Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Belgisch doordrinkertje  (gelezen 1857 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Belgisch doordrinkertje
« Gepost op: 28-02-2019 21:35 u »
Ik heb nog een buisje Koninck gist in de vriezer liggen en dacht eens een Belgische Pale Ale te brouwen en ik ben tot onderstaand recept gekomen? Het doel is een lekker doordrinkbaar bier met niet te veel alcohol percentage.  Ik twijfel of ik nog wat Saaz hop toevoeg als drooghop, wellicht weer 80 gram. Iemand suggesties?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBelgische doordrinker
Brouwdatum13-03-2019
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume40,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Hazerswoude-Dorp
2,80 gCaSO4
9,00 mlMelkzuur
13,37 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l11 mg/l48 mg/l135 mg/l61 mg/l71 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,10 kgPale Ale moutDingemans7 EBC55,0 %
3,25 kgVienna moutWeyermann7 EBC35,0 %
0,93 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,2 gMagnumbellen10,2%60 min.15,8 IBU
80,0 gSaazpellets2,4%10 min.4,7 IBU
80,0 gSaazpellets2,4%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 2,0 l getrapte starterSchelde Ale (3655)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.274
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #1 Gepost op: 28-02-2019 21:47 u »
Voor meer 'doordrinker' zou ik iets koeler maischen, verder: mooi recept!

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #2 Gepost op: 28-02-2019 22:05 u »
Hallertauer Mittelfrue (aromahop) en Saaz (bitterhop) is ook een mooie combi.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #3 Gepost op: 01-03-2019 15:46 u »
Bedankt voor de aanvullingen. Momenteel heb ik alleen Saaz in mijn vriezer, dus daar ga ik het mee doen. Ik heb nu het recept wat betreft temperaturen aangepast. Iemand nog suggesties voor de vergistingstemperaturen? Zou 20 ºC voldoen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBelgische doordrinker
Brouwdatum13-03-2019
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume45,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Hazerswoude-Dorp
2,80 gCaSO4
9,00 mlMelkzuur
19,54 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l11 mg/l48 mg/l135 mg/l61 mg/l71 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,74 kgPale Ale moutDingemans7 EBC55,0 %
3,65 kgVienna moutWeyermann7 EBC35,0 %
1,04 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,3 gMagnumbellen10,2%60 min.16,8 IBU
80,0 gSaazpellets2,4%10 min.4,2 IBU
80,0 gSaazpellets2,4%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 2,0 l getrapte starterSchelde Ale (3655)bovengist



Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #4 Gepost op: 01-03-2019 16:58 u »
Ik heb een speciale belge vergist met de Koninck gist op 18°C. Dit gaf een heel clean resultaat, inderdaad een lekkere doordrinker.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #5 Gepost op: 22-03-2019 07:44 u »
Woensdag wil ik deze brouwen, ik krijg helaas niet de Koninckgist opgekweekt. Zou MJ m47 een goede vervanger zijn? Weet iemand nog andere korrel alternatieven voor een Belgian Pale ale

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.667
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #6 Gepost op: 22-03-2019 08:06 u »
T.a.v. de gist, De Koninck heeft Engelse wortels, ik zou een vervanger eerder in die hoek zoeken dan in een echte Belg. Misschien S04?

T.a.v. doordrinkbaarheid, de hoeveelheid caramout zit dat een beetje in de weg. Persoonlijk zou ik het op zijn minst halveren en dan ook nog zorgen dat er zeker zo'n 10% suiker in het recept zit.

Ingo

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #7 Gepost op: 22-03-2019 09:12 u »
T.a.v. de gist, De Koninck heeft Engelse wortels, ik zou een vervanger eerder in die hoek zoeken dan in een echte Belg. Misschien S04?

T.a.v. doordrinkbaarheid, de hoeveelheid caramout zit dat een beetje in de weg. Persoonlijk zou ik het op zijn minst halveren en dan ook nog zorgen dat er zeker zo'n 10% suiker in het recept zit.

Ingo
Cara inderdaad naar 3 tot max 5%. Eventueel nog wat biscuit (tot 10%). Geen suiker, tenzij je een gist gebruikt met erg hoge svg.

Offline ArnoldvM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Land: 00
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #8 Gepost op: 06-04-2019 06:49 u »
En? Is het brouwen gelukt? Heb je al een eerste indruk?

Verstuurd vanaf mijn SM-P600 met Tapatalk


Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.096
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #9 Gepost op: 06-04-2019 08:04 u »
Woensdag wil ik deze brouwen, ik krijg helaas niet de Koninckgist opgekweekt.
Je mag gist niet zomaar invriezen, dan gaan de cellen kapot door ijskristallen. Dekoninck is perfect houdbaar op wort in de koelkast op het koudste plekje onderaan.

https://myalbum.com/photo/TnnLa8gJtLhF/540.jpg

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 974
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #10 Gepost op: 06-04-2019 12:44 u »
Cara inderdaad naar 3 tot max 5%. Eventueel nog wat biscuit (tot 10%). Geen suiker, tenzij je een gist gebruikt met erg hoge svg.
Ik zou zeggen geen suiker tenzij je een gist hebt met een erg lage SVG.

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #11 Gepost op: 06-04-2019 14:20 u »
Ik zou zeggen geen suiker tenzij je een gist hebt met een erg lage SVG.
Klopt, dat was een lapsus 🤭

Offline Brouwerij De Stichting

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • In de buurt van Zoetermeer
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #12 Gepost op: 06-04-2019 14:30 u »
Mooi woord: lapsus. :duimop: Moest het wel ff opzoeken, maar dat was inderdaad een vergissing.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Belgisch doordrinkertje
« Reactie #13 Gepost op: 07-04-2019 19:38 u »
En? Is het brouwen gelukt? Heb je al een eerste indruk?

Verstuurd vanaf mijn SM-P600 met Tapatalk

Ja zeker, hij ruikt al erg lekker. Uiteindelijk gebrouwen met MJ m44 en 5% cara120

Je mag gist niet zomaar invriezen, dan gaan de cellen kapot door ijskristallen. Dekoninck is perfect houdbaar op wort in de koelkast op het koudste plekje onderaan.

https://myalbum.com/photo/TnnLa8gJtLhF/540.jpg

Het was ingevroren met glycerol

Tags: