Brouwervaringen DRRB

Gestart door DRRB, 10-03-2019 21:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DRRB

Op zaterdag 23 februari hebben wij het Brewmonk pakket "Fat Joseph Tripel" gebrouwen in de Brewmonk.

We hebben 2 concrete vragen:

-   We zijn we heel benieuwd wat de in onze beleving korte hoofdvergisting heeft kunnen veroorzaken.

-   Moeten we bang zijn voor bierbommen omdat er voor het bottelen een duidelijke koolzuurprikkel aanwezig was.

Hieronder het verslag:

Het Brouwen:

We hebben de gebruiksaanwijzing van het brouwpakket stapsgewijs gevolgd. Alles ging redelijk volgens plan. Voor een eerste keer waren we niet ontevreden.

Bijzonderheden:

-  De mout die in het pakket zat was dusdanig veel dat het lange pijpje van de brewmonk direct kopje onder ging. We hebben de binnenste ketel omhoog moeten trekken om het korte pijpje boven het filter te bevestigen.

-  Het spoelen ging niet soepel omdat we niet genoeg spoelwater standby hadden gezet.

-  Bij het koelen hebben we het wort rondgepompt en middels een siliconen slang (gereinigd) op de koeler laten vallen. We hebben de normale pomparm of whirlpool hier niet voor gebruikt omdat deze beide niet schoon waren. Deze slang is 2 maal in de pan gevallen tijdens het koelen. Zou dit een infectie teweeg hebben kunnen brengen?

Het wort hebben we gekoeld tot +/- 25 graden en voorzichtig in de ontsmette ton gegoten. We hebben het wort niet laten "kletteren" in de ton. Wellicht heeft dit te weinig zuurstof in het wort gebracht. Het SG was overigens 1070 en niet de in het recept verwachte 1090.

Tenslotte de 2 zakjes bijgeleverde gist over het wort gestrooid en de ton in onze zelfgemaakte klimaatkoelkast gezet op 22.5 graden. Wij vermoeden dat we de STC1000 niet goed geijkt hadden. Dit zou 1,5 graad schelen (-3 in eerste instantie vs -1,4 na opnieuw ijken) al met al zouden we wel binnen de marge van 20 tot 25 graden blijven (conform instructie gistzakje) Dit alles was rond 21.00 's avonds.

Vergisting

De volgende dag (24 februari) ging het waterslot al goed tekeer. Hier waren we erg blij mee. Ook stond er aan aan het einde van de middag een mooie dikke laag schuim op het het brouwsel dit konden we zien door het vat heen. De tank is dus niet open geweest.

De activiteit van het waterslot werd duidelijk minder de dag erna (25 februari) en ook het schuim was volledig ingezakt. rond 18.00 was er geen activiteit waarneembaar in het waterslot. We hebben toen de ton nog een keer rondgedraaid (geschud) en de temperatuur in de koelkast een graad verhoogd in een poging het gistproces weer te activeren.

De volgende ochtend (26 februari) hebben we even het deksel van de ton gehaald om te kijken of er überhaupt nog schuim op het bier stond. Dit was niet handig want we hadden het waterslot niet van de ton gehaald en daardoor zoog er water uit het waterslot in de ton (infectie?) Er stond overigens minimaal schuim op het brouwsel.

In de middag hebben we contact gezocht met onze leverancier van het brouwpakket en advies ingewonnen hoe nu verder. Het advies luidde overhevelen naar de mandfles, een weekje laten staan en dan maar bottelen en kijken wat er van komt. Het eventuele water uit het waterslot dat in het bier terecht was gekomen zou geen probleem op moeten leveren omdat het brouwsel al enig alcohol zou bevatten en daardoor minder kwetsbaar voor infecties zou zijn.

's avonds hebben we het brouwsel overgeheveld in een ontsmette mandfles. het SG was 1020. Er was een redelijke hoeveelheid bezinksel waarneembaar, dit is niet meegekomen naar de mandfles. De mandfles zat overigens niet tot de rand vol.

De mandfles is de klimaatkast ingegaan en heeft daar verder gegist op +/- 23 graden. Er ontstonden schuimcirkels op het brouwsel met zo nu en dan een luchtbel.


We hebben geen bubbels in het glas water kunnen constateren waar we bij wijze van waterslot een siliconen slang in hadden gehangen (de fles met waterslot paste niet in onze koelkast zoals zichtbaar op bijgaande foto)


Bottelen

Het brouwsel is blijven staan tot en met 6 maart 13.00. Het had toen een dikke week in de mandfles gezeten. Toen hebben we besloten het brouwsel te bottelen. Het brouwsel is overgeheveld in een gistvat en op de bodem van de mandfles was klein laagje bezinksel waarneembaar. Dit is niet meegegaan in het bottelvat.

Helaas hadden we eerst de 7,5 gram suiker per liter in de vorm van een oplossing  (volgens recept) toegevoegd en toen het SG gemeten. Voor wat het waard is, het SG was toen 1010. Daarna hebben we het brouwsel gebotteld. Al met al was de oogst 48 flesjes.

Bij het proeven van het bier viel ons op dat er al duidelijk koolzuur in het bier zat. De smaak was in onze beleving wel acceptabel. Vrij bitter en nog wat vlak maar wel duidelijk tripel. Niet zuur, bedorven of anderszins afwijkend.

Ook het bottelen ging best goed, het bier spoot niet uit de flesjes.

Wel waren we bezorgd over het reeds aanwezige koolzuur in het bier. Het gebottelde bier hebben we in eerste instantie buiten neergezet, de temperatuur zal rond de 10 graden geweest zijn, in een krat teneinde ploffende flesjes in huis te voorkomen. Wellicht was deze maatregel niet nodig maar we wilden liever geen risico nemen.

Donderdagavond 7 maart hebben we besloten de gok toch maar te wagen en hebben de flesjes in de klimaatkast gelegd en deze rustig opgewarmd naar 23 graden om een hergisting op fles te bewerkstelligen. Wel hebben we de kast verplaatst naar een plek waar een eventuele klapper geen kwaad zou kunnen. Daar liggen ze nu nog steeds en hebben we nog geen rare dingen waargenomen. Het plan is om na 2 weken eens een flesje te proberen. Zoals we hier al op meerdere plekken hebben kunnen lezen kan weggooien altijd nog...

We horen graag jullie reacties!

dirk

Mooi verslag.

Bij een maximale vergistingstemperatuur van 23 ºC, is 7.5 gram suiker per liter echt niet te veel voor een tripel, voor deze stijl kun je tussen de 7.5 en 10.5 gram per liter nemen (bij max. vergistingstemperatuur van 23 ºC ). Voor de volgende keer zou ik wel eerst het SG meten en na 3 tot 5 dagen dit herhalen, zo kun je zien of het bier goed is uitgegist.

Dund

Zo te lezen is er niet iets misgegaan. Volgende keer zou ik wel een paar keer sg meten voordat je gaat bottelen. Zo weet je zeker dat het sg stabiel is. Nou ben je in dit geval van 1070 afgekomen dus met een eind sg van 1010 zit je op 85% vergisting. Dat is nogal wat. Heb je dit met een hydrometer gemeten?

Volgende keer zou je het bier nog wel wat langer mogen laten staan. Hij is nu nogal troebel de fles in gegaan zo te zien. Ook dat maakt niet uit maar dan heb je straks wat meer bezinksel in de fles.

Dat er koolzuur in je bier zit voor het bottelen is ook normaal zeker als je bier koud is. Dat is maar een heel klein beetje.

DRRB

Bedankt voor jullie reacties en advies 8)

Goed te horen dat we geen gekke dingen hebben gedaan en dat het koolzuur niets is om ons zorgen over te maken.

Het brouwsel is inderdaad vrij troebel, we hebben 1 flesje gebotteld in wit glas (de rest in zwarte flesjes) en nadat het bier buiten had gestaan zagen we al een behoorlijk laagje op de bodem van het flesje liggen. Dit kunnen we voorkomen door volgende keer het bier langer in de mandfles te laten staan?

Het begin SG na het brouwen hebben we gemeten met een refractometer van Ali, de andere keren hebben we gemeten met een hydrometer dus ik denk dat die waarden wel kloppen. Heeft het toegevoegde suikerwater nog noemenswaardige invloed op het SG van 1010 dat we hebben gemeten voor het bottelen?

Hoe kan je overigens op een hygiënische manier een monster uit je mandfles halen? Hebben jullie daar tips voor?

Haagse Wouter

Citaat van: DRRB op 10-03-2019  21:16 uWel waren we bezorgd over het reeds aanwezige koolzuur in het bier. Het gebottelde bier hebben we in eerste instantie buiten neergezet, de temperatuur zal rond de 10 graden geweest zijn, in een krat teneinde ploffende flesjes in huis te voorkomen. Wellicht was deze maatregel niet nodig maar we wilden liever geen risico nemen.

Beter niet buiten tenzij in een afgesloten krat. Licht bederft je bier.

Citaat van: DRRB op 11-03-2019  10:20 uHoe kan je overigens op een hygiënische manier een monster uit je mandfles halen? Hebben jullie daar tips voor?

Met een wijndief!
https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bottelen/hevels-en-toebehoren/wijndieven-proefpipetten
https://www.unibrew-nederland.nl/catalogsearch/result/?q=wijndief

Of als je meet met een refractometer, pak een breinaald en haal daarmee een drupje eruit.

dirk

Citaat van: DRRB op 11-03-2019  10:20 uHoe kan je overigens op een hygiënische manier een monster uit je mandfles halen? Hebben jullie daar tips voor?


Een wijndief zoals Haagse Wouter al aangaf werkt niet goed bij bier, zeker bij grotere mandflessen die niet helemaal vol zitten Zelf ook zo' n ding gehad, door koolzuur in het bier loopt de wijndief heel snel leeg alvorens je het monster in maatcylinder kunt doen. Betere keuze is het model van FermTech, daar zit een terugslagklepje in.



https://www.braumarkt.com/testen-en-labo/winethief-zelf-afsluitbaar-cn

Dr Beernhard

Citaat van: dirk op 11-03-2019  12:46 uEen wijndief zoals Haagse Wouter al aangaf werkt niet goed bij bier, zeker bij grotere mandflessen die niet helemaal vol zitten Zelf ook zo' n ding gehad, door koolzuur in het bier loopt de wijndief heel snel leeg alvorens je het monster in maatcylinder kunt doen. Betere keuze is het model van FermTech, daar zit een terugslagklepje in.

https://www.braumarkt.com/testen-en-labo/winethief-zelf-afsluitbaar-cn

Ik had van braumarkt een grote pipet aangeschaft hiervoor, maar dat is ook niet optimaal; een hoop geknoei.
(https://www.braumarkt.com/testen-en-labo/proefpipet-kunststof-met-rubber-pippeteerballon)

DRRB

Dank weer voor de reacties! Die FermTech lijkt ons wel wat.

Citaat van: Haagse Wouter op 11-03-2019  11:35 uOf als je meet met een refractometer, pak een breinaald en haal daarmee een drupje eruit.

Is ook wel een goede. Ook al is de waarde die je afleest niet correct, als deze niet correcte waarde niet veranderd is je brouwsel toch stabiel. Zo hadden we er nog niet tegenaan gekeken :D

dirk

Citaat van: DRRB op 12-03-2019  10:05 uDank weer voor de reacties! Die FermTech lijkt ons wel wat.

Is ook wel een goede. Ook al is de waarde die je afleest niet correct, als deze niet correcte waarde niet veranderd is je brouwsel toch stabiel. Zo hadden we er nog niet tegenaan gekeken :D

Mits je vooraf je sample filtert ja, want (uitgezakte) gist en eiwitten hebben ook invloed op je meetresultaten.

Haagse Wouter

Citaat van: dirk op 12-03-2019  10:12 uMits je vooraf je sample filtert ja, want (uitgezakte) gist en eiwitten hebben ook invloed op je meetresultaten.

Ben ik het mee eens.
Een refractometer is wel degelijk correct. Maar externe factoren hebben meer effect erop dan op een hydrometer.

Voor filteren kun je werken met een spuitje met wat katoen erin, ergens op dit forum beschrijft oscar dit.
Of voor de wat luiere mensen zoals ik: syringe filters.

*Correctie: hansHalberstadt

Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 12-03-2019  11:38 uVoor filteren kun je werken met een spuitje met wat katoen erin, ergens op dit forum beschrijft oscar dit.

Niet Oscar maar Hans Halberstadt heeft dit diverse keren beschreven en laten zien aan de hand van foto's,

Haagse Wouter

Citaat van: Jacques op 13-03-2019  08:17 uNiet Oscar maar Hans Halberstadt heeft dit diverse keren beschreven en laten zien aan de hand van foto's,

Dank Jacques! Heb een aanpassing gemaakt in het bericht.

DRRB

Beste heren, we hebben gelijk nog een paar vraagjes n.a.v. onze 2e brouwdag die we 1 week later hebben gedaan.
Wederom een pakket, dit keer een weizenpakket van Brewferm (https://www.brouwmaatje.nl/complete-pakketten/51-moutpakket-Brewferm-weizen-vr-20-ltr-5425000390978.html?search_query=weizen&results=7).
Deze batch ging erg goed en stukken meer ontspannen dan de tripel.
Erg goed en gecontroleerd bezig geweest en het enige bijzondere is dat de kooktemperatuur lastig vast te houden was.
Kook bleef mooi rollen maar het viel wel op dat met de deksel erop hij stukken heftiger ging en de temperatuur van 100 wel bereikt werd (die zakte dus zonder deksel wel iets zonder dat de kook eraf ging).
De weizen hebben we in de garage gebrouwen waarbij het ongeveer 13 graden was als omgevingstemperatuur dus we zullen wel een manteltje aanschaffen voor de brewmonk binnenkort.
Eerst in de ton met het waterslotje erop en op 3 maart is die de in de gietkast gezet op 22.5 graden met een SG van 1052.
Binnen 12 uur ging hij mooi bubbelen en dit is hij een weekje blijven doen.
Op 8 maart hebben we het in de gistfles overgeheveld met ongeveer anderhalve liter drab achterlatend en daar is hij lichtjes door gaan gisten zonder dat we nog bubbels hebben gezien met de kast op 23 graden.
Er is wel wat gistingsschuim erop geweest in een kringetje maar niet heel veel.
Sinds afgelopen vrijdag is het schuim ook wel zo goed als weg en hebben we de SG gemeten met een refractometer.
Dit omdat we makkelijk een glazen thermometer die ontsmet is met een alcoholwipe een druppel konden nemen met daarbij minimaal risico voor besmetting. De SG op 1029 uit en ook de zaterdag en zondag is deze waarde hetzelfde.
de gehele tijd is de temperatuur op 23 graden gebleven en het bier ziet er aantrekkelijk uit met ongeveer 1,5 a 2 cm prut onderin de fles.
Nu willen we komende zaterdag deze gaan bottelen waarbij we eerst het bier in de ton overhevelen, naar elkaar toe rijden en dan suiker erbij en bottelen.
De vraag is een beetje of we in de tussentijd de temperatuur moeten verlagen of dat we anderzijds nog iets moeten doen voor de zekerheid. We hebben deze keer een hoop vertrouwen in het brouwsel maar vragen ons af of het uitmaakt of de 2e vergisting gewoon in de fles kan blijven tot we eraan toe zijn om te bottelen (we hebben niet eerder tijd dan zaterdag maar de vergisting is al klaar) en of we daarbij iets met de temperatuur moeten doen.
Situatie afgelopen vrijdag:
Prutlaagje:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.