Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Op zoek naar eenvoudig recept...  (gelezen 1106 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Online Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Op zoek naar eenvoudig recept...
« Gepost op: 17-03-2019 13:21 u »
Ik zie inmiddels door de bomen het bos niet meer.
Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden/recepten etc, vandaar mijn verzoek om hulp.
(ik heb recepten doorgelezen op deze site, brewersfriend, homebrewtalk etc)

Ik ben op zoek naar een eenvoudig recept, hoeft geen SMaSH te zijn, maar mag wel.
Voorkeur gaat uit naar een makkelijk drinkbaar biertje, met niet teveel alcohol.
Zat te denken aan een Belgische Blond.

Het enige dat echt vast ligt is het gebruik van een van de volgende (basis) mouten:
https://www.beerlab.co.za/collections/grains/products/waltslagermalt
https://www.beerlab.co.za/collections/grains/products/waltspilsnermalt
en het gebruik van een korrelgist

Ik wil brouwen via BiaB methode, waarschijnlijk iets van 10 liter per keer. Dat houdt het makkelijk hanteerbaar.

Ik wil dit recept gebruiken als een basisrecept: verschillende keren brouwen met net wat veranderingen (ander gist/andere vergistingstemperatuur/ander maischschema/andere hop etc)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: op zoek naar eenvoudig recept....
« Reactie #1 Gepost op: 17-03-2019 14:13 u »
Lees dit draadje eens door.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,30778.0.html

Neem daarbij Mangrove Jacks M47 Belgian Abbey, dit zou de korrelvariant van Wyeast 3787 moeten zijn.

Online Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: op zoek naar eenvoudig recept....
« Reactie #2 Gepost op: 17-03-2019 16:27 u »
HE, da's een goeie.
Ik had de titel wel gezien maar niet gelezen. Dacht dat het een zware tripel zou zijn....
Mijn mout zou geschikt zijn voor dit recept?




Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: op zoek naar eenvoudig recept....
« Reactie #3 Gepost op: 17-03-2019 16:49 u »
Ja hoor. Het zijn beiden prima mouten.

Gewoon lekker gaan brouwen, en nog belangrijker gecontroleerde vergisting.

Online Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: op zoek naar eenvoudig recept....
« Reactie #4 Gepost op: 17-03-2019 17:19 u »
Ik heb een koelkast met inkbird controller...
Wel nodig ook, want het is op het moment 37 oC 8)

Offline Gossi

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: op zoek naar eenvoudig recept....
« Reactie #5 Gepost op: 17-03-2019 17:27 u »
Met de M47 krijg je toch een lekker bier!!! Jonge, jonge ga dit recept brouwen en je bent verkocht aan het hobbybrouwen!

Offline dirk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 668
  • Land: 00
  • I don't feed trolls
Re: op zoek naar eenvoudig recept....
« Reactie #6 Gepost op: 17-03-2019 18:03 u »
Met de M47 krijg je toch een lekker bier!!! Jonge, jonge ga dit recept brouwen en je bent verkocht aan het hobby brouwen!

Ben er niet uit of de korrel nou WY3787 of WY1762 (Belgian Abbey Style Ale II) benadert. Kun jij daar nog wat over zeggen @Gossi?

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 418
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Op zoek naar eenvoudig recept...
« Reactie #7 Gepost op: 18-03-2019 09:41 u »
Lees dit draadje eens door.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,30778.0.html

Neem daarbij Mangrove Jacks M47 Belgian Abbey, dit zou de korrelvariant van Wyeast 3787 moeten zijn.

Ik was al halverwege het overtypen van een recept met 100% pilsmout en wat Saaz bitter en aroma hop, met een lage maischtemperatuur om het lekker doordrinkbaar te maken... Blijkt dat de eerste reactie hier precies hetzelfde is! Ik raad dan ook aan dat recept te pakken, lijkt me een mooie doordrinker voor de komende maanden.

Loop je alleen vast op het recept? Of ook op het proces (maischwater, kookvolumes, etc)?

Online Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Op zoek naar eenvoudig recept...
« Reactie #8 Gepost op: 18-03-2019 12:09 u »
Ik ga inderdaad dit recept aanhouden, hoewel ik ook aan het kijken ben naar deze: https://www.roerstok.nl/recepten?id=290.
Die lijkt me ook wel geschikt voor mijn situatie.

Ik ga de Mangrove Jack M47 korrelgist gebruiken (en later experimenteren met andere gisten). Ik zal wel de naam aan moeten passen want het zal waarschijnlijk geen Westmalle meer zijn (nog wel een blondje, denk ik).

Ik moet het recept/methode wel aanpassen aan mijn materialen.
Dat wordt wat lastig wamt ik heb het meeste nog niet eerder gebruikt.
Ik heb inmiddels een 7 liter batch gemaakt van een pakket. Geen extract, wel mout, maar geschroten door de winkel.
Er zijn dus nogal wat verschillen:

- ander recept
- andere methode (biab, maar met sparge)
- andere pan
- zelf schroten

Ik denk aan BiaB met de volledige hoeveelheid water in de pan (30 liter pan en ik wil 10 liter maken, dus dat moet gaan)

Verder is mijn gedachtegang een beetje het volgende:

Ik wil fijn schroten.

Voor de 7 liter batch had ik 9 liter gebruikt (5 om te koken, 4 om te spoelen) en ik kwam op 5.5 liter uit, dus ik ben nogal wat water kwijt geraakt. Deels komt dat omdat het spoelen niet zo lekker ging. Ik denk dat er nog zeker 0.5-1.0 liter uit de mout had kunnen komen.
Grofweg denk ik dat ik 10 liter water nodig zou hebben gehad om 7 liter te maken.
Ik wil dus beginnen met op z'n minst 3 liter extra water. Dan kijken op hoeveel ik uitkom en eventueel aanvullen tot 10 liter met ijswater of ijs.

Maischen op 1 temperatuur:, 67 oC?
60 minuten? Of 90?

Dan zak optillen en uit laten druipen en in de tussentijd het wort aan de kook brengen.
Hopgiften zoals in het schema. Ik neem aan dat "first wort hop" betekent aan het begin van koken toevoegen (dus een 60 minuten kooktijd?)

Sorry voor de lange tekst. Het blijft altijd lastig om op papier te krijgen wat in je hoofd zit.

Offline Gossi

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Op zoek naar eenvoudig recept...
« Reactie #9 Gepost op: 18-03-2019 16:08 u »
De M47 staat natuurlijk op zich. Men zegt dat hij lijkt op de Wyeast 3787. Ikzelf heb geen ervaring met vloeibare gisten. Ik weet wel dat je een lekker biertje krijgt met de M47 met dat simpele recept.
Gewoon proberen zou ik zeggen!!

Online Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Op zoek naar eenvoudig recept...
« Reactie #10 Gepost op: 18-03-2019 16:53 u »
Dat ga ik zeker doen Gossi!

Alleen eerst nog even zorgen dat ik met de juiste hoeveelheden en correcte temperaturen werk voor mijn apparatuur  8)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.781
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Op zoek naar eenvoudig recept...
« Reactie #11 Gepost op: 18-03-2019 19:29 u »
Ik zie inmiddels door de bomen het bos niet meer.
Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden/recepten etc,


Leuk toch  :) :brouwen:   en je kunt ook nog eens zelf kiezen... :brouwen:

Ik ben op zoek naar een eenvoudig recept, hoeft geen SMaSH te zijn, maar mag wel.
Voorkeur gaat uit naar een makkelijk drinkbaar biertje, met niet teveel alcohol.
Zat te denken aan een Belgische Blond.

Nou, pilsmout tot SG 1045 beetje hop erbij tot 20 IBU en de BE256 gebruiken en klaar is ZamZebi... :biersmile: :brouwen:

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 418
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Op zoek naar eenvoudig recept...
« Reactie #12 Gepost op: 18-03-2019 23:19 u »
Voor de 7 liter batch had ik 9 liter gebruikt (5 om te koken, 4 om te spoelen) en ik kwam op 5.5 liter uit, dus ik ben nogal wat water kwijt geraakt. Deels komt dat omdat het spoelen niet zo lekker ging. Ik denk dat er nog zeker 0.5-1.0 liter uit de mout had kunnen komen.
Grofweg denk ik dat ik 10 liter water nodig zou hebben gehad om 7 liter te maken.
Ik wil dus beginnen met op z'n minst 3 liter extra water. Dan kijken op hoeveel ik uitkom en eventueel aanvullen tot 10 liter met ijswater of ijs.

Maischen op 1 temperatuur:, 67 oC?
60 minuten? Of 90?

Dan zak optillen en uit laten druipen en in de tussentijd het wort aan de kook brengen.
Hopgiften zoals in het schema. Ik neem aan dat "first wort hop" betekent aan het begin van koken toevoegen (dus een 60 minuten kooktijd?)

Sorry voor de lange tekst. Het blijft altijd lastig om op papier te krijgen wat in je hoofd zit.

Ik brouw ook altijd ongeveer 10 liter, en heb daarbij doorgaans 16 liter water nodig. Er blijft altijd wat water in de mout hangen (staat wel ergens op het internet hoeveel precies), en je verdampt natuurlijk tijdens het koken veel. Hoeveel precies ligt aan je eigen systeem. Als je weet met hoeveel water je de kook start, en hoeveel je eindigt, kan je berekenen hoeveel er per uur wegkookt. Daarop gebaseerd kan je dan je totale volume bedenken voor de volgende keer.

Maischen gewoon 60 minuten doen. Pilsmout heeft voldoende omzettingskracht om dan volledig omgezet te zijn. Je kan een joodtest doen om te kijken of dat echt zo is.

Ik zou de maischtemperatuur van het recept aanhouden, dus 64C. Uitmaischen is niet nodig met biab, omdat je direct kan opstoken naar kook nadat je de brouwzak hebt verwijderd.

First wort hop houdt in dat je de hop in het wort gooit op het moment dat je aan het filteren begint, of met biab het moment dat je de brouwzak uit de pan haalt.

Verder: blijven meten en noteren door de brouwdag heen, en het maakt niet zoveel uit als het even niet gaat zoals gepland. Je komt er vanzelf achter hoe je systeem het beste werkt, door gewoon meerdere keren te brouwen.

Online Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Op zoek naar eenvoudig recept...
« Reactie #13 Gepost op: 20-03-2019 15:05 u »


Leuk toch  :) :brouwen:   en je kunt ook nog eens zelf kiezen... :brouwen:

Inderdaad!
Ik vind het leuk. Maar wel een hele puzzel zo in het begin.

Nou, pilsmout tot SG 1045 beetje hop erbij tot 20 IBU en de BE256 gebruiken en klaar is ZamZebi... :biersmile: :brouwen:

 ;D Ik heb inmiddels een naam voor mijn eerste brouwsel ZamZebi van de Zambezi
Maar je hebt gelijk. Het is waarschijnlijk zo simpel. Gewoon ergens beginnen en daar dan op voortborduren

Online Zambezi Special

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: zm
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Op zoek naar eenvoudig recept...
« Reactie #14 Gepost op: 20-03-2019 15:06 u »
Dank je wel Jaap!

Ik ga ermee aan de slag   8)

Tags: