Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Concussion stout  (gelezen 3122 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Concussion stout
« Gepost op: 07-02-2019 01:27 u »
Vandaag staat een stout op het programma met de hornindal kveik. Deze kveik bestaat uit 8 verschillende giststammen (wel allemaal Saccharomyces cerevisiae) met mogelijk bacteriŰn, ik weet helaas niet of mijn gist ook bacteriŰn bevat.
De bacteriŰn zouden mogelijk voor een licht zure smaak in het bier kunnen zorgen, ik verwacht dat dat met deze moutstort redelijk op de achtergrond zal blijven.
Hij beschrijft de smaak van de gist als volgt "Soft, milky karamel with mushroom and tropical fruit notes.".

De 2e brouwdag met een hersenschudding, de vorige verliep verrassend goed.  ;D

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptConcussion stout
Kenmerk038
Brouwdatum7-2-2019
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters18
Gewenst begin SG1080 (8,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement65,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,4 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater22,5 liter
Spoelwater8,0 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur116 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid51 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout (WM)66,7 %5000 gr6 EBC
Tarwemout gerookt Eik10,0 %750 gr5 EBC
Dark crystal malt1,7 %125 gr300 EBC
Chocolate malt10,0 %750 gr1000 EBC
Pale chocolade mout5,0 %375 gr525 EBC
Havermout6,7 %500 gr4 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Perle (Dld)6,3 %30 gr60 minuten23 EBU
Styrian Goldings2,6 %48 gr60 minuten15 EBU
Northern Brewer (Dld)7,9 %27 gr15 minuten13 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort#5 Hornindal kveik
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0░C
Opmerkingen-


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162░C75 minuten3,0 l/kg
270░C20 minuten3,0 l/kg



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.955
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Concussion stout
« Reactie #1 Gepost op: 07-02-2019 07:45 u »
Ben benieuwd wat het wordt! En als het mislukt, houd je het op je hersenschudding ;)

Offline Bachess

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #2 Gepost op: 07-02-2019 07:52 u »
Mooi recept. Ik heb de gist ook uit Noorwegen besteld. Op welke temperatuur ga je het vergisten?

Offline Brouwert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 272
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Concussion stout
« Reactie #3 Gepost op: 07-02-2019 08:33 u »
Gaaf, ben erg benieuwd naar het resultaat. Heb je dit bier ook al een keer gebrouwen met een andere gist (ter vergelijking)?

Offline Jepke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Concussion stout
« Reactie #4 Gepost op: 07-02-2019 08:55 u »
Waar heb je de Kveik besteld in Noorwegen? Heb je misschien een link? Was het bij Strommen Hjemmebrygg?

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #5 Gepost op: 07-02-2019 09:16 u »
Mooi recept. Ik heb de gist ook uit Noorwegen besteld. Op welke temperatuur ga je het vergisten?

Vergisting ga ik op 30 graden doen, had je alleen deze gist besteld of nog meerdere? Misschien kunnen we wat ruilen?

Gaaf, ben erg benieuwd naar het resultaat. Heb je dit bier ook al een keer gebrouwen met een andere gist (ter vergelijking)?

Nee, dit is de eerste keer  :)

Waar heb je de Kveik besteld in Noorwegen? Heb je misschien een link? Was het bij Strommen Hjemmebrygg?

Nee, van iemand uit een Noorse kveik verkoop groep op Facebook. Wou je deze bestellen?

Offline Jepke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Concussion stout
« Reactie #6 Gepost op: 07-02-2019 10:43 u »
Nee, van iemand uit een Noorse kveik verkoop groep op Facebook. Wou je deze bestellen?
Ja, eigenlijk wel. En dan liefst niet de ge´soleerde Sigmund Voss stam van The Yeast bay maar "the real stuff". Maar of Facebook vind ik zo 123 niks.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #7 Gepost op: 07-02-2019 11:42 u »
Ja, eigenlijk wel. En dan liefst niet de ge´soleerde Sigmund Voss stam van The Yeast bay maar "the real stuff". Maar of Facebook vind ik zo 123 niks.

Ik stuur je een pm ;-)

Offline Bachess

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #8 Gepost op: 07-02-2019 15:55 u »
Ik denk dat we de gist van dezelfde persoon hebben gekocht (Svein?) . Lijkt me leuk de gisten uit te wisselen. Ik heb bij Svein dus de #5 Hornindal (Raftevold) gekocht en de #9 Ebbegarden (Stordal).
Verder heb ik momenteel de Sigmund Voss van Yeast Bay te staan vergisten op 33 C. De Saison ging in 12 uur van 1,051 naar 1,012! De smaak moet ik nog goed testen want zo uit de ketel op 33 graden is niet zo lekker.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #9 Gepost op: 07-02-2019 16:51 u »
Ik denk dat we de gist van dezelfde persoon hebben gekocht (Svein?) . Lijkt me leuk de gisten uit te wisselen. Ik heb bij Svein dus de #5 Hornindal (Raftevold) gekocht en de #9 Ebbegarden (Stordal).
Verder heb ik momenteel de Sigmund Voss van Yeast Bay te staan vergisten op 33 C. De Saison ging in 12 uur van 1,051 naar 1,012! De smaak moet ik nog goed testen want zo uit de ketel op 33 graden is niet zo lekker.

Mijn gist komt indirect ook van Svein. Ik heb ook nog #16 Simonaitis en #17 Midtbust, en ook nog de Sigmund Voss.
Heb wel interesse in de Ebbegarden  :)
 7.5 kilo mout in de Easybrew is toch niet echt meer heel prettig werken. Heb daarom bij de start van het maischen even een extra litertje water toegevoegd en de 62 graden stap voor 75 minuten gedaan. De Northern Brewer wordt er uit gelaten, kan deze in de vriezer met hop zo snel niet vinden dus dit wordt wat extra Perle.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #10 Gepost op: 08-02-2019 00:55 u »
Binnen een uur na het toevoegen van de gist was er al activiteit in het waterslot. Hij gaat als een speer, zaterdag ga ik de gist oogsten van de bovenkant om te drogen. Voor de zekerheid vries ik ook een paar buisjes in.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #11 Gepost op: 10-02-2019 13:57 u »
De gist heb ik na ongeveer 40 uur afgeschuimd van de bovenkant en uitgesmeerd over een bakpapier. Deze heeft in totaal 22 uur in de oven gezeten op 30 graden om echt goed droog te worden, hierbij heb ik met een pollepel de deur iets op een kiertje gehouden voor extra ventilatie.

Uiteraard moest bij het afschuimen ook even gemeten en geproefd worden...Wow!  :o
De smaak is nu al heel erg bijzonder! Bijna chocolademelk, karamellig, vol en erg zacht van smaak met op de achtergrond een beetje het rokerige van de tarwe. Geen hogere alcoholen of andere ongewenste smaken te bespeuren. De smaak doet me nog het meeste denken aan een milk stout, ik ben erg benieuwd wat een beetje koolzuur gaat doen.

Paar foto's van het drogen, opbrengst 52 gram gedroogde kveik.
Tip voor iedereen die ook wil gaan drogen, zorg dat je gist dun uitsmeert. De zijkanten waren na 4-5 uur voldoende droog terwijl de rest nog 17 uur langer moest drogen om hetzelfde te bereiken.
Je hebt maar heel weinig van deze gedroogde kveik nodig om een brouwsel te starten, de aanbevolen enhoeveelheid is 20x lager dan met gebruikelijke gist. Iets minder drogen is dus niet zo erg  ;)

Smeerzooi de oven in.


Na 4.5 uur drogen, de zijkanten zijn droog genoeg maar in het midden nog lang niet.


Na 22 uur drogen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.955
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Concussion stout
« Reactie #12 Gepost op: 11-02-2019 09:22 u »
Gaaf verslag Matthijs, ben erg benieuwd hoe dit uitpakt!

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Concussion stout
« Reactie #13 Gepost op: 11-02-2019 21:01 u »
Mijn combi oven kan niet lager dan 40 ║C. Is er een alternatieve manier om kveikgist te drogen?

Offline Brouwert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 272
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Concussion stout
« Reactie #14 Gepost op: 11-02-2019 21:05 u »
Het kan ook buiten de oven,  maar dat duurt een heel stuk langer en je hebt iets meer risico dat er wat wilde gist meelift.
Bijvoorbeeld op je radiatoren of anderzijds in de buurt van een kachel. Probeer het in ieder geval in een droge ruimte te houden en niet op de tocht.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #15 Gepost op: 11-02-2019 22:47 u »
Mijn combi oven kan niet lager dan 40 ║C. Is er een alternatieve manier om kveikgist te drogen?

Ik zou het op 40 graden nog wel aandurven, ik zou dan wel met een thermometer van te voren even meten of de temperatuur er niet overheen gaat. De gist zou 42 graden aan kunnen om te vergisten, dan zal drogen ook lukken  ;)

In 2-3 dagen drogen aan de lucht met een ventilator zou ook kunnen.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.057
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Concussion stout
« Reactie #16 Gepost op: 21-02-2019 07:45 u »
Leuk recept! Ik heb een vraagje over het bewaren van kveik. Ik heb een buisje van the yeast bay in de vriezer liggen en wil deze binnenkort gebuiken voor een "simpele" blond om gewoon eens te proberen. Maar wat zou er op tegen zijn om een gedeelte van de slurry nogmaals in te vriezen met glycerine i.t.t. de methode van drogen? Ik voorzie nu al commentaar namelijk als de ik over voor 24u bezet hou  :nut:

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #17 Gepost op: 21-02-2019 09:36 u »
Leuk recept! Ik heb een vraagje over het bewaren van kveik. Ik heb een buisje van the yeast bay in de vriezer liggen en wil deze binnenkort gebuiken voor een "simpele" blond om gewoon eens te proberen. Maar wat zou er op tegen zijn om een gedeelte van de slurry nogmaals in te vriezen met glycerine i.t.t. de methode van drogen? Ik voorzie nu al commentaar namelijk als de ik over voor 24u bezet hou  :nut:

Dat is geen probleem,  de yeast bay verkoopt een ge´soleerde stam uit de Sigmund Gjernes kveik. Deze wordt door Sigmund ook als slurry geoogst. Hij kan wel gedroogd worden,  als je het dun uitsmeerd ben je met 12u drogen echt wel klaar.

Offline Jdelange

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Concussion stout
« Reactie #18 Gepost op: 26-02-2019 14:15 u »
Afgelopen zondag een RIS gebrouwen met de huis gedroogde hornindal kveik gist van Matthijs.
Vergisting kwam na een dagje op gang maar hij gist nu lekker door.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.854
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Concussion stout
« Reactie #19 Gepost op: 01-03-2019 17:12 u »
Matthijs, ik heb jouw gist ook in huis en ik wil graag iets van een stout brouwen. Hoe bevalt de combinatie van kveik en stout?

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #20 Gepost op: 02-03-2019 13:18 u »
Matthijs, ik heb jouw gist ook in huis en ik wil graag iets van een stout brouwen. Hoe bevalt de combinatie van kveik en stout?

Heel erg goed! Uiteindelijk heeft de gist geeft een hele mooie combinatie van karamel en sinaasappel gegeven zonder dat een van beide overheerst. De vergistingsgraad van 75% werd na 2 dagen al bereikt, het waterslot was hierna nog wel actief (mogelijk door de hoge temperatuur?) maar het SG is niet verder gedaald.

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Concussion stout
« Reactie #21 Gepost op: 03-03-2019 11:34 u »
Leuke topic hier! Ik heb zelf Kveik opgekweekt uit een flesje Zeglis (aanrader, ze hebben heerlijke bieren en een aantal met kveik dus) een er een heerlijke saison mee gebrouwen.


Misschien leuk om samen bestellingen te doen bij Stein van de Facebook groep? Scheelt weer in de kosten en we blijven Hollanders hŔ :-)




Ik wil er in ieder geval meer mee brouwen. Ik heb de (Sigmund Voss) kveik laten drogen midden in de warme zomer op een stuk bakpapier met een ventilator er onder. Droog in een uur of 4. Maar nog niet opgekweekt om meer mee te brouwen (staat in de planning), dus ik ben benieuwd.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #22 Gepost op: 03-03-2019 11:41 u »
Zeglis ben ik hier nog niet tegen gekomen, zal er eens naar uitkijken. Weet je toevallig welke gist ze gebruiken?
Ik krijg de komende week nog een aantal kveik soorten binnen, je mag als je wil ook hier bestellen  ;D :P

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Concussion stout
« Reactie #23 Gepost op: 03-03-2019 11:51 u »
Ja, ik heb contact gezocht met de Brouwer van Zeglis (aardige gast) en hij vertelde me dat het de Sigmund's Voss is.


En ja, leuk als ik bij je kan bestellen! Wat heb je en hoe verder (stuur je gedroogd en wat is de prijs en postzegels en zo:-)


Ik ga binnenkort een Brown Ale brouwen met wat peated whisky mout en choco nibs, dus ik moet nog even inlezen welke stam daar het mooist bij zou passen.

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Concussion stout
« Reactie #24 Gepost op: 03-03-2019 12:12 u »
Ik heb inmiddels (inclusief degene die deze week nog binnen komeen).

#1 Gjernes
#5 Hornindal
#6 LŠrdal
#9 Ebbegarden
#10 Framgarden
#16 Simonaitis
#17 Midtbust
#41 Skare

En dan nog de laboratorium varianten, Sigmund Voss van Yeast Bay en de Juggernaut Neipa blend van Maniacal Yeast.

Ik heb tot nu toe alleen de hornindal gedroogd,  de rest heb ik als slurry.  Is 5 euro inclusief verzending redelijk?  :weetniet:

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 507
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Concussion stout
« Reactie #25 Gepost op: 04-03-2019 08:10 u »
Lijkt me prime hoor, 5 euro. Ik ga me inlezen op de verschillende soorten en dan kom er ik er terug!

Tags: