Belgisch doordrinkertje

Gestart door Martijn0172, 28-02-2019 21:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Ik heb nog een buisje Koninck gist in de vriezer liggen en dacht eens een Belgische Pale Ale te brouwen en ik ben tot onderstaand recept gekomen? Het doel is een lekker doordrinkbaar bier met niet te veel alcohol percentage.  Ik twijfel of ik nog wat Saaz hop toevoeg als drooghop, wellicht weer 80 gram. Iemand suggesties?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBelgische doordrinker
Brouwdatum13-03-2019
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume40,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Hazerswoude-Dorp
2,80 gCaSO4
9,00 mlMelkzuur
13,37 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l11 mg/l48 mg/l135 mg/l61 mg/l71 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,10 kgPale Ale moutDingemans7 EBC55,0 %
3,25 kgVienna moutWeyermann7 EBC35,0 %
0,93 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,2 gMagnumbellen10,2%60 min.15,8 IBU
80,0 gSaazpellets2,4%10 min.4,7 IBU
80,0 gSaazpellets2,4%whirlpool0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 2,0 l getrapte starterSchelde Ale (3655)bovengist


BrouwMark

Voor meer 'doordrinker' zou ik iets koeler maischen, verder: mooi recept!

haicoterbeek

Hallertauer Mittelfrue (aromahop) en Saaz (bitterhop) is ook een mooie combi.

Martijn0172

Bedankt voor de aanvullingen. Momenteel heb ik alleen Saaz in mijn vriezer, dus daar ga ik het mee doen. Ik heb nu het recept wat betreft temperaturen aangepast. Iemand nog suggesties voor de vergistingstemperaturen? Zou 20 ºC voldoen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBelgische doordrinker
Brouwdatum13-03-2019
BierstijlPale Ale (Belgisch)
Volume45,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Hazerswoude-Dorp
2,80 gCaSO4
9,00 mlMelkzuur
19,54 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l11 mg/l48 mg/l135 mg/l61 mg/l71 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,74 kgPale Ale moutDingemans7 EBC55,0 %
3,65 kgVienna moutWeyermann7 EBC35,0 %
1,04 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,3 gMagnumbellen10,2%60 min.16,8 IBU
80,0 gSaazpellets2,4%10 min.4,2 IBU
80,0 gSaazpellets2,4%whirlpool0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 2,0 l getrapte starterSchelde Ale (3655)bovengist


Koen S

Ik heb een speciale belge vergist met de Koninck gist op 18°C. Dit gaf een heel clean resultaat, inderdaad een lekkere doordrinker.

Martijn0172

Woensdag wil ik deze brouwen, ik krijg helaas niet de Koninckgist opgekweekt. Zou MJ m47 een goede vervanger zijn? Weet iemand nog andere korrel alternatieven voor een Belgian Pale ale

seed7

T.a.v. de gist, De Koninck heeft Engelse wortels, ik zou een vervanger eerder in die hoek zoeken dan in een echte Belg. Misschien S04?

T.a.v. doordrinkbaarheid, de hoeveelheid caramout zit dat een beetje in de weg. Persoonlijk zou ik het op zijn minst halveren en dan ook nog zorgen dat er zeker zo'n 10% suiker in het recept zit.

Ingo

Koen S

Citaat van: seed7 op 22-03-2019  08:06 uT.a.v. de gist, De Koninck heeft Engelse wortels, ik zou een vervanger eerder in die hoek zoeken dan in een echte Belg. Misschien S04?

T.a.v. doordrinkbaarheid, de hoeveelheid caramout zit dat een beetje in de weg. Persoonlijk zou ik het op zijn minst halveren en dan ook nog zorgen dat er zeker zo'n 10% suiker in het recept zit.

Ingo
Cara inderdaad naar 3 tot max 5%. Eventueel nog wat biscuit (tot 10%). Geen suiker, tenzij je een gist gebruikt met erg hoge svg.

ArnoldvM

En? Is het brouwen gelukt? Heb je al een eerste indruk?

Verstuurd vanaf mijn SM-P600 met Tapatalk


brouwerwaldonk

Citaat van: Martijn0172 op 22-03-2019  07:44 uWoensdag wil ik deze brouwen, ik krijg helaas niet de Koninckgist opgekweekt.
Je mag gist niet zomaar invriezen, dan gaan de cellen kapot door ijskristallen. Dekoninck is perfect houdbaar op wort in de koelkast op het koudste plekje onderaan.

https://myalbum.com/photo/TnnLa8gJtLhF/540.jpg

hans_nwk

Citaat van: Koen S op 22-03-2019  09:12 uCara inderdaad naar 3 tot max 5%. Eventueel nog wat biscuit (tot 10%). Geen suiker, tenzij je een gist gebruikt met erg hoge svg.
Ik zou zeggen geen suiker tenzij je een gist hebt met een erg lage SVG.

Koen S

Citaat van: hans_nwk op 06-04-2019  12:44 uIk zou zeggen geen suiker tenzij je een gist hebt met een erg lage SVG.
Klopt, dat was een lapsus 🤭

Brouwerij De Stichting

Mooi woord: lapsus. :duimop: Moest het wel ff opzoeken, maar dat was inderdaad een vergissing.

Martijn0172

Citaat van: ArnoldvM op 06-04-2019  06:49 uEn? Is het brouwen gelukt? Heb je al een eerste indruk?

Verstuurd vanaf mijn SM-P600 met Tapatalk

Ja zeker, hij ruikt al erg lekker. Uiteindelijk gebrouwen met MJ m44 en 5% cara120

Citaat van: brouwerwaldonk op 06-04-2019  08:04 uJe mag gist niet zomaar invriezen, dan gaan de cellen kapot door ijskristallen. Dekoninck is perfect houdbaar op wort in de koelkast op het koudste plekje onderaan.

https://myalbum.com/photo/TnnLa8gJtLhF/540.jpg

Het was ingevroren met glycerol

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.