Hoi vrienden,
Verder uitgebreide antwoorden krijg je mijnerzijds alleen als je serieuze vragen stelt.
Ha Ha Ha

typisch SiriS.
wegens geen ervaring met zoeter bier ben ik dus jullie kennis gaan toetsen.
En? Zijn we geslaagd?

en hoe zit het als ik HONING als zoetstof zou gebruiken?
Wie heeft al eens een honingbiertje gemaakt? --> wanneer honing toevoegen? Tijdens koken, of tijdens vergisting? wanneer herken je de honingsmaak in het bier't best?
en hoeveel % vergistbare suikers bevat honing?
Honing vergist voor 80%. Dan zou je denken dat het bier niet meer zoet wordt.
Maar zoals eerder aangegeven krijgt men wel een zoetimpressie.
Dus tussen de oortjes wordt het zoet. Het ruikt ook lekker.
Ik knal eigenlijk altijd wat honing in mijn bier.
Klaverhoning is de beste voor in bier (heerlijk zacht).
Zonnebloemenhoning is te overdreven, en andere weer wat slapper.
5 minuten voor einde koken is een mogelijkheid, maar bottelen met honing kan ook.
De berekende (bv BrouwHulp) hoeveelheid honing oplossen in 0,5 ltr jongbier, en dan
een kwartier op 80 graden.
Niet koken om zoveel mogelijk smaak te behouden, en toch de bacterien te doden.
Dan weer oplossen met het te bottelen jongbier.
Niet toevoegen tijdens de gisting.
Er zitten bacterien in honing (daarom mogen baby's geen honing hebben).
Ook helpt het om minder hop in het bier te gooien.
Mijn volgende bier wordt een blonde van 6,5% met een bitterheid van 15 EBU* met een
lading honing en gist die niet te ver doorgaat, met tevens een zoet maischschema.
*Met mijn eigen formule en rendement. Met Promash zal het dan iets van 8 EBU zijn.
Jummie Jummie, er gaat niks boven een zoetbier.
Het liefst nog uit een fles waar een kurk op heeft gezeten.

Zo, genoeg ge..ld.
