Starter herstarten

Gestart door BrouwMark, 24-03-2019 12:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BrouwMark

Heh. Het laatste stukje gaat toch wat traag of misschien helemaal niet meer. Het bier zit nu op 1012, een svg van 69%. Normaal wil ie wel wat verder...

BrouwMark

Eindresultaat 1012 SG, valt toch iets tegen. Het is nochtans een lekkere stout geworden. Morgen bottelen denk ik.

hansHalberstadt

Je hebt nu een unieke kans om aan te tonen of de redenaties in dit topic kloppen.

Als je wilt testen of het inderdaad door de gist komt die mogelijk toch niet fit genoeg was kun je het volgende doen:
Houd een halve liter tot een liter bier apart en sla die op in een afgesloten gedesinfecteerde glazen pot zo vol mogelijk zodat er geen zuurstof bij kan. Kweek dan na het bottelen een theelepeltje van de gist van de bodem op met wat verse wort, bv 250 ml. Even goed schudden voor zuurstof en dan als dat goed gist gelijk 3 dagen in de koelkast. Dan afgieten en het gistdepot bij de liter wort doen die je apart had gezet en dat helemaal uit laten gisten en dan het SG meten en dan bottelen. Dan krijg je de SVG die potentieel in het bier zat.

PS, als je al gebotteld hebt kun je gewoon een paar flesjes gebotteld bier gebruiken ipv een liter achtergehouden wort. Dat is misschien nog wel simpeler ook.

BrouwMark

Ga ik denk ik doen! Ik heb al gebotteld, maar een kwart liter slurry heb ik bewaard. Omdat ik al gebotteld heb, weet ik precies hoeveel liters ik had, en dus hoeveel bottelsuiker een flesje heeft gekregen.

Heb ik het juist als ik dan zeg dat ik de starter juist niet moet afgieten, maar een precieze hoeveelheid uitmeten en SG bepalen, en dan bij het bier doen? Zo kun je toch beter uitrekenen wat het eind SG is geworden?

BrouwMark

Startertje gemaakt met theelepeltje slurry en pakje appelsap. Ben benieuwd.

BrouwMark

Starter een paar dagen geleden afgegoten en een flesje van mijn stout erbij gemikt. Het geheel heeft een aantal dagen op mijn gaskachel (waakvlammetje) gestaan op ±25°C.

Zojuist gemeten: 1010. Er is dus nog wel iets afgegaan.

Tijdens het meten kwam de postbode trouwens langs met mijn magneetroerder. Betere starters in het vooruitzicht dus! :biersmile:

EBC

Appelsap is nu niet bepaald de beste voedingsbodem om een vermoeide gist mee op te peppen  :brouwen: je hebt ze eerder extra vermoeid.
De verlaging van 2 SG zal ook vooral verdunning en meetafwijking zijn. Van vergisting is denk ik geen sprake.

Zet een starter nooit op de kachel. Je kan de temperatuur daarvan niet regelen. Zeker niet met de koude van de afgelopen dagen. 10 minuten aanspringen van de kachel en het is verprutst. Niet doen. Ik heb diverse klanten meegemaakt die zo hun gist vermoord hebben.

69 % is, afhankelijk van je moutstort, niet eens een slecht svg voor deze gist. Een stout van 1,010? prima toch!

BrouwMark

Citaat van: EBC op 08-05-2019  18:55 uAppelsap is nu niet bepaald de beste voedingsbodem om een vermoeide gist mee op te peppen  :brouwen: je hebt ze eerder extra vermoeid.
De verlaging van 2 SG zal ook vooral verdunning en meetafwijking zijn. Van vergisting is denk ik geen sprake.

Zet een starter nooit op de kachel. Je kan de temperatuur daarvan niet regelen. Zeker niet met de koude van de afgelopen dagen. 10 minuten aanspringen van de kachel en het is verprutst. Niet doen. Ik heb diverse klanten meegemaakt die zo hun gist vermoord hebben.

69 % is, afhankelijk van je moutstort, niet eens een slecht svg voor deze gist. Een stout van 1,010? prima toch!

Ik heb het bier niet zó veel verdund hoor, echt alleen het laagje gist gebruikt. De fles heeft 3 dagen langzaam staan bluppen.

De kachel kan niet aanslaan, die staat op standje waakvlam.

Verder gewoon heel blij met mijn lekkere stoutje hoor  :brouwen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.