Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergistingsvraag  (gelezen 799 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Vergistingsvraag
« Gepost op: 05-03-2019 12:53 u »
Beste mensen,

Vorige week brouwde ik een zware jongen. Start sg was 1092. Gecontroleerde vergisting op 20 graden als start en langzaam op laten lopen tot 23 graden. Gist is 3787. De gist werkt normaal tussen de 20 en 26 graden. In het begin verliep de gisting heel goed. Na een week over geheveld in twee mandflessen bij een sg van 1025 omdat de gisting leek te stokken. Een fles met 15 liter staat in de woonkamer en gaat mee op en neer tussen dag en nacht temperatuur. Tussen de 15 en 19 graden dus. Deze gist gaat in de nacht hard en schuimt over door het waterslot heen. Overdag zakt de gisting in en is er genoeg headspace in de fles. Dit is naar mijn idee vreemd. Heeft iemand een idee hier over?


De andere mandfles met gecontroleerde vergisting gaat overigens heel kalm maar continu op 20 graden verder.

Groet,
Joep

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 659
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #1 Gepost op: 05-03-2019 13:35 u »
En dit gebeurt iedere dag en nacht weer?

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 436
  • Land: nl
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #2 Gepost op: 05-03-2019 13:53 u »
Beste mensen,

Vorige week brouwde ik een zware jongen. Start sg was 1092. Gecontroleerde vergisting op 20 graden als start en langzaam op laten lopen tot 23 graden. Gist is 3787. De gist werkt normaal tussen de 20 en 26 graden. In het begin verliep de gisting heel goed. Na een week over geheveld in twee mandflessen bij een sg van 1025 omdat de gisting leek te stokken. Een fles met 15 liter staat in de woonkamer en gaat mee op en neer tussen dag en nacht temperatuur. Tussen de 15 en 19 graden dus. Deze gist gaat in de nacht hard en schuimt over door het waterslot heen. Overdag zakt de gisting in en is er genoeg headspace in de fles. Dit is naar mijn idee vreemd. Heeft iemand een idee hier over?



De andere mandfles met gecontroleerde vergisting gaat overigens heel kalm maar continu op 20 graden verder.

Groet,
Joep

Hoe wordt de woonkamer verwarmd? et radiatoren of met vloerverwarming?
Als het met vloerverwarming is moet je er wel rekening mee houden dat de vloer tot 38 graden warm kan worden en zal de vloer in de nacht meer de ideale temperatuur hebben voor de gist.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.163
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #3 Gepost op: 05-03-2019 14:00 u »
Het lijkt me te maken te hebben met vertraging: overdag warmt de fles geleidelijk op, tegen de avond is ie op zijn warmst. 's Nachts koelt de fles geleidelijk af en is aan het begin van de dag het koelst. Misschien leuk om dat eens te meten?

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #4 Gepost op: 05-03-2019 14:35 u »
En dit gebeurt iedere dag en nacht weer?

Yep. Iedere nacht. Mijn huis is uit 1950. Radiator verwarmd. Houten vloer waar de kou uit op trekt. Fles staat bij de buitenmuur.

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #5 Gepost op: 05-03-2019 14:37 u »
Het lijkt me te maken te hebben met vertraging: overdag warmt de fles geleidelijk op, tegen de avond is ie op zijn warmst. 's Nachts koelt de fles geleidelijk af en is aan het begin van de dag het koelst. Misschien leuk om dat eens te meten?

Ik begrijp je punt. Klinkt heel logisch. Enige verschil is dat de andere fles gecontroleerd op nu 20 graden staat en die heeft dit niet...

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #6 Gepost op: 05-03-2019 14:38 u »
Hoe wordt de woonkamer verwarmd? et radiatoren of met vloerverwarming?
Als het met vloerverwarming is moet je er wel rekening mee houden dat de vloer tot 38 graden warm kan worden en zal de vloer in de nacht meer de ideale temperatuur hebben voor de gist.

Houten vloer. Radiator verwarmd. Heb een sonde op de fles geplakt. Die hangt overdag nu op 17 graden.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.163
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #7 Gepost op: 05-03-2019 14:55 u »
Ik begrijp je punt. Klinkt heel logisch. Enige verschil is dat de andere fles gecontroleerd op nu 20 graden staat en die heeft dit niet...

Dat is misschien net koel genoeg om de gisting wat in te dammen. Als de omgevingstemperatuur in je kamer 20 graden is kan het in je vat zomaar 24 graden worden door de warmte die de gisting genereert.

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #8 Gepost op: 05-03-2019 15:03 u »
Dat is misschien net koel genoeg om de gisting wat in te dammen. Als de omgevingstemperatuur in je kamer 20 graden is kan het in je vat zomaar 24 graden worden door de warmte die de gisting genereert.

Ik zal de geconteoleerde temperatuur eens wat omhoog zetten. Kijken wat die doet

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.424
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #9 Gepost op: 05-03-2019 20:44 u »
Wat je hiervan vooral kunt leren is dat temperatuur gecontroleerde vergisting iets is waar gemakkelijk veel te halen is. Inversteer daar dus als eerste in.

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #10 Gepost op: 06-03-2019 14:25 u »
Wat je hiervan vooral kunt leren is dat temperatuur gecontroleerde vergisting iets is waar gemakkelijk veel te halen is. Inversteer daar dus als eerste in.

Die heb ik. Ene mandfles in woonkamer. Ander gecontroleerd op 20 tot 23 graden. Veel minder heftige gisting. Terwijl de woonkamergisting over schuimt..

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.424
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Vergistingsvraag
« Reactie #11 Gepost op: 06-03-2019 14:41 u »
Ene mandfles in woonkamer. Ander gecontroleerd op 20 tot 23 graden. Veel minder heftige gisting. Terwijl de woon kamergisting over schuimt..
Ik bedoel geregelde vergistingsruimte, waarbij je de gistingstemperatuur binnen een graad constant kunt houden. Dus geen geregelde kamertemperatuur waar de thermostaat 'snachts veel lager gaat.

Tags: