Mangrove Jacks M29 (French Saison)

Gestart door Sjoerd, 30-03-2019 20:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjoerd

Even een vraag over de M29, heb nog niet eerder deze gist gebruikt. Hij staat nu bij mij een dag te gisten op 26 graden. Ik heb voldoende gist toegevoegd en verwacht dat hij na 3 dagen wel op 1015 zal zitten. Dan hevel ik hem over na mandfles. Ik heb te weinig ruimte in mijn gistkast waardoor ik geen waterstop heb en de gisting niet optimaal kan volgen. Op welke temperatuur en hoe lang kan ik met deze gist het beste de nagisting doen? Ik hoor graag de ervaringsdeskundigen, dank!

Jordy74

Fijne gist! In mijn eerste batch heeft hij 7 dagen nodig gehad om van 1057 naar 1004 te gaan. (26 gr) na overhevelen heeft ie nog een week op dezelfde temperatuur gestaan. Hij bleef op 1004. Gebotteld en na 2 weken een heerlijke saison. Echter na 3 weken op fles kroop na het openen het schuim uit mijn fles, na 4 weken werd dit iets heftiger. Heb het idee dat hij in de fles qua sg nog verder gezakt is. Verschillende mensen hebben hem geproefd en konden geen infecties waarnemen.
Dus terugkomend op je vraag, zo lang mogelijk laten staan.
Mijn 2de batch heb ik 7 dagen hoofdvestiging gehad en daarna 3 weken nagisting (3 punten gezakt) gebotteld met sg van 1001. Heerlijk biertje worden. Misschien is de reden van schuimen niet door het doorgisten maar heeft het een andere oorzaak. In elk geval was de tweede batch dik in orde, dus hou ik die wijze voortaan aan.

Sjoerd

Heb je de 2e batch dus 4 weken op 26 graden gehad?

hansHalberstadt

Het punt met dit soort gisten is dat die heel ver doorgisten omdat ze in staat zijn om onvergistbare suikers uit het wort verder af te breken. Dat gaat waarschijnlijk op het einde vrij langzaam waardoor je snel naar een eind SG lijkt te gaan, dan denkt dat het is uitgegist, maar het nog op een heel laag pitje verder doorgist en dan bierbommen veroorzaakt. 

Jordy74

Citaat van: Sjoerd op 31-03-2019  09:49 uHeb je de 2e batch dus 4 weken op 26 graden gehad?
Ongever 2 weken op 26 ºC, daarna 2 weken op kamertemperatuur. Ik brouw meestal 1 X in de 2 weken en heb maar 1 vergistingskast  :D

brouwerwaldonk

Citaat van: Jordy74 op 31-03-2019  08:44 uFijne gist!
Misschien is de reden van schuimen niet door het doorgisten maar heeft het een andere oorzaak. In elk geval was de tweede batch dik in orde, dus hou ik die wijze voortaan aan.
Je moet niet twijfelen de gist doet heel stilletjes verder. Meten is weten daarom bij het volgende flesje de densiteit eens meten met een hydrometer. je zal zien dat er een of meer puntjes zijn afgegaan.
Bij sommige van mijn bieren heb ik het ook dat het schuim heel langzaam uit de fles kruipt 

Sjoerd

Anders gesteld, kan 4 weken op 26 graden kwaad? Heeft dat mogelijk een nadelig effect op de kwaliteit van het bier of maakt dat niets uit? Gr Sjoerd

brouwerwaldonk

Ik ken de eigenschappen van die gist niet, maar algemeen wordt aangenomen dat hoge temperaturen zorgen voor veel esters en hogere alcoholen.

hansHalberstadt

En autolyse.

Jordy74

Na een weekje overhevelen, en dan kan 3 weken nagisting geen kwaad. 4 weken op de gistkoek laten staan doe ik nooit. Dat is naar mijn mening wel schadelijk voor je bier. 4 weken op 26 ºC? Geen idee, maar waarom niet gewoon proberen.

EBC

26 °C is niet nodig voor deze gist. 21 °C gaat net zo goed en levert veel minder problemen met autolyse.

Sjoerd

Dus met 2 weken 26 graden en daarna 2 weken 21 graden ga ik voor zeker

EBC

Citaat van: Sjoerd op 31-03-2019  12:47 uDus met 2 weken 26 graden en daarna 2 weken 21 graden ga ik voor zeker

Ik zou 4 weken 21 °C doen. Als je na 26 naar 21 gaat is er juist kans dat de gist ermee stopt.   :brouwen:

Sjoerd

Maar hij staat nu al te gisten bij 26 graden zoals de beschrijving aangeeft

Jordy74

Citaat van: Sjoerd op 31-03-2019  12:47 uDus met 2 weken 26 graden en daarna 2 weken 21 graden ga ik voor zeker.
Dat komt goed met deze gist.

Sjoerd

Wort zit nu 17 dagen in het gistingsvat bij 26 graden en blijft maar gisten. Zat 2 dagen geleden op 1004 en blubt nu nog altijd om de 35 sec. Ik had gehoopt dat hij binnen 2 weken klaar zou zijn zodat hij geen nadelige effecten zou hebben van het niet hevelen, maar niet dus. Deze hele week heb ik geen tijd, kan hem dus niet eerder bottelen dan zaterdag. Dan heeft hij 3 weken op de gist gestaan, hoe kwalijk is dat?

Edwin brouwt

Citaat van: Sjoerd op 15-04-2019  21:30 uWort zit nu 17 dagen in het gistingsvat bij 26 graden en blijft maar gisten. Zat 2 dagen geleden op 1004 en blubt nu nog altijd om de 35 sec. Ik had gehoopt dat hij binnen 2 weken klaar zou zijn zodat hij geen nadelige effecten zou hebben van het niet hevelen, maar niet dus. Deze hele week heb ik geen tijd, kan hem dus niet eerder bottelen dan zaterdag. Dan heeft hij 3 weken op de gist gestaan, hoe kwalijk is dat?


Je zou kunnen hevelen met een scherp suiker erbij? Dan wordt er weer iets vergist dus krijg je er een koolzuur deken(tje) op.

Sjoerd

SG nu 1001 met nog een blub om de 70-75 seconden. 3 dagen over gedaan om van 1002 naar 1001 te komen met tussenpozen rond de 35-40 sec. Her liefst had ik dat hij niets meer deed, maar ik durf het wel aan, morgen gaat ie de fles in.

Sjoerd

Overigens wel bizar, vergistingsgraad van nagenoeg 99% op een volmout met  begin SG van 1070

billiebob

Een beetje late reactie, maar M29 is een beest. Een langlopend beest, dat wel. Bij mij was hij precies tot 1000 teruggelopen, maar hij kan er zelfs onder duiken.

Deze gist 'hoort' juist te draaien bij hogere temperaturen, dus 26+ is helemaal geen probleem. Ik heb er vorig jaar tijdens de hittegolf (natuurlijk) een saison mee gemaakt bij constant 30 graden. Iedereen vond hem heerlijk.

2 / 3 weken op het vat en dan direct de fles in is geen probleem, maar pas in dat geval wel je bottelsuiker aan op het gemeten sg. Als hij op 1004 zit en je knalt er lekker 8+ gram suiker bij, dan kan het mis gaan :)
 

hans_nwk

Citaat van: billiebob op 01-05-2019  21:05 uEen beetje late reactie, maar M29 is een beest. Een langlopend beest, dat wel. Bij mij was hij precies tot 1000 teruggelopen, maar hij kan er zelfs onder duiken.

...
2 / 3 weken op het vat en dan direct de fles in is geen probleem, maar pas in dat geval wel je bottelsuiker aan op het gemeten sg. Als hij op 1004 zit en je knalt er lekker 8+ gram suiker bij, dan kan het mis gaan :)
Ik heb ook bij temperaturen net boven de 20 °C met deze gist gewerkt en met twee weken was hij gewoon klaar. Als het zo lang duurt lijkt er wat anders mis.

Ik zou nooit iemand adviseren om bier dat nog niet is uitgegist op de fles te doen. Je weet gewoon niet wat het eind SG gaat worden. Misschien als je een labgisting hebt gedaan maar er van uitgaan dat je weet wat het eind-SG is is gevaarlijk!

Groet,
Hans

Etn82

EDIT: Heb de naam van deze draad veranderd in Mangrove Jacks M29 (French Saison). Dat leek me overzichtelijker dan alleen M29 aangezien ik vermoed dat er meer brouwers zijn die (net zoals ik) niet van alle nummers ook weten wat voor soort gist het is.

Jacques

Citaat van: Etn82 op 02-05-2019  10:34 uEDIT: Heb de naam van deze draad veranderd in Mangrove Jacks M29 (French Saison). Dat leek me overzichtelijker dan alleen M29 aangezien ik vermoed dat er meer brouwers zijn die (net zoals ik) niet van alle nummers ook weten wat voor soort gist het is.

Goede actie. Namen zeggen mij ook veel meer dan nummers.  :)

Sjoerd

Gisteren mijn eerste flesje gedronken, met een eind SG van 1001 en een bitterheid van 31 IBU heb ik naar blijkt een vrij aardige Westmalle tripel gebrouwen te hebben met deze gist. Door de lage eind SG smaakt hij bij een ibu van 31 veel bitterder dan ik gewend ben.

Sjoerd

Toch wel wat bijzonder dat je eigenlijk zo weinig ervaringen over deze gist leest, maar ik heb er als je het mij vraagt nu een van mijn mooiste bieren mee gebrouwen, zeker voor een korrelgist. En dan ook al na 2-3 weken goed op smaak. Ik kan hem in elk geval aanbevelen!

chthon

Waarschijnlijk omdat de M29 voorheen de M27 was. Ik denk dat de benaming veranderd is in 2017.

wilfred3871

Ik ben benieuwd naar de gist. Donderdag een saison met deze gist gebrouwen,een begin SG van 1051, vanmorgen gemeten en zit nu op 1020 ( 60 uur later ). Het smaakprofiel van de MJ gisten bevalt mij wel. Het valt mij wel op dat de vergisting elke keer erg hard gaat met MJ. Ik had dit topic tot vandaag niet eerder gelezen, anders had ik de gist qua temperatuur wel wat lager gezet dan op de 26 waar hij nu op staat. Anyway..., we zien het wel  :geduld:

knifeman

Ook ene in hert vat gedaan  met deze gist... staat nu 1.5 dagen te blubben ... ik vind dat ie redelijk snel van start gaat ivm andere saisongisten die ik al gebruikt heb!

Biertje1985

Citaat van: brouwerwaldonk op 31-03-2019  11:42 uIk ken de eigenschappen van die gist niet, maar algemeen wordt aangenomen dat hoge temperaturen zorgen voor veel esters en hogere alcoholen.
De gist mag tot 32 graden, gaan ik gebruik de gist regelmatig op 26 graden en aan het einde (+- 10 dagen) laat ik het geheel een paar dagen op 30 ºC staan, klinkt heel hoog maar nooit problemen gehad met een overdaad aan esters, de meeste esters zijn dan al gevormd. wel vrij snel een hele hoge vergistingsgraad.
Soms tap ik tussendoor wat gist af aan het einde. Daarna gaat het geheel naar 4 graden en de gist zakt dan vlot uit.

Nu staat er een bier met Duvelgist te vergisten, (Start SG 1067 85% red-X en 15% suiker)  ik heb daar ook een zakje French saison aan toe gevoegd toen de Duvel tegen het eind zat (SG1016) om de boel wat droger te krijgen. Ik heb dit eerder gedaan en de esters complimenteren elkaar erg goed, het geheel maakt een zeer fruitige indruk.

knifeman

Een zeer snelle maar wel stabiele gist. Op amper 3.5 dagen van 1.076 naar 1.010.  Heb schrik gehad voor blowoff maar schuimlaag is niet dikker dan 2 cm ... ik ben nieuwsgierig hoe de nagisting nu gaat verlopen...

Sjoerd

Bij mij heeft ie er nog 2 weken over gedaan om van 1010 naar 1001 te komen bij 26 graden

wilfred3871

Hoe komt het toch dat de gisten van Mangrove Jack´s een totaal ander verloop hebben dan andere gisten die ook gebruikt worden?

Jacques

Citaat van: wilfred3871 op 17-05-2019  12:56 uHoe komt het toch dat de gisten van Mangrove Jack´s een totaal ander verloop hebben dan andere gisten die ook gebruikt worden?

Zal waarschijnlijk te maken hebben met de manier en het moment van het drogen van de gist en de hoeveelheid glycogeen en trehalose (reservestoffen) in de gist bij het drogen.

knifeman

Akkoord maar gezien het gistingsverloop vind ik dit geen typische saison gist. Kan echter nog niet oordelen want nog niet geproefd maar zal dat binnen paar weken posten :)

wilfred3871


Jacques

Citaat van: knifeman op 17-05-2019  19:14 uAkkoord maar gezien het gistingsverloop vind ik dit geen typische saison gist. Kan echter nog niet oordelen want nog niet geproefd maar zal dat binnen paar weken posten :)

Qua smaak is het een duidelijke saison gist... Ook de hoge vergistingsgraad wijst daarop.
Een aantal jaren geleden heeft Mangrove Jack's het nummer en de naam van de gist gewijzigd. Hij heette eerst Mangrove Jack"s M27 Belgian Ale. Een naamswijziging die eer doet aan het karakter van deze gist.

knifeman


wilfred3871

Ik ben ook heel benieuwd hoe het eindresultaat zal zijn. Een Saison is sowieso in de zomer wel een favoriet van mij.

VanDenBerge

Ik heb deze ook gebruikt voor mijn Saison. Ik herken de eigenschappen hierboven ook. Doordat ik me niet zo goed had ingelezen en mijn brouwzaalrendement hoger was dan bij mijn eerste brouwsel heb ik nu een zeer sterke saison van zo'n 10,0% :) Ik eindigde uiteindelijk op een SG van 0,998.

Ik ben begonnen op een temperatuur van 26 graden en heb vervolgens elke dag er een graad bij gedaan tot 30 graden. Op deze temperatuur is ie vervolgens uitvergist in zo'n 10 dagen.
Daarna een paar dagen coldcrash op 2 graden om het bier wat helderder te krijgen. Voor de vergisting op de fles heb ik hem op 27 graden gezet. Het bier stroomt niet uit de fles en het schuim is goed.


wilfred3871

SG is bij mij nu 1001, ik ga bottelen  :)

biking rebel

Hier van 1064 naar 998 gegaan in 2 weken op 30 graden. Maar meteen all-in gegaan. :nut: :biersmile: Smaak is duidelijk een Saison (lekker droog ook). Nu een paar weken wachten en kijken wat de koolzuur doet met de frisheid. Ook ik had de vergistingsgraad iets lager ingeschat... Kom nu bijna op 9% uit.


wilfred3871

9% is voor een Saison natuurlijk veel te veel. Met zoveel alcohol vraag ik mij af of er van enige frisheid nog wel sprake is. Kan natuurlijk wel een prima bier worden.

tdp

Citaat van: wilfred3871 op 04-06-2019  14:49 u9% is voor een Saison natuurlijk veel te veel. Met zoveel alcohol vraag ik mij af of er van enige frisheid nog wel sprake is. Kan natuurlijk wel een prima bier worden.

Voor een Sterke Saison natuurlijk prima!

biking rebel

Zelfs met 9% was ie fris! Echt een killer :nut: Vorige week weer een Saison gebrouwen met de M29 maar totaal ander recept en ik hoop op 6% uit te komen.

knifeman

Citaat van: wilfred3871 op 04-06-2019  14:49 u9% is voor een Saison natuurlijk veel te veel. Met zoveel alcohol vraag ik mij af of er van enige frisheid nog wel sprake is. Kan natuurlijk wel een prima bier worden.
Bwa nen duvel tripel hop is toch ook fris? Droog fris natuurlijk... Zoet fris kan ook... Zie het verband nie

Takkie83

Gisteren weer een saison opengetrokken die ik 8 januari had gebotteld met een eind SG van 1,006. Ook vergist met de M29. Had er 7 g suiker/liter bij gedaan. Hij geeft inmiddels best wat koolzuur als ik hem openmaak  ;D De eerste weken was dat gewoon normaal. Geen gushing en niet teveel koolzuur in het bier gelukkig. De smaak vindt iedereen die hem geproefd heeft heerlijk  :biersmile:

Neetje

Citaat van: knifeman op 13-03-2020  17:11 uBwa nen duvel tripel hop is toch ook fris? Droog fris natuurlijk... Zoet fris kan ook... Zie het verband nie

Maakt de hop toevoeging de tripel duvel niet frissen?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.