Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe nu verder? Na hoofdgising  (gelezen 600 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline peter de mol

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoe nu verder? Na hoofdgising
« Gepost op: 23-03-2019 16:22 u »
Hallo iedereen, een vraagje van een beginner brouwer :-)
De hoofdgisting is gedaan, mijn begin SG 1060 nu meet ik 1010, het broebelen in het waterslot is gedaan, zit in gistingsvat sinds 9/3 en het is nu 23/3.
Ik werk met Fastferment kegel gistvat en heb al 2 keer de bol geledigd.

Wat die ik nu?

Overgieten in ander vat en laten staan voor nog een 10tal dagen, met of zonder extra suiker toe te voegen?
Of reeds gaan bottelen?

bedankt voor de reacties!

groetjes Peter De Mol.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ElmerVDM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe nu verder? na hoofdgising.
« Reactie #1 Gepost op: 23-03-2019 20:51 u »
Je hebt een heleboel vrijheid, Peter. Het enige wat ik absoluut niet zou doen is om er nog suiker bij te gooien. Dat begint je hergisting en die je wil je pas op de fles hebben, toch?

Wat ben je aan het maken, bovengister of ondergister? Ik ga voor het gemak maar uit van een bovengister. Wat ik zelf doe is na de hoofdvergisting (maximaal 1 week) nog circa 2 weken navergisten waarbij ik de temperatuur langzaam een paar graden laat oplopen. Dus als je de mogelijkheid hebt, zou je nog 1 week de temperatuur wat op kunnen laten lopen. Of je gistvat op een warmer plekje zetten. Als het SG niet verder daalt kun je bottelen. Controleer nog wel even of je vergistingsgraad binnen de bandbreedte ligt volgens de leverancier. Maar 1.010 tov 1.060 klinkt nog niet zo gek.

Als je vervolgens alle afgezonken gist / trub kunt lozen, zou je waarschijnlijk wel bottelsuiker kunnen toevoegen aan het jongbier en direct kunnen bottelen vanuit het gistvat. Hier heb ik geen ervaring mee, ik heb geen conisch vergistingsvat en hevel voor het bottelen altijd over.

NB Er is ook een zoekfunctie op het forum.

Offline middelaersch

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 410
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Hoe nu verder? na hoofdgising.
« Reactie #2 Gepost op: 23-03-2019 23:11 u »
Ik werk met Fastferment kegel gistvat .....
overgieten in ander vat en laten staan voor nog een 10tal dagen....

Als je zo'n fastferment vat gebruikt hoef je voor de navergisting niet over te hevelen naar een ander vat. Dat is juist de clou van zo'n ding.

Navergisten in een ander vat doe je om het bier niet te lang op de oude gisttrub te hebben staan. Maar die trub tap je bij een fastfermenter gewoon af.
Verder helemaal eens met ElmerVDM.

Offline peter de mol

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe nu verder? Na hoofdgising
« Reactie #3 Gepost op: 25-03-2019 22:32 u »
Bedankt jongens voor de reacties, TOPPIE!

Tags: