Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vettige smaak jong bier  (gelezen 1729 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vettige smaak jong bier
« Gepost op: 10-02-2019 14:14 u »
Ik heb vorige maand een tripel gebrouwen, afgelopen vrijdag na 2 weken op fles de eerste opengetrokken. Smaak was nog niet super, dat is redelijk normaal, maar hij smaakte wat vettig, niet helemaal fris. Volgens mij is dat diacetyl. Ik meen dat ik het een keer eerder gehad heb en dat het na verloop van tijd verdwenen is, hele scherpe herinneringen heb ik er niet aan. Weet iemand of dit nog weg gaat trekken of dat ik het ermee moet doen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #1 Gepost op: 10-02-2019 15:42 u »
Ik heb er ook wel eens last van, het is de befaamde botersmaak (diacetyl) bij -meestal- blonde bieren, soms verdwijnt het, reken toch maar een maand maar soms ( heeft met de gist te maken) blijft het tot de laatste fles, ik gebruik bottelgist nu tot zodat ik zéker niet te weinig gist in de fles heb. mvg

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.040
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #2 Gepost op: 10-02-2019 16:47 u »
Ik heb vorige maand een tripel gebrouwen, afgelopen vrijdag na 2 weken op fles de eerste opengetrokken. Smaak was nog niet super, dat is redelijk normaal, maar hij smaakte wat vettig, niet helemaal fris. Volgens mij is dat diacetyl. Ik meen dat ik het een keer eerder gehad heb en dat het na verloop van tijd verdwenen is, hele scherpe herinneringen heb ik er niet aan. Weet iemand of dit nog weg gaat trekken of dat ik het ermee moet doen?

Diacetyl geeft vaak een vettige indruk. Deze smaakstof ontstaat bij elke vergisting en wordt na verloop van tijd afgebroken door de gist. Sommige gisten maken meer diacetyl aan dan andere.

Er is al veel geschreven over diacetyl op dit forum. Met behulp van de zoekfunctie kun je dat terugvinden.
In mijn boek Bierbrouwen voor dummies kun je er ook het een en ander over vinden, daarbij heb ook tips gegeven hoe je de smaak kunt beperken.

Ik geef je hier twee tips.
1. Voorkom zo veel mogelijk zuurstofinslag bij het bottelen. Door de zuurstof wordt de gist gestimuleerd zich te vermeerderen. Hierdoor wordt veel diacetyl gevormd.
2. Zet je bier wat warmer weg nadat de hergisting op fles is afgerond. Het afbraakproces van de diacetyl verloopt dan wat sneller.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #3 Gepost op: 10-02-2019 21:17 u »
Dank voor jullie reacties!

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #4 Gepost op: 15-02-2019 21:14 u »
Nu een week verder, nog niet helemaal weg, maar al een stuk beter!

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #5 Gepost op: 15-04-2019 21:24 u »
De tripel zit nu bijna 3 maanden op fles. Heel mooi bier geworden, maar heeft nog altijd ergens iets vettigs in de afdronk/nasmaak. Niet storend, eigenlijk wel lekker. Ik heb deze tripel met wilde hop gebrouwen met een lage alpha, veel gebruikt dus, mogelijk dat het daarvan komt. Enfin, hoe weet ik of het een smaakafwijking is, of dat dit bier toevallig wat ‘vettig’ uitgevallen is?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.040
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #6 Gepost op: 16-04-2019 20:34 u »
Met een zekerheid van zo'n 95% mag je aannemen dat de vettige smaak veroorzaakt wordt door diacetyl.
100% zekerheid kun je krijgen als je het bier aan een getrainde biersommelier/bierkeurmeester laat proeven.

Waar woon je? Is er een vereniging/gilde van hobbybrouwers bij jou in de buurt? Veel geoefende proevers zijn daar te vinden.
Eventueel kun je een flesje naar mij toezenden...

Offline Arjen1969

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #7 Gepost op: 16-04-2019 20:40 u »
Welke gist heb je gebruikt? Ik heb US05 regelmatig gebruikt bij blonde bieren, dat gaf me ook altijd een jongbier met boter/diacetyl smaak. Gaat vanzelf weg, maar volgens mij heb je er bij sommige gisten meer last van.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.040
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #8 Gepost op: 20-04-2019 22:45 u »
Waar woon je? Is er een vereniging/gilde van hobbybrouwers bij jou in de buurt? Veel geoefende proevers zijn daar te vinden.
Eventueel kun je een flesje naar mij toezenden...

Sjoerd blijkt niet al te ver van mij te wonen.

Inmiddels heb ik zijn bier geproefd.
Hieronder mijn smaaknotities.

Veel koolzuur bij openen
Schuim sist weg tot een dun randje tegen de wand van het glas.
Geur: kruidig peperig (hogere alcoholen), moutig, esters
Smaak: moutig, esterachtig, alcoholisch, zoetig, biiterig
Body: vol.


Het bier heeft vooral veel hogere alcoholen. Dat zorgt voor een lage schuimhoudbaarheid,een volle smaak en een peperige indruk.
De hoeveelheid diacetyl is rond de smaakdrempel en niet herkenbaar aanwezig.


Om de hoeveelheid hogere alcoholen te verminderen die je er goed de vergistingstemperatuur te verlagen wat meer gist te gebruiken en minder intensief te beluchten. Verder kun je ook een gist gebruiken die minder hogere alcoholen aanmaakt.
Welke gist heb je gebruikt?

Overigens was het bier goed weg te krijgen...

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #9 Gepost op: 23-04-2019 21:54 u »
Jacques, dank voor je reactie! Vlotte vergisting gehad met de W1214. Eerste 3 dagen vergist op 20,5 graden, daarna met een graad per dag naar 23,5. Daar een paar dagen op laten staan en toen met een graag per dag teruggebracht naar 20 graden. Daar heb ik hem nog 12 dagen op laten staan voor bottelen. Ik heb hem niet belucht en op 17 liter 4,5 g koriander toegevoegd. Mooi dat je hem smakelijk vond, nogmaals dank!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.040
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #10 Gepost op: 23-04-2019 22:25 u »
Jacques, dank voor je reactie! Vlotte vergisting gehad met de W1214. Eerste 3 dagen vergist op 20,5 graden, daarna met een graad per dag naar 23,5. Daar een paar dagen op laten staan en toen met een graag per dag teruggebracht naar 20 graden. Daar heb ik hem nog 12 dagen op laten staan voor bottelen. Ik heb hem niet belucht en op 17 liter 4,5 g koriander toegevoegd. Mooi dat je hem smakelijk vond, nogmaals dank!

Vergist je temperatuur gecontroleerd waarbij je temperatuur van het bier meet?
Wat was je begin SG? Je krijgt namelijk meer hogere alcoholen in een zwaar bier.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 346
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #11 Gepost op: 23-04-2019 22:41 u »
Jazeker, gecontroleerde vergisting met sensor op het vat, geisoleerd met een schuursponsje. Begin SG 1078, Eind SG 1017

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.040
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vettige smaak jong bier
« Reactie #12 Gepost op: 23-04-2019 23:17 u »
Jazeker, gecontroleerde vergisting met sensor op het vat, geďsoleerd met een schuursponsje. Begin SG 1078, Eind SG 1017

Hmm, dan is een hogere vergistingstemperatuur en de zwaarte van het wort geen verklaring voor hoge concentratie aan hogere alcoholen.

Andere mogelijkheden zijn een hoog aandeel aan toegevoegde suiker en een intensieve beluchting van het wort.
En uiteraard de gebruikte gist... De Chimay gist geeft redelijk veel hogere alcoholen.

Tags: