Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een kruidige blond?  (gelezen 1456 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline erik ijssels

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
Een kruidige blond?
« Gepost op: 11-02-2019 16:47 u »
Zou dit wat worden denken jullie?

Kruiden laatste 10 minuten van de kook.

Ik krijg alleen mijn uitdraai niet goed uit BrouwHulp.
want:
begin SG 1,052
geschatte eind sg 1,012
Geschat alcohol 5,3%

Of heb ik toch iets verkeerds ingevuld.
Ga het ook  nog met Styrian Goldings doen zelfde ibu en tijden

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBlond
Naam recept0003 Saaz (00-00-2019)
Brouwdatum03-02-2019
BierstijlBlond
Volume10,0 l
Begin SG1,027 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad69,9%
Alcoholgehalte2,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Rager)23 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lmijn water
4,32 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l34 mg/l11 mg/l54 mg/l29 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC80,0 %
0,50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC20,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
44,0 °C1 min.10 min.4,0 l/kg
63,0 °C19 min.30 min.4,0 l/kg
72,0 °C9 min.30 min.4,0 l/kg
78,0 °C6 min.5 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
16,6 gSaazbellen3,2%60 min.15,9 IBU
38,9 gSaazbellen3,2%10 min.7,5 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gCitroengraskruidkoken
5,00 gKardemonspecerijkoken
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
4,5 gAbbaye ()bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering5,0 °C


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: een kruidige blond?
« Reactie #1 Gepost op: 11-02-2019 18:15 u »
44 graden stap kan er uit
En kardemom moet je niet al te veel er in doen 5 g is echt veel te veel.
Denk meer aan 0,1 g - 0,2 g.

Offline erik ijssels

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
Re: een kruidige blond?
« Reactie #2 Gepost op: 11-02-2019 19:41 u »
44 graden stap kan er uit
En kardemom moet je niet al te veel er in doen 5 g is echt veel te veel.
Denk meer aan 0,1 g - 0,2 g.

Gebruik je dan poeder of het hele zaad, met schil ed die je kneust?


Gebruik verse citroengras die ik in blokjes snij, korianderkorrels die ik plet tussen 2 lepels en dit doe ik met de kardemom ook.
Dit in een liter water dat kookt en 10 minuten mee koken.
Aflaten koelen en proeven (3 verschillende hoeveelheden mengsels)

En smaakte niet heel verkeerd 0,5 gram citroengras 0,5 gram korianderkorels en 0,5 gram kardemom.
Doet het gisten en dergelijke ook nog veel met de smaak omdat het zo snel overheerst dan?

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.233
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: een kruidige blond?
« Reactie #3 Gepost op: 12-02-2019 12:06 u »
Gebruik je dan poeder of het hele zaad, met schil ed die je kneust?


Gebruik verse citroengras die ik in blokjes snij, korianderkorrels die ik plet tussen 2 lepels en dit doe ik met de kardemom ook.
Dit in een liter water dat kookt en 10 minuten mee koken.
Aflaten koelen en proeven (3 verschillende hoeveelheden mengsels)

En smaakte niet heel verkeerd 0,5 gram citroengras 0,5 gram korianderkorels en 0,5 gram kardemom.
Doet het gisten en dergelijke ook nog veel met de smaak omdat het zo snel overheerst dan?
Zaad kneuzen

Kardemom overheerst gewoonweg zeer snel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.896
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: een kruidige blond?
« Reactie #4 Gepost op: 12-02-2019 22:10 u »
Doet het gisten en dergelijke ook nog veel met de smaak omdat het zo snel overheerst dan?

In bier overheersen kruiden heel snel. Ontdekt het en leer...

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 594
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Een kruidige blond?
« Reactie #5 Gepost op: 12-02-2019 23:29 u »
Als ik citroengras in mijn bier zou willen dan kneusde ik dat ding, maakte er een knoop in en liet hem 5 minuten meekoken.

Dat gezegd hebbende zou ik mijn citrus smaken eerder uit hop halen dan uit citroengras, heerlijk in de Indische keuken gebruik het zelfs in mijn sambal badjak maar in bier? ik volg dit draadje meet veel interesse  ^-^. Heb overigens wel Daun jeruk (of kaffier limoen blad) gebruikt in witbier ipv sinaasappelschil en daar geeft een mooie citrussmaak

Offline erik ijssels

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
Re: Een kruidige blond?
« Reactie #6 Gepost op: 18-02-2019 13:16 u »
Heb de 44 graden stap er uit gehaald.
En de kardemon verlaagt naar 2.5 gram.
De rest hetzelfde gehouden.
Hoofdvergisting is nu voorbij. Overgeheveld naar een nieuw gistvat.

Gelijk even geproefd en geroken.
Tot nu toe niet slecht.
Ben heel benieuwd als het op fles gaat.

Hopelijk zakt het SG nog een beetje is nu 1.020
en bijna geen blupjes meer..
Kijk het nog 2 dagen aan en dan misschien de temperatuur iets
verhogen van 19 naar 22 graden?

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Een kruidige blond?
« Reactie #7 Gepost op: 18-02-2019 14:31 u »
Hou ons aub op de hoogte van de ontwikkelingen! Het zou mooi zijn als je ons over een maandje of twee kunt laten weten wat het uiteindelijk geworden is ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.896
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Een kruidige blond?
« Reactie #8 Gepost op: 18-02-2019 20:47 u »
Kijk het nog 2 dagen aan en dan misschien de temperatuur iets
verhogen van 19 naar 22 graden?

Dat kan. Door de verhoging van de temperatuur gist het bier sneller uit.

Offline erik ijssels

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
Re: Een kruidige blond?
« Reactie #9 Gepost op: 26-02-2019 01:10 u »
Na 7 dagen maar 1 puntje gedaald. Van 1.020 naar 1.019.
Zondag de flessen gebotteld. rook erg lekker en smaakte goed.
Nu een week op 19 graden in de fles en dan maar is 1tje koud zetten. En kijken of het wat is.
Of is dat een beetje kort voor de hergisting op fles... :weetniet:

Heb 66 gram suiker opgelost in 136 ml water.
Dus zo een 8 gram per liter.

Offline Fractus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Trotse eigenaar van een Arsegan Easybrew 30
Re: Een kruidige blond?
« Reactie #10 Gepost op: 26-02-2019 09:53 u »
Na één week is wel een beetje vroeg, maar proef vooral: Je zult zien dat de smaak van het bier verandert over de tijd. De smaak kan over 1-2 maanden een stuk anders zijn dan 1 week na bottelen (hoeft niet altijd).

Misschien zit er ook nog niet zoveel koolzuur op, maar dat heb je dan ook meteen getest ;)

Offline erik ijssels

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Land: nl
Re: Een kruidige blond?
« Reactie #11 Gepost op: 28-02-2019 00:14 u »
Na één week is wel een beetje vroeg, maar proef vooral: Je zult zien dat de smaak van het bier verandert over de tijd. De smaak kan over 1-2 maanden een stuk anders zijn dan 1 week na bottelen (hoeft niet altijd).

Misschien zit er ook nog niet zoveel koolzuur op, maar dat heb je dan ook meteen getest ;)

Dan ga ik van het weekend er eentje proberen en laat ik de rest nog even een weekje of langer staan. Ga ik het daarna weer proberen en kijken of er verschil in zit.

Tags: