Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: BrouwHulp: Infusietemperatuur en het te laag uitkomen tot maischtemperatuur  (gelezen 3278 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hobbyman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
BrouwHulp vind ik een fijn programma, en het zal ongetwijfeld allemaal kloppen, dus ik doe denk ik iets fout.

Als ik bijvoorbeeld op 67 graden wil maischen, dan moet ik in BrouwHulp voor 35 liter bier, en 31 liter beslagwater, het water opwarmen naar 69,6 om op 67 graden uit te komen na het toevoegen van de mout. Ik kom telkens enkele graden lager uit dan de bedoeling is.
In de database de maischkuip gegevens juist ingevuld incl. gewicht, materiaal soort etc.
Temperatuur van het mout ingevuld, voorverwarmde moutkuip ook. Ik verwarm het water in de ketel tot 69,6 , stort de mout en kom te laag uit. Hoe kan dat?

Heb de temperaturen niet juist geregistreerd om te weten hoeveel de afwijking is, dus ik moet op het progamma kunnen vertrouwen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: be
Waarschijnlijk wordt in het programma geen rekening gehouden met de ketelinvloed.
Wanneer je een ketel met dunne wanden hebt houdt deze minder warmte vast.

Nu je weet dat je temperatuur te laag komt dan kun je deze gewoon hoger instellen toch.  :denken:

Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.067
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Verwarm je je water in de beslagketel? Dan hoef je toch geen rekening te houden met wanddikte oid; de gebuikte hoeveelheid graan en de temp. daarvan is dan de enige factor die de temp. beinvloedt

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: be
Verwarm je je water in de beslagketel? Dan hoef je toch geen rekening te houden met wanddikte oid; de gebuikte hoeveelheid graan en de temp. daarvan is dan de enige factor die de temp. beinvloedt

Toch wel. Het is de totale opgewarmde massa dat van belang is. En die totale massa is water en massa van de ketel.

Offline hobbyman

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ik verwarm mijn water in de beslagketel. Het gewicht en materiaal soort heb ik correct ingevoerd. Evenals de afmetingen. Vinkje voorverwarmde maischketel staat aan.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Ketel isoleren, je verliest heel snel enkele graden tijdens storten en roeren.
Bij mij klopt het bijna altijd.
Je hebt natuurlijk een groot verschil tussen onder- en bovenkant van je beslag. Dit kan makkelijk oplopen tot een graad of 5. Goed roeren is dus de boodschap.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.435
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Ketel isoleren, je verliest heel snel enkele graden tijdens storten en roeren.
Bij mij klopt het bijna altijd.
Je hebt natuurlijk een groot verschil tussen onder- en bovenkant van je beslag. Dit kan makkelijk oplopen tot een graad of 5. Goed roeren is dus de boodschap.
Dat heb ik ook ondervonden en toen maar een isolatiemantel voor de Easybrew aangeschaft. Werkt goed, beslag op alle plaatsen zelfde temperatuur. Gemaischt op 1200 W en gekookt op 2000 W. ;)

Offline ElmerVDM

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: 00
  • Gewoon blijven oefenen
Toch nog maar eens een reactie in dit topic, omdat we er vandaag bij het brouwen ook weer tegen aan liepen dat we met de gegevens van BrouwHulp te laag uitkwamen wat betreft de maischtemperatuur. De temperatuur van het maischwater zou 68,5 graden moeten zijn volgens BrouwHulp om op een maischtemperatuur van 64 graden uit te komen. We kwamen uit op zo'n 57 graden. De gegevens van de installatie zijn nauwkeurig ingevuld...

Ik denk dat de berekeningen in het programma niet kloppen... Als circa 25% van het totale beslag (de mout) een temperatuur van 2 graden heeft en 75% (het water + de pan) een temperatuur van 68, kan het eindresultaat nooit de gewenste 64 graden zijn. Dus ik heb zelf een berekening gemaakt obv de massa's en temperatuur. Daaruit volgt dat het water een temperatuur had moeten hebben van bijna 80 graden. Bij de aanbevolen watertemperatuur van 68 graden is de voorspelde uitkomst voor de maisch in mijn rekensheetje 56 graden: dat ligt een stuk dichter bij de werkelijkheid. Volgende keer maar eens uitgaan van de eigen berekeningen...

Offline derik

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Is het een pan met dikke bodem?
Vriest het buiten?
Dit zijn enkele elementen om rekening mee te houden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.583
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Is het een pan met dikke bodem?
Vriest het buiten?
Dit zijn enkele elementen om rekening mee te houden.

Klopt helemaal. De temperatuur van de mout maakt veel uit. Nu het kouder is, is het niet vreemd dat je beslag meer afkoelt als je de mout stort. Bij de meeste software kun je de temperatuur van de mout instellen.

Bij Brewfather wordt rekening gehouden met
- de omgevingstemperatuur;
- temperatuur van de mout;
- hoeveelheid maischwater;
- hoeveelheid mout;
- warmtecapaciteit van de brouwketel.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.386
  • Land: nl
  • meten is weten
Ik verwarm mijn water in de beslagketel. Het gewicht en materiaal soort heb ik correct ingevoerd. Evenals de afmetingen. Vinkje voorverwarmde maischketel staat aan.
Hoeveel mout heb je en wat is de temperatuur van je mout? Gewicht van je beslagkuip (bodem en wanden die in contact staan met beslag)
Ik krijg bv dit:



Offline ElmerVDM

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: 00
  • Gewoon blijven oefenen
Het klopt dat de maisch afkoelt tijdens het storten van de mout. Dat heb ik even buiten beschouwing gelaten (mede omdat de maischketel goed geīsoleerd is). Waar het mij om ging is dat de berekeningen al niet kloppen als je uitsluitend kijkt naar de massa's van maischwater + pan versus de mout zonder rekening te houden met andere factoren zoals de luchttemperatuur. De berekeningen van BrouwHulp kloppen niet als het buiten 2 graden is, maar ook niet als het buiten 30 graden is...

Simpel rekenvoorbeeldje (uitgaande van optimale warmte overdracht en gelijk warmtecapaciteit van RVS, mout en water):
10 kg mout van 2 graden
40 kg water + pan van 69 graden
levert een totale massa van 50 kg
en een temperatuur van 10/50 * 2 + 40/50 * 69 =  56 graden.

Volgens BrouwHulp zou de temperatuur op zo'n 64 graden uitkomen, terwijl daar dezelfde massa's en temperaturen ingevoerd zijn.

En wat me net ook opviel is dat het helemaal niets uitmaakt of het vinkje bij voorverwarmde maischkuip aan of uit staat, terwijl het wel degelijk relevant is voor de berekeningen welke temperatuur de maischkuip heeft.

Offline ElmerVDM

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: 00
  • Gewoon blijven oefenen
Hoeveel mout heb je en wat is de temperatuur van je mout? Gewicht van je beslagkuip (bodem en wanden die in contact staan met beslag)
Ik krijg bv dit:


BrouwHulp geeft met deze getallen aan dat het water 68,9 graden moet zijn. Als je de manier van opwarmen op 'brouwwater toevoegen...' zet dan geeft jouw tool 72,2 graden aan? BrouwHulp zegt dan nog steeds 68,9 graden.

Wat is jouw ervaring met deze rekenhulp qua voorspelbaarheid? Ik ga deze tool volgende keer maar eens proberen (ik ga er van uit dat deze wel rekening houdt met de verschillende warmtecapaciteit).

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.386
  • Land: nl
  • meten is weten
Wat is jouw ervaring met deze rekenhulp qua voorspelbaarheid? Ik ga deze tool volgende keer maar eens proberen (ik ga er van uit dat deze wel rekening houdt met de verschillende warmtecapaciteit).
Er zit inderdaad alles in gewoon rechttoe rechtaan natuurkunde zonder speciale aannames, dus niets spannends en zou dus altijd voorspelbaar moeten zijn.
Voor wie geinteresseerd is als bijlage de procedure in delphi.

Dit is de hoofdformule:
Tbrouwwater:=(tma*(c1*mo+wmo+bw+c2*pan)-tmo*(c1*mo+wmo)-tpan*c2*pan)/bw;
pan:=massabrouwketel;
tma:=Temperatuur van het beslag tot nu toe
mo:=moutgewicht
wmo:=watrervolume in de mout
bw:=volume van het toe te voegen brouwwater
tmo:= temperatuur van de mout bij toevoegen
tpan:=temperatuur van de ketel bij toevoegen mout

Tags: