Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Verwerking frambozen na de hoofdvergisting  (gelezen 773 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Marcos

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Verwerking frambozen na de hoofdvergisting
« Gepost op: 07-03-2019 12:51 u »
Beste mede-brouwers,

Ik heb 2 weken geleden een recept uit het boek "Verander water in bier " getracht na te maken maar er rijzen tocht wat vraagtekens naar gelang het proces vordert.

Ik heb het recept "Frater Ambrozius" uitgekozen en alle stappen doorlopen.
hoofdvergisting is inmiddels afgerond echter is de SG wel aan de lage maar dit kan door het maischen komen ( van 52 naar 70 )
Begin SG 1.058 .... eind SG 1.019.

Nu heb ik circa 2 kg bevroren frambozen laten ontdooien en vervolgens , direct in een pan , verhit tot circa 85.
Deze vervolgens weer af laten koelen tot circa 20 -25 en hier vervolgens weer het bier op laten lopen.
Het heeft nog een 3-tal dagen staan te pruttelen maar is nu gestopt.

Nu is mijn vraag: hoe krijg ik het vruchtvlees en alle kleine deeltjes die je niet in je bier wil hebben eruit zonder het bier te besmetten?

Dit omdat het nu nog circa 2 weken moet lageren bij lage temperatuur.

Alvast bedankt voor jullie tips en positieve/ opbouwende opmerkingen en kritiek  ;)

                           
   

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline StefanUT

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
Re: Verwerking frambozen na de hoofdvergisting
« Reactie #1 Gepost op: 07-03-2019 15:49 u »
Ik zou de frambozen er in laten tijdens het lageren. Waarschijnlijk zakt dan alles uit naar de bodem.

Offline Gossi

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 158
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verwerking frambozen na de hoofdvergisting
« Reactie #2 Gepost op: 07-03-2019 21:57 u »
Rustig laten staan! Hij wordt binnen een week mooi helder. Dan voorzichtig overhevelen in een bottelvat.

Offline RobertH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 42
  • Land: nl
Re: Verwerking frambozen na de hoofdvergisting
« Reactie #3 Gepost op: 08-03-2019 07:12 u »
Beste mede-brouwers,

Ik heb 2 weken geleden een recept uit het boek "Verander water in bier " getracht na te maken maar er rijzen tocht wat vraagtekens naar gelang het proces vordert.

Ik heb het recept "Frater Ambrozius" uitgekozen en alle stappen doorlopen.
hoofdvergisting is inmiddels afgerond echter is de SG wel aan de lage maar dit kan door het maischen komen ( van 52 naar 70 )
Begin SG 1.058 .... eind SG 1.019.

Nu heb ik circa 2 kg bevroren frambozen laten ontdooien en vervolgens , direct in een pan , verhit tot circa 85.
Deze vervolgens weer af laten koelen tot circa 20 -25 en hier vervolgens weer het bier op laten lopen.
Het heeft nog een 3-tal dagen staan te pruttelen maar is nu gestopt.

Nu is mijn vraag: hoe krijg ik het vruchtvlees en alle kleine deeltjes die je niet in je bier wil hebben eruit zonder het bier te besmetten?

Dit omdat het nu nog circa 2 weken moet lageren bij lage temperatuur.

Alvast bedankt voor jullie tips en positieve/ opbouwende opmerkingen en kritiek  ;)

                           
 
Zonde dat je de frambozen hebt verhit. Gezien de tijd van het jaar hebben deze al lange tijd in de vriezer gezeten en zullen ze het bier waarschijnlijk niet besmetten.
Een contacttijd van 3 dagen is mijns inziens veel kort. Zeker nog 3 weken minimaal laten staan. Dan ben je er ook zeker van dat de toegevoegde suikers goed zijn vergist.
Om het bier te scheiden van de pulp kan je een RVS schuurspons gebruiken. Zo'n gekrulde. Die schuif je over het uiteinde van je hevel. Deze kook je voor gebruik uit om besmetting te voorkomen.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.924
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Verwerking frambozen na de hoofdvergisting
« Reactie #4 Gepost op: 08-03-2019 09:01 u »
Eerlijk gezegd, ik zou liever lekkere confituur of taartbeleg maken met frambozen!

Dat hoort eigenlijk niet thuis in een bier, natuurlijk elk doet wat hij zelf wil met zo 'n lekker fruit!
Persoonlijk vind ik het zonde, zowel voor het bier als voor de frambozen.

Offline TymonK

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 314
  • Land: nl
  • IBU!
Re: Verwerking frambozen na de hoofdvergisting
« Reactie #5 Gepost op: 08-03-2019 09:19 u »
Erin laten tijdens lagering. En dan voor het bottelen inderdaad voorzichtig hevelen.
Ik maak zelf vaak een deel van mijn weizen met Frambozen. Heerlijk! Een week is dan al ruim genoeg (nagisting) om de smaak goed op te nemen!

En Frambozen zijn k lekker in de taart, confituur en yoghurt ;-)  ;D

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 709
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Verwerking frambozen na de hoofdvergisting
« Reactie #6 Gepost op: 08-03-2019 12:09 u »
Erin laten tijdens lagering. En dan voor het bottelen inderdaad voorzichtig hevelen.
Vr het bottelen ook nog een weekje koud lageren bij een graad of 5 helpt ook bij het uitklaren van het jongbier. Eventuele partikeltjes van de frambozen zullen zo sneller en beter bezinken.

Offline Marcos

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verwerking frambozen na de hoofdvergisting
« Reactie #7 Gepost op: 10-03-2019 17:17 u »
Heb hem vandaag overgezet naar het lagervat.
Wat een crime was dat zeg... Om de haverklap de hevelslag verstopt  :-[ :-[.
Maar het is gelukt.

Nu voor een week of 2 de schuur in om te klaren.

Smaak en kleur waren goed.... Nu alleen nog zover krijgen dat het laatste restant frambozen naar de bodem zakt.
Het is nu net vruchtensap  :) :) :)

Dank voor de tips
 :degroeten:

Tags: fruit