Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 19002 RIS (op whisky soaked oak chips)  (gelezen 627 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
19002 RIS (op whisky soaked oak chips)
« Gepost op: 30-03-2019 15:42 u »
Hi! Over een week of 2 een liter of 10-15 RIS brouwen die ik vervolgens wil wegzetten met (peated) whisky soaked oak chips. Onderstaand eerste poging om tot een receptje te komen. Sommige ingrediŽnten zijn restjes en moeten ondertussen toch wel op (Cara-pils, CarafaSpIII, Goldings)... Mensen nog leuke ideeŽn, tips, opmerkingen? Het mag best wel een pittige stout worden, liefst hou ik 'em lekker dik (mondgevoel, zoals bijv. De Moersleutel dat veelal ook doet). Korrelgist S-04 (heb 23g liggen) + voeg wat gistvoeding toe.


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19002
Naam receptRIS (Whisky&Oak)
Brouwdatum13-04-2019
BierstijlStout (Imperial Russian)
Volume14,0 l
Begin SG1,089 SG
Berekende kleur (Morey)152 EBC
Berekende bitterheid (Rager)84 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Den Haag
3,50 gCaSO4
5,46 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
84 mg/l8 mg/l58 mg/l74 mg/l55 mg/l146 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC62,5 %
0,80 kgAmber moutThomas Fawcett and Sons112 EBC12,5 %
0,50 kgCara-pilsWeyermann4 EBC7,8 %
0,35 kgChocolade roggemoutWeyermann650 EBC5,5 %
0,25 kgGemoute haverThomas Fawcett and Sons4 EBC3,9 %
0,20 kgRoasted WheatThomas Fawcett and Sons900 EBC3,1 %
0,20 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC3,1 %
0,10 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC1,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 1 (65)65,0 įC0 min.45 min.3,1 l/kg
Stap 2 (73)73,0 įC16 min.15 min.3,1 l/kg
Stap 3 (78)78,0 įC10 min.5 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
70,0 gE.K. Goldingpellets5,1%60 min.76,2 IBU
15,0 gE.K. Goldingpellets5,1%15 min.4,5 IBU
10,0 gE.K. Goldingpellets5,1%10 min.2,2 IBU
5,0 gE.K. Goldingpellets5,1%5 min.0,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
18,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.298
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: 19002 RIS (op whisky soaked oak chips)
« Reactie #1 Gepost op: 30-03-2019 17:19 u »
Waarom 63į ťn 65į ?

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
Re: 19002 RIS (op whisky soaked oak chips)
« Reactie #2 Gepost op: 30-03-2019 17:35 u »
Goede vraag - maischschema overgenomen uit een Engels brouwboek (RIS). Geen specifieke reden dus, ga het aanpassen naar enkelt 45 minuten op 65 graden. I.v.m. opwarmen HERMS zijn de staptijden ook wat langer dan gewoonlijk (ong. 0.5c/min), m.a.w. totale maisch zal uiteindelijk zo'n 90 minuten duren. Andere suggesties?

Offline squaadgras

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
Re: 19002 RIS (op whisky soaked oak chips)
« Reactie #3 Gepost op: 07-04-2019 14:31 u »
Ik heb ook nog Colombus liggen... Tips m.b.t. hopgift? Of zo laten...?

Tags: