Rover novax 25b

Gestart door Tielsebrouwer, 31-01-2019 22:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Tielsebrouwer

Hoi Iedereen ik heb me wat georiënteerd op pompen en nu is mijn oog gevallen op een Novax 25b pomp. Alleen nu is mijn vraag hoeveel herrie maakt deze pomp.

Hij komt in een Herms dus als het veel herrie is dan kijk ik liever naar wat anders. Er zal in ieder geval een bypass op moeten

bierinjisp

Ik gebruik deze pomp ook op mijn HERMS en moet zeggen dat ze best wel wat lawaai maken. Best storend. weet echter niet hoe andere pompen het in vergelijking doen. (verder erg tevreden over de pomp)

Serge VL

Citaat van: tjjvandoorn op 31-01-2019  22:59 uHoi Iedereen ik heb me wat georienteerd op pompen en nunis mijn oog gevallen op een novax 25b pomp. Alleen nu is mijn vraag hoeveel herrie maakt deze pomp.

Hij komt in een Herms dus als het veel herrie is dan kijk ik liever naar wat anders. Er zal in ieder geval een bypass op moeten

Een bypass is absoluut niet nodig je mag op deze pomp gewoon op de uitlaat een debietregel kraan plaatsen. De zelfde pomp wordt ook gebuikt in hun pers filter gamma en daar wordt de flow als de filterplaten dicht slibben zelfs zeer laag gedurende langere periode.
Het is zelfs aan te raden om je uitlaat te knijpen daar je warme vloeistoffen verpompt en je dus best voldoende druk opbouw hebt in de pomp om cavitatie tegen te gaan.

Ik zelf heb een 20B, als je de flow met een kraan op de uitlaat gereld dan maakt die minder lawaai maar al bij al blijft het een lawaaierige pomp.
Voor een herms waarbij de pomp continu moet draaien zou ik toch opteren voor een magdrive pomp, die maken veel minder lawaai vb een Iwaki pomp (of het Chinese alternatief)
https://www.iwakiamerica.com/Literature/MD_WMD/IALT00034_MDBrochure.pdf

Tielsebrouwer

Bedankt allemaal ga dan even naar een andere pomp kijken


Tielsebrouwer


haicoterbeek

De Novax pomp gebruik ik als CIP pomp. Deze is zeer luidruchtig en absoluut af te raden in een herms of rims.
Voor toepassing in een herms of rims installatie is de blichmann riptide een absolute topper. Ik heb twee van deze pompen in gebruik. Absoluut geruisloos, heeft een naald afsluiter in de pers van de pomp, de pomp is simpel uit elkaar te halen en te reinigen. Het pomphuis is te openen door het losnemen van een 3"  triclamp. De koppelingen aan de pomp zijn 1/2" npt draad waar je makkelijk een 1/2" camlock op kunt schroeven. Het enige nadeel van deze pomp is de prijs.
https://www.blichmannengineering.com/riptide-brewing-pump.html

Tielsebrouwer

Inderdaad mooie pomp alleen die prijs. Maar dan heb je ook wat thx. Ik vond van die Novax mooi dat hij 2 kanten op draait

haicoterbeek

Die optie is zeker handig. Vooral met ontluchten van de pomp. Ik heb deze pomp als brouwpomp gekocht maar doordat deze zoveel lawaai maakt heb ik hem gedregadeert tot cip pomp. Hier is deze prima voor geschikt. De pomp levert voldoende druk en flow om mijn cipball in beweging te houden.

De blichmann riptide daarentegen is nagenoeg geruisloos. Flow en druk zijn lager als van de rover maar voor mijn installatie (20 tot 30 liter) precies goed. Op onderstaande fotos is te zien hoe makkelijk de pomp te reinigen is.


Rejoen

Ik ben ook aan het overwegen om een pomp te kopen in combinatie met een platenkoeler. Ik zag dat Haico een riptide heeft van Blichmann en ik ben hier ook in geïnteresseerd. Grootste vraagstuk is voor mij of ik deze ook kan gebruiken op de manier zoals ik dat wil, dit is nl:

- pomp en platen koeler desinfecteren met het kokende wort (uiteraard wel goed schoongemaakt na laatste gebruik).
- daarna de waterkraan openen en het wort (nog steeds terug de kookketel in) terug koelen naar 80 graden om evt dan nog te kunnen whirlpoolen en hop toevoegingen te kunnen doen.
- daarna koelen en het gistvat in.

De vraag is kan de pomp dit aan met ongeveer 100 graden wort voor een korte tijd?

En natuurlijk of er nog andere positieve/negatieve ervaringen zijn met de riptide?

EBC

Riptide is super. Maar waarom desinfecteren met kokend wort? Je kan hem zo gemakkelijk demonteren en weer monteren dat je hem vooraf kan desinfecteren. Dan kan hij na de koeler komen. Probleem opgelost.  ;)

Rejoen

Top om te horen dat hij goed bevalt. Het desinfecteren leek met wort leek me makkelijker dan hem handmatig desinfecteren (en de slangen natuurlijk, het scheelt weer een handeling natuurlijk. Uiteraard is deze pomp wel heel makkelijk om open te maken voor desinfectie. Ik dacht dat het plaatsen na de koeler misschien voor aanzuig problemen zou leiden maar kennelijk is dit wel een optie.

wh_birra

Vandaag tijdens het brouwen weer mijn Blichmann Riptide gebruikt. Maar dat werkte echt ....  Veel valse lucht aanzuigen eerst trouwens helemaal niet willen zuigen. Daarna na het maischen schoongemaakt en wilde met de tegen stroomkoeler gebruiken. Nou jammer, wilde helemaal niets aanzuigen! Maar er afgehaald en met zwaarte kracht door de platenkoeler laten lopen (die had ik gelukkig nog). Helaas was dat ook zonder pomp niet echt goed gegaan en uiteindelijk te warme wort. Nou die zal wel een keer koelen (7 graden te warm). Maar ik heb als ik alle enthousiaste verhalen lees over deze pomp nog steeds niet het idee dat het een geweldig ding is. Ik doe wellicht iets verkeerd. Zie nu wel op de tekening hierboven dat er een ringetje tussen de zwarte schoep en de mantel zit. Volgens mij zit die er bij mij niet of zit juist onder het deel "rear casing cup". Zou dat er voor zorgen dat het niet lekker werkt? Ik gebruik de pomp met tc-clamps en wel vrij dikke slang (van brewpi) maar dat lijkt me toch niets uit moeten maken.
Het is: SILICONE HOSE / TUBING (FOOD GRADE, 14MM INNER DIAMETER, 4MM WALL THICKNESS).
Nog tips hoe de pomp wat beter te laten werken?
 

wh_birra

Citaat van: wh_birra op 12-03-2022  18:11 uVandaag tijdens het brouwen weer mijn Blichmann Riptide gebruikt. Maar dat werkte echt ....  Veel valse lucht aanzuigen eerst trouwens helemaal niet willen zuigen. Daarna na het maischen schoongemaakt en wilde met de tegen stroomkoeler gebruiken. Nou jammer, wilde helemaal niets aanzuigen! Maar er afgehaald en met zwaarte kracht door de platenkoeler laten lopen (die had ik gelukkig nog). Helaas was dat ook zonder pomp niet echt goed gegaan en uiteindelijk te warme wort. Nou die zal wel een keer koelen (7 graden te warm). Maar ik heb als ik alle enthousiaste verhalen lees over deze pomp nog steeds niet het idee dat het een geweldig ding is. Ik doe wellicht iets verkeerd. Zie nu wel op de tekening hierboven dat er een ringetje tussen de zwarte schoep en de mantel zit. Volgens mij zit die er bij mij niet of zit juist onder het deel "rear casing cup". Zou dat er voor zorgen dat het niet lekker werkt? Ik gebruik de pomp met tc-clamps en wel vrij dikke slang (van brewpi) maar dat lijkt me toch niets uit moeten maken.
Het is: SILICONE HOSE / TUBING (FOOD GRADE, 14MM INNER DIAMETER, 4MM WALL THICKNESS).
Nog tips hoe de pomp wat beter te laten werken?
 
Nu alweer een jaartje verder zit ik toch nog steeds met de vraag die ik eerder al stelde. Met maischen werkt de pomp nu prima alhoewel het starten met rondpompen toch wel wat tegenvalt (ondanks het ontluchten en vullen van de pomp). Ook heb ik nu voor het eerst het wort uit de kookpan redelijk door de tegenstroom koeler gekregen dat lukte eerst ook niet echt. Was helaas nog wel iets te warm maar dat is een kwestie van wat meer knijpen/ vertragen. Daarna het zelfde proces geprobeerd om de tegenstroom koeler vanuit de kookpan met water schoon te spoelen. Nou dat lukt dus helemaal niet. Ook niet na ontluchten van de pomp, met de mond wat aanzuigen zodat de slang gevuld was. Het ging gewoon niet lopen. Iemand de gelijke ervaring en een tip hoe dit wel te laten werken?
Kan mijn slang te dik zijn? Valse lucht ergens? De pomp staat lager dan de pannen en de koeler.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.