Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisting gestopt Wyeast 3724  (gelezen 536 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 528
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Vergisting gestopt Wyeast 3724
« Gepost op: 11-02-2019 15:41 u »
Ik heb een Saison gebrouwen met Wyeast 3724 na 2 weken op 25 ļC in de gistkast is het SG nog maar 20 punten gezakt van 1060 naar 1040.

Iemand nog goede ideeŽn om de vergisting weer aan de gang te krijgen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Scorpionrose

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #1 Gepost op: 11-02-2019 17:43 u »
Ik heb een Saison gebrouwen met Wyeast 3724 na 2 weken op 25gr in de gistkast is het sg nog maar 20 punten gezakt van 1060 naar 1040.

Iemand nog goede ideeŽn om de vergisting weer aan de gang te krijgen?

Bij een hogere temp (29 graden) moet hij weer op gang komen
lees onderstaand topic
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=12957.0

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 900
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #2 Gepost op: 11-02-2019 19:55 u »
Voeg een zakje Belle-saison korrelgist toe om het goed uit te laten gisten.Dit scheelt je veel onnodige energie. ;)

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 825
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #3 Gepost op: 11-02-2019 19:59 u »
Hoeveel gist heb je op hoeveel liter wort gebruikt?

Offline Scorpionrose

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #4 Gepost op: 11-02-2019 20:15 u »
Voeg een zakje Belle-saison korrelgist toe om het goed uit te laten gisten.Dit scheelt je veel onnodige energie. ;)

Is helemaal niet nodig. Het is van deze gist bekend dat de vergisting stopt rond de 1035 staat ook in de beschrijving van de gist.
Als de temp wordt verhoogd komt hij weer op gang zoals in het topic door diverse leden beschreven wordt.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 528
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #5 Gepost op: 11-02-2019 22:18 u »
Hoeveel gist heb je op hoeveel liter wort gebruikt?

Starter gemaakt van 1,5 ltr op 24 liter wort.

Ik zal de temp ophalen naar 29 zoals inderdaad al eerder beschreven


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 900
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #6 Gepost op: 11-02-2019 23:42 u »
Is helemaal niet nodig. Het is van deze gist bekend dat de vergisting stopt rond de 1035 staat ook in de beschrijving van de gist.
Als de temp wordt verhoogd komt hij weer op gang zoals in het topic door diverse leden beschreven wordt.
Tja, ik heb er ook ruime ervaring met deze gist en het snelste en beste resultaat kreeg ik toch door een andere gist het uit te laten vergisten.
Bedenk ook dat lange tijd op hoge temperaturen vergisten veel meer autolyse geeft. Zeker als je niet overhevelt.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 901
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #7 Gepost op: 12-02-2019 15:28 u »
Ik heb nooit gewerkt met deze gist maar wel opkweek uit een flesje Saison Dupont gebruikt. Die gist gewoon door zonder de pauze.

Groet,
Hans

Offline Staple

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 72
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #8 Gepost op: 12-02-2019 16:37 u »
Dit komt waarschijnlijk omdat het een diastatische gist is.

Offline middelaersch

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #9 Gepost op: 12-02-2019 18:48 u »
In het boek van Adrie Otte staat een recept voor een saison met deze gist, waarbij hij de volgende tips geeft: 'gebruik veel gist, voeg extra gistvoeding toe. Start de vergisting bij 20 gr en laat gedurende de hoofdvergisting langzaam oplopen naar 27 gr. Gist daar uit. Soms blijft deze gist hangen op een SG rond 1.030. Verhoog dan de  temperatuur naar 29 gr en laat uitgisten.'

Dit sluit ook aan bij wat scorpionrose schreef.

Offline Scorpionrose

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
Re: vergisting gestopt Wyeast 3724
« Reactie #10 Gepost op: 12-02-2019 20:23 u »
Tja, ik heb er ook ruime ervaring met deze gist en het snelste en beste resultaat kreeg iktoch door een andere gist het uit te laten vergisten.
Bedenk ook dat lange tijd op hoge temperaturen vergisten veel meer autolyse geeft. Zeker als je niet overhevelt.

Als je het andere topic gaat lezen over deze gist dan zie je dat er brouwers zijn waarbij het wel 1 tot 2 maand duurt voordat het vergisten klaar is met deze gist en 29 graden kan deze gist prima aan.

Tags: