Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Woudse Weizen  (gelezen 827 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline lexkato

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Woudse Weizen
« Gepost op: 06-03-2019 16:46 u »
Onderstaand recept is eigenlijk een beproefd recept van forumlid Hienelma op basis van de ayinger weize.
Zelf heb ik hier toch weer de 44 graden stap aan toegevoegd en een andere hop soort genomen.

ik heb toch een aantal vraagjes over de vergisting waar jullie mij hopelijk bij kunnen helpen?
- Ik heb gekozen voor de korrelgist "munich classic" en wil deze onder enten met 4 gram per 10 liter wort, gaat dit lukken?
- Zou ik bij 30 ltr ook af kunnen met 1x Wyeast 3068 (wil mij nog niet wagen aan een starter maken vandaar).
- Heeft de Danstar net zo'n heftige vergisting als de 3068 dit ivm de benodigde headspace?

Mochten jullie verder nog tips hebben dan graag natuurlijk.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptWoudse Weizen
Brouwdatum
BierstijlWeizen
Volume30,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit delft3
1,90 mlFosforzuur
11,42 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
46 mg/l72 mg/l42 mg/l128 mg/l65 mg/l50 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,44 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC66,0 %
1,61 kgVienna moutWeyermann7 EBC24,0 %
0,54 kgMünchenermoutDingemans15 EBC8,0 %
0,13 kgCara 120Dingemans120 EBC2,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
ferulazuur44,0 °C1 min.20 min.4,5 l/kg
Beta-amylase63,0 °C1 min.45 min.4,5 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C11 min.30 min.4,5 l/kg
uitmaischen78,0 °C1 min.8 min.4,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,5 gHallertau Traditionbellen6,4%first wort hop7,4 IBU
9,4 gHallertau Traditionbellen6,4%70 min.6,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
12gMunich classic (-)bovengist






Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.148
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Woudse Weizen
« Reactie #1 Gepost op: 06-03-2019 16:55 u »
Ziet er goed uit. Met 1 zakje gist kom je volgens mij goed uit.

Succes met brouwen.

Bij welke temperatuur ga je vergisten?
Zelf doe ik de 1e 36 uur op 18 ºC en daarna op 20 ºC 

Offline lexkato

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Woudse Weizen
« Reactie #2 Gepost op: 07-03-2019 11:15 u »
Die temp. staan ook bij mij in de planning :)

Bedoel je met 1 zakje dat ik op 30ltr ook 1 pakje Wyeast kan gebruiken?

Ik zou 5 0ltr kunnen brouwen maar ben bang dat de vergistingsvaten van 60 ltr dan te klein zijn vanwege de heftige vergisting van de 3068.
Weet jij of de Danstar ook zo heftig vergist?

Online Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 180
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Woudse Weizen
« Reactie #3 Gepost op: 07-03-2019 12:25 u »
Ik heb de Danstar Munich gebruikt voor de Eusebius Weizen uit het boek van Adrie Otte.
Deze gids gaat ook tamelijk heftig in de weer.

Morgen ga ik ook weer een Weizen brouwen, maar dan met de Fermentis WB-06 Safbrew Wheat.
Die zal ook wel flink te keer gaan.
Ik brouw batches van 20-22 L met één zakje.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 443
  • Land: nl
Re: Woudse Weizen
« Reactie #4 Gepost op: 07-03-2019 19:32 u »
Die temp. staan ook bij mij in de planning :)

Bedoel je met 1 zakje dat ik op 30ltr ook 1 pakje Wyeast kan gebruiken?

Ik zou 5 0ltr kunnen brouwen maar ben bang dat de vergistingsvaten van 60 ltr dan te klein zijn vanwege de heftige vergisting van de 3068.
Weet jij of de Danstar ook zo heftig vergist?
De Munich Classic geeft eveneens een behoorlijk schuimdek. Men vermoedt dat het de zelfde giststam is als de 3068.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.148
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Woudse Weizen
« Reactie #5 Gepost op: 07-03-2019 19:51 u »
De temperatuur niet hoog op laten lopen houd weizen en witbierbiergist in bedwang. Ik had het over een zakje korrelgist en niet over de Wyeast. Bij de Wyeast ben je nogal afhankelijk van hoe oud de verpakking is en hoe deze bewaard is.

Succes met brouwen!

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.413
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Woudse Weizen
« Reactie #6 Gepost op: 08-03-2019 10:47 u »
Ik heb de Danstar Munich gebruikt voor de Eusebius Weizen uit het boek van Adrie Otte.
Deze gids gaat ook tamelijk heftig in de weer.

Morgen ga ik ook weer een Weizen brouwen, maar dan met de Fermentis WB-06 Safbrew Wheat.
Die zal ook wel flink te keer gaan.
Ik brouw batches van 20-22 L met één zakje.
Altijd verwarrend

Danstar Munich en Danstar Munich Classic

Waarom geven ze daar niet een keer een goede naam aan.

Heel verschillende gisten.
Danstar munich   :o :-\

Tags: