Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koffie porter  (gelezen 1762 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Koffie porter
« Gepost op: 10-03-2019 12:11 u »
Vandaag brouw ik een koffieporter, gebaseerd op de geweldige "Austmann Kaffeporter". De brouwers zijn zo vriendelijk het recept te delen. Ik heb een aantal aanpassingen gemaakt:

ik had geen Munich 20 ebc, dus heb deze vervangen door een deel Vienna 30-50 ebc (staat wel als Munich in het recept aangezien ik die niet kon kiezen) en een deel Pale Ale.

De roasted barley heb ik vervangen door black mout (had ik ook niet). Verder de hoppen en gist ook vervangen. Wat me opvalt is het enorme verschil in kleurberekening tussen BrouwVisie en Beercalc. De hoeveelheid en toediening van vanille staat niet in het recept dus deze heb ik maar aangepast aan tips op het forum.

Ik heb het originele recept in de bijlage staan. deze is ook te vinden op https://beercalc.org/?t=145931

Mijn versie is:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptFoxholster Koffieporter
Kenmerk
Brouwdatum10-3-2019
BiertypePorter (brown)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1048 (5,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater28,1 liter
Maischdikte3,4 l/kg
Maischwater15,0 liter
Spoelwater13,1 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur200 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid20 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout, Maris otter61,4 %2,740 kg5 EBC
Munchener mout (CM)7,6 %0,340 kg24 EBC
Brown malt20,3 %0,905 kg150 EBC
Chocolate malt4,6 %0,206 kg1000 EBC
Black (CM)2,3 %0,103 kg1325 EBC
Havermout3,7 %0,165 kg4 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Admiral14,1 %10 gr60 minuten19 EBU
WGV7,8 %10 gr1 minuten0 EBU


Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Cocoa powderTijdens lageren22 gr0 Min.
VanillaTijdens lageren0 gr0 Min.
Koffiebij bottelen480 gr0 Min.


Opmerkingende koffie is 144 g grofgemalen koffie, gedurende 3 dagen koud geinfuseerd en wordt toegevoegd bij bottelen

de vanille ga ik 2 geschraate stokjes gedurende 3 dagen in wodka weken en dit samen met het cacao poeder tijdens lageren toevoegen


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortMangrove Jack M15 Empire Ale
Gist toegevoegd als


Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C60 minuten3,4 l/kg
278°C5 minuten3,4 l/kg




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Koffie porter
« Reactie #1 Gepost op: 10-03-2019 12:53 u »
Vienna mout van 30-50 ebc? Klopt dat wel? Dacht altijd dat Vienna rond de 5-10 ebc lag.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: Koffie porter
« Reactie #2 Gepost op: 10-03-2019 13:23 u »
Klopt, de standaard inderdaad wel, deze was echter 30-50 :)

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Koffie porter
« Reactie #3 Gepost op: 10-03-2019 15:01 u »
Wacht even... Bedoel je dan niet misschien Cara-Vienne? Dat is wat anders dan Vienna en zou ik niet als vervanger gebruiker voor Münchener.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: Koffie porter
« Reactie #4 Gepost op: 10-03-2019 15:38 u »
Nope. Op de verpakking stond in ieder geval Vienna. had ik ook al naar gekeken :D

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: Koffie porter
« Reactie #5 Gepost op: 10-03-2019 16:46 u »
Opbrengst: 21 L met een SG van 1052. Het proeft wel behoorlijk gebrand; misschien het verschil tussen "roasted barley" en "black" en is een stuk donkerder dan het origineel.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 249
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Koffie porter
« Reactie #6 Gepost op: 10-03-2019 17:14 u »
Waar heb je deze donkere Vienna mout vandaan? Ben wel benieuwd!

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: Koffie porter
« Reactie #7 Gepost op: 10-03-2019 20:58 u »
Sorry, weet ik niet meer en verpakking is al weggegooid. Ik zie hem in ieder geval niet bij Van der Kooy...

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: Koffie porter
« Reactie #8 Gepost op: 10-03-2019 21:31 u »
Maar misschien was het wel een Carla Vienna. Ik had er bewust naar gekeken, en was overtuigd dat het het niet was :) hoe dan ook, ik heb de munich dus vervangen door n beetje van deze Vienna en de rest pale Ale.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: Koffie porter
« Reactie #9 Gepost op: 16-03-2019 19:11 u »
Snert, nu heb ik na 5 dagen het cacaopoeder en vanille extraxt toegevoegd, maar vergeten gist af te tappen... Als nog doen of verlies ik dan mijn cacao?!

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: Koffie porter
« Reactie #10 Gepost op: 23-03-2019 21:27 u »
Vandaag toch maar afgetapt en wat een verandering!!! Dit lijkt een mooie smaak! SG wel pas op 1030, en hoop dat ik miet alle cacao kwijt ben!

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: Koffie porter
« Reactie #11 Gepost op: 08-04-2019 12:30 u »
Gebotteld met 100 g suiker en eind SG 1020

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: Koffie porter
« Reactie #12 Gepost op: 31-05-2019 12:25 u »
Het bier is qua smaak een succes! Heerlijke subtiele koffie en cacao smaak en heel vaag de vanille. Enige punt is dat hij nog niet uitvergist was, want als je hem niet vooraf koelt in de koelkast heb je een bierfontijn. Ik ga hem ZEKER nog een keer brouwen, maar dan met andere gist of meer geduld :D

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie porter
« Reactie #13 Gepost op: 08-06-2019 10:47 u »
Interessant recept. Zou je de volgende keer meer vanille toevoegen?

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 790
  • Land: nl
  • ĝl, ĝl og mer ĝl!
Re: Koffie porter
« Reactie #14 Gepost op: 08-06-2019 13:41 u »
Hoi Wouter,
Ik zou niet meer vanille toevoegen, de stokjes waren echter niet super vers, dat zou ik volgende keer wel doen. Hij is nu heel subtiel aanwezig en niet overheersend. Dat vind ik wel goed zo

Offline WouterD

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koffie porter
« Reactie #15 Gepost op: 09-06-2019 09:54 u »
Ok top. Wil ook eens eens iets in deze richting brouwen maar blijft lastig met bepaalde doseingen.

Tags: