Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Iers mos  (gelezen 1653 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline brouwpost

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • BIAB brouwer
Iers mos
« Gepost op: 01-08-2019 20:11 u »
Ik ben momenteel op vakantie aan de Franse kust en hier ligt
het Iers mos voor het oprapen.
Heeft iemand enig idee of het te doen is om deze te drogen en te gebruiken? En hoe dit in zijn werk gaat.
Salut uit Frankrijk!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.290
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Iers mos
« Reactie #1 Gepost op: 01-08-2019 21:15 u »
Heeft iemand enig idee of het te doen is om deze te drogen en te gebruiken? En hoe dit in zijn werk gaat.

Dat zal vast te doen zijn. Kwestie van drogen en gebruiken denk ik...

Ik ben momenteel op vakantie aan de Franse kust en hier ligt
het Iers mos voor het oprapen.

Dat is raar toch... In Frankrijk Iers mos... :nut: :weetniet:... ;D ;D ;D

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.953
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Iers mos
« Reactie #2 Gepost op: 01-08-2019 21:16 u »
Gewoon proberen. Leg het alvast in de zon om te drogen, anders gaat met misschien bederven.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.953
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Iers mos
« Reactie #3 Gepost op: 01-08-2019 21:18 u »
Dat is raar toch... In Frankrijk Iers mos... :nut: :weetniet:... ;D ;D ;D
Hebben ze ook Nederlands mos? Dan kunnen we het gewoon hier oogsten. Wat daar groeit zal hier toch ook wel groeien en ook in Frankrijk?

Offline brouwpost

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • BIAB brouwer
Re: Iers mos
« Reactie #4 Gepost op: 01-08-2019 23:06 u »
Heb wat navraag gedaan bij de locale bevolking.
De beheerder van een zoutbed voor de winning van zeezout vertelde mij dat het wier veel gebruikt wordt in de plaatselijk keuken maar meestal vers. Om het te bewaren spoelen ze de mos een dag in schoon drinkwater om het teveel aan zout uit te spoelen. Daarna de wier een aantal dagen drogen in de zon en regelmatig te keren. Dit maakt hem redelijk lang houdbaar.
Bleken kan daarna ook nog maar hoe is mij nog niet geheel duidelijk.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.290
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Iers mos
« Reactie #5 Gepost op: 01-08-2019 23:33 u »
Om het te bewaren spoelen ze de mos een dag in schoon drinkwater om het teveel aan zout uit te spoelen. Daarna de wier een aantal dagen drogen in de zon en regelmatig te keren. Dit maakt hem redelijk lang houdbaar.

Redelijk veel werk voor iets wat je eigenlijk niet nodig hebt in het brouwproces... ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.221
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Iers mos
« Reactie #6 Gepost op: 02-08-2019 13:23 u »
Redelijk veel werk voor iets wat je eigenlijk niet nodig hebt in het brouwproces... ;)

Maar ook dat het geen kwaad kan. Vaak zie ik dat kort na het toevoegen van Iers mos dat de eiwitvlokken veel groter worden en dat daardoor de eiwitten eenvoudiger zijn te verwijderen.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.183
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Iers mos
« Reactie #7 Gepost op: 02-08-2019 14:08 u »
Ik heb graag helder bier in mijn glas en daarvoor gebruik in 1g Iers mos in de kookketel per 10 L wort.
Ook de vergisting profiteert van wort met veel minder trub allerlei want ook daar gaat ook helder wort naar toe.
Wil ik toch een troebel biertje drinken, dan schud ik krachtig met de laatste 30 ml bier in het flesje om de gistbodem los te krijgen.

Offline brouwpost

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • BIAB brouwer
Re: Iers mos
« Reactie #8 Gepost op: 03-08-2019 16:38 u »
Klopt het wordt al eeuwen gebruikt als bindmiddel.
Ik als biab brouwer merk dat het sediment wat steviger wordt met deze mos.
Maar het blijft altijd wat extra werk maar dat maakt deze hobby ook interessant en leuk.
Voor het gemak en de prijs kunnen we altijd nog een kratje halen bij de Aldi.

Ik hou jullie op de hoogte van mijn mos avontuur.

Tags: