Vloeibare gist bijna over datum: probleem?

Gestart door Guidojp, 20-03-2019 16:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Guidojp

Zojuist mijn bestelling binnengekregen met daarin onder andere een vloeibare gist White Labs WLP320. Er staat een best before datum en die is al over 2 weken. Mijn plan was om deze gist pas over een maand te gebruiken. De gist wordt door mij direct geënt, dus geen giststarter.

Is de ouderdom een probleem? (productiedatum is oktober 2018)

Of gaat dit gewoon lukken met wellicht een langzame start?

Brouwert

Citaat van: Guidojp op 20-03-2019  16:01 uZojuist mijn bestelling binnengekregen met daarin onder andere een vloeibare gist White Labs WLP320. Er staat een best before datum en die is al over 2 weken. Mijn plan was om deze gist pas over een maand te gebruiken. De gist wordt door mij direct geënt, dus geen giststarter.

Is de ouderdom een probleem? (productiedatum is oktober 2018)

Of gaat dit gewoon lukken met wellicht een langzame start?
Dat ligt aan de hoeveelheid wort en je sg... Maar ik zou het niet accepteren van de leverancier.

dirk

Citaat van: Guidojp op 20-03-2019  16:01 uZojuist mijn bestelling binnengekregen met daarin onder andere een vloeibare gist White Labs WLP320. Er staat een best before datum en die is al over 2 weken. Mijn plan was om deze gist pas over een maand te gebruiken. De gist wordt door mij direct geënt, dus geen giststarter.

Gewoon contact opnemen, dit hoef je niet te pikken van de leverancier.

Citaat van: Guidojp op 20-03-2019  16:01 uIs de ouderdom een probleem? (productiedatum is oktober 2018)
Dat weet je niet. Je kunt namelijk niet zien of gist vitaal genoeg is om je hoeveelheid wort vlot te vergisten.

Citaat van: Guidojp op 20-03-2019  16:01 uOf gaat dit gewoon lukken met wellicht een langzame start?

Dat is gokwerk. Beste is retourneren, want je zit nu opgescheept met oude 'rommel'.
Als je wel gaat enten met deze gist dan loop je het risico dat de gisting te langzaam of niet verloopt, dat risico wil je eigenlijk niet nemen.

hansHalberstadt

Binnen de houdbaarheidsdatum moet een product zonder kwaliteitsverlies zijn, dus minimaal het gespecificeerde aantal levende/fitte cellen bevatten. Maar bij vloeibare gist weet je dat de hoeveelheid cellen constant afneemt. Verse gist heeft dus meer cellen dan spec en gist tegen de houdbaarheidsdatum waarschijnlijk net de spec.
Dat geeft het probleem al aan: je weet nooit precies waar je aan toe bent.
Daarom maak ik altijd een starter om dit soort variaties weg te nemen.
 

brouwerwaldonk

Dit kan ik volledig ondersteunen. Ik maak mijn starters van gist op wort, die soms wel 3 maanden oud zijn. Die starten zonder problemen altijd op.

Guidojp

Ik heb vandaag gelijk de leverancier (van der kooij) gebeld, maar daar kreeg ik een rare reactie. Eerst: het is nog niet over datum, dus we mogen het gewoon verkopen (ja, duh). Na mijn aandringen; ga maar brouwen, mocht hij niet op gang komen, neem dan maar contact op. Voelde me redelijk gepiepeld, weet ook niet of ik daar nog ga bestellen.

Maar goed: ik ga hier gewoon mijn eerste giststarter mee maken. Wilde ik al eens proberen. Mocht dat niet lukken, kan ik nog ander gist bestellen voor de brouwdag.

Chris71

Ik heb ook liever verse gist, maar waar trek je de grens? Wanneer vind jij dat een leverancier de gist niet meer mag leveren?
Ze hebben je in ieder een mogelijkheid geboden om terug te komen als de gist niets doet, dus dat vind ik wel netjes van ze.

hansHalberstadt

Citaat van: Chris71 op 21-03-2019  07:54 uIk heb ook liever verse gist, maar waar trek je de grens? Wanneer vindt jij dat een leverancier de gist niet meer mag leveren?
Ze hebben je in ieder een mogelijkheid geboden om terug te komen als de gist niets doet, dus dat vind ik wel netjes van ze.
Feitelijk zeggen ze: kijk maar of het lukt en als je dag werk en je brouwsel verknald wordt omdat de gisting niet op tijd op gang komt mag je terugkomen om een nieuw zakje gist. Dat is natuurlijk geen acceptabel aanbod en slechte reclame voor hen als het hele forum dit leest. Maar formeel staan ze wel in hun recht mbt uiterste verkoopdatum.

Basje42

Even de moeite nemen om de bestelling toch terug te sturen, dan leert men dat af.
Het antwoord dat je kreeg moet je echt niet accepteren!
Als je de hele bestelling terugstuurt, dienen ze je ook wettelijk gezien de in rekening gebrachte verzendkosten te vergoeden.

Als zoiets als je vloeibare gist verkoopt, moet je er ook van op aan kunnen dat deze nog een redelijke tijd houdbaar is.
Voor mijn gevoel zou zoiets 4 -5 maanden mogen zijn.

Braumarkt BV

Citaat van: Basje42 op 21-03-2019  08:43 uVoor mijn gevoel zou zoiets 4 -5 maanden mogen zijn.

De hele looptijd is maar 6 maanden na productie (overigens een advies geen harde datum) binnen die
tijd is de gist nog op zijn best, daarna werkt hij meestal gewoon nog maar moet je hem eerder smacken of een starter maken maar versers is altijd beter. Maar alleen vloeibare gist verkopen met nog 5 maanden is overdreven. Dat zou betekenen dat ze binnen 1 maand na productie verkocht moeten zijn en dan te bedenken dat ze vaak al 1-2 weken er op hebben zitten voor ze bij ons binnenkomen.

Basje42

Citaat van: Braumarkt BV op 21-03-2019  09:28 uDe hele looptijd is maar 6 maanden na productie (overigens een advies geen harde datum) binnen die
tijd is de gist nog op zijn best, daarna werkt hij meestal gewoon nog maar moet je hem eerder smacken of een starter maken maar versers is altijd beter. Maar alleen vloeibare gist verkopen met nog 5 maanden is overdreven. Dat zou betekenen dat ze binnen 1 maand na productie verkocht moeten zijn en dan te bedenken dat ze vaak al 1-2 weken er op hebben zitten voor ze bij ons binnenkomen.

Het was mijn gevoel (en ik zat er blijkbaar iets naast :D), als jij als prof dat beter uiteen weet te zetten, dan is dat altijd welkom.
Het punt zal duidelijk zijn, dat je geen op het randje van houdbaarheid vloeibare gisten moet verkopen.
Dan kan je beter eerlijk spelen en ze in de aanbieding gooien. Dan heeft de klant tenminste nog een keuze.

Braumarkt BV

Ja mee eens persoonlijk denk ik dat verkopen tot 4-4,5 maand na productie prima is daarna inderdaad met korting. Ik heb weleens zakjes van 8 maand of ouder gebruikt. Wyeast zelf zegt voor elke maand na 4 maanden 24 uur eerder smacken.

Chilobrachys

Citaat van: Basje42 op 21-03-2019  09:33 uHet was mijn gevoel (en ik zat er blijkbaar iets naast :D), als jij als prof dat beter uiteen weet te zetten, dan is dat altijd welkom.
Het punt zal duidelijk zijn, dat je geen op t randje van houdbaarheid vloeibare gisten moet verkopen.
Dan kan je beter eerlijk spelen en ze in de aanbieding gooien. Dan heeft de klant tenminste nog een keuze.

Het lastige hieraan is dat je niet kunt zeggen of een starter nog voldoende vitaal is zonder dat je weet hoeveel liter je gaat brouwen. Je moet er dus altijd rekening mee houden bij het bestellen van vloeibare gist dat een starter noodzakelijk is.

Brouwert

Citaat van: Braumarkt BV op 21-03-2019  09:28 uDe hele looptijd is maar 6 maanden na productie (overigens een advies geen harde datum) binnen die
tijd is de gist nog op zijn best, daarna werkt hij meestal gewoon nog maar moet je hem eerder smacken of een starter maken maar versers is altijd beter. Maar alleen vloeibare gist verkopen met nog 5 maanden is overdreven. Dat zou betekenen dat ze binnen 1 maand na productie verkocht moeten zijn en dan te bedenken dat ze vaak al 1-2 weken er op hebben zitten voor ze bij ons binnenkomen.

De betere levanciers hier tonen de productiedatum van de gist in hun webwinkel zodat je zelf kunt bepalen of je die wilt bestellen.  Anderen hebben geen voorraden vloeibare gist maar bestellen maandelijks bij de  levancier op basis van voorbestellingen van de klanten. Je besteld dus van te voren en krijgt altijd een verse levering.

Prima op te lossen dus. Als je maar wilt als leverancier.

Basje42

Citaat van: Chilobrachys op 21-03-2019  10:58 uHet lastige hieraan is dat je niet kunt zeggen of een starter nog voldoende vitaal is zonder dat je weet hoeveel liter je gaat brouwen. Je moet er dus altijd rekening mee houden bij het bestellen van vloeibare gist dat een starter noodzakelijk is.

Dat is mij ook duidelijk, waar het om gaat is dat je als leverancier -
geen producten die bijna aan de afloopdatum zijn moet verkopen.


Braumarkt BV

Citaat van: Brouwert op 21-03-2019  11:03 uDe betere levanciers hier tonen de productiedatum van de gist in hun webwinkel zodat je zelf kunt bepalen of je die wilt bestellen.  Anderen hebben geen voorraden vloeibare gist maar bestellen maandelijks bij de  levancier op basis van voorbestellingen van de klanten. Je besteld dus van te voren en krijgt altijd een verse levering.

Prima op te lossen dus. Als je maar wilt als leverancier.

Maandelijks? Wij hebben wekelijkse leveringen van Wyeast, maar niet alles wat binnen komt is vers van die week, en voor hele ganbare nummers is het geen probleem bv 3787 die zijn nooit ouder dan een maand, maar de meer exotisch soorten liggen gewoon langer. De productie data verschillen per pakje en met een omloopsnelheid van 300-400 pakjes per week is tonen vd datum niet echt een optie en welke datum zou je moeten tonen als je 50+ 3787 op voorraad hebt met 5-6 verschille data?



Braumarkt BV

Citaat van: Basje42 op 21-03-2019  11:04 uDat is mij ook duidelijk, waar het om gaat is dat je als leverancier -
geen producten die bijna aan de afloopdatum zijn moet verkopen.

Mee eens! niet ouder dan 4 maanden is prima daarna met korting of weggooien/geven.

Brouwert

Citaat van: Braumarkt BV op 21-03-2019  12:06 uMaandelijks? Wij hebben wekelijkse leveringen van Wyeast, maar niet alles wat binnen komt is vers van die week, en voor hele ganbare nummers is het geen probleem bv 3787 die zijn nooit ouder dan een maand, maar de meer exotisch soorten liggen gewoon langer. De productie data verschillen per pakje en met een omloopsnelheid van 300-400 pakjes per week is tonen vd datum niet echt een optie en welke datum zou je moeten tonen als je 50+ 3787 op voorraad hebt met 5-6 verschille data?

Maandelijkse levereningen op basis van klantbestellingen: alle voorbestellingen worden dus per maand verzameld en 1x per maand geleverd. Altijd een vers product en je weet van te voren wat de maandelijkse leverdata zijn, dus de klant weet waar die aan toe is.

Als je een goed lopend voorraadsysteem hebt kun je best alle beschikbare data in je webshop tonen. Zeker met een spiksplinternieuw ERP systeem (zegt de ERP logistiek consultant, aldus ik). Dus ja, als je 5-6 data hebt toon je alle 5-6. Eventueel geef je korting op producten die een aflopende datum hebben, dan kan de klant zelf bepalen.

Maar met zo'n hoge omloogsnelheid en wekelijkse levereringen zou niet voor moeten komen dat je een gist zo op de plank hebt liggen. Als het product echt zo langzaam loopt dat het mogelijk 6 maanden op de plank ligt lijkt mij het prima om te leveren op aanvraag. Scheelt ook een boel voorraadkosten en afschrijving. /2cent

Mijn punt is: kom met oplossingen die de klant helpen en niet met excuses waarom je een onacceptabel product aan je klanten moet leveren. Je maakt je klant eigenaar van je eigen logistieke problemen.

Braumarkt BV

Citaat van: Brouwert op 21-03-2019  12:18 uMijn punt is: kom met oplossingen die de klant helpen en niet met excuses waarom je een onacceptabel product aan je klanten moet leveren. Je maakt je klant eigenaar van je eigen logistieke problemen.

Dat was niet bij ons, wij hebben eerder te kort aan vloeibare gisten dan dat ze oud worden
enkele exotische nummers liggen weleens langer dan 2 maanden maar het gangbare sowieso niet
om de huidige prijs te kunnen bieden moeten we batches van 360 stuks hoogste staffel bij Wyeast
en meest gunstigste qua FedEx epress pakketten en inklaringskosten.

Guidojp

Citaat van: Brouwert op 21-03-2019  12:18 uMijn punt is: kom met oplossingen die de klant helpen en niet met excuses waarom je een onacceptabel product aan je klanten moet leveren. Je maakt je klant eigenaar van je eigen logistieke problemen.


Zo is het, resultaat is dat ik in ieder geval bij deze leverancier geen vloeibare gist meer bestel, het is immers onzeker wat ik krijg.

Oscar

Citaat van: Guidojp op 20-03-2019  22:20 uVoelde me redelijk gepiepeld, weet ook niet of ik daar nog ga bestellen.

Als je nou gewoon eerst er een starter gaat maken. Ik heb een keer verse Wyeast gekocht die het niet deed, dus zekerheid heb je nooit. ;)  En (craft)bier dat nog een tht van 1 week heeft drink je toch ook gewoon op?  ^-^  gist kan best veel hebben. Ik heb ook nog gist liggen die overtijd is. Ga ik nog gewoon mee brouwen, geen twijfel over.. :brouwen:

Vertrouw iets meer op de grondstoffen ipv die verplichte datums die er op staan. :brouwen: :biersmile:

Als jij online besteld kan de leverancier ook niet weten dat jij pas over een week of misschien wel over een paar maanden ermee gaat brouwen. Misschien heb je wel haast en wil je morgen brouwen. ;) Voor hetzelfde geld ligt ie nog een jaar in jouw koelkast, dat is toch niet de verantwoordelijkheid van de leverancier. :nut: :weetniet:

EBC

Brr Oscar, dat is kort door de bocht.
Datums op deze vloeibare gisten zijn zeer zeker belangrijk.
Vloeibare gist koop je liever niet online.

Oscar

Citaat van: EBC op 21-03-2019  19:21 uVloeibare gist koop je liever niet online.

Die keuze maakt men zelf. Dan moeten ze ook met dit soort zaken om kunnen gaan.. :)  Maar voor de hobby is dat "belangrijk" wat minder noodzakelijk... ;)   
 

EBC

Citaat van: Oscar op 21-03-2019  19:42 uDie keuze maakt men zelf. Dan moeten ze ook met dit soort zaken om kunnen gaan.. :)  Maar voor de hobby is dat "belangrijk" wat minder noodzakelijk... ;)   
 
In de winter kan het nog, maar in de zomer ligt je gist gauw een weekend in een camionnette aan 40 °C.
Dat is de praktijk. Helaas.

Maak jij je starter maar  :nut: Ik ga voor korrel!

hobbybob

"best before" betekent iets anders dan houdbaarheids datum :weetniet:

Tot de "best before" datum garandeert de producent de juiste (in dit geval) werking van het product zoals voorgeschreven.
In vind de term "over datum" dan ook niet juist zoals in dit topic wordt gezegd.

EBC

Citaat van: hobbybob op 21-03-2019  21:31 u"best before" betekend iets anders dan houdbaarheids datum :weetniet:

Tot de "best before" datum garandeert de producent de juiste ( in dit geval ) werking van het product zoals voorgeschreven.
In vind de term "over datum" dan ook niet juist zoals in dit topic wordt gezegd.

Dan heb je de uitleg erbij van de fabrikant niet gelezen. Gist is een levend product en daarmee is de 'tht' datum toch wat anders.

hansHalberstadt

Citaat van: Oscar op 21-03-2019  18:59 uAls je nou gewoon eerst er een starter gaat maken...Ik heb een keer verse Wyeast gekocht die het niet deed...dus zekerheid heb je nooit.... ;) 
Die pakjes vloeibare gist zijn schreeuwend duur. Voor dat geld verwacht ik een reproduceerbaar gedrag want daar betaal je voor. Als ik terug moet vallen op een starter dan kan ik net zo goed de gist opstarten van schuine buis.

dirk

Citaat van: hansHalberstadt op 21-03-2019  21:46 uDie pakjes vloeibare gist zijn schreeuwend duur. Voor dat geld verwacht ik een reproduceerbaar gedrag want daar betaal je voor. Als ik terug moet vallen op een starter dan kan ik net zo goed de gist opstarten van schuine buis.

Vraag toch even skills die je niet meteen van een startende brouwer kunt verwachten.

Oscar

Citaat van: EBC op 21-03-2019  20:48 uMaak jij je starter maar  :nut: Ik ga voor korrel!

Ik ook...maar laten we de starter een op de korrel nemen... >:D ;)

Oscar

Citaat van: dirk op 21-03-2019  21:48 uVraag toch even skills die je niet meteen van een startende brouwer kunt verwachten.

Een startende brouwer adviseer ik om met een korrel te beginnen....wil hij/zij met vloeibare gist brouwen, prima...maar verdiep je dan ook in de materie voor dat je er aan begint....

dirk

Citaat van: Oscar op 21-03-2019  21:50 uEen startende brouwer adviseer ik om met een korrel te beginnen....wil hij/zij met vloeibare gist brouwen, prima...maar verdiep je dan ook in de materie voor dat je er aan begint....

Ach 9 van de 10 keer gaat het prima hoor.. ..maar toch verkies ik korrel. Er is daarvan zoveel moois te koop, volgens mij is de 'korrelsmaak' ook te verwaarlozen, zeker als je de gist meerdere generaties/brouwsels inzet.

EBC

Citaat van: dirk op 21-03-2019  21:52 u... 'korrelsmaak' ...

Die bestaat niet.

Oscar

Citaat van: dirk op 21-03-2019  21:52 u'korrelsmaak'

 ;D ;D ;D :nut: :weetniet:  "handje tarwe" erbij.... ;) >:D

EBC

Citaat van: Oscar op 21-03-2019  22:05 u"handje tarwe" erbij...

Gistvoeding  ^-^

dirk

Citaat van: EBC op 21-03-2019  22:04 uDie bestaat niet.

Welles !

Heeft te maken met de miniscule beschadiging die gist oploopt tijdens het drogen, maar dit zou na 1 generatie al te verwaarlozen zijn. Kijk even hier...

Ik heb er geen bezwaar tegen als anderen hier anders over denken.  ;)

hansHalberstadt

Citaat van: dirk op 21-03-2019  21:48 uVraag toch even skills die je niet meteen van een startende brouwer kunt verwachten.
schuine buis is misschien wat hoog gegrepen, maar de boodschap die ik wilde overbrengen is dat je vloeibare gist gebruikt omdat je dan geen starter hoeft te maken en de extra kosten daarvoor wilt maken . Als je dan toch een starter moet maken dan schiet het zijn doel voorbij. Dan kun je beter korrelgist nemen. 

Jacques

Citaat van: hobbybob op 21-03-2019  21:31 u"best before" betekent iets anders dan houdbaarheidsdatum :weetniet:

Tot de "best before" datum garandeert de producent de juiste (in dit geval) werking van het product zoals voorgeschreven.
In vind de term "over datum" dan ook niet juist zoals in dit topic wordt gezegd.

Helemaal mee eens.

De gist is gewoon nog goed te gebruiken. Voedingstoffen die bij mij in de kast staan en waarvan de houdbaarheidsdatum op twee weken staan gooi ik ook niet wel. Wel kijk ik in de supermarkt of ik een zo vers mogelijk product kan kopen. Wat verser is altijd beter maar dat wil niet zeggen dat een wat ouder product niet te gebruiken is. Ook na de datum op de verpakking zijn de meeste spullen nog goed te eten.
En als een pak soep in het schap staat met een houdbaarheidsdatum van nog 2 weken hoef ik niet te proberen bij de kassa korting te krijgen. De winkelier kan geen rekening houden met het feit dat ik de soep nog 4 weken in mijn kast laat staan...

Als het gaat om vloeibare gist hebben we vaak de neiging te weinig gist te enten. Bij sommige bierstijlen is dat geen probleem bij andere bierstijlen kun je beter meer gist enten. Een giststarter maken is snel maken. Als je dat doet is de datum van het verpakken van de gist van belang voor de vraag wanneer je begint met de starter. Er wordt gezegd dat je voor welke maand na de datum een dag eerder moet beginnen met het kapotslaan van het binnenzakje. Mijn ervaring is dat in de meeste gevallen niet nodig is. Al veel eerder staat de verpakking strak en moet deze de koelkast in.

hansHalberstadt

Citaat van: Jacques op 23-03-2019  00:12 uAls het gaat om vloeibare gist hebben we vaak de neiging te weinig gist te enten. Bij sommige bierstijlen is dat geen probleem bij andere bierstijlen kun je beter meer gist enten. Een giststarter maken is snel maken. Als je dat doet is de datum van het verpakken van de gist van belang voor de vraag wanneer je begint met de starter. Er wordt gezegd dat je voor welke maand na de datum een dag eerder moet beginnen met het kapotslaan van het binnenzakje. Mijn ervaring is dat in de meeste gevallen niet nodig is. Al veel eerder staat de verpakking strak en moet deze de koelkast in.

Volgens mij zeg je van hetzelfde als ik namelijk dat je er niet op kunt vertrouwen dat je zonder giststarter af kan of in de meeste gevallen in ieder geval niet instaat bent om het juiste moment van smacken te bepalen.
Als je dan over kennis beschik om je gist te kunnen bewaren dan ben je al snel om denk ik om helemaal geen smackpacks of ander soort vloeibare gisten te kopen omdat de extra kosten er niet voor zorgen dat je veel minder werk hebt. een starter maken dan de slurry met glycerol invriezen geeft je voor jaren genoeg gist om in combinatie met een starter te kunnen gebruiken.   

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 23-03-2019  00:57 uVolgens mij zeg je van hetzelfde als ik namelijk dat je er niet op kunt vertrouwen dat je zonder giststarter af kan of in de meeste gevallen in ieder geval niet instaat bent om het juiste moment van smacken te bepalen.
Als je dan over kennis beschik om je gist te kunnen bewaren dan ben je al snel om denk ik om helemaal geen smackpacks of ander soort vloeibare gisten te kopen omdat de extra kosten er niet voor zorgen dat je veel minder werk hebt. een starter maken dan de slurry met glycerol invriezen geeft je voor jaren genoeg gist om in combinatie met een starter te kunnen gebruiken.

Ik zeg niet dat je vloeibare niet kunt vertrouwen maar wel dat het vaak nodig is om een giststarter te maken omdat je te weinig gistcellen hebt zodra je meer dan 20 liter wort met een hoger SG dan 1050 wilt vergisten. Dat is toch wat anders.

En als je een starter gaat maken is de datum op de verpakking minder belangrijk. Als de verpakking op een redelijke manier bewaard is zijn er voldoende levende gistcellen om giststarter aan de gang te krijgen.

Don Emilio

Hallo allemaal. Even een reactie op dit topic. Eind december 2020 een tripel gebrouwen (30 liter) en opgestart met een Safale 05 datum 2015, 3x zakje!
Bewaard in koelkast plm. 3-4 graden. Daarna 6 uur van te voren opgestart. Het geheel in de gistton toegevoegd. Niet te geloven: na 12 uur het waterslot kon het niet bijhouden. Resultaat SUPER BIER... Groetjes.

Noordzij_1

Citaat van: Don Emilio op 02-02-2021  17:43 uHallo allemaal. Even een reactie op dit topic. Eind december 2020 een tripel gebrouwen (30 liter) en opgestart met een Safale 05 datum 2015, 3x zakje!
Bewaard in koelkast plm. 3-4 graden. Daarna 6 uur van te voren opgestart. Het geheel in de gistton toegevoegd. Niet te geloven: na 12 uur het waterslot kon het niet bijhouden. Resultaat SUPER BIER... Groetjes.

Ik heb nog niet veel ervaring, maar ik zou zeggen; korrelgisten zijn niet dood te trappen (22 keer zonder gezeik vergisten over de datum of niet), maar smackpacks daarentegen (4 ervaringen waarvan 3 matig tot niet)...

hansHalberstadt

Citaat van: Don Emilio op 02-02-2021  17:43 uSafale 05 datum 2015, 3x zakje!
Bewaard in koelkast plm. 3-4 graden. Daarna 6 uur van te voren opgestart. Het geheel in de gistton toegevoegd. Niet te geloven: na 12 uur het waterslot kon het niet bijhouden. Resultaat SUPER BIER... Groetjes.
Dat is nu net het punt. Korrelgist veroudert nauwelijks, maar vloeibare gist wel omdat de cellen nog vocht bevatten en de levensprocessen daardoor aan de gang blijven. Een vloeibare gist van 2015 zal nog maar enkele levende cellen bevatten of misschien zelfs alleen nog maar wat sporen.

Jacques

Citaat van: Don Emilio op 02-02-2021  17:43 uHallo allemaal. Even een reactie op dit topic. Eind december 2020 een tripel gebrouwen (30 liter) en opgestart met een Safale 05 datum 2015, 3x zakje!
Bewaard in koelkast plm. 3-4 graden. Daarna 6 uur van te voren opgestart. Het geheel in de gistton toegevoegd. Niet te geloven: na 12 uur het waterslot kon het niet bijhouden. Resultaat SUPER BIER... Groetjes.

Tijdens de webinars die eind vorig jaar gehouden zijn door Fermentis werd bevestigd dat korrelgist heel lang houdbaar zijn. Voorwaarde is wel dat de verpakking niet geopend is en dat de gist in een koelkast wordt bewaard.
Zelf heb ik altijd een redelijk voorraad aan korrelgisten in huis. Hele oude verpakking gebruik ik als gistvoeding door de korrelgist mee te koken met het wort. Maar ik heb ook ervaren dat oude zakjes gist nog heel lang te gebruiken zijn.

Bij vloeibare gist is het een heel ander verhaal zoals HansHalberstadt terecht schrijft.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.