Jac's Marmalade IPA

Gestart door Jacques, 07-02-2019 17:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Vandaag een dag vrij genomen en gebouwen. Het is iets bijzonders geworden: Marmalade IPA.

Ik kreeg het idee na het drinken van Tempest Marmalade On Rey Double IPA. Een heerlijk bier. Hopelijk wordt mijn bier ook zo lekker.

Naast marmalade gebruik ik twee nieuwe hopsoorten: CF 213 UK en CF 185 UK. Deze hoppen horen het fruitige te accentueren. Om het af te maken heb ik ook wat kaneel toegevoegd.
De sinaasappelschillen gaven we een probleem bij het filteren. Het kraantje van de Braumeister raakte verstopt. Ik moest het wort uit de brouwketel scheppen.


Het was in meerdere opzichten een experimenteel brouwsel. Ik heb vandaag ook voor het eerst de Low Oxygen Brewing Kit gebruikt van Speidel. Het idee daarvan is dat je meer mout kunt gebruiken en ook dat je de moutkorf geheel onder het wort zet. Het geheel dek je af met een drijvende plaat.
https://shop.speidels-braumeister.de/en/accessories/brewing/lob-set-20l

Je hebt veel minder gekletter en de zuurstofopname tijdens het brouwen zal gegarandeerd minder zijn. Nadeel is dat je niet tussentijds in de moutkorf kunt roeren. Dit heeft grote gevolgen voor het rendement. Ik haalde een rendement van slechts 71% terwijl ik wanneer ik roer altijd boven de 80% zit. Kwaliteit heeft zijn prijs...





https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/51706758_1487066621425585_3293968877825818624_o.jpg?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent-ams3-1.xx&oh=4dee14287c6f3c275303742b790980e9&oe=5CF0BB9D























Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMarmalade Double IPA
Kenmerk1901
Brouwdatum7-2-2019
BiertypeMarmalade India Pale Ale
Aantal liters25
Gewenst begin SG1069 (7,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36,5 liter
Maischdikte3,9 l/kg
Maischwater27,0 liter
Spoelwater9,5 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur30 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid65 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout Vloermout 4 EBC17,4 %1500 gr4 EBC
Pearle Pale Ale58,1 %5000 gr4 EBC
Marmalade jam18,6 %1600 gr2 EBC
Caramunich5,8 %500 gr123 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
CF 185 UK10,8 %28 gr60 minuten25 EBU
CF 213 UK8,4 %24 gr60 minuten17 EBU
CF 185 UK10,8 %16 gr25 minuten10 EBU
CF 213 UK9,0 %23 gr25 minuten12 EBU
CF 213 UK8,4 %20 gr0 minuten0 EBU
CF 185 UK12,0 %25 gr0 minuten0 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Kaneel2 gr10 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortM44 Mangrove Jack's US West Coast
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C45 minuten3,9 l/kg
273°C20 minuten3,9 l/kg
376°C3 minuten3,9 l/kg

Opmerkingen2 ml melkzuur, 2 g CaSO4 en 3 ml CaCl -> na 10 min pH 5,68
3 ml melkzuur -> pH 5,47


tdp

Leuk recept Jacques, ben erg benieuwd hoe dit uitpakt!

Martijn0172

Wat een origineel recept, benieuwd naar je bevindingen :-)

Wat betreft de Lob-set, in feite is dit de het zelfde als de yield-extension disk van Bac-brewing? Alleen maisch je nog dunner door relatief meer start water en minder spoel water te gebruiken? ik zie bij de gebruiksaanwijzing dat ze daar helemaal niet spoelen trouwens. Er is ook een floating disk mee geleverd, vooral te gebruiken bij de plus versie doordat je daar met de mantel koelt.


bierfan

Is er ergens een filmpje of zoiets te vinden waar de werking van dat low oxygen set te zien is?
Ik ben me aan het bedenken wat de meerwaarde er van is.

Jacques

Citaat van: bierfan op 07-02-2019  20:58 uIs er ergens een filmpje of zoiets te vinden waar de werking van dat low oxygen set te zien is?
Ik ben me aan het bedenken wat de meerwaarde er van is.

De meerwaarde is simpel: aanzienlijke reductie zuurstofopname tijdens het maischen.


Een filmpje heb ik niet. Wel de handleiding https://www.speidels-braumeister.de/en/service/downloads.html?file=files/braumeister/downloads/service/downloads/betriebsanleitung/en/Anleitung%20LO-Brewing-Juni-2018-EN.pdf

bierfan

Ben benieuwd of het eindresultaat ook merkbaar beter wordt. Had je het maischwater ook gekookt vantevoren?

Jacques

Citaat van: bierfan op 08-02-2019  07:09 uBen benieuwd of het eindresultaat ook merkbaar beter wordt. Had je het maischwater ook gekookt vantevoren?

Nee. Dat kost te veel tijd en energie naar mijn idee.

seed7

Klinkt gek Jacques, maar probeer het eens met verse grapfruitschil. Geeft een mooie citrus toets met een vleugje bitterheid van "mannen jam". Nog mooier als je de echte verse bittere sinaasappeltjes kun krijgen, helaas was ik dit jaar door allerhande sores te laat :( Werkt overigens ook erg mooi in een naar Schwartz neigende Porter,

Ingo

Jacques

Citaat van: seed7 op 08-02-2019  23:35 uKlinkt gek Jacques, maar probeer het eens met verse grapfruitschil. Geeft een mooie citrus toets met een vleugje bitterheid van "mannen jam". Nog mooier als je de echte verse bittere sinaasappeltjes kun krijgen, helaas was ik dit jaar door allerhande sores te laat :( Werkt overigens ook erg mooi in een naar Schwartz neigende Porter,

Ingo

Bedankt voor de tip maar grapefruit is voor mij taboe. Die mag ik om gezondheidsredenen niet eten.

Kokkebil

Citaat van: Jacques op 08-02-2019  23:50 uBedankt voor de tip maar grapefruit is voor mij taboe. Die mag ik om gezondheidsredenen niet eten.

Haha Jacques cholesterolverlager simvastatine?

Same for me! ;D ;D ;D ;D

Ik was altijd een enorme liefhebber van grapefruit

Kokkebil

Citaat van: Jacques op 07-02-2019  17:11 uVandaag een dag vrij genomen en gebouwen. Het is iets bijzonders geworden: Marmalade IPA.

Ik kreeg het idee na het drinken van Tempest Marmalade On Rey Double IPA. Een heerlijk bier. Hopelijk wordt mijn bier ook zo lekker.

Naast marmalade gebruik ik twee nieuwe hopsoorten: CF 213 UK en CF 185 UK. Deze hoppen horen het fruitige te accentueren. Om het af te maken heb ik ook wat kaneel toegevoegd.
De sinaasappelschillen gaven we een probleem bij het filteren. Het kraantje van de Braumeister raakte verstopt. Ik moest het wort uit de brouwketel scheppen.


Het was in meerdere opzichten een experimenteel brouwsel. Ik heb vandaag ook voor het eerst de Low Oxygen Brewing Kit gebruikt van Speidel. Het idee daarvan is dat je meer mout kunt gebruiken en ook dat je de moutkorf geheel onder het wort zet. Het geheel dek je af met een drijvende plaat.
https://shop.speidels-braumeister.de/en/accessories/brewing/lob-set-20l

Je hebt veel minder gekletter en de zuurstofopname tijdens het brouwen zal gegarandeerd minder zijn. Nadeel is dat je niet tussentijds in de moutkorf kunt roeren. Dit heeft grote gevolgen voor het rendement. Ik haalde een rendement van slechts 71% terwijl ik wanneer ik roer altijd boven de 80% zit. Kwaliteit heeft zijn prijs...

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMarmalade Double IPA
Kenmerk1901
Brouwdatum7-2-2019
BiertypeMarmalade India Pale Ale
Aantal liters25
Gewenst begin SG1069 (7,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement71,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36,5 liter
Maischdikte3,9 l/kg
Maischwater27,0 liter
Spoelwater9,5 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur30 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid65 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout Vloermout 4 EBC17,4 %1500 gr4 EBC
Pearle Pale Ale58,1 %5000 gr4 EBC
Marmalade jam18,6 %1600 gr2 EBC
Caramunich5,8 %500 gr123 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
CF 185 UK10,8 %28 gr60 minuten25 EBU
CF 213 UK8,4 %24 gr60 minuten17 EBU
CF 185 UK10,8 %16 gr25 minuten10 EBU
CF 213 UK9,0 %23 gr25 minuten12 EBU
CF 213 UK8,4 %20 gr0 minuten0 EBU
CF 185 UK12,0 %25 gr0 minuten0 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Kaneel2 gr10 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortM44 Mangrove Jack's US West Coast
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C45 minuten3,9 l/kg
273°C20 minuten3,9 l/kg
376°C3 minuten3,9 l/kg

Opmerkingen2 ml melkzuur, 2 g CaSO4 en 3 ml CaCl -> na 10 min pH 5,68
3 ml melkzuur -> pH 5,47


Wanneer de marmelade toegevoegd?

Jacques

Citaat van: Kokkebil op 12-02-2019  14:49 uWanneer de marmelade toegevoegd?

Laatste 8 minuten van het koken.

De sinaasappelschillen hebben wel voor problemen bezorgd. Het kraantje van mijn Braumeister raakte verstopt. Ik heb daarom de inhoud van de ketel overgegoten door de Braumeister te kantelen.
Hierdoor zijn er ook sinaasappelschillen in mijn CCT gekomen. Die verstoppen nu de onderste kraan van mijn CCT. Het aftappen van gist gaat daarom zeer moeizaam.

Een volgende keer dat ik een dergelijk bier brouw zal ik een hopspider gebruiken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.