Hoe nu verder? Na hoofdgising

Gestart door peter de mol, 23-03-2019 16:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

peter de mol

Hallo iedereen, een vraagje van een beginner brouwer :-)
De hoofdgisting is gedaan, mijn begin SG 1060 nu meet ik 1010, het broebelen in het waterslot is gedaan, zit in gistingsvat sinds 9/3 en het is nu 23/3.
Ik werk met Fastferment kegel gistvat en heb al 2 keer de bol geledigd.

Wat die ik nu?

Overgieten in ander vat en laten staan voor nog een 10tal dagen, met of zonder extra suiker toe te voegen?
Of reeds gaan bottelen?

bedankt voor de reacties!

groetjes Peter De Mol.

ElmerVDM

Je hebt een heleboel vrijheid, Peter. Het enige wat ik absoluut niet zou doen is om er nog suiker bij te gooien. Dat begint je hergisting en die je wil je pas op de fles hebben, toch?

Wat ben je aan het maken, bovengister of ondergister? Ik ga voor het gemak maar uit van een bovengister. Wat ik zelf doe is na de hoofdvergisting (maximaal 1 week) nog circa 2 weken navergisten waarbij ik de temperatuur langzaam een paar graden laat oplopen. Dus als je de mogelijkheid hebt, zou je nog 1 week de temperatuur wat op kunnen laten lopen. Of je gistvat op een warmer plekje zetten. Als het SG niet verder daalt kun je bottelen. Controleer nog wel even of je vergistingsgraad binnen de bandbreedte ligt volgens de leverancier. Maar 1.010 tov 1.060 klinkt nog niet zo gek.

Als je vervolgens alle afgezonken gist / trub kunt lozen, zou je waarschijnlijk wel bottelsuiker kunnen toevoegen aan het jongbier en direct kunnen bottelen vanuit het gistvat. Hier heb ik geen ervaring mee, ik heb geen conisch vergistingsvat en hevel voor het bottelen altijd over.

NB Er is ook een zoekfunctie op het forum.

middelaersch

Citaat van: peter de mol op 23-03-2019  16:22 uIk werk met Fastferment kegel gistvat .....
overgieten in ander vat en laten staan voor nog een 10tal dagen....

Als je zo'n fastferment vat gebruikt hoef je voor de navergisting niet over te hevelen naar een ander vat. Dat is juist de clou van zo'n ding.

Navergisten in een ander vat doe je om het bier niet te lang op de oude gisttrub te hebben staan. Maar die trub tap je bij een fastfermenter gewoon af.
Verder helemaal eens met ElmerVDM.

peter de mol

Bedankt jongens voor de reacties, TOPPIE!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.