Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Blauwe Engel Scottisch export  (gelezen 2161 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Blauwe Engel Scottisch export
« Gepost op: 10-02-2006 19:14 u »
Ha mannen :proost:

Morgen ga ik als 'tussenbiertje' een scottisch export brouwen naar het vermeende recept van de McEwan 80/-. Dit wordt het recept:

Scottisch Ale
Batch Size (L):† † † † † † 10.00† † Wort Size (L):† † †10.00
Total Grain (kg):† † † † †1.69
Anticipated OG:† † † † † 1.043† † Plato:† † † † † † †10.62
Anticipated EBC:† † † † †24.2
Anticipated IBU:† † † † † 30.7
Brewhouse Efficiency:† 80 %
Wort Boil Time:† † † † † †90† † Minutes

Grain/Extract/Sugar

† †%† † †Amount† † †Name† † † † † † † † † † † † † † † † † Origin† † † † †EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 79.8† † †1.35 kg.† †Pale Mout 7 - Dingemans† † † †BelgiŽ† † † † † † †8
† 5.9† † †0.10 kg.† † Cara Crystal (Cara 120)† † † † †BelgiŽ† † † † †123
† 5.3† † †0.09 kg.† † Aroma Mout (amber 50)† † † † BelgiŽ† † † † † †49
† 3.0† † †0.05 kg.† † Tarwemout - Dingemans† † † †BelgiŽ† † † † † † †3
† 0.9† † †0.02 kg.† † Carafa Special ontkaft (2)† † † Duitsland† † 1125
† 5.0† † †0.09 kg.† † Kristalsuiker† † † † † † † † † † † † †Nederland† † † † 0

Hops

 Amount† † †Name† † † † † † † † † † † † † † † Form† † Alpha† †IBU† †Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 10.00 g.† † †Goldings - E.K.† † † † † † † † †Pellet† † 5.80† † 7.7† †15 min.
 15.00 g.† † †Fuggle† † † † † † † † † † † † † † Whole† †5.70† †23.1† 90 min.

Yeast
-----
tja...

Mash Schedule
-------------
L Water Per kg Grain: 2.50 - Before Additional Infusions

Saccharification Rest Temp :† 67† Time:† 90


Ik heb zowel Nottingham als Coopers en Windsor liggen. Windsor wil ik niet gebruiken, omdat deze niet ver genoeg doorvergist voor dit type. Ik twijfel dus tussen Nottingham en Windsor. Wat denken jullie?

Edwin


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Blauwe Engel Scottisch export
« Reactie #1 Gepost op: 10-02-2006 19:31 u »
Hey Edwin,

Je bedoeld tussen nothingham en Coopers.
Nothingham vergist goed door, maar die moet wel verzuipen in de hop.
Mmm 30 IBU, moet lukken.

Ik persoonlijk had natuurlijk de Windsor gepakt Ha Ha.
Coopers heb ik geen ervaring mee.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Blauwe Engel Scottisch export
« Reactie #2 Gepost op: 10-02-2006 19:35 u »
Sjonge jonge alweer een korrelaar!!!

Waarom nou niet zo'n prachtige gist als Scottish Ale van Wyeast? Alle bieren gaan toch een beetje op elkaar lijken met al dat gekorrel....  :'(

Moet een Scottish Export niet nůg bitterder zijn? Verder lijkt 't me een mooie stort op de suiker na, waarom?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Blauwe Engel Scottisch export
« Reactie #3 Gepost op: 10-02-2006 21:02 u »
cooper's is ook niet zo'n doorvergister maar ik zou toch gaan voor windsor of cooper's voor de gewenste fruitigheid. Prima korrelgisten, naar mijn bescheiden mening moet Edgar niet zo zeuren: korrelgisten zijn goed. Ik zou de suiker weglaten, het wordt toch al een licht bier, en wellicht kun je de moutstort nog wat vereenvoudigen, die tarwemout bv lijkt me volledig overbodig. Een bitterheid van 30 lijkt me meer dan genoeg, normaliter zijn ales, vooral die van mcewans, alles behalve bitter.
Toevallig ga ik als alles goed gaat maandag ook brouwen met cooper's.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Blauwe Engel Scottisch export
« Reactie #4 Gepost op: 11-02-2006 10:14 u »
Ha mannen :proost:

Gisteren kreeg ik het idee om vandaag te brouwen. Dan zijn korrelgisten (zeker de tegenwoordige) mooie alternatieven. Mijn voorkeur gaat wel uit naar de scottisch Ale-gist van Wyeast, maar dan was er vandaag niet gebrouwen...Ik heb een doelSG van ongeveer1012. Coopers trekt dat dus niet begrijp ik uit jullie opmerkingen. Ik heb nog even om te dubben. De Nottingham haalt dat doelSG redelijk goed, maar welke vergistingsgraad heeft de Coopers?

De mout is al geschroot, dus een vereenvoudiging zit er niet meer in ;D. Johan had geen melkzuur meer en bovendien heb ik daar ook minder goede ervaring mee...Ik zuur vandaag dus aan door een dag eerder te schroten.

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Blauwe Engel Scottisch export
« Reactie #5 Gepost op: 13-02-2006 11:04 u »
Welke gist is het nou geworden en hoe staat het er nu voor?

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Blauwe Engel Scottisch export
« Reactie #6 Gepost op: 13-02-2006 19:54 u »
Hoi :proost:

Ik ben weer even achter mezelf aan het aanrennen... ??? Geen tijd genomen even te rapporteren. Ik heb via de zoekfunctie gezocht naar ervaringen met Coopers en met Windsor, met name voor wat betreft de vergistingsgraad. Het viel me op dat er meer ervaringen zijn te vinden over Windsor dan over de Coopers. Toch had ik het idee dat de Coopers iets verder zou kunnen doorvergisten, dus die is het geworden.
Het brouwen verliep verder zonder problemen. Iets te veel opbrengst, maar daar hoor je me niet over klagen! De vergisting sloeg diezelfde avond al aan en nu blubt ie nog steeds rustig verder. Ik kwam er gisteren achter dat de vergistingsruimte 160C was. Voor de top van de vergisting niet zo erg, maar wanneer de vergisting daar overheen is bestaat de kans dat de vergisting stroever zal verlopen op die temperatuur. Daarom de verwarming wat opgestookt om een wat hogere omgevingstemperatuur te verkrijgen.
Afwachten nu...

Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.442
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Blauwe Engel Scottisch export
« Reactie #7 Gepost op: 13-02-2006 20:12 u »
Siris adviseert inderdaad een vergistingstemperatuur van 24 grC voor de Cooper's.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Blauwe Engel Scottisch export
« Reactie #8 Gepost op: 14-02-2006 19:59 u »
ondanks de lage omgevingstemperatuur net overgeheveld naar de lagering :proost:

De hoofdvergisting leek voorbij. Het jongbier is nog erg troebel, maar smaakt goed; mooie mout en bitterheid. De esters komen hopelijk nog, want er ontbreekt nog wat fruitigheid (het is vaag op de achtergrond waarneembaar). Maar ja...drie dagen geleden ging het wort pas op de gist, dus ik moet alles ook even de tijd geven.
Ondanks de temperatuur een SG van 1013. Niet verkeerd dacht ik zo!

Edwin

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Blauwe Engel Scottisch export
« Reactie #9 Gepost op: 26-02-2006 14:30 u »
Zo :proost:

Gebotteld. Het bier had een eind-SG van 1012 en dat is precies wat ik wilde bereiken! Een echte toevalstreffer, want ik ken deze gist eigenlijk helemaal niet. Het beloofd een echte Scottisch te worden! Althans, de hopgeur en fruitigheid doet me sterk aan mijn vakanties in Schotland denken. Voor mij dus voldoende, maar of het nu echt een Scottisch is? Morgen eens een McEwans 80 kopen (In Utrecht te koop) en dan eens aan een test onderwerpen.
Mooie gist by the way...

Edwin

Tags: