Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Starter herstarten  (gelezen 1145 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Starter herstarten
« Gepost op: 24-03-2019 12:54 u »
Brouwluyden,

Zo'n twee weken geleden heb ik een starter van 3 liter met wy 1084 in de koeling geplaatst om te laten bezinken.

Door vervelende omstandigheden heb ik daarna tot nu toe bijna elke dag in het ziekenhuis mogen verpozen (niet voor mezelf, maar goed), en dat zal de komende week/weken niet veel anders worden...

Mijn vraag: hoe start ik de starter straks weer goed op? Met een klein beetje gist uit de oude starter een nieuwe maken, of afgieten en weer aanvullen met verse wort? Of...?

Cheers, Mark.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Starter herstarten
« Reactie #1 Gepost op: 24-03-2019 13:14 u »
Lastig.

Ik zou 300 ml afnemen en aanvullen tot 3000 ml, en dit 24 a 36 uur draaien. Zo verzeker jezelf  van fitte cellen.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #2 Gepost op: 24-03-2019 13:25 u »
Lastig.

Ik zou 300 ml afnemen en aanvullen tot 3000 ml, en dit 24 a 36 uur draaien. Zo verzeker jezelf  van fitte cellen.

300 ml van de gistlaag bedoel je? Dat zal dan ongeveer alles zijn.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
Re: Starter herstarten
« Reactie #3 Gepost op: 24-03-2019 13:30 u »
300 ml van de gistlaag bedoel je? Dat zal dan ongeveer alles zijn.

Ik zou hem afgieten en er wort bij doen en op de magneetroerder zetten.
Dan heb je weer een goede starter.

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Starter herstarten
« Reactie #4 Gepost op: 24-03-2019 13:35 u »
300 ml van de gistlaag bedoel je? Dat zal dan ongeveer alles zijn.

Ook een goede vraag.

Nee van de complete slurrie, je weet immers niet hoe fit de neergeslagen gistcellen zijn. Daarnaast zijn er altijd gistcellen in het afgietsel, en die zijn eigenlijk het meest fit.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #5 Gepost op: 24-03-2019 13:56 u »
Ook een goede vraag.

Nee van de complete slurrie, je weet immers niet hoe fit de neergeslagen gistcellen zijn. Daarnaast zijn er altijd gistcellen in het afgietsel, en die zijn eigenlijk het meest fit.

Ja natuurlijk, toen ik het getypt had bedacht ik me dat ook...

Is dat te verkiezen boven de hele gistbodem weer wakker maken? Overigens heb ik geen magneetroerder, ik gebruik nog de ouderwetse spierballen-schudtechniek  :)

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Starter herstarten
« Reactie #6 Gepost op: 24-03-2019 14:35 u »
Is dat te verkiezen boven de hele gistbodem weer wakker maken?

Ik denk het wel, heb ergens gelezen (Chris Whites Yeast?) dat het erg verstandig is om (een deel van) de complete giststarter te gebruiken. Als je gaat afgieten, en van daaruit weer gaat opkweken, dan ben je eigenlijk bezig met veredelen (op basis van minder fitte gistcellen).


Spierballen schudtechniek  ;D Misschien moet je toch maar eens naar een roerder kijken, want voor je het weet word je een Pop-Eye...

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 823
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Starter herstarten
« Reactie #7 Gepost op: 24-03-2019 14:40 u »
Er is niets mis met je starter, die verkeert in blakende gezonde rust. Laat die rustig in de koelkast staan tot 1 dag vr je zeker bent te gaan brouwen. Dan afgieten (want dat ben je sowieso van plan) verse wort erbij en de volgende dag integraal toevoegen in je gistvat. Succes verzekerd.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #8 Gepost op: 24-03-2019 15:02 u »
😄💪

Ja, nu zou ik de starter ook gewoon gebruiken, ik ben alleen bang dat ie nog zeker een of twee weken in de koeling gaat blijven staan. Dan gaat het dus om 3-4 weken. Gaat dat dan ook nog goed?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 823
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Starter herstarten
« Reactie #9 Gepost op: 24-03-2019 15:26 u »
Ik maak mijn starters beginnende met een klein buisje gist op wort. Die staan "soms" tot 6 maanden in de koelkast en ook die zijn met vers wort op 24u vertrokken.

Buisje met gist op 2 ml wort


24 uur later flesje met 11 ml wort

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Starter herstarten
« Reactie #10 Gepost op: 24-03-2019 15:47 u »
Ik denk het wel, heb ergens gelezen (Chris Whites Yeast?) dat het erg verstandig is om (een deel van) de complete giststarter te gebruiken. Als je gaat afgieten, en van daaruit weer gaat opkweken, dan ben je eigenlijk bezig met veredelen (op basis van minder fitte gistcellen).
Gaat dat niet over hergebruiken van slurry na de hoofdgisting? Die cellen zijn inderdaad uitgeput en kun je beter gaan vermeerderen. Maar een giststarter die in de koeling is gezet is in optimale conditie koel gezet, dus de cellen zullen veel langer fit blijven en langzaam de glycogeenreserves verbruiken. Ik zou die dus afgieten en nog een keer veredelen in zijn geheel met verse wort.   

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: Starter herstarten
« Reactie #11 Gepost op: 24-03-2019 15:57 u »
Gaat dat niet over hergebruiken van slurry na de hoofdgisting? Die cellen zijn inderdaad uitgeput en kun je beter gaan vermeerderen. Maar een giststarter die in de koeling is gezet is in optimale conditie koel gezet, dus de cellen zullen veel langer fit blijven en langzaam de glycogeenreserves verbruiken. Ik zou die dus afgieten en nog een keer veredelen in zijn geheel met verse wort.   

Wellicht werkt jouw methode ook goed, maar er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Misschien is de mijne een omweg, maar vooralsnog heeft het goed gewerkt.

Ik heb zelf meer voorkeur in opkweken, door volume elke 24 uur te vertienvoudigen. Dus 1ml>10 ml>100ml>1000ml, hierbij belucht ik alles wel intensief.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #12 Gepost op: 24-03-2019 16:23 u »
Gaat dat niet over hergebruiken van slurry na de hoofdgisting? Die cellen zijn inderdaad uitgeput en kun je beter gaan vermeerderen. Maar een giststarter die in de koeling is gezet is in optimale conditie koel gezet, dus de cellen zullen veel langer fit blijven en langzaam de glycogeenreserves verbruiken. Ik zou die dus afgieten en nog een keer veredelen in zijn geheel met verse wort.

Hmmm, eigenlijk heb ik natuurlijk van n zak Wyeast die al wat ouder was door middel van een starter 'meerdere zakken' gemaakt die straks pas 4 weken oud zijn, en die gegarandeerd goed zijn bewaard. Zo had ik het nog niet bekeken. Toch maar gewoon gebruiken denk ik...?

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
Re: Starter herstarten
« Reactie #13 Gepost op: 24-03-2019 17:54 u »
Gaat dat niet over hergebruiken van slurry na de hoofdgisting? Die cellen zijn inderdaad uitgeput en kun je beter gaan vermeerderen. Maar een giststarter die in de koeling is gezet is in optimale conditie koel gezet, dus de cellen zullen veel langer fit blijven en langzaam de glycogeenreserves verbruiken. Ik zou die dus afgieten en nog een keer veredelen in zijn geheel met verse wort.

Mee eens.
Dit is wat ik dus ook al aangaf

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.453
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Starter herstarten
« Reactie #14 Gepost op: 24-03-2019 18:01 u »
Gewoon gebruiken. Op brouwdag kun je ze nog wat oppeppen met verse wort.

Als je een nieuwe starter wilt maken, inderdaad ca. 300 ml op 3 liter maar wel van een goed gemengde starter, niet 300 ml slurrie.

Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #15 Gepost op: 02-04-2019 00:51 u »
Vrouwen/mannen,

De starter gedraagt zich voorbeeldig zonder interventie. Drie-vier weken in de koeling en binnen een paar uur geblup.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Starter herstarten
« Reactie #16 Gepost op: 02-04-2019 07:48 u »
Nu gaat het erom hoe lang de hoofdgisting duurt en of je snel door gist naar het te behalen eind SG of met een slepend einde. Wat is het begin SG?

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #17 Gepost op: 02-04-2019 12:22 u »
1039, dus ik heb er wel vertrouwen in.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.462
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Starter herstarten
« Reactie #18 Gepost op: 02-04-2019 13:02 u »
2 weken is geen enkel probleem. Hier zelf al paar keer brouwdag een week uitgesteld. Avond voor de brouwdag op temperatuur laten komen uit koelkast. Half litertje wort uit de maisch op kamertemperatuur erbij en op de roerder.

Mijn devies is: hoe minder manipulatie van je starter hoe minder het risico op complicatie.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Starter herstarten
« Reactie #19 Gepost op: 02-04-2019 16:27 u »
1039, dus ik heb er wel vertrouwen in.
1039 is vrij licht. Dat zal dus wel loslopen inderdaad.

Offline HuygenMeester

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 406
  • Land: nl
    • HuygenMeester
Re: Starter herstarten
« Reactie #20 Gepost op: 02-04-2019 16:52 u »
2 weken is geen enkel probleem. Hier zelf al paar keer brouwdag een week uitgesteld. Avond voor de brouwdag op temperatuur laten komen uit koelkast. Half litertje wort uit de maisch op kamertemperatuur erbij en op de roerder.

Mijn devies is: hoe minder manipulatie van je starter hoe minder het risico op complicatie.
Die is steriel hoop ik... ^-^
 :degroeten:
Huygenmeester

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.462
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Starter herstarten
« Reactie #21 Gepost op: 03-04-2019 11:22 u »
Even opkoken en laten afkoelen uiteraard.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #22 Gepost op: 04-04-2019 14:13 u »
Nu 2,5 dag later is het SG 1014. Hoofdvergisting is achter de rug. Vergisting loopt prima dus  :) . Ik hoop op 1008 eind SG.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 418
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Starter herstarten
« Reactie #23 Gepost op: 04-04-2019 14:31 u »
Die is steriel hoop ik... ^-^
 :degroeten:
Huygenmeester

Als je rond de 65C maischt en je haalt het wort pas 30 minuten na start van het maischen uit het maischvat, dan is het wort al gepasteuriseerd. Sterker nog, als je uitmaischt op 70C+ en daarna het wort neemt, is het na enkele seconden al gepasteuriseerd. Dan hoef je volgens mij niet meer te koken

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.116
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Starter herstarten
« Reactie #24 Gepost op: 04-04-2019 21:21 u »
Op de roerder ga je alles opkweken, dus ook ongewenste micro-organismen als je niet heel steriel werkt. Het beste is dus om te zorgen dat alles bacterievrij is, dus roermagneetje, erlemeyer, beluchtingsslangetje en wort. Ik neem zelf daarbij nooit risico: wort even opkoken, erlemeyer met magneetje en al uitstomen met stoomlangetje op snelkookpan. Gistvoeding die niet meegekookt mag worden even mengen met wat alcohol van minimaal 50% en dan toevoegen.   

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 975
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Starter herstarten
« Reactie #25 Gepost op: 12-04-2019 21:34 u »
Heh. Het laatste stukje gaat toch wat traag of misschien helemaal niet meer. Het bier zit nu op 1012, een svg van 69%. Normaal wil ie wel wat verder...

Tags: