter. Zo wel: zet de starter dan in de koelkast voor een paar dagen tot de bovenste laag helemaal helder is. Die laag giet je dan weg, en je gebruikt de slurry.

(/irritatiemodus aan

Sommige brouwers volharden in de onzin van een goed gemaakte vloeibare starter af te gieten.   

(En ook aan de anderen, alleen viel deze zin mij extra op)

Sommige mensen volharden in het woord 'onzin' gebruiken voor een handeling die:

a) gewoon een persoonlijke keuze of voorkeur van een brouwer is ("dat moet 'ie helemaal zelluf weten")
b) door diverse bronnen als zinnig wordt aangemerkt ("ellek voordeel hep z'n nadeel")

Zoals Jukkie al aangaf: hij wil niet de zoveelste discussie uitlokken, hij wil gewoon weten of de manier waarop hij werkt/wil werken door hem goed wordt uitgevoerd. Hij zegt: ik giet af, doe ik het goed zo? Geef daar dan ook antwoord op, zonder steeds enorm uit te weiden over persoonlijke, wellicht jarenlang vastgebakken voorkeuren. Daar schiet niemand wat mee op, het verhaal voor de vragensteller wordt onoverzichtelijk, en er staat straks wr een topic in de geschiedenis van het hobbybrouwenforum met een voor de nieuwe lezer schijnbaar open einde (en het zoveelste zelfde verhaal). Wr een boom erbij waardoor het bos nog slechter gezien kan worden.

irritatiemodus uit/)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #22 Gepost op: 04-04-2019 15:53 u »

Je eerste citaat gaat voor wat ik eruit kan opmaken over overdosering van zuurstof. Dat is niet slim om te doen natuurlijk want dan vraag je natuurlijk wel om onnodige oxidatie. Dus slangetje erboven hangen en niet beluchten met pure zuurstof bv. alleen toevoeren wat de gist ook op kan nemen is het doel.

Je 2e citaat gaat over dat je starter niet geweldig smaakt, maar hij zegt niet dat dat door oxidatie komt, hooguit dat het komt omdat de gist in areobe omstandigheden meer ongewenste smaken gaat maken. Dat is ook niet wat ik betwist.

En verder ga ik niet in tegen mensen kun kennis en kunde, maar kundige mensen komen met onderbouwde redenaties of met literatuurverwijzingen en niet met alleen noemen van feiten. 
 

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #23 Gepost op: 04-04-2019 16:02 u »

Zoals Jukkie al aangaf: hij wil niet de zoveelste discussie uitlokken, hij wil gewoon weten of de manier waarop hij werkt/wil werken door hem goed wordt uitgevoerd. Hij zegt: ik giet af, doe ik het goed zo? Geef daar dan ook antwoord op, zonder steeds enorm uit te weiden over persoonlijke, wellicht jarenlang vastgebakken voorkeuren. Daar schiet niemand wat mee op, het verhaal voor de vragensteller wordt onoverzichtelijk, en er staat straks wr een topic in de geschiedenis van het hobbybrouwenforum met een voor de nieuwe lezer schijnbaar open einde (en het zoveelste zelfde verhaal). Wr een boom erbij waardoor het bos nog slechter gezien kan worden.

irritatiemodus uit/)
Mooi voor Jukkie als die zijn antwoord krijgt, maar een topic is er voor meerdere mensen om wat van te leren. wat mij betreft heb ik geen vastgebakken voorkeur. Zoals al gezegd, soms giet ik af als het uitkomt (bv als ik niet kan brouwen op de dag dat ik wil, maar wel aan paar dagen later) en somt gooi ik alles gelijk bij het brouwsel. Wat ik probeer te achterhalen is of dat 2e nu echt zo slecht is als menigeen denkt. Zelf nooit veel van nadelen gemerkt of geproefd. En daarom ben ik op zoek naar meer onderbouwing, want het is niet zo zwartwit als sommigen aangeven volgens mij. Niet afgieten is qua actieve gist altijd beter dan afgieten, dus als de nadelen van niet afgieten meevallen is dat wel handig om mee te nemen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.770
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wat betekent afgieten?
« Reactie #24 Gepost op: 04-04-2019 16:31 u »
Een starter van een smackpack zou tenminste 2 liter moeten zijn. Daarmee ga je 20 liter wort vergisten. De starter is dan al 10 % van het bier.
Dat lijkt me geen goede verhouding. Niet voor de densiteit, niet voor de kleur, niet voor de bitterheid, voor niks niet.
Afgieten dus.

En als je de starter met een magneetroerder roert, en/of zelfs belucht, proef er dan eens van. Dan weet je zeker dat je niet wilt dat het 10 % van je bier uitmaakt.

En als je gaat afgieten, begin dan tenminste 10 dagen voor je brouwdag aan de starter. Want anders is de gist niet op tijd bezonken, en moet je deel van de cellen vaarwel zeggen.

Mijn ervaring? Afgieten, altijd!

Tags: