Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kveik, beperkt beschikbaar (nu 5 nieuwe soorten)  (gelezen 7669 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 555
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #25 Gepost op: 05-04-2019 08:03 u »
Hoi Matthijs, kan je vertellen welke temperaturen heb je gebruikt en hoeveel gist op hoeveel liter.
Ben zelf van plan volgend week te gaan brouwen.

  Dick  :brouwen:

Kijk eens in dit kveik register

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline justDick

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 90
  • Land: nl
  • Brouwerij 't Mallehuis
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #26 Gepost op: 05-04-2019 10:23 u »
Kijk eens in dit kveik register

Die lijst is mij bekend.
Maar niet door hem opgesteld :)

Ik ben vooral benieuwd naar de hoeveelheid gist die mensen (durven) geven.
Dus hoe weinig :biersmile:

Offline Brouwert

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #27 Gepost op: 05-04-2019 12:27 u »
Die lijst is mij bekend.
Maar niet door hem opgesteld :)

Ik ben vooral benieuwd naar de hoeveelheid gist die mensen (durven) geven.
Dus hoe weinig :biersmile:

Als je zin hebt om Noors te lezen of dit door google translate te halen, vindt je hier ook een hoop ervaringen: https://forum.norbrygg.no/threads/brygging-med-kveik-erfaringer.38404/

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #28 Gepost op: 05-04-2019 16:20 u »
Die lijst is mij bekend.
Maar niet door hem opgesteld :)

Ik ben vooral benieuwd naar de hoeveelheid gist die mensen (durven) geven.
Dus hoe weinig :biersmile:

De temperaturen op de lijst die Tjardo plaatste hou ik eigenlijk altijd aan. De ent hoeveelheid die ik aanhoud is altijd veel lager dan met bieren zonder kveik maar ik heb hiermee de grenzen nog niet echt opgezocht qua minimale hoeveelheden. Als je 20x lager dan normaal aanhoud zou je nog goed moeten zitten  ;)

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #29 Gepost op: 12-04-2019 07:38 u »
Ik zie dat de openingspost is aangepast naar gedroogde gist. Ik ben wel benieuwd hoe je ervaring is met het drogen. David Heath heeft er een mooi filmpje over gemaakt; is het zo doodeenvoudig als het lijkt? Droog je in de oven of aan de lucht?

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #30 Gepost op: 12-04-2019 08:52 u »
Klopt,  van een aantal soorten heb ik geen buisjes meer over momenteel en alleen nog gedroogde gist.
Ik droog alles in de oven tussen de 30 en 37 graden met de deur iets open. Het lastigste aan het drogen is de tijd, de gist moet echt droog zijn. Voor het drogen gaat de oven eerst op de heetste stand om aanwezige micro-organismen te roosteren.

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #31 Gepost op: 12-04-2019 09:21 u »
De micro organismen in de oven, bedoel je dan? Hetzelfde idee als water koken en laten afkoelen, maar dan de oven op volle toeren en laten afkoelen?

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #32 Gepost op: 12-04-2019 11:03 u »
De micro organismen in de oven, bedoel je dan? Hetzelfde idee als water koken en laten afkoelen, maar dan de oven op volle toeren en laten afkoelen?

Vooral een gevoelskwestie, maar dan heb ik het niet over de micro-organismen die in de oven zweven maar vooral over wat er tussen 2 keer gebruiken van de oven kan groeien op kleine vet druppeltjes.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 425
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #33 Gepost op: 12-04-2019 12:56 u »
Nou Jaapz, opkweken is echt niet nodig. Een theelepel volstaat al voor een brouwsel van een tiental liters heb ik gemerkt. Binnen een week op de fles.

Ik denk niet dat er een theelepel aan gist in die kleine buisjes zit  ;)

Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #34 Gepost op: 12-04-2019 13:44 u »
Een beetje wort apart nemen na spoelen. Kort opkoken en koelen. Daarna toevoegen. Tegen het einde van de kook gaat de kveik al als een tierelier

Offline Staple

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #35 Gepost op: 12-04-2019 13:48 u »
Gistvoeding schijnt ook essentieel te zijn:

http://www.garshol.priv.no/blog/393.html

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #36 Gepost op: 12-04-2019 14:36 u »
Een beetje wort apart nemen na spoelen. Kort opkoken en koelen. Daarna toevoegen. Tegen het einde van de kook gaat de kveik al als een tierelier

Zo doe ik het ook, terugkoelen tot een graad of 35 en dan de gist er bij. In de wat lichtere bieren (< 1.060) voeg ik een klein beetje gistvoeding toe, hierboven niet.

Offline Boonie

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #37 Gepost op: 13-04-2019 10:51 u »
Hallo chilobrachys kan ik ook nog wat gist bij je bestellen?
Dan graag # 1 goeroes en #10 franqua en#17 midtbust
Bvd

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #38 Gepost op: 13-04-2019 16:28 u »
Ja hoor,  ik stuur je een pm.

Offline makromaniak

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #39 Gepost op: 13-04-2019 16:30 u »
Super tof dit! Heb je #1, #5, #7 en #17 nog liggen toevallig?  :)

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #40 Gepost op: 13-04-2019 16:39 u »
#1 Gjernes, #5 Hornindal en #17 Midtbust heb ik wel. #7 Granvin heb ik zelf (nog) niet en staat ook niet in mijn lijst, bedoelde je een andere of ben je op zoek naar Granvin?

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 555
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #41 Gepost op: 14-04-2019 09:19 u »
Hoi Matthijs,

Graag zou ik wat #1 Gjernes  en Juggernaut van je overnemen, kan ik weer ÄÄ overmaken naar je Paypal account?

Groet, Tjardo

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #42 Gepost op: 14-04-2019 09:53 u »
Ja hoor :brouwen:

Offline makromaniak

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 31
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #43 Gepost op: 14-04-2019 11:08 u »
#1 Gjernes, #5 Hornindal en #17 Midtbust heb ik wel. #7 Granvin heb ik zelf (nog) niet en staat ook niet in mijn lijst, bedoelde je een andere of ben je op zoek naar Granvin?

#9 Ebbegarden bedoel ik sorry! :) En die Juggernaut blend daar kan ik weinig direct concrete info over vinden maar wellicht kun jij die geven? En stuur me aub maar PB mbt de gewenste financiŽle afhandeling. Ik zal waarschijnlijk pas morgen reageren en betalen daar ik nog 1 dag Roadburn voor de boeg heb die ik helemaaaaal ga leegtrekken.  :P :biersmile:

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 555
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #44 Gepost op: 14-04-2019 22:01 u »
Ja hoor :brouwen:

Geld is overgemaakt, ik ben erg benieuwd naar de Juggernaut. Vandaag voor het eerst onder koolzuurdruk bier uit gistvat in keg overgebracht dus een 'low oxigen' NE-IPA zie ik wel zitten met deze gist

Offline RobertH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #45 Gepost op: 18-04-2019 19:34 u »
Hoi,

Ik wil graag wat #1 Gjernes en #2 Hornindal van je kopen indien nog voorradig. Van beiden 1x.

Ik heb je een pm gestuurd

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #46 Gepost op: 18-04-2019 21:13 u »
Alles is nu nog voorradig, de eerste post hou ik zo goed mogelijk up-to-date.
In de meivakantie ga ik met wat andere soorten te brouwen, die nog niet in deze lijst staan. To be continued  :)

Offline Staple

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #47 Gepost op: 19-04-2019 10:36 u »
Super dat je je zo inzet om deze moeilijk te verkrijgen gisten beschikbaar te maken!

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #48 Gepost op: 19-04-2019 13:00 u »
Ach, zo probeer ik zelf ook weer eens wat nieuws... en brouw ik wat vaker  :brouwen: ;D

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: nl
Re: Kveik, beperkt beschikbaar
« Reactie #49 Gepost op: 23-04-2019 17:16 u »
#20 Espe is alvast aan de lijst toegevoegd.

Vanaf volgende week ook 
#3 Stranda
#8 Tormodgarden (Saure)
#38 Aurland
Omega Hornindal (zonder bacteriŽn, wel alle giststammen)

Tags: gist