Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brewbody - malto-dextrinen  (gelezen 11893 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BaDu

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
Brewbody - malto-dextrinen
« Gepost op: 14-02-2006 17:52 u »
Hoi brouwers,

Bij Brouwland verkopen ze BrewBody. Dit zou de schuimkraag ten goede komen... en het verhoogt de body van het bier.
Dat product bevat MALTODEXTRINEN --> dit zijn complexe suikers...: Worden die dus niet vergist? en maken we dus een zoeter bier?

Graag commentaar/ervaringen/etc...


Salut,

Bart


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #1 Gepost op: 14-02-2006 20:21 u »
Hoi Bart :proost:

Mijn bescheiden mening is: niet gebruiken dat spul. Als je 'goed' brouwt heb je geen substituten nodig om voldoende schuim op je bier te krijgen. De meeste brouwers gebruiken het niet en ik drink veel bieren van andere hobbybrouwers en allemaal hebben ze (voldoende) schuim. Pas bij brouwfouten heb je schuimproblemen.

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #2 Gepost op: 14-02-2006 20:53 u »
Precies! Mocht je toch problemen hebben met body en schuim, dan kun je beter caramouten toevoegen (carapils voor lichte bieren, donkerder caramouten voor donkere bieren).

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.266
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #3 Gepost op: 14-02-2006 22:59 u »
Voor een betere schuimhoudbaarheid en body doe je er ook goed aan om bij 60ļ C of hoger in te maischen. De eiwitsplitsende enzymen kunnen dan de eiwitten die zorgen voor een goede schuimhoudbaarheid niet afbreken.

Verder doe je er goed aan niet te warm te vergisten om de vorming van hogere alcoholen en esters te beperken. Hogere alcoholen en esters werken namelijk schuimnegatief.

Ook is bekend dat sommige biergisten zorgen voor bieren en een betere schuimhoudbaarheid. Een andere gistkeuze kan dus de oplossing zijn bij een schuimhoudbaarheid probleem.

Ten slotte raad ik aan niet te lang te lageren omdat uit dode gistcellen enzymen vrij kunnen komen die de schuimpositieve middelgrote eiwitten afbreken.

Offline BaDu

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #4 Gepost op: 15-02-2006 03:59 u »
Dankjewel voor de reacties.
Ben overtuigd van het niet gebruiken van die brewbody. Maar nu nog een vraagje--> werken die maltodextrinen als zoetkracht?

Om een zoeter bier te maken --> toevoegen van glucose tijdens het koken???

salut
Bart

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #5 Gepost op: 15-02-2006 07:11 u »
Hoi Bart,

Voor een zoeter bier kan je melksuiker(lactose) gebruiken, of vergisten met een gist
met een lagere vergistingsgraad.
Dat laatste verdient de voorkeur.

Ik heb ook wel eens recepten met zoetjes voor de koffie gezien.

 :degroeten:

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #6 Gepost op: 15-02-2006 08:14 u »
Ik heb ook wel eens recepten met zoetjes voor de koffie gezien.

Tja :proost:

Het toevoegen van sacharose of hoe heet dat spul...Nepsuikers geven al een vervelend smaakje aan die Lightfrisdranken  :P Laat staan aan bieren. Wil je een zoeter bier, doe zoals Hoppie aangeeft! Ikzelf heb wel eens met lactose gewerkt. Gaat op zich prima hoor! Kan ook erg goed. Het voordeel is dan weer dat je degisteigenschappen van een doorgister hebt, zoals bijvoorbeeld de Westmalle-gist of Chimay-gist, maar wťl een zoeter bier houdt. Maischschema's aanpassen werkt ook wel, maar is in het algemeen moeilijker controleerbaar dan een aantal grammen onvergistbare suikers toevoegen. Door x gram lactose toe te voegen WEET je dat je eind-SG met x punten toeneemt. Door korter te maischen weet je ook dat je eind-sg zal toenemen, maar moet hoeveel punten?

Edwin

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.266
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #7 Gepost op: 15-02-2006 08:32 u »
Om een bier zoeter te maken moet je zeker geen glucose toevoegen. Glucose is voor 100% vergistbaar en zorgt in feite voor een droger bier (je hebt dan in verhouding minder restsuikers).

Lactose kan maar deze suiker geeft een bijsmaakje dat niet biereigen is. Lactose komt namelijk niet van nature voor in bier. Ook veel kunstmatige zoetstoffen geven smaakjes die niet thuis horen in een ambachtelijk bier.

Als je een zoeter bier wilt brouwen kun je beter kortere maischtijden aanhouden bij 60 tot 65ļ C (15 tot 20 minuten).
Overigens proberen veel hobbybrouwers juist een minder zoet bier te brouwen. Veel smaken komen daardoor beter tot hun recht. Zoet maskeert veel andere smaken.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #8 Gepost op: 15-02-2006 09:01 u »
Hallo :proost:

Dat niet bier-eigen smaakje klopt wel. ik vraag me nu eigenlijk af of de vraag van Bart bedoeld is om te weten te komen hoe je een zoeter bier kunt verkrijgen. Daar zijn we nu wel over aan het doorpraten. Bart, wat bedoel je precies met je vraag?

Edwin

SiriS

  • Gast
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #9 Gepost op: 15-02-2006 16:12 u »
hoi brouwers

bij Brouwland verkopen ze BrewBody. Dit zou de schuimkraag ten goede komen... en het verhoogt de body van het bier.
Dat product bevat MALTODEXTRINEN --> dit zijn complexe suikers...: Worden die dus niet vergist? en maken we dus een zoeter bier????

graag commentaar/ervaringen/etc...

salut,
Bart

Bart, als antwoord op je vragen:

- Ja, maltodextrinen zijn complexe suikers, eigenlijk zeer korte zetmelen die niet door een gist omgezet kunnen worden in alcohol en koolzuurgas.

- Door het gebruik van maltodextrinen wordt het bier zoeter en maltodextrinen kunnen bijdragen aan een stabieler schuim op je bier.

Ik heb verder geen ervaringen met dit product, mogelijke schuim problemen en hoe deze op te lossen worden in andere threads op dit forum besproken. Om een zoeter bier te maken zijn er verschillende mogelijkheden, meest eenvoudige oplossingen zijn:

- aanpassen van je maisch temperaturen en/of tijden => korter op 60įC en langer op 70įC.
- gebruiken van caramouten => zie opmerking Adrie

Groet, SiriS

Offline BaDu

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #10 Gepost op: 15-02-2006 16:38 u »
Ja, ik was dus op zoek naar een manier om een biertje te maken dat iets zoeter van smaak is...
ik heb nu enkele bruikbare methoden gezien, dank hiervoor.

Ikzelf ben niet zo'n voorstander van zoeter bier en hou daarentegen van de esters van de vergisting en hoppige accenten, maar ik heb de vraag gekregen om eens een zoeter bier te maken ---> ^wegens geen ervaring met zoeter bier ben ik dus jullie kennis gaan toetsen.

Lactose is dus een mogelijkheid...
korter maischen is een mogelijkheid...

en hoe zit het als ik HONING als zoetstof zou gebruiken?
Wie heeft al eens een honingbiertje gemaakt? --> wanneer honing toevoegen? Tijdens koken, of tijdens vergisting? wanneer herken je de honingsmaak in het bier't best?
en hoeveel % vergistbare suikers bevat honing?


SiriS

  • Gast
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #11 Gepost op: 15-02-2006 16:44 u »
Bart,

Verder uitgebreide antwoorden krijg je mijnerzijds alleen als je serieuze vragen stelt.

Groet, SiriS

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #12 Gepost op: 15-02-2006 16:53 u »
naar mijn idee zijn deze vragen serieus, dus van mij krijg je wel antwoord :proost:

Er zijn brouwers die eerder met honing hebben gebrouwen, onder andere ikzelf. je kunt de zoekfunctie gebruiken (toets 'honing' en daarna op de knop Zoek). Daarbij vind je veel informatie. Honing vergist voor ongeveer 80% de overige 20% bestaat uit verschillende stoffen, waaronder restsuikers. ik weet niet precies welk percentage restsuiker is. Als het gaat om een meer zoeter bier, kun je misschien een referentiebier aangeven? Waar zit je aan te denken?
Vaak gaat het bij zoetbeleving niet alleen om veel onvergistbare suikers, maar ook om fruitige esters, minder hop, meer dextrines, veel alcohol. Je kunt dus een droog bier brouwen die toch een 'zoetbeleving' geeft.

Edwin

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #13 Gepost op: 15-02-2006 17:15 u »
- Ja, maltodextrinen zijn complexe suikers, eigenlijk zeer korte zetmelen die niet door een gist omgezet kunnen worden in alcohol en koolzuurgas.
- Door het gebruik van maltodextrinen wordt het bier zoeter en maltodextrinen kunnen bijdragen aan een stabieler schuim op je bier.
Enig idee van verschil in ketenlengte tussen maltodextrine en dextrine? Van die laatste nam ik net een hapje en dit smaakt naar meel en niet zoet. (C6H10O5 )n.xH2O

Hans Hans

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #14 Gepost op: 15-02-2006 17:31 u »
Enig idee van verschil in ketenlengte tussen maltodextrine en dextrine? Van die laatste nam ik net een hapje en dit smaakt naar meel en niet zoet. (C6H10O5 )n.xH2O

Hans Hans
Ik heb al wat gevonden. Glukose, Maltose, Maltodextrine (Maltotriose bis Maltohexaose),
Dus maltodextrine heeft inderdaad een veel kortere lengte dan dextrine. Vandaar de (ietswat) zoetkracht.

Hans Hans

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #15 Gepost op: 15-02-2006 20:11 u »
Hoi vrienden,

Citaat
Verder uitgebreide antwoorden krijg je mijnerzijds alleen als je serieuze vragen stelt.
Ha Ha Ha  ;D   typisch SiriS.

Citaat
wegens geen ervaring met zoeter bier ben ik dus jullie kennis gaan toetsen.
En? Zijn we geslaagd?  :brouwen:

Citaat
en hoe zit het als ik HONING als zoetstof zou gebruiken?
Wie heeft al eens een honingbiertje gemaakt? --> wanneer honing toevoegen? Tijdens koken, of tijdens vergisting? wanneer herken je de honingsmaak in het bier't best?
en hoeveel % vergistbare suikers bevat honing?

Honing vergist voor 80%. Dan zou je denken dat het bier niet meer zoet wordt.
Maar zoals eerder aangegeven krijgt men wel een zoetimpressie.
Dus tussen de oortjes wordt het zoet. Het ruikt ook lekker.

Ik knal eigenlijk altijd wat honing in mijn bier.
Klaverhoning is de beste voor in bier (heerlijk zacht).
Zonnebloemenhoning is te overdreven, en andere weer wat slapper.

5 minuten voor einde koken is een mogelijkheid, maar bottelen met honing kan ook.
De berekende (bv BrouwHulp) hoeveelheid honing oplossen in 0,5 ltr jongbier, en dan
een kwartier op 80 graden.
Niet koken om zoveel mogelijk smaak te behouden, en toch de bacterien te doden.
Dan weer oplossen met het te bottelen jongbier.

Niet toevoegen tijdens de gisting.
Er zitten bacterien in honing (daarom mogen baby's geen honing hebben).

Ook helpt het om minder hop in het bier te gooien.

Mijn volgende bier wordt een blonde van 6,5% met een bitterheid van 15 EBU* met een
lading honing en gist die niet te ver doorgaat, met tevens een zoet maischschema.

*Met mijn eigen formule en rendement. Met Promash zal het dan iets van 8 EBU zijn.
Jummie Jummie, er gaat niks boven een zoetbier.
Het liefst nog uit een fles waar een kurk op heeft gezeten.

 :lekkerbier:

Zo, genoeg ge..ld.

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #16 Gepost op: 15-02-2006 20:43 u »
Volgens mij bestaat honing voor 90% uit vergistbare suikers en is de overige 10% water. Naar mijn mening levert het gebruik van honing geen zoeter bier op. Volgens mijn ervaring proef je honing niet speciaal als je het (al is het maar kort) meekookt, maar alleen als je het tijdens bottelen toevoegt.
Je ziet: de meningen zijn verdeeld.
Ik zou het maken van een zoeter bier oplossen via de volgende mogelijkheden:
1. als je maischt via een 60/70/78 graden schema de stop op 60 grC inkorten;
2. als je maischt via eenstaps maisch de temperatuur verhogen, bv 60 min bij 69 grC;
3. een andere gist gebruiken, korrelgisten die niet ver doorvergisten zijn Brewferm, windsor en Cooper's;
4. volmout bieren van 8-9% zullen vanwege de relatief grote hoeveelheden niet-vergistbare suikers ook prachtig zoet smaken.

Opties zat dacht ik zo.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.266
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #17 Gepost op: 15-02-2006 20:59 u »
Niet toevoegen tijdens de gisting.
Er zitten bacterien in honing (daarom mogen baby's geen honing hebben).

Hmm, echt niet! Het suikergehalte is zo hoog dat geen een bacterie dit kan overleven. Honing is nagenoeg onbeperkt houdbaarheid. Wel kristaliseren de suikers uit waardoor je de honing niet meer makkelijk uit de pot krijgt. Ook kan de smaak wat veranderen maar echt bederven doet honing niet.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #19 Gepost op: 15-02-2006 21:33 u »
wWie voert zijn baby eigen bier gebrouwen met honing? kKortom: voor volwassen zou het wellicht geen kwaad kunnen. wWie zegt overigens dat dat botulisme organisme overleeft bij pH 4? Die kans is niet groot denk ik.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.266
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #20 Gepost op: 15-02-2006 22:49 u »
En inderdaad, honing bederft niet snel, maar er zitten wel sporen in van een botoxbacterie.

Hmm, OK er zouden dus sporen van bacteriŽn in honing kunnen zitten. BacteriŽn zelf overleven de honing niet. Als bacteriŽn uitdrogen (door de hoge osmotische waarde van honing) kunnen ze sporen gaan vormen. Onder gunstige omstandigheden kunnen uit deze sporen weer opnieuw bacteriŽn ontstaan.
Het is zoals Martin aangeeft maar heel erg de vraag of deze sporen tot ontwikkeling komen en bacteriŽn gaan vormen. Als de vergisting eenmaal begonnen is zijn er niet zo veel bacteriŽn die kunnen overleven in het jongbier.

Offline BaDu

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #21 Gepost op: 16-02-2006 04:21 u »
Ok ik moet duidelijk niet te fel hoppen om het aroma van de honing te behouden.
Dus enkel FWH tot 15 IBU? Niet nog eens aromahop toevoegen aan het einde van het koken?

Bart

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #22 Gepost op: 16-02-2006 07:21 u »
Citaat
Ok ik moet duidelijk niet te fel hoppen om het aroma van de honing te behouden.
Dus enkel FWH tot 15 IBU?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk Bart.
Daar durf ik niets over te zeggen.

Maar ik persoonlijk hou van minder gehopte zoetige bieren (Grimbergen, Barbar, La Gauloise, etc).
Honing kan ook goed samen met zwaardere gehopte bieren.

Citaat
Niet nog eens aromahop toevoegen aan het einde van het koken?
Lijkt mij persoonlijk niets in combi met honing (sowieso niet meer).

 :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #23 Gepost op: 16-02-2006 10:14 u »
Maar ik heb ook eens gelezen dat er wilde gisten in honing zitten. Dat lijkt me eigenlijk wel aannemelijk. Deze wil je ook niet in je bier.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.266
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #24 Gepost op: 16-02-2006 17:18 u »
Door het hoge suikergehalte kunnen deze gisten niet overleven in de honing! Enkel sporen kunnen dergelijke omstandigheden overleven. Sporen worden echter niet zo snel gevormd en ook de ontwikkeling van sporen tot nieuwe cellen verloopt niet zo snel.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #25 Gepost op: 16-02-2006 17:46 u »
volgens mij bestaat honing voor 90% uit vergistbare suikers en is de overige 10% water.
Wat ik (op WWW) vond was ca 80 % vergistbaar, 10 % onvergistbaar en 10% water. Koud geslingerde honing bevat ook nog werkzame enzymen. Zie http://home.wanadoo.nl/hoorns.hopbier/suikers.htm#Honing

Hans Hans

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.295
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #26 Gepost op: 16-02-2006 20:27 u »
Maar ik heb ook eens gelezen dat er wilde gisten in honing zitten. Dat lijkt me eigenlijk wel aannemelijk. Deze wil je ook niet in je bier.

Nou, een honinggeuze klinkt wel lekker hoor :proost: maar ja dan moet je wel zeker weten dat die wilde gist aanwezig is. Zouden ze in de Zennevallei eigengemaakte honing verkopen?  :weetniet:

groeten en gezondheid
Oscar :biersmile:

Offline peterU

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #27 Gepost op: 24-02-2006 18:05 u »
Hallo, misschien kan je tarwebloem proberen zoals bij de Chimay wit klonen wordt gesuggereerd. Schijnt veel onversgitbare suikers op te leveren. Maar waarom zou je zoet bier maken? Koop dan een commerciŽle dubbel als Affligem of Floreffe. Verder kan ik niet echt helpen. Mijn bieren gisten meestal idioot ver uit, zonder dat ik daar invloed op heb. Je kunt wel t58 gist gebruiken. Die gist trekt niet zo er door. De hergisting is meestal niet zo geweldig.
gr. peter :proost2:

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: brewbody - malto-dextrinen
« Reactie #28 Gepost op: 24-02-2006 20:27 u »
Hoi mannen,

Citaat
Je kunt wel t58 gist gebruiken.
Of s33.
Windsor is helemaal zoet met z'n vergistingsgraad van 64%.
Wel lekker trouwens. Beetje citrusachtig.

Citaat
De hergisting is meestal niet zo geweldig.
Het valt me op dat deze gisten ook in ťťn klap zijn uitgegist.
Mijn tripel staat nu een week te lageren bij kamertemperatuur, maar
ik zie geen ringetje meer in de fles.
Dat is bij mij een signaal om aan bottelen te denken.

Maar beter dit als die stiekeme doorgist-gisten waardoor je na 2 maanden
alsnog bommetjes hebt.  ;)

 :degroeten:

Tags: