Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting gestopt Wyeast 3724  (gelezen 1547 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 594
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Gepost op: 11-02-2019 15:41 u »
Ik heb een Saison gebrouwen met Wyeast 3724 na 2 weken op 25 C in de gistkast is het SG nog maar 20 punten gezakt van 1060 naar 1040.

Iemand nog goede ideen om de vergisting weer aan de gang te krijgen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 394
  • Land: nl
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #1 Gepost op: 11-02-2019 17:43 u »
Ik heb een Saison gebrouwen met Wyeast 3724 na 2 weken op 25gr in de gistkast is het sg nog maar 20 punten gezakt van 1060 naar 1040.

Iemand nog goede ideen om de vergisting weer aan de gang te krijgen?

Bij een hogere temp (29 graden) moet hij weer op gang komen
lees onderstaand topic
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=12957.0

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #2 Gepost op: 11-02-2019 19:55 u »
Voeg een zakje Belle-saison korrelgist toe om het goed uit te laten gisten.Dit scheelt je veel onnodige energie. ;)

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 954
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #3 Gepost op: 11-02-2019 19:59 u »
Hoeveel gist heb je op hoeveel liter wort gebruikt?

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 394
  • Land: nl
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #4 Gepost op: 11-02-2019 20:15 u »
Voeg een zakje Belle-saison korrelgist toe om het goed uit te laten gisten.Dit scheelt je veel onnodige energie. ;)

Is helemaal niet nodig. Het is van deze gist bekend dat de vergisting stopt rond de 1035 staat ook in de beschrijving van de gist.
Als de temp wordt verhoogd komt hij weer op gang zoals in het topic door diverse leden beschreven wordt.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 594
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #5 Gepost op: 11-02-2019 22:18 u »
Hoeveel gist heb je op hoeveel liter wort gebruikt?

Starter gemaakt van 1,5 ltr op 24 liter wort.

Ik zal de temp ophalen naar 29 zoals inderdaad al eerder beschreven


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #6 Gepost op: 11-02-2019 23:42 u »
Is helemaal niet nodig. Het is van deze gist bekend dat de vergisting stopt rond de 1035 staat ook in de beschrijving van de gist.
Als de temp wordt verhoogd komt hij weer op gang zoals in het topic door diverse leden beschreven wordt.
Tja, ik heb er ook ruime ervaring met deze gist en het snelste en beste resultaat kreeg ik toch door een andere gist het uit te laten vergisten.
Bedenk ook dat lange tijd op hoge temperaturen vergisten veel meer autolyse geeft. Zeker als je niet overhevelt.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 943
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #7 Gepost op: 12-02-2019 15:28 u »
Ik heb nooit gewerkt met deze gist maar wel opkweek uit een flesje Saison Dupont gebruikt. Die gist gewoon door zonder de pauze.

Groet,
Hans

Offline Staple

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 96
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #8 Gepost op: 12-02-2019 16:37 u »
Dit komt waarschijnlijk omdat het een diastatische gist is.

Offline middelaersch

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 205
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #9 Gepost op: 12-02-2019 18:48 u »
In het boek van Adrie Otte staat een recept voor een saison met deze gist, waarbij hij de volgende tips geeft: 'gebruik veel gist, voeg extra gistvoeding toe. Start de vergisting bij 20 gr en laat gedurende de hoofdvergisting langzaam oplopen naar 27 gr. Gist daar uit. Soms blijft deze gist hangen op een SG rond 1.030. Verhoog dan de  temperatuur naar 29 gr en laat uitgisten.'

Dit sluit ook aan bij wat scorpionrose schreef.

Offline Scorpionrose

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 394
  • Land: nl
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #10 Gepost op: 12-02-2019 20:23 u »
Tja, ik heb er ook ruime ervaring met deze gist en het snelste en beste resultaat kreeg iktoch door een andere gist het uit te laten vergisten.
Bedenk ook dat lange tijd op hoge temperaturen vergisten veel meer autolyse geeft. Zeker als je niet overhevelt.

Als je het andere topic gaat lezen over deze gist dan zie je dat er brouwers zijn waarbij het wel 1 tot 2 maand duurt voordat het vergisten klaar is met deze gist en 29 graden kan deze gist prima aan.

Offline bierbert

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #11 Gepost op: 20-02-2019 23:16 u »
Tja, ik heb er ook ruime ervaring met deze gist en het snelste en beste resultaat kreeg ik toch door een andere gist het uit te laten vergisten.
Bedenk ook dat lange tijd op hoge temperaturen vergisten veel meer autolyse geeft. Zeker als je niet overhevelt.
Wanneer moet je deze gist dan toevoegen? We hebben nu ook net deze gist erop staan, maar ik had niet echt rekening gehouden met het feit dat we tot 29 graden zouden moeten geraken (wat nog niet mogelijk is, gistkast is nog in aanbouw) dus lijkt me dit wel een goede optie!

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #12 Gepost op: 21-02-2019 08:06 u »
Wanneer moet je deze gist dan toevoegen? We hebben nu ook net deze gist erop staan, maar ik had niet echt rekening gehouden met het feit dat we tot 29 graden zouden moeten geraken (wat nog niet mogelijk is, gistkast is nog in aanbouw) dus lijkt me dit wel een goede optie!
Meestal valt het na 10 tot 14 dagen stil met een SG rond de 1030. Dan kan je er voor kiezen om een andere gist toe te voegen of om nog weken op hoge temperatuur het uit te laten gisten.
Het beste en snelste resultaat gaf bij mij een andere gist toevoegen.
Dit gaf een frisser bier met minder gistige geur en smaak en een betere schuimhoudbaarheid.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 594
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #13 Gepost op: 21-02-2019 14:05 u »
Ik heb uiteindelijk een zakje belle-saison toegevoegd en daarmee is de vergisting weer goed op gang gekomen bij een temp van 2 C.

Vandaag ga ik het bier terugkomen naar 18 graden om nog wat koudhop toe te voegen, dan kan ik maandag bottelen.
Bedankt voor de input allemaal

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.428
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #14 Gepost op: 21-02-2019 14:59 u »
  Bij die belle-saisson niet te snel de temperatuur terug brengen.
Denk eraan dat deze gist heel ver doorgist en als je te vroeg botteld gaat deze gist zeker in de fles nog door.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 594
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #15 Gepost op: 21-02-2019 16:40 u »
  Bij die belle-saisson niet te snel de temperatuur terug brengen.
Denk eraan dat deze gist heel ver doorgist en als je te vroeg botteld gaat deze gist zeker in de fles nog door.

Bedankt,

Bier is vergist van 1060 naar 1003, dat is al verder dan berekend maar een gewaarschuwd mens telt voor 2, laat hem nog een paar dagen staan en als hij niet meer veranderd breng ik hem langzaam terug.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 433
  • Land: nl
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #16 Gepost op: 21-02-2019 20:18 u »
Bedankt,

Bier is vergist van 1060 naar 1003, dat is al verder dan berekend maar een gewaarschuwd mens telt voor 2, laat hem nog een paar dagen staan en als hij niet meer veranderd breng ik hem langzaam terug.
Die berekening zou ik maar even vergeten. Als je de Belle saison gebruikt hebt kan je zo maar onder de 1000 eindigen.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #17 Gepost op: 21-02-2019 20:31 u »
Bedankt,

Bier is vergist van 1060 naar 1003, dat is al verder dan berekend maar een gewaarschuwd mens telt voor 2, laat hem nog een paar dagen staan en als hij niet meer veranderd breng ik hem langzaam terug.
Ik zou het bier nog 3 weken op 20 graden laten staan en dan bottelen met 4 gram per liter. Dit geeft bij mij altijd een goed koolzuurgehalte.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 692
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #18 Gepost op: 21-02-2019 21:59 u »
Ik zou het bier nog 3 weken op 20 graden laten staan en dan bottelen met 4gram per liter. Dit geeft bij mij altijd een goed koolzuurgehalte.
1003 is een mooi eind sg voor deze gist. Weekje wachten, als je sg niet meer zakt bottelen. 7 gram bottelsuiker per liter. Je wil toch wat prik en schuim? Het moet geen Engels bier worden. 🇬🇧

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 930
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #19 Gepost op: 22-02-2019 09:13 u »
1003 is een mooi eind sg voor deze gist. Weekje wachten, als je sg niet meer zakt bottelen. 7 gram bottelsuiker per liter. Je wil toch wat prik en schuim? Het moet geen Engels bier worden. 🇬🇧
Met Belle saison vergist bier geeft veel meer koolzuuropbouw dan andere gisten. Het gaat maar door, 7 gram geeft na 3 tot 6 maanden op fles gushers is mijn ervaring.

 4 gram per liter geeft in mijn geval een perfect (hoog)koolzuurgehalte zonder gushers.
En zeker niet te vroeg bottelen, het sg kan zomaar nog 3 punten zakken met deze gist.
 :biersmile:

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.428
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #20 Gepost op: 22-02-2019 15:54 u »
Inderdaad die ervaring heb ik ook met deze gist.
Uitgegist tot1002 en daarna 7 g/liter bottelsuiker.
Gelijk in het begin flink koolzuur en veel schuim maar dat werd na verloop van tijd steeds meer en na een aantal maanden kwam het de fles uit als je de dop eraf haalde.
Nou hoort een saison best wat koolzuur te hebben maar dit werd toch een beetje teveel.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 594
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #21 Gepost op: 22-02-2019 21:23 u »
Ik ga hem nog eens een week of 2 wegzetten in de gang, daar is het rond de 20 C en kijk wat er gebeurd met het SG. Zo heel lang op zo'n hoge temperatuur voelt niet goed (is mijn onervarenheid ongetwijfeld).

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #22 Gepost op: 22-02-2019 23:17 u »
Ik heb een Saison gebrouwen met Wyeast 3724 na 2 weken op 25 C in de gistkast is het SG nog maar 20 punten gezakt van 1060 naar 1040.

Iemand nog goede ideen om de vergisting weer aan de gang te krijgen?

Ja!  :brouwen:

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #23 Gepost op: 22-02-2019 23:19 u »
Zo heel lang op zo'n hoge temperatuur voelt niet goed (is mijn onervarenheid ongetwijfeld).

Inderdaad jouw onervarenheid... Verdiep je eens in het biertype saison :) :brouwen:

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #24 Gepost op: 22-02-2019 23:20 u »
En zeker niet te vroeg bottelen, het sg kan zomaar nog 3 punten zakken met deze gist.
 :biersmile:

En hier spreekt een ervaren brouwer... :brouwen:  Ik zou er naar luisteren. :) :brouwen:

Tags: