Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Black IPA, jullie mening gevraagd  (gelezen 2815 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Black IPA, jullie mening gevraagd
« Gepost op: 09-03-2019 18:27 u »
Voor volgende week op de planning, graag jullie mening over het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2019-01
Naam receptLumberBlack IPA
Brouwdatum6-4-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume14,5 l
Begin SG1,064 SG
Berekende kleur (Morey)93 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)84 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
18,00 lWater uit Losser
6,50 mlMelkzuur
3,24 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l211 mg/l41 mg/l74 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,22 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC83,5 %
0,25 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC6,5 %
0,19 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %
0,08 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC2,0 %
0,12 kgWaldhoningSupermarkt5 EBC3,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen65,0 įC1 min.75 min.4,8 l/kg
Uitmaischen78,0 įC1 min.5 min.4,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,9 gCentennialbellen10,0%first wort hop21,7 IBU
8,9 gSimcoepellets12,2%first wort hop21,9 IBU
7,9 gCentennialbellen10,0%20 min.7,7 IBU
6,0 gSimcoepellets12,2%20 min.7,9 IBU
23,2 gAmarillobellen9,3%5 min.6,9 IBU
16,3 gCitrapellets12,0%5 min.6,9 IBU
16,2 gSimcoepellets12,2%5 min.7,0 IBU
12,0 gCentennialbellen10,0%5 min.3,9 IBU
50,0 gSimcoepellets12,2%koudhop0,0 IBU
50,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
39,0 gAmarillobellen9,3%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 576
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #1 Gepost op: 10-03-2019 11:47 u »
Ik zou het aantal donkere mouten een stuk lager doen. Ik heb recent een black IPA gebrouw (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,37608.msg571682.html#msg571682) die ik door een gebruik aan hop heb omgedoopt tot een Hoppy Imperial Porter.

Je hebt 13,5% gebrande mout. Dat is behoorlijk fors voor een Black IPA. De Carafa zou ik cold steepen / koud trekken. Ik zou de chocolademout eruit laten.

De honing snap ik niet in het recept. Die zou ik eruit halen. Ik heb nog nooit een black IPA met honing gedronken en nog nooit gehoord dat er honing in een Black IPA zit. Wat is je bedoeling met de honing?

Verder maisch je redelijk dun. Ik zou iets meer spoelwater gebruiken en iets minder maischwater. Ik houd daar zelf als uitgangspunt 2:1 aan; 2 liter maischwater staat tot 1 liter spoelwater (de ideale verhoudingen zijn ietsje anders, maar dit vind ik makkelijker te onthouden). Je kunt voor een iets voller mondergevoel overwegen iets hoger te maischen (bijvoorbeeld op 67 of 68 graden).

De hoeveelheid hop zou ik ook iets hoger doen. De drooghop zou ik hoger doen.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #2 Gepost op: 10-03-2019 14:44 u »

Je hebt 13,5% gebrande mout. Dat is behoorlijk fors voor een Black IPA. De Carafa zou ik cold steepen / koud trekken. Ik zou de chocolademout eruit laten.


Reken je de Cara120 ook als gebrande mout?  Lijkt me niet toch?  Carafa en choco worden koud getrokken inderdaad, staat niet vermeld..


De honing snap ik niet in het recept. Die zou ik eruit halen. Ik heb nog nooit een black IPA met honing gedronken en nog nooit gehoord dat er honing in een Black IPA zit. Wat is je bedoeling met de honing?
Ik las een aantal recepten die suiker toevoegen, om het bier droger te maken en ik heb nog een pot heel donkere honing (bijna appelstroop) van mijn eigen bijtjes, dus zodoende...  Maar is nog twijfelpuntje!


Verder maisch je redelijk dun. Ik zou iets meer spoelwater gebruiken en iets minder maischwater. Ik houd daar zelf als uitgangspunt 2:1 aan; 2 liter maischwater staat tot 1 liter spoelwater (de ideale verhoudingen zijn ietsje anders, maar dit vind ik makkelijker te onthouden). Je kunt voor een iets voller mondergevoel overwegen iets hoger te maischen (bijvoorbeeld op 67 of 68 graden).

Dat komt door mijn installatie,  mennopan 30ltr,  met daarin als moutkorf mennopan 20 ltr met valse bodem, doordat er een element onderin de brouwpan zit kan de moutkorf niet tot op de bodem staan,  dus ik heb ca. 4ltr dooie ruimte onder de moutkorf... als je die er af trekt maisch ik volgens mij 3,5 ltr/kg. Vind ik een fijn beslagje qua dikte.  En omdat ik HERMS heb je niet veel spoelwater nodig..

Verder heb ik 10 g / ltr koudhop  is dat nog te weinig?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.633
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #3 Gepost op: 10-03-2019 15:38 u »
Verder heb ik 10 g / ltr koudhop  is dat nog te weinig?

Volgens de Amerikaanse professor Tom Shellhammer niet.

Hij beweert dat het toevoegen van meer dan 8 g per liter geen bijdrage meer levert op het hoparoma.
Voor een citrusachtig aroma volstaat zelfs al 4 g per liter...  Shellhammer adviseert een hoeveelheid te gebruiken tussen de 4 en 8 g.
Zie het artikel The Surprising Science of Dry Hopping Ė Lessons from Tom Shellhammer



Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 576
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #4 Gepost op: 10-03-2019 21:38 u »
Excuses, ik zie nu je brouwhoeveelheid. Ik ging uit van 25 liter (ik zat basr mijn eigen recept te kijken op dat onderdeel). 10 gram p/liter is inderdaad goed. Ik had minder gebruikt en dat vond ik veel te weinig

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #5 Gepost op: 12-03-2019 20:47 u »
Gisteren gebrouwen! Met mijn vernieuwde installatie in mijn nieuwe brouwhok

De hopjes tijdens het brouwen afgewogen, ook alvast de koudhop, die ligt in hopzakje in vacuŁm in de vriezer, kan ik volgende week zo pakken. Ik was uitgegaan van 8 g per ltr, maar ik kwam qua wort volume iets lager uit dan gepland. Dus het zal wel meer richting 10 zijn...

Ging vrij goed, alleen qua verdamping kwam ik anders uit dan getest met alleen water (vreemd?)
Iets langer doorgekookt om op SG te komen, daardoor is de 20min hop eerder een 45min. hop geworden. Gelukkig had ik de 5 min. hop er nog niet in..
Ter compensatie van wat restjes nog een flinke whirlpool hop gedaan (40 min. op 85-75 ļC)

Hij staat al lekker te pruttelen.


(De plastic HLT word op termijn vervangen voor 20ltr Mennopan)







Brouwhok annex worstmakerij;


Deze jongens moeten af en toe ruimte maken voor de fermentasaurus;

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.931
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #6 Gepost op: 13-03-2019 08:20 u »
Mooie opstelling Frank, dat zut d'r duftig oet.De emmer vervangen door een RVS pan maakt het inderdaad helemaal af!

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 961
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #7 Gepost op: 13-03-2019 13:06 u »
Deze jongens moeten af en toe ruimte maken voor de fermentasaurus;
Niet huiverig voor ongewenste bacteriŽn, gisten en schimmels? Ik zou dat liever gescheiden houden denk ik.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #8 Gepost op: 13-03-2019 13:18 u »
Niet huiverig voor ongewenste bacteriŽn, gisten en schimmels? Ik zou dat liever gescheiden houden denk ik.

Ja.. maar ik ben huiveriger voor de reactie van mijn vrouw als ik 2 klimaat kasten voorstel
Alles schoongemaakt met bleek en daarna nog een keer gesprayd met starsan, en als het goed is kan er niks in je gistvat

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 306
  • Land: 00
  • Just experiment
Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #9 Gepost op: 13-03-2019 19:14 u »
Mooie hobby worst en bier maken. Loop ook al heel lang met het plan gedroogde worsten te maken maat huiverig voor slechte resulten en evt botulisme en andere narigheid. Voorlopig blijf ik bij gegaarde (rook)worsten.

Benieuwd naar je biertje, blijf het volgens. Heb ook een black ipa op de planning dit jaar.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #10 Gepost op: 13-03-2019 19:29 u »
Loop ook al heel lang met het plan gedroogde worsten te maken maat huiverig voor slechte resulten en evt botulisme en andere narigheid.

Zolang je 2,5-3% Colorozozout gebruikt hoef je daar absoluut niet bang voor te zijn!

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #11 Gepost op: 15-03-2019 19:08 u »
Vier dagen later al aangekomen op SG1018,  gaat lekker!

Offline Broeky

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 138
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #12 Gepost op: 15-03-2019 19:20 u »
Het is offtopic, maar ik wacht onze verhuizing af en na deze verhuizing/verbouwing heb ik een leuke schuur ter beschikking voor de hobby. Vanaf dan wil ik dan ook een keer beginnen met het maken van droge worsten. Leuk! Maar Ik ben wel benieuwd hoe deze black IPA gaat bevallen. Met name de combi van het (erg) hoppige en de donkere mouten.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #13 Gepost op: 18-03-2019 09:17 u »
Vier dagen later al aangekomen op SG1018,  gaat lekker!

Gisteren de koudhop toegevoegd en de temperatuur nogmaals iets opgekrikt,  alleen vergeten SG te meten... Denk volgend weekend naar de keg.

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #14 Gepost op: 24-03-2019 20:02 u »
Gisteren over gedaan naar keg, en in de kegerator, mag nu rustig een weekje op druk komen en dan proeven!
Eind SG 1012

Dit is het uiteindelijk geworden:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2019-01
Naam receptLumberBlack IPA
Brouwdatum11-3-2018
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume13,5
Begin SG1,061 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,3%
Alcoholgehalte6,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)93 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)85 IBU
Brouwzaalrendement77,2 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
17,00 lWater uit Losser
6,50 mlMelkzuur
4,73 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
94 mg/l9 mg/l21 mg/l210 mg/l41 mg/l74 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,22 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC83,5 %
0,25 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC6,5 %
0,19 kgCara 120Dingemans120 EBC5,0 %
0,08 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC2,0 %
0,12 kgWaldhoningSupermarkt5 EBC3,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Inmaischen65,0 įC1 min.75 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 įC1 min.5 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,9 gCentennialbellen10,0%first wort hop22,0 IBU
8,9 gSimcoepellets12,2%first wort hop22,1 IBU
7,9 gCentennialbellen10,0%20 min.7,8 IBU
6,0 gSimcoepellets12,2%20 min.8,0 IBU
23,2 gAmarillobellen9,3%5 min.7,0 IBU
16,3 gCitrapellets12,0%5 min.7,0 IBU
16,2 gSimcoepellets12,2%5 min.7,1 IBU
12,0 gCentennialbellen10,0%5 min.3,9 IBU
44,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
38,0 gAmarillobellen9,3%koudhop0,0 IBU
36,0 gSimcoepellets12,2%koudhop0,0 IBU
26,0 gCitrapellets12,0%whirlpool0,0 IBU
6,0 gSimcoepellets12,2%whirlpool0,0 IBU
6,0 gCentennialbellen10,0%whirlpool0,0 IBU
5,0 gAmarillobellen9,3%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 įC
Max. temp. hoofdvergisting18,5 įC
Eind temp. hoofdvergisting19,0 įC
Eind SG hoofdvergisting1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad70,5%
Start nagisting19-6-2018
Temp. nagisting19,5 įC
Temp. lagering6,0 įC


Offline JamMasterJustin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 576
  • Land: nl
  • Niets hoeft, paarden wel
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #15 Gepost op: 27-03-2019 06:59 u »
Proef je de honing goed terug? Hoe bevalt dat?

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 243
  • Land: 00
  • Meer bier, meer beter.
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #16 Gepost op: 27-03-2019 11:41 u »
Slechts 3% honing en zoveel hopgeweld en donkere mouten, ik betwijfel het eigenlijk.

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 162
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #17 Gepost op: 28-03-2019 09:16 u »
Leuke bierlocatie! :) ziet er goed uit.

Ben ook wel benieuwd naar jouw bevindingen.


Dan heb ik nog een soort van off topic vraag over een BLACK IPA.

Ik heb altijd de BIPA's cold steep met zwarte mout toegevoegd.
Ik zit er nu aan te denken de zwarte mout weg te laten en Choco mout hiervoor te gebruiken (ook cold steep).

Op een 20 liter recept 400 of 500 gram chocomout dus.
Hoe denken jullie hierover?

Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #18 Gepost op: 04-04-2019 22:13 u »
Proef je de honing goed terug? Hoe bevalt dat?

Niks van te proeven, maar dat was ook de bedoeling.
Hopgeweld inderdaad


Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #19 Gepost op: 04-04-2019 22:19 u »
Vanavond eindelijk tijd om het eerste glas te proeven van de tap geslaagd al zeg ik het zelf.

Pitch Black Fruitig hopbommetje, met lekkere nasmaak van de donkere mouten. Romige schuimkraag, maar mag iets minder koolzuur op( voordeel van sodakegs, gewoon de CO2 druk op de tap iets lager zetten en weekje wachten) en had misschien ietsje minder bitter gemogen.






Offline FrankOD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #20 Gepost op: 04-04-2019 22:22 u »
Leuke bierlocatie! :) ziet er goed uit.

Ben ook wel benieuwd naar jouw bevindingen.


Dan heb ik nog een soort van off topic vraag over een BLACK IPA.

Ik heb altijd de BIPA's cold steep met zwarte mout toegevoegd.
Ik zit er nu aan te denken de zwarte mout weg te laten en Choco mout hiervoor te gebruiken (ook cold steep).

Op een 20 liter recept 400 of 500 gram chocomout dus.
Hoe denken jullie hierover?

Weet ik niet..
Met wat voor reden ben je dit van plan?

Offline NaahedetleJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 162
  • Land: nl
  • Ribboned Rooster Craft Beer - Home Brewery
Re: Black IPA, jullie mening gevraagd
« Reactie #21 Gepost op: 08-04-2019 07:07 u »
Ik heb 2 keer gebrouwen met de black mout. Maar de laatste keer vond ik hem te scherp.
Wellicht dus teveel gebruikt. Maar ik dacht wellicht met de choco mout is de "scherpte" van de black mout er af en heb je toch de zwarte kleur met een licht geroosterd smaakgevoel.

Tags: