Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Starter herstarten  (gelezen 2461 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Starter herstarten
« Gepost op: 24-03-2019 12:54 u »
Brouwluyden,

Zo'n twee weken geleden heb ik een starter van 3 liter met wy 1084 in de koeling geplaatst om te laten bezinken.

Door vervelende omstandigheden heb ik daarna tot nu toe bijna elke dag in het ziekenhuis mogen verpozen (niet voor mezelf, maar goed), en dat zal de komende week/weken niet veel anders worden...

Mijn vraag: hoe start ik de starter straks weer goed op? Met een klein beetje gist uit de oude starter een nieuwe maken, of afgieten en weer aanvullen met verse wort? Of...?

Cheers, Mark.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Starter herstarten
« Reactie #1 Gepost op: 24-03-2019 13:14 u »
Lastig.

Ik zou 300 ml afnemen en aanvullen tot 3000 ml, en dit 24 a 36 uur draaien. Zo verzeker jezelf  van fitte cellen.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #2 Gepost op: 24-03-2019 13:25 u »
Lastig.

Ik zou 300 ml afnemen en aanvullen tot 3000 ml, en dit 24 a 36 uur draaien. Zo verzeker jezelf  van fitte cellen.

300 ml van de gistlaag bedoel je? Dat zal dan ongeveer alles zijn.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
Re: Starter herstarten
« Reactie #3 Gepost op: 24-03-2019 13:30 u »
300 ml van de gistlaag bedoel je? Dat zal dan ongeveer alles zijn.

Ik zou hem afgieten en er wort bij doen en op de magneetroerder zetten.
Dan heb je weer een goede starter.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Starter herstarten
« Reactie #4 Gepost op: 24-03-2019 13:35 u »
300 ml van de gistlaag bedoel je? Dat zal dan ongeveer alles zijn.

Ook een goede vraag.

Nee van de complete slurrie, je weet immers niet hoe fit de neergeslagen gistcellen zijn. Daarnaast zijn er altijd gistcellen in het afgietsel, en die zijn eigenlijk het meest fit.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #5 Gepost op: 24-03-2019 13:56 u »
Ook een goede vraag.

Nee van de complete slurrie, je weet immers niet hoe fit de neergeslagen gistcellen zijn. Daarnaast zijn er altijd gistcellen in het afgietsel, en die zijn eigenlijk het meest fit.

Ja natuurlijk, toen ik het getypt had bedacht ik me dat ook...

Is dat te verkiezen boven de hele gistbodem weer wakker maken? Overigens heb ik geen magneetroerder, ik gebruik nog de ouderwetse spierballen-schudtechniek  :)

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Starter herstarten
« Reactie #6 Gepost op: 24-03-2019 14:35 u »
Is dat te verkiezen boven de hele gistbodem weer wakker maken?

Ik denk het wel, heb ergens gelezen (Chris Whites Yeast?) dat het erg verstandig is om (een deel van) de complete giststarter te gebruiken. Als je gaat afgieten, en van daaruit weer gaat opkweken, dan ben je eigenlijk bezig met veredelen (op basis van minder fitte gistcellen).


Spierballen schudtechniek  ;D Misschien moet je toch maar eens naar een roerder kijken, want voor je het weet word je een Pop-Eye...

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.096
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Starter herstarten
« Reactie #7 Gepost op: 24-03-2019 14:40 u »
Er is niets mis met je starter, die verkeert in blakende gezonde rust. Laat die rustig in de koelkast staan tot 1 dag vr je zeker bent te gaan brouwen. Dan afgieten (want dat ben je sowieso van plan) verse wort erbij en de volgende dag integraal toevoegen in je gistvat. Succes verzekerd.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #8 Gepost op: 24-03-2019 15:02 u »
😄💪

Ja, nu zou ik de starter ook gewoon gebruiken, ik ben alleen bang dat ie nog zeker een of twee weken in de koeling gaat blijven staan. Dan gaat het dus om 3-4 weken. Gaat dat dan ook nog goed?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.096
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Starter herstarten
« Reactie #9 Gepost op: 24-03-2019 15:26 u »
Ik maak mijn starters beginnende met een klein buisje gist op wort. Die staan "soms" tot 6 maanden in de koelkast en ook die zijn met vers wort op 24u vertrokken.

Buisje met gist op 2 ml wort


24 uur later flesje met 11 ml wort

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.810
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Starter herstarten
« Reactie #10 Gepost op: 24-03-2019 15:47 u »
Ik denk het wel, heb ergens gelezen (Chris Whites Yeast?) dat het erg verstandig is om (een deel van) de complete giststarter te gebruiken. Als je gaat afgieten, en van daaruit weer gaat opkweken, dan ben je eigenlijk bezig met veredelen (op basis van minder fitte gistcellen).
Gaat dat niet over hergebruiken van slurry na de hoofdgisting? Die cellen zijn inderdaad uitgeput en kun je beter gaan vermeerderen. Maar een giststarter die in de koeling is gezet is in optimale conditie koel gezet, dus de cellen zullen veel langer fit blijven en langzaam de glycogeenreserves verbruiken. Ik zou die dus afgieten en nog een keer veredelen in zijn geheel met verse wort.   

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 711
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Starter herstarten
« Reactie #11 Gepost op: 24-03-2019 15:57 u »
Gaat dat niet over hergebruiken van slurry na de hoofdgisting? Die cellen zijn inderdaad uitgeput en kun je beter gaan vermeerderen. Maar een giststarter die in de koeling is gezet is in optimale conditie koel gezet, dus de cellen zullen veel langer fit blijven en langzaam de glycogeenreserves verbruiken. Ik zou die dus afgieten en nog een keer veredelen in zijn geheel met verse wort.   

Wellicht werkt jouw methode ook goed, maar er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Misschien is de mijne een omweg, maar vooralsnog heeft het goed gewerkt.

Ik heb zelf meer voorkeur in opkweken, door volume elke 24 uur te vertienvoudigen. Dus 1ml>10 ml>100ml>1000ml, hierbij belucht ik alles wel intensief.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #12 Gepost op: 24-03-2019 16:23 u »
Gaat dat niet over hergebruiken van slurry na de hoofdgisting? Die cellen zijn inderdaad uitgeput en kun je beter gaan vermeerderen. Maar een giststarter die in de koeling is gezet is in optimale conditie koel gezet, dus de cellen zullen veel langer fit blijven en langzaam de glycogeenreserves verbruiken. Ik zou die dus afgieten en nog een keer veredelen in zijn geheel met verse wort.

Hmmm, eigenlijk heb ik natuurlijk van n zak Wyeast die al wat ouder was door middel van een starter 'meerdere zakken' gemaakt die straks pas 4 weken oud zijn, en die gegarandeerd goed zijn bewaard. Zo had ik het nog niet bekeken. Toch maar gewoon gebruiken denk ik...?

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 463
  • Land: nl
Re: Starter herstarten
« Reactie #13 Gepost op: 24-03-2019 17:54 u »
Gaat dat niet over hergebruiken van slurry na de hoofdgisting? Die cellen zijn inderdaad uitgeput en kun je beter gaan vermeerderen. Maar een giststarter die in de koeling is gezet is in optimale conditie koel gezet, dus de cellen zullen veel langer fit blijven en langzaam de glycogeenreserves verbruiken. Ik zou die dus afgieten en nog een keer veredelen in zijn geheel met verse wort.

Mee eens.
Dit is wat ik dus ook al aangaf

Online seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.667
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Starter herstarten
« Reactie #14 Gepost op: 24-03-2019 18:01 u »
Gewoon gebruiken. Op brouwdag kun je ze nog wat oppeppen met verse wort.

Als je een nieuwe starter wilt maken, inderdaad ca. 300 ml op 3 liter maar wel van een goed gemengde starter, niet 300 ml slurrie.

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #15 Gepost op: 02-04-2019 00:51 u »
Vrouwen/mannen,

De starter gedraagt zich voorbeeldig zonder interventie. Drie-vier weken in de koeling en binnen een paar uur geblup.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.810
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Starter herstarten
« Reactie #16 Gepost op: 02-04-2019 07:48 u »
Nu gaat het erom hoe lang de hoofdgisting duurt en of je snel door gist naar het te behalen eind SG of met een slepend einde. Wat is het begin SG?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #17 Gepost op: 02-04-2019 12:22 u »
1039, dus ik heb er wel vertrouwen in.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.499
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Starter herstarten
« Reactie #18 Gepost op: 02-04-2019 13:02 u »
2 weken is geen enkel probleem. Hier zelf al paar keer brouwdag een week uitgesteld. Avond voor de brouwdag op temperatuur laten komen uit koelkast. Half litertje wort uit de maisch op kamertemperatuur erbij en op de roerder.

Mijn devies is: hoe minder manipulatie van je starter hoe minder het risico op complicatie.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.810
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Starter herstarten
« Reactie #19 Gepost op: 02-04-2019 16:27 u »
1039, dus ik heb er wel vertrouwen in.
1039 is vrij licht. Dat zal dus wel loslopen inderdaad.

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 411
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Starter herstarten
« Reactie #20 Gepost op: 02-04-2019 16:52 u »
2 weken is geen enkel probleem. Hier zelf al paar keer brouwdag een week uitgesteld. Avond voor de brouwdag op temperatuur laten komen uit koelkast. Half litertje wort uit de maisch op kamertemperatuur erbij en op de roerder.

Mijn devies is: hoe minder manipulatie van je starter hoe minder het risico op complicatie.
Die is steriel hoop ik... ^-^
 :degroeten:
Huygenmeester

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.499
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Starter herstarten
« Reactie #21 Gepost op: 03-04-2019 11:22 u »
Even opkoken en laten afkoelen uiteraard.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #22 Gepost op: 04-04-2019 14:13 u »
Nu 2,5 dag later is het SG 1014. Hoofdvergisting is achter de rug. Vergisting loopt prima dus  :) . Ik hoop op 1008 eind SG.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 441
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Starter herstarten
« Reactie #23 Gepost op: 04-04-2019 14:31 u »
Die is steriel hoop ik... ^-^
 :degroeten:
Huygenmeester

Als je rond de 65C maischt en je haalt het wort pas 30 minuten na start van het maischen uit het maischvat, dan is het wort al gepasteuriseerd. Sterker nog, als je uitmaischt op 70C+ en daarna het wort neemt, is het na enkele seconden al gepasteuriseerd. Dan hoef je volgens mij niet meer te koken

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.810
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Starter herstarten
« Reactie #24 Gepost op: 04-04-2019 21:21 u »
Op de roerder ga je alles opkweken, dus ook ongewenste micro-organismen als je niet heel steriel werkt. Het beste is dus om te zorgen dat alles bacterievrij is, dus roermagneetje, erlemeyer, beluchtingsslangetje en wort. Ik neem zelf daarbij nooit risico: wort even opkoken, erlemeyer met magneetje en al uitstomen met stoomlangetje op snelkookpan. Gistvoeding die niet meegekookt mag worden even mengen met wat alcohol van minimaal 50% en dan toevoegen.   

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #25 Gepost op: 12-04-2019 21:34 u »
Heh. Het laatste stukje gaat toch wat traag of misschien helemaal niet meer. Het bier zit nu op 1012, een svg van 69%. Normaal wil ie wel wat verder...

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #26 Gepost op: 25-04-2019 22:39 u »
Eindresultaat 1012 SG, valt toch iets tegen. Het is nochtans een lekkere stout geworden. Morgen bottelen denk ik.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.810
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Starter herstarten
« Reactie #27 Gepost op: 28-04-2019 10:25 u »
Je hebt nu een unieke kans om aan te tonen of de redenaties in dit topic kloppen.

Als je wilt testen of het inderdaad door de gist komt die mogelijk toch niet fit genoeg was kun je het volgende doen:
Houd een halve liter tot een liter bier apart en sla die op in een afgesloten gedesinfecteerde glazen pot zo vol mogelijk zodat er geen zuurstof bij kan. Kweek dan na het bottelen een theelepeltje van de gist van de bodem op met wat verse wort, bv 250 ml. Even goed schudden voor zuurstof en dan als dat goed gist gelijk 3 dagen in de koelkast. Dan afgieten en het gistdepot bij de liter wort doen die je apart had gezet en dat helemaal uit laten gisten en dan het SG meten en dan bottelen. Dan krijg je de SVG die potentieel in het bier zat.

PS, als je al gebotteld hebt kun je gewoon een paar flesjes gebotteld bier gebruiken ipv een liter achtergehouden wort. Dat is misschien nog wel simpeler ook.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #28 Gepost op: 28-04-2019 11:19 u »
Ga ik denk ik doen! Ik heb al gebotteld, maar een kwart liter slurry heb ik bewaard. Omdat ik al gebotteld heb, weet ik precies hoeveel liters ik had, en dus hoeveel bottelsuiker een flesje heeft gekregen.

Heb ik het juist als ik dan zeg dat ik de starter juist niet moet afgieten, maar een precieze hoeveelheid uitmeten en SG bepalen, en dan bij het bier doen? Zo kun je toch beter uitrekenen wat het eind SG is geworden?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #29 Gepost op: 29-04-2019 12:31 u »
Startertje gemaakt met theelepeltje slurry en pakje appelsap. Ben benieuwd.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #30 Gepost op: 08-05-2019 17:45 u »
Starter een paar dagen geleden afgegoten en een flesje van mijn stout erbij gemikt. Het geheel heeft een aantal dagen op mijn gaskachel (waakvlammetje) gestaan op 25C.

Zojuist gemeten: 1010. Er is dus nog wel iets afgegaan.

Tijdens het meten kwam de postbode trouwens langs met mijn magneetroerder. Betere starters in het vooruitzicht dus! :biersmile:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.030
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Starter herstarten
« Reactie #31 Gepost op: 08-05-2019 18:55 u »
Appelsap is nu niet bepaald de beste voedingsbodem om een vermoeide gist mee op te peppen  :brouwen: je hebt ze eerder extra vermoeid.
De verlaging van 2 SG zal ook vooral verdunning en meetafwijking zijn. Van vergisting is denk ik geen sprake.

Zet een starter nooit op de kachel. Je kan de temperatuur daarvan niet regelen. Zeker niet met de koude van de afgelopen dagen. 10 minuten aanspringen van de kachel en het is verprutst. Niet doen. Ik heb diverse klanten meegemaakt die zo hun gist vermoord hebben.

69 % is, afhankelijk van je moutstort, niet eens een slecht svg voor deze gist. Een stout van 1,010? prima toch!

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #32 Gepost op: 08-05-2019 22:09 u »
Appelsap is nu niet bepaald de beste voedingsbodem om een vermoeide gist mee op te peppen  :brouwen: je hebt ze eerder extra vermoeid.
De verlaging van 2 SG zal ook vooral verdunning en meetafwijking zijn. Van vergisting is denk ik geen sprake.

Zet een starter nooit op de kachel. Je kan de temperatuur daarvan niet regelen. Zeker niet met de koude van de afgelopen dagen. 10 minuten aanspringen van de kachel en het is verprutst. Niet doen. Ik heb diverse klanten meegemaakt die zo hun gist vermoord hebben.

69 % is, afhankelijk van je moutstort, niet eens een slecht svg voor deze gist. Een stout van 1,010? prima toch!

Ik heb het bier niet z veel verdund hoor, echt alleen het laagje gist gebruikt. De fles heeft 3 dagen langzaam staan bluppen.

De kachel kan niet aanslaan, die staat op standje waakvlam.

Verder gewoon heel blij met mijn lekkere stoutje hoor  :brouwen:

Tags: