Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten  (gelezen 1611 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Ik bereik best goede resultaten met de huidige methode van schroten.
1 mm tussen de rollen (dikte van een bankpasje)
Mijn maischefficiency is best goed. (>80%)
Zou ik met klam schroten iets toevoegen?

Wat is het nut van klam schroten?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #1 Gepost op: 26-03-2019 20:19 u »
Voor mij vooral veel minder stofvorming tijdens het schroten, voordat ik klam ging schroten zat mijn hele zolderkamer onder een dun laagje 'meel' na het schroten, nu geheel niet meer (plm. 15 ml water per kilo mout in gesloten emmer goed mengen door emmer te rollen en daarna 15 minuten laten rusten voor het schroten).

Offline JoepH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 286
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #2 Gepost op: 26-03-2019 20:25 u »

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.035
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #3 Gepost op: 26-03-2019 21:14 u »
Nuttig is iets als je er zelf een beter resultaat of gevoel bij hebt, zoals rendement, geen filterproblemen en noem maar op.
Bij mijn walsenmolen vind ik 1 mm te fijn, droog of klam
Bij mij staan ze net geen 2 bankpasjes uit elkaar. Klam schroten met 20 ml per kg mout. Water toevoegen en binnen 5 min start ik met handmatig schroten. Grove korrel maar wel allemaal gebroken. Donkere mouten gaan er droog doorheen maar die heb ik voor de smaak en kleur.
Ieder dus zijn of haar eigen werkwijze die je t meest bevalt.
Ik zou zeggen, probeer bij volgend brouwsel eens de helft klam en vergelijk het schrootsel.
Succes! Droog of klam, als je maar brouwt😉

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.015
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #4 Gepost op: 26-03-2019 22:51 u »
Klam schroten zorgt er voor dat de kafjes minder versplinteren bij het schroten. Je filterbed is wat losser. Het filteren gaat wat makkelijker waardoor je een iets hoger rendement krijgt. Echt spectaculair is het niet.

Offline The-Giant-Master

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #5 Gepost op: 27-03-2019 00:01 u »
Persoonlijk merk ik weinig verschil. Wellicht komt dit doordat ik brouw met een automaat. Maar groot voordeel is inderdaad minder stof. Ik doe tijdens het vullen van mijn schrootmolen de mout ligt bevochtigen met een planten spuit. Niet echt klam schroten maar een gulde middenweg.

Offline Baron de Mithdac

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #6 Gepost op: 27-03-2019 07:48 u »
Nuttig is iets als je er zelf een beter resultaat of gevoel bij hebt, zoals rendement, geen filterproblemen en noem maar op.
Bij mijn walsenmolen vind ik 1 mm te fijn, droog of klam
Bij mij staan ze net geen 2 bankpasjes uit elkaar. Klam schroten met 20 ml per kg mout. Water toevoegen en binnen 5 min start ik met handmatig schroten. Grove korrel maar wel allemaal gebroken. Donkere mouten gaan er droog doorheen maar die heb ik voor de smaak en kleur.
Ieder dus zijn of haar eigen werkwijze die je t meest bevalt.
Ik zou zeggen, probeer bij volgend brouwsel eens de helft klam en vergelijk het schrootsel.
Succes! Droog of klam, als je maar brouwt
Wat is voor jou de reden om de rollen 2 mm uit elkaar te zetten? De korrel breekt daardoor minder en je hebt meer ongeschonden kafjes.
Maar waarom?

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.035
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #7 Gepost op: 27-03-2019 13:30 u »
Wat is voor jou de reden om de rollen 2 mm uit elkaar te zetten? De korrel breekt daardoor minder en je hebt meer ongeschonden kafjes.
Maar waarom?
Nee, net gemeten met schuifmaat. Plaatje van 1,2 mm gaat er net doorheen
Ik heb er nooit hele korrels tussen. Sommige zijn nog heel denk je maar als je ze pakt valt t meellichaam uiteen. Nooit filterproblemen. Laatst 10 kg mout in maischketel en geen probleem

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.111
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #8 Gepost op: 27-03-2019 14:07 u »
Ik zou de rollen 'scheef' uit elkaar zetten. Dus aan de ene kant met minder opening dan aan de andere kant.

Daarmee krijg je een gevarieerder schrootsel, dat meer lijkt op de professionele molens.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #9 Gepost op: 27-03-2019 14:30 u »
Ik zou de rollen 'scheef' uit elkaar zetten. Dus aan de ene kant met minder opening dan aan de andere kant.

Daarmee krijg je een gevarieerder schrootsel, dat meer lijkt op de professionele molens.
Interessant idee!

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.035
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #10 Gepost op: 27-03-2019 21:36 u »
Ik zou de rollen 'scheef' uit elkaar zetten. Dus aan de ene kant met minder opening dan aan de andere kant.

Daarmee krijg je een gevarieerder schrootsel, dat meer lijkt op de professionele molens.
Waarom niet zoeken naar je eigen best mogelijke afstelling? Indien scheef heb je altijd schrootsel dat te fijn is geschroot en te weinig geschroot. Ik probeer mijn instelling waarbij elke korrel op zn minst gekneusd is. Dus er zit ook fijn schrootsel tussen. Maar ja, ieders eigen idee en werkwijze natuurlijk.
Neemt niet weg dat ik toch jouw idee eens ga proberen. Ervaren zegt meer dan aannemen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.111
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #11 Gepost op: 27-03-2019 23:04 u »
Waarom niet zoeken naar je eigen best mogelijke afstelling? Indien scheef heb je altijd schrootsel dat te fijn is geschroot en te weinig geschroot. Ik probeer mijn instelling waarbij elke korrel op zn minst gekneusd is. Dus er zit ook fijn schrootsel tussen. Maar ja, ieders eigen idee en werkwijze natuurlijk.
Neemt niet weg dat ik toch jouw idee eens ga proberen. Ervaren zegt meer dan aannemen.

Grote professionele molens hebben verschillende rollenparen, die elk een andere fijnheid van schrootsel malen.

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #12 Gepost op: 27-03-2019 23:12 u »
Grote professionele molens hebben verschillende rollenparen, die elk een andere fijnheid van schrootsel malen.
Daar valt zeker wat voor te zeggen. Zo had ik het nog niet bekeken. Iets om eens mee te spelen. Bedankt voor de tip.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Schroten voor dummies! Wat is het nut van klam schroten
« Reactie #13 Gepost op: 28-03-2019 06:13 u »
Wat is voor jou de reden om de rollen 2 mm uit elkaar te zetten? De korrel breekt daardoor minder en je hebt meer ongeschonden kafjes.
Maar waarom?
Nu er geen 2 mm van maken, er staat net geen 2 pasjes.

Precies zoals hier werkt perfect in de Easybrew zal eens meten hoeveel dat is.
Schatting 1,5 a 1,6 mm

Met deze afstelling haal ik hetzelfde rendement als in mijn oude installatie van 78% zonder te roeren.
Voor tarwe en gemoute haver moet de molen dan wel fijner afgesteld worden.

Tags: