Stelling: Alcoholvrij/arm bier moet een categorie bij hobbybierbrouwwedstrijden

Gestart door Haagse Wouter, 14-02-2019 20:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Haagse Wouter

Ik zat vandaag is te kijken naar het ONK. Het valt mij op dat een biertype die niet meer weg te denken is uit de supermarkten niet terug te vinden is op het onk: het alcoholvrije/arme biertje.
Nu kun je in categorie A,B en E een alcoholvrij/arm bier insturen, maar dit is natuurlijk geen eerlijke competitie.

Mijn stelling is dus alcoholvrij/arm bier moet een aparte categorie bij hobbybierbrouwwedstrijden.

Ik ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden. Waarom wel of niet? Zo ja in welke vorm lijkt je dit geschikt?

Waarom wel/niet?:
Alcohol is helaas niet gezond. Ik wou dat het anders was, maar het wordt steeds duidelijk dat dit niet het geval is.  Vanaf een glas per dag gemiddeld heeft men een significant risico of vroegtijdig overlijden (1-2 glazen per dag= 6 maanden, 2-3.5 glazen per dag = 1-2 jaar, meer dan 3.5 = 4-5 jaar1).
De ontwikkeling van beter smakend alcoholvrij/arm bier lijkt mij dus een goede ontwikkeling. Door af en toe een biertje te laten staan en een variant met minder alcohol te pakken bevoorder je je gezondheid. Dat wordt een stuk makkelijker en leuker als die bieren dan ook goed smaken. Als mensen dit soort bieren wat meer brouwen dan verkrijgen we als communie meer kennis van hoe je deze bieren goed kan brouwen.

Hoe zie ik dit voor me?
Wat mij een goed idee lijkt om dit te doen in te vorm van een roulerende categorie voor een alcoholarme bierstijl. B.v. jaar 1 een alcoholarme IPA en het jaar erop een alcoholarme Pilsner.
Niet te ingewikkeld dus, maar een welgedefinieerde categorie.

1. Wood, AM et al. Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individual-participant data for 599 912 current drinkers in 83 prospective studies. Lancet; 14 April 2018; DOI: 10.1016/S0140-6736(18)30134-X
(Uitleg van Cambridge hierover https://www.cam.ac.uk/research/news/drinking-more-than-five-pints-a-week-could-shorten-your-life-study-finds)

de_mettes

Beste Wouter, ik kan me niet vinden in je voorstel. Alcoholvrij, c.q. alcoholarm bier is geen bier. Da 's zoiets als een elektrische fiets: wel een fiets, maar niet zoals een fiets bedoeld is, nml. een rijwiel met man- of vrouwkracht. Een Roetpiet is ook geen echte Zwartepiet ten minste in mijn ogen). Bier zonder of met een ietsie-pietsie alcohol is ook geen bier zoals het bedoeld is in eerste instantie. Geef de vloeistof dan een andere naam, bv. "Biersmakend water" , of nog "Fluitjesbier". In België spreekt men zelfs van "Kindjesbier", wat voor mijn part vertaald mag worden naar "Peuterbier". Het staat natuurlijk iedereen vrij te brouwen wat hij zelf wil drinken om zijn leven te rekken, maar ik betwijfel dat dit de meest efficiënte methode is, tenzij je alcoholhoudend bierdrinken combineert met autorijden natuurlijk. dan heb je wel een langer-leven-punt.

Haagse Wouter

Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom hetgeen wat je zegt een argument is voor het niet als categorie toevoegen.

Als ik mag samenvatten.
Je zegt "Het is geen bier, en daarom hoort het niet thuis op een wedstrijd met bier"?
Want je vind dat als je dit wel doet, het afdoet aan andere bieren? Of begrijp ik het niet goed?

Of het wel of geen bier is? Alcoholarm bier is qua percentage vele male dichter bij "bier zoals het bedoeld" is dan de moderne bieren die wij drinken ;). Volgens jouw argument kun je elk bier boven 2.5% niet als bier bestempelen.

middelaersch

Alcohol vrij / arm bier, tsja, ik drink het wel eens als ik op een feestje ben en nog moet autorijden.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit een geproefd heb waarvan ik dacht 'dat is echt lekker'.

Als het de professionals niet lukt om een lekker alcohol vrij biertje te brouwen, dan heb ik niet de illusie dat het mij wel lukt.
Van de andere kant: als het wel lukt om tot een recept te komen met weinig of geen alcohol dat echt goed smaakt, dan heb je denk ik goud in handen.

seed7

Lijkt me een prima idee Wouter. Een klasse voor bieren bieren <1,5 - 2%. Een categorie waar nog amper ontwikkeling in zit en waar je wel heel smaakvolle bieren in kunt maken. Ben echt benieuwd waar hobbybrouwers mee gaan komen.

ingo

Croch

Citaat van: middelaersch op 14-02-2019 &nbsp;23:55 uVan de andere kant: als het wel lukt om tot een recept te komen met weinig of geen alcohol dat echt goed smaakt, dan heb je denk ik goud in handen.

Helemaal mee eens. Binnen dit gebied is er nog heel veel ontwikkeling mogelijk, dus zou deze stap mogelijk wel een stimulans geven. Goed idee, Wouter!

Martijn0172

Zeker een goed idee! Ik ben voor! Er zit toekomst in dit soort bieren en volgens mij daardoor voor de brouwer juist veel uitdaging! Ik heb het zelf nog niet gebrouwen, maar ga dit zeker doen

DLB

Citaat van: middelaersch op 14-02-2019 &nbsp;23:55 uIk moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit een geproefd heb waarvan ik dacht 'dat is echt lekker'.


En daarom juist vind ik dat het wél een categorie zou moeten zijn. Ben het dus met Wouter eens.
Hoe mooi zou het zijn als het toch lukt om een onwijs lekker bier te produceren met minder dan 1.2% alcohol!?


Er zou daar een bepaalde gist voor zijn dat alleen glucose omzet. Is iemand hier mee bekend?

hansHalberstadt

Citaat van: de_mettes op 14-02-2019 &nbsp;21:48 uAlcoholvrij, c.q. alcoholarm bier is geen bier.
Dat is een mening, maar een mening kun je niet gebruiken om te beslissen over toevoegen van klassen. andere meningen zijn net zo waardevol immers. Het gaat er meer om of je het eens bent met de stelling dat alcoholvrij ondergesneeuwd zou raken tussen de andere bieren en daarom een aparte klasse zou moeten krijgen. Lijkt mij een goed idee.ene we hebben nu ook al een opsplitsing tussen >1060 of <1060  waarchijnlijk om dezelfde reden. dus kan er om de reden ook wel >1% of <1% bij. (of een andere haalbare waarde)

remolen

Persoonlijk vind ik het ook geen bier. Maar zou best een categorie mogen worden hoor.
Wat denk je van Radler? De een zegt het is net ranja en de ander vindt het lekker. Het is maar waar je van houdt.


Ronald_

Ja dit moet een categorie worden! Door thuisbrouwers uit te dagen worden nieuwe technieken en processen bedacht, zit gaat vanzelf een weg vinden naar de schappen als het echt zeer smakelijk is.

Als je zegt dat het geen bier is dan heb je oogkleppen op.

Walsingham

Een categorie alcoholarm tot 2 à 3% alcohol lijkt me wel iets interessant. Alcoholvrij bier (<0.5%) lijkt me echter een iets te moeilijke opdracht als hobbybrouwer. In de industrie moeten ze speciale technieken en dure installaties gebruiken om naar die zeer lage waarden te gaan, volgens mij is het niet mogelijk om als hobbybrouwer zo'n bier te maken.

Los daarvan, alcoholarm lijkt me wel degelijk mogelijk en kan een zeer innovatieve categorie worden.

 :biersmile:

springerke

Alcoholarme bieren zijn nog goed te drinken, zoals bij ons in België het bekende Piedboeuf met een alc.1,1 % vol.
Alcoholvrije bieren is wat anders in mijn ogen, de ene is nog slechter dan de andere en heb er al vele geproefd. Smaakt gewoon naar vers gebrouwen wort, maar dat is natuurlijk mijn bevinding.
Er is één uitzondering en dit is niet lang geleden op TV geweest in het nieuws, zou het eerste alcoholvrije bier ter wereld zijn die smaakt zoals het zelfde bier maar dan met alcohol.
https://www.brugsezot.be/nl/het-bier/sportzot

middelaersch

Alcoholvrij / -arm bier kun je op twee manieren brouwen:
- door de recept samenstelling;
- door 'normaal ' alcoholhoudend bier te brouwen en vervolgens door destillatie het alcohol eruit te halen. Bij deze methode kun je door goed meten en rekenen denk ik ook vrij nauwkeurig bepalen hoeveel alcohol je houdt in je bier.

Hai

Citaat van: springerke op 15-02-2019 &nbsp;11:26 uAlcoholarme bieren zijn nog goed te drinken, zoals bij ons in België het bekende Piedboeuf met een alc.1,1 % vol.
Alcoholvrije bieren is wat anders in mijn ogen, de ene is nog slechter dan de andere en heb er al vele geproefd. Smaakt gewoon naar vers gebrouwen wort, maar dat is natuurlijk mijn bevinding.
Er is één uitzondering en dit is niet lang geleden op TV geweest in het nieuws, zou het eerste alcoholvrije bier ter wereld zijn die smaakt zoals het zelfde bier maar dan met alcohol.
https://www.brugsezot.be/nl/het-bier/sportzot
Even ter verdediging nationale trots :), Heineken 0.0 is het beste wat ik ooit geproefd heb.

Brugse Zot zit nog alcohol in 0,4 %, dus niet 0.0

springerke

Ja het is een foutje van mij. Het moet een alcoholarm bier zijn de Brugse Zot.

Haagse Wouter

Overigens, is mijn angst dat bij een algemene acolholarme categorie de IPA's de rest ondersneeuwt.
De IPA is bij verre het makkelijkste alcoholarme bier om te brouwen omdat de smaak zo extreem afhankelijk is van de hop.

Citaat van: middelaersch op 15-02-2019 &nbsp;11:58 uAlcoholvrij / -arm bier kun je op twee manieren brouwen:
- door de recept samenstelling;
- door 'normaal ' alcoholhoudend bier te brouwen en vervolgens door destillatie het alcohol eruit te halen. Bij deze methode kun je door goed meten en rekenen denk ik ook vrij nauwkeurig bepalen hoeveel alcohol je houdt in je bier.

In de praktijk zal het voor hobbybrouwers om het eerste gaan.

Overigens, wordt industrieel alcoholvrij bier tegenwoordig meestal gemaakt door omgekeerde osmose.

middelaersch

Citaat van: Haagse Wouter op 15-02-2019 &nbsp;13:38 uIn de praktijk zal het voor hobbybrouwers om het eerste gaan.

Dat zie ik niet zo. :weetniet:

Met een oude ketel van een melkmachine en wat koperen buis knutsel je zo een destilleerketeltje in elkaar, stelt weinig voor.
Enige probleem dat ik wel zie is hoe je weer koolzuur in het afgestookte bier krijgt, want dat zal met het destilleren ook wel 'in damp opgaan'  :-\

Dan moet je waarschijnlijk met sodakegs e.d. aan de slag, en dat vind ik dan weer ingewikkeld. Maar er zijn hier vast genoeg mensen die daar raad mee weten denk ik.

hans_nwk

Citaat van: middelaersch op 15-02-2019 &nbsp;15:21 uDat zie ik niet zo. :weetniet:

Met een oude ketel van een melkmachine en wat koperen buis knutsel je zo een destilleerketeltje in elkaar, stelt weinig voor.
Enige probleem dat ik wel zie is hoe je weer koolzuur in het afgestookte bier krijgt, want dat zal met het destilleren ook wel 'in damp opgaan'  :-\
Je kunt thuis het risico nemen maar voor een wedstrijd kun je zo'n bier niet accepteren want thuisstoken mag niet.
Ik kan me niet voorstellen dat een brouwwedstrijd daar op zit te wachten.

middelaersch

Citaat van: hans_nwk op 15-02-2019 &nbsp;15:34 u...... want thuisstoken mag niet.

Daar heb je wel een punt. Even denken :nut: Als je niet (want illegaal) wilt destilleren, dan kun je ook het bier in een gewone pan tot 80 graden verwarmen. Dan verdampt de alcohol ook uit het bier, maar vang je het niet op. Zonde natuurlijk, maar dat mag wel en heeft m.b.t. het bier hetzelfde resultaat.
(Wel buiten of onder een goede afzuigkap doen, want een te hoge concentratie alcoholdamp is gevaarlijk.)

breda82

Goed idee, kan de alcoholarme bieren zeker waarderen.
Habbekrats van het uiltje is een mooi voorbeeld of de Playground van Van der Streek.

Nanny state van Brewdog vind ik dan weer helemaal niks. Heineken 0.0 is ook een mooie poging.

wiliam

Laten we het eens anders bekijken. Wie opent hier een item over een recept met alcoholarm bier?
Ga recepten verzamelen, brouw ze en beoordeel ze onder elkaar. Er loopt nu ook een topic waarbij men elkaars bier beoordeeld. We hoeven niet naïef te zijn, als er hier begonnen wordt, komt er een hobbybrouwers groep die zich hierin specialiseert. Vele van ons komen ook op het Vlaamse forum, ook daar zal men dan snel een groepje enthousiastelingen vinden. Voor je het weet, komt dit bier op wedstrijden, en ik verwacht dat je binnen 5 jaar een aparte categorie hebt. Denk dan niet aan het gezonde, maar over de kwaliteit, en je zult zien dat het vrij snel zal gaan aanslaan. Alleen al vanwege de uitdaging zullen sommige dit dan weer delen met de Duitse collega's. Ik zeg "gewoon doen". Overigens je bier bevriezen en daarna ontdooien, dan komt als eerste de alcohol vrij (wat je afvoert) en dit is géén distilleren, en dus niet verboden. 

Hay

Voor mij mag die categorie er best bij komen hoor.
Maar ik heb helemaal niks met alcoholvrij/-arm bier en als ik niet kan of mag drinken dan drink ik niks of fris.
Vind het gewoon niet lekker, en waarom zou ik dat 0.0 of zoiets drinken.
Bij mij gaat het  bij een lekker speciaalbier drinken niet om de alcohol in tegenstelling tot een  avondje pils zuipen.
Maar door het hele proces zit het er gewoon in net als bij wijn.
Maar dat je er nu bij gaat zetten dat alcohol niet gezond is en dat dat steeds duidelijker wordt.
Goh dat wist ik niet. Kom op he dat is nooit anders geweest.

Hay

Citaat van: wiliam op 15-02-2019 &nbsp;17:28 uLaten we het eens anders bekijken. Wie opent hier een item over een recept met alcoholarm bier?
Ga recepten verzamelen, brouw ze en beoordeel ze onder elkaar. Er loopt nu ook een topic waarbij men elkaars bier beoordeeld. We hoeven niet naïef te zijn, als er hier begonnen wordt, komt er een hobbybrouwers groep die zich hierin specialiseert. Vele van ons komen ook op het Vlaamse forum, ook daar zal men dan snel een groepje enthousiastelingen vinden. Voor je het weet, komt dit bier op wedstrijden, en ik verwacht dat je binnen 5 jaar een aparte categorie hebt. Denk dan niet aan het gezonde, maar over de kwaliteit, en je zult zien dat het vrij snel zal gaan aanslaan. Alleen al vanwege de uitdaging zullen sommige dit dan weer delen met de Duitse collega's. Ik zeg "gewoon doen". Overigens je bier bevriezen en daarna ontdooien, dan komt als eerste de alcohol vrij (wat je afvoert) en dit is géén distilleren, en dus niet verboden.

William dat is eisbocken toch?
Heb ik ook is ooit gedaan met een quadrupel maar dan houd je juist meer alcohol over.
Was wel lekker.

wiliam

Hay, je hoeft het alcohol niet bewaren, (hoewel) >:D, doordat alcohol onder lagere temperaturen al vloeibaar is/wordt, kun je dit scheiden van je bier. Overigens, heb je natuurlijk als je alle alcohol verwijderd, mout water.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.