Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Laag SG  (gelezen 250 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Leppi

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Laag SG
« Gepost op: 16-03-2019 15:57 u »
Hallo ,
vandaag was het dus zo ver en ben ik begonnen met een brouwpakket van Hopt voor een tripel.
Netjes alle stappen gevolgd en het ging wel redelijk.
Het is toch een beetje onwennig voor de 1e keer :)
Na het koken en koelen van het wort was mijn oorspronkelijke SG 1030 ipv 1055 wat aangegeven stond in de handleiding.
Heb de gist wel gewoon toegevoegd maar kan ik nu nog wat veranderen aan de SG of had ik dat eerder moeten doen voor de gist?
Zou iemand mij hierbij kunnen helpen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 733
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Laag SG
« Reactie #1 Gepost op: 16-03-2019 16:08 u »
Je kan nu tijdens het gisten nog suiker toevoegen geen enkel probleem. Je kookt die op in een beetje water en giet het bij het gistende wort, dan zachtjes omroeren.
Hoeveel suiker kan in niet zeggen, zonder te weten hoeveel liter wort je in gisting hebt.

Offline Leppi

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Laag SG
« Reactie #2 Gepost op: 16-03-2019 16:18 u »
4 liter is aan het gisten nu

Offline Leppi

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Laag SG
« Reactie #3 Gepost op: 16-03-2019 17:11 u »
Ik lees ergens dat het 260 gram moet zijn op 4 liter water om van 1030 naar 1055 te gaan.
Llopt dit?
En moet ik dan nog een meting doen of gewoon het gist zijn werking laten doen en na 3 weken controleren voor het bottelen?
Maar las ook dat 30% van het wort maximaal aanbevolen is.... dus dan wordt het lager... denk/?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 733
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Laag SG
« Reactie #4 Gepost op: 16-03-2019 18:09 u »
Om het sg met 15 punten te laten stijgen heb je in 4 liter 120 g suiker nodig. Het is nu al bezig met gisten dan kan je niet meer meten want het koolzuur en de reeds gevormde alcohol be´nvloeden de meting.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.448
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Laag SG
« Reactie #5 Gepost op: 16-03-2019 23:51 u »
Het is nu al bezig met gisten dan kan je niet meer meten want het koolzuur en de reeds gevormde alcohol be´nvloeden de meting.

Met de juiste software, een refractometer Ún een hydrometer kun je het begin SG berekenen tijdens de vergisting. Maar dat is voor een beginnende brouwer snel een brug te ver.

Tags: