Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tijd koken Hop in Brewfather  (gelezen 1025 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Scheepsrecht

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tijd koken Hop in Brewfather
« Gepost op: 28-02-2019 09:49 u »
Hallo,

Morgen heb ik een brouwdag gepland. Ik wil voor het eerst Brewfather gaan gebruiken. Ik heb een recept van een neipa gedownload en al BeerXML toegevoegd. Nu is voor mij niet helemaal duidelijk wanneer ik de hop toe moet voegen. Het wordt als het goed is een batch van 40 liter.

DIt staat er:

Hops (625 g)
90 g — Centennial 10% — Boil — 10 min

Is dit 10 minuten voor het einde? Of na 10 minuten?

Ik hoop dat jullie het weten.
Groet,
Gerben


ps. dit is de volledige lijst met hoppen.

Hops (625 g)
90 g — Centennial 10% — Boil — 10 min

68.3 g — Centennial 10% — Aroma — 15 min hopstand

68.3 g — Citra (Whole) 12.6% — Aroma — 15 min hopstand

68.3 g — Mosaic 11.3% — Aroma — 15 min hopstand

68.3 g — Centennial 10% — Dry Hop — 7 days

45.5 g — Citra (Whole) 12.6% — Dry Hop — 7 days

45.5 g — Mosaic 11.3% — Dry Hop — 7 days

68.3 g — Centennial 10% — Dry Hop — 3 days

57 g — Citra (Whole) 12.6% — Dry Hop — 3 days

45.5 g — Mosaic 11.3% — Dry Hop — 3 days

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 950
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #1 Gepost op: 28-02-2019 10:05 u »
Afhankelijk van de tijd dat de hop meekookt zal die bitterstof afgeven aan het wort.
Als er maar 1 hopgift wordt aangeduid, dan is dat na 10 minuten koken.
Wil je meer aroma dan wordt hop op meerdere tijdstippen toegevoegd tijdens koken, tot zelfs tijdens het koelen als de temperatuur van het wort op 80°C. staat

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.192
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #2 Gepost op: 28-02-2019 10:50 u »
Als je je verdiept in het biertype kom je tot de conclusie dat het 10 minuten voor einde koken moet zijn.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.474
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #3 Gepost op: 28-02-2019 10:58 u »
NEIPA's hebben bijna geen bitterheid, alleen aromahoppen bij het einde van de kook. Ik zou die hop zelfs bij flameout toevoegen of wanneer je net onder 80° hebt gekoeld. Bvb op 75° alle hop erin, half uur laten trekken, en daarna verder koelen en filteren.

Offline Scheepsrecht

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #4 Gepost op: 28-02-2019 11:26 u »
Allen bedankt voor het antwoord. Het gaat mij niet alleen om dit bier, maar ook om hoe ik de software in dit geval moet interpreteren.  Als er dus 'boil - 10 min' staat, dan betekent dat 10 minuten vσσr het einde koken? Ik heb namelijk de beerxml ook in BrouwHulp gezet, en daar worden de dryhop stappen niet vermeld.

Ik weet dat een neipa vrij veel aroma-hoppen heeft. Misschien had ik beter alle hoptoevoegingen kunnen vermelden.

Hops (625 g)
90 g — Centennial 10% — Boil — 10 min

68.3 g — Centennial 10% — Aroma — 15 min hopstand

68.3 g — Citra (Whole) 12.6% — Aroma — 15 min hopstand

68.3 g — Mosaic 11.3% — Aroma — 15 min hopstand

68.3 g — Centennial 10% — Dry Hop — 7 days

45.5 g — Citra (Whole) 12.6% — Dry Hop — 7 days

45.5 g — Mosaic 11.3% — Dry Hop — 7 days

68.3 g — Centennial 10% — Dry Hop — 3 days

57 g — Citra (Whole) 12.6% — Dry Hop — 3 days

45.5 g — Mosaic 11.3% — Dry Hop — 3 days

Offline b_art

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #5 Gepost op: 28-02-2019 11:45 u »
Ja inderdaad. De hop moet dus 10 minuten koken.

Offline Scheepsrecht

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #6 Gepost op: 28-02-2019 15:45 u »
Ja inderdaad. De hop moet dus 10 minuten koken.

Dank

Online brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 950
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #7 Gepost op: 28-02-2019 16:16 u »
Hallo,

Morgen heb ik een brouwdag gepland. Ik wil voor het eerst Brewfather gaan gebruiken. Ik heb een recept van een neipa gedownload en al BeerXML toegevoegd. Nu is voor mij niet helemaal duidelijk wanneer ik de hop toe moet voegen.

DIt staat er:

Hops (625 g)
90 g — Centennial 10% — Boil — 10 min

Is dit 10 minuten voor het einde? Of na 10 minuten?

Ik hoop dat jullie het weten.
Groet,
Gerben
Zet er ook eens bij voor hoeveel wort je die 90g hop 10 minuten laat meekoken. Ik vind 90g voor 10L heel weinig. Dat gaat maar 9,2 EBU opleveren en dat gaat een heel slap futloos biertje worden.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 495
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #8 Gepost op: 28-02-2019 17:58 u »
Zet er ook eens bij voor hoeveel wort je die 90g hop 10 minuten laat meekoken. Ik vind 90g voor 10L heel weinig. Dat gaat maar 9,2 EBU opleveren en dat gaat een heel slap futloos biertje worden.


Er gaat ook nog 200 gram bij in de hopstand. Afhankelijk van de temperatuur gaat dat ook nog wat bitterheid opleveren.




Offline Scheepsrecht

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #9 Gepost op: 28-02-2019 18:05 u »
Zet er ook eens bij voor hoeveel wort je die 90g hop 10 minuten laat meekoken. Ik vind 90g voor 10L heel weinig. Dat gaat maar 9,2 EBU opleveren en dat gaat een heel slap futloos biertje worden.

In een latere post staan alle aromahoppen die ik na het koken pas toevoeg. Zie de ge-update post.

Online brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 950
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #10 Gepost op: 28-02-2019 18:33 u »
De EBU stijging van hop na het koken is heel miniem. Ik hoop voor u dat het toch een bier in balans wordt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.011
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #11 Gepost op: 28-02-2019 20:53 u »
NEIPA's hebben bijna geen bitterheid, alleen aromahoppen bij het einde van de kook.

ja leuk, maar als je geen bitterhop gift geeft, zul je verrast zijn hoeveel bitterheid je aromahop gift nog geeft....

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 629
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #12 Gepost op: 01-03-2019 08:31 u »
Ik zou niet voor een neipa kiezen als eerste bier in een nieuwe installatie maar voor een 'goedkoper' bier minder gevoelig voor oxidatie

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 427
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Tijd koken Hop in Brewfather
« Reactie #13 Gepost op: 01-03-2019 08:56 u »
De EBU stijging van hop na het koken is heel miniem. Ik hoop voor u dat het toch een bier in balans wordt.

Komt dit niet omdat in IBU alleen geisomeriseerde alfazuren worden meegerekent. Alfazuren (dus niet geisomeriseerd) hebben zelf ook aan licht bittere smaak, alleen vele minder dan de geisomeriseerde versie. Als je dan een hele hoop alfazuur toevoegd (bijvoorbeeld bij een dikke dryhop in een NEIPA) komt daar zeker wel bitterheid bij, alleen kan je die niet kwantificeren in IBU.

In de VS hebben ze al we "0 IBU IPA's" die toch wel een degelijk bittertje hebben...

Tags: