Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Misschien te veel hop gebruikt in IPA. Dry hop overslaan?  (gelezen 747 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tinus-FR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Misschien te veel hop gebruikt in IPA. Dry hop overslaan?
« Gepost op: 19-03-2019 18:35 u »
Hallo iedereen, ik ben nieuw op dit forum.

Ik heb gisteren mijn 4e batch gebrouwen, een session IPA. Ik gebruik de brew-in-a-bag methode. Mijn eerste 2 batches waren SMaSH IPA's Maris Otter en Citra, en waren best lekker. Alleen vond ik ze niet hoppig genoeg. Daarom heb ik deze keer wat meer hop en meer verschillende hopsoorten gebruikt. Maar toen ik het hydrometer monster proefde vond ik de hopsmaak wel erg sterk. Ik twijfel nu om het dry hoppen over te slaan. Ik zou graag weten wat jullie van het recept denken en of ik te veel hop gebruikt heb en/of ik het dry hoppen beter kan skippen.

Mash temp 66°C, 60 minuten
Maris Otter   3,38Kg
gerstevlokken   0,25Kg
   
Kooktijd 60 minuten   
citra           15 g     60 minuten
Cascade   30 g  10 minuten
citra           30 g  5   minuten
centennial   30 g  flame out
Cascade   30g   dry hop
citra           30g   dry hop
(allemaal pellets)

Wyeast WLP041 in 1l starter

IBU volgens BrewMate: 45.8

Verwachte alc %: 4.13

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.824
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Misschien te veel hop gebruikt in IPA. Dry hop overslaan?
« Reactie #1 Gepost op: 19-03-2019 18:55 u »
Hoeveel liter bier heb je gebrouwen? De smaak is na de hoofdvergisting altijd wat hard, vind ik. Ik zou gewoon drooghoppen.

Offline Tinus-FR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Misschien te veel hop gebruikt in IPA. Dry hop overslaan?
« Reactie #2 Gepost op: 19-03-2019 20:54 u »
Oh sorry, vergeten erbij te zetten! 19 liter

Bedankt voor je reactie. Inderdaad misschien maar beter gewoon drooghoppen dan. En mocht de hopsmaak toch te sterk zijn kan ik het bier misschien ook langer bewaren voordat ik het opdrink.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.369
  • Land: be
Re: Misschien te veel hop gebruikt in IPA. Dry hop overslaan?
« Reactie #3 Gepost op: 19-03-2019 22:07 u »
Net geen 8 g/l aroma/flamoff/dryhop te samen is echt niet te veel voor een heerlijk hoppige IPA.

Offline Tinus-FR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Misschien te veel hop gebruikt in IPA. Dry hop overslaan?
« Reactie #4 Gepost op: 20-03-2019 21:09 u »
Oké bedankt, dan ga ik ervoor!

Gr. Martin  :proost:

Offline Brouwerke94

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • Koud bier maakt warm bloed
Re: Misschien te veel hop gebruikt in IPA. Dry hop overslaan?
« Reactie #5 Gepost op: 09-04-2019 20:14 u »
Wellicht te late reactie.

Tijdens de vergisting verdwijnt een deel van de bitterheid en het hoparoma, dus hoe de smaak is na het brouwen zegt niet veel over de smaak van het uiteindelijke bier. Het hoparoma gaat volgens mij deels weg door het waterslot samen met het koolzuurgas.

Offline BrouwMout.nl

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 92
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediënten
    • BrouwMout.nl
Re: Misschien te veel hop gebruikt in IPA. Dry hop overslaan?
« Reactie #6 Gepost op: 09-04-2019 21:38 u »
Het hoparoma gaat volgens mij deels weg door het waterslot samen met het koolzuurgas.
KLopt, alles wat je in je gistkast ruikt zit niet meer in je bier.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 978
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Misschien te veel hop gebruikt in IPA. Dry hop overslaan?
« Reactie #7 Gepost op: 09-04-2019 23:58 u »
Ook is het zo dat meegekookte hop vooral hopbitterheid geeft en dryhop/koudhop vooral hopsmaak. Staar je dus niet blind op de bitterheid die je nu ongetwijfeld al hebt, maar vraag je af of je meer van die hoparomasmaakjes wilt hebben. Zo ja, toch koudhoppen!

Offline Tinus-FR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Misschien te veel hop gebruikt in IPA. Dry hop overslaan?
« Reactie #8 Gepost op: 10-04-2019 20:23 u »
Ik heb net een eerste flesje geopend om te testen. Ik ben heel blij dat ik nog drooggehopt heb want het heeft precies de bitterheid en hopsmaak waar ik op gehoopt had. Ook heeft het een goede balans, waar ik ook een beetje bang voor was aangezien het alcoholgehalte maar 4% is.

Nogmaals bedankt voor de tips.

Tags: