Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gebruik van bostel in brood  (gelezen 974 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hopiebier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: nl
Gebruik van bostel in brood
« Gepost op: 06-02-2019 14:53 u »
Ik gebruik vaak wat van het bostel bij het maken van brood. Ik gebruik dan zo,n 100 tot 150 gram.
Maar ja dan heb ik nog ruim 12 kilo over. Heeft iemand ervaring met het invriezen van pakweg 500 gram tot 1 kilo om het daarna alsnog te verwerken in brood?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Scorpionrose

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Land: nl
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #1 Gepost op: 06-02-2019 15:04 u »
Volgens het broodbakforum is het prima in te vriezen.

https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?t=1184

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 643
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #2 Gepost op: 06-02-2019 15:24 u »
Ik droog dat op een bakplaat in de oven en bewaren in een bokaal met passend deksel. In droge toestand 1 soeplepel mengen met de bloem, in het brood vind je er niets van terug.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.794
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #3 Gepost op: 06-02-2019 19:08 u »
Invriezen en daarna weer gebruiken gaat prima. Wij hebben al een keer of 5 bostelbrood gemaakt. Enige is dat je niet teveel bostel moet gebruiken want dan wordt het te zwaar en klef. Invriezen in porties van bijvoorbeeld 50 gram bijvoorbeeld in een boterhamzakje en dan de zakjes bij elkaar in een doos in de vriezer. Dan kun je steeds eruit halen wat je nodig hebt.

Offline PaultjePils

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #4 Gepost op: 06-02-2019 20:27 u »
Nog nooit bostel ingevroren terwijl ik het wel graag lang zou willen bewaren. Vreemd. Volgende keer gooi ik wat in de vriezer. Kan ik vaker bostelbrood maken!

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 255
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #5 Gepost op: 06-02-2019 20:42 u »
yep doe ik regelmatig en gaat perfect. Ik gebruik zelf tot 1/3 bostel. Ik vries het meteen in na het brouwen dus bevat nog redelijk wat vocht dan, dat moet je wel aftrekken van het water dat je in je brood gebruikt of het wordt gewoon pap

Offline hopiebier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: nl
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #6 Gepost op: 06-02-2019 22:41 u »
Dank jullie voor de adviezen. Ik ga invriezen en deel de ervaringen tzt met jullie :groots:

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 255
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #7 Gepost op: 11-02-2019 23:48 u »
yep doe ik regelmatig en gaat perfect. Ik gebruik zelf tot 1/3 bostel. Ik vries het meteen in na het brouwen dus bevat nog redelijk wat vocht dan, dat moet je wel aftrekken van het water dat je in je brood gebruikt of het wordt gewoon pap

(Reken ongeveer 0,7 liter per kg vocht, trek dat af van je water dat je normaal in je brood doet).

Offline 026

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • De dorstigen laven
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #8 Gepost op: 12-02-2019 10:37 u »
Misschien een hele gekke vraag, maar hoe doen jullie dat met die kafjes uit de bostel?
Ik heb zelf ook wel een wat bostel meegebakken met een brood, maar vond die kafjes van de gerst toch niet zo heel prettig om steeds tegen te komen...
Of gebruiken jullie een bepaalde laag van je filterbed?
 :degroeten:

Offline joenedu

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 407
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #9 Gepost op: 12-02-2019 10:40 u »
Misschien een hele gekke vraag, maar hoe doen jullie dat met die kafjes uit de bostel?
Ik heb zelf ook wel een wat bostel meegebakken met een brood, maar vond die kafjes van de gerst toch niet zo heel prettig om steeds tegen te komen...
Of gebruiken jullie een bepaalde laag van je filterbed?
 :degroeten:

Ik heb ergens gelezen dat sommige mensen het eerst in de blender doen.

Offline 026

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 39
  • Land: nl
  • De dorstigen laven
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #10 Gepost op: 12-02-2019 11:21 u »
Ik heb ergens gelezen dat sommige mensen het eerst in de blender doen.

Okee, dat is ook een methode, maar zijn er nog andere manieren?
Overigens bij La Trappe (Berkel Enschot) verkopen ze wel heerlijk Bostelbrood.

Offline Ernesto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 112
  • Land: nl
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #11 Gepost op: 12-02-2019 11:28 u »
Ik heb ergens gelezen dat sommige mensen het eerst in de blender doen.

Na drogen in de oven stop ik het ook in de blender. Ik voeg meestal zo'n 10% toe aan een normale broodmix (om het brood nog enigszins voedzaam te houden).

Offline EdwinBrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 448
  • Land: nl
  • To beer or not to beer...
    • FRED Brewery
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #12 Gepost op: 12-02-2019 15:14 u »
Ik laat het een paar dagen in een plastic container in de koelkast staan. Daardoor worden  de kafjes zacht en dan heb je geen last van harde dingen in je brood (vind ik tenminste  ;)   )

Offline Broeky

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #13 Gepost op: 12-02-2019 22:17 u »
Ik droog dat op een bakplaat in de oven en bewaren in een bokaal met passend deksel. In droge toestand 1 soeplepel mengen met de bloem, in het brood vind je er niets van terug.

Misschien een domme vraag, maar wat is dan de meerwaarde om bostel in brood te doen? (behalve misschien afval besparen)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.794
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #14 Gepost op: 12-02-2019 22:24 u »
Misschien een domme vraag, maar wat is dan de meerwaarde om bostel in brood te doen? (behalve misschien afval besparen)
Het geeft een mooi stevig brood. 

Offline Broeky

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #15 Gepost op: 12-02-2019 22:41 u »
Ah juist. Bedankt. Ik ben van plan dit één van de volgende keren een keer te proberen. Ik zal tegen die tijd wat meer info zoeken.  :D

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.431
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #16 Gepost op: 13-02-2019 10:07 u »
Ik meng het vaak in mijn zuurdesembrood, geeft een héél lekkere 'bite', tot 20% van gewicht zelfs.
Om het hélemaal fancy te maken, mix ik er een lepeltje héél fijn gemalen chocolademout bij, zo krijg je van dat schwarzbrot-effect, terwijl je hoofdzakelijk witte bloem gebruikt.
Bostel vriest perfect in, porties in doosjes of zakjes die je platduwt, sorteren makkelijk in het vriesvak.

Verder zou je er ook oesterzwammen op kunnen kweken. Da's voor mijn pensioen ;-). Bier, kaas, brood, mosterd, zwammen. Ik zie zo al de walging op het gelaat van mijn kinderen :-D.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.609
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #17 Gepost op: 13-02-2019 10:53 u »
Verder zou je er ook oesterzwammen op kunnen kweken. Da's voor mijn pensioen ;-). Bier, kaas, brood, mosterd, zwammen. Ik zie zo al de walging op het gelaat van mijn kinderen :-D.

Haha, dan is het rijtje wel compleet inderdaad!

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.398
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Gebruikt van bostel in brood
« Reactie #18 Gepost op: 13-02-2019 12:03 u »
Om het hélemaal fancy te maken, mix ik er een lepeltje héél fijn gemalen chocolademout bij, zo krijg je van dat schwarzbrot-effect, terwijl je hoofdzakelijk witte bloem gebruikt.

Ja. Doe het ook eens als je Chiabatta maakt. Ik gebruik daar een redelijke hoeveelheid pale chocolate mout in.

t.a.v. Bostelbrood, als je lekker veel bostel gebruikt en die heel goed hebt uitgespoeld heb je koolhydraatarm brood. Scheelt weer in de omvang :)

ingo

Tags: